Fressit tilat -hanke

Tulostettava sivu

Fressit tilat

Fressit tilat: lasten ja nuorten kohtaamispaikka Kittilän kirjastossa –hanke on toteutettu Lapin ELY-keskuksen tukemana vuosien 2011-2013 aikana.

Hankkeen myötä on lasten- ja nuortenosasto uudistettu täysin. Osaston kirja-, kuvakirja-, dvd-, manga- sekä tietokirjahyllyt on pääosin muutettu pyörällisiksi. Pienet tilat on saatu hyvin muunneltaviksi kirjastonkäytönopetusta sekä lukuharrastuksen innostamiseen suunnattuja tilaisuuksia varten. Osastolle on hankittu dataprojektori oheislaitteineen mikä tuo uusia mahdollisuuksia kirjastonkäytönopetukseen ja kirjavinkkaukseen.

Ohessa muutamia kuvia erilaisista tapahtumista, joita järjestettiin hankkeen puitteissa.

Satupäivä 18.10.2011

   Lisää päivästä täällä. 

Kääk –sarjakuvanäyttely 1.11.-30.11.2011

Marraskuussa 2011 Kittilän kirjastossa vietettiin Suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlia. Kirjaston varastosta kaivettiin esiin kaikki vanhat sarjakuvalehdet ja pystytettiin niistä näyttely. Lukkarin koulun 5 lk ja 6 lk kutsuttiin tutustumaan sarjakuvanäyttelyyn ja kuuntelemaan sarjakuvavinkkausta. Myös muita koululuokkia kävi marraskuun aikana tutustumassa näyttelyyn.

Linnuille kesähuvila

Kittilän kunnankirjastossa kuului torstaina 19.4.2012 illalla lintujen liverrystä, nakuttelua sekä naurun kiljahduksia. Kyseessä oli yhdessä Revontuli-Opiston kanssa järjestetty Linnuille kesähuvila – kurssi. Kurssille oli varattu tuunattavaksi 15 valmista linnunpönttöä sekä 15 palasista nakuteltavaa aihiota. Kaikki pöntöt tuli käytettyä, sillä linnuista innostuneita lapsia paikalla oli 29 sekä saman verran aikuisia. Lisäksi mukaan oli pyydetty asiantuntija Kittilän Luonto ry:stä kertomaan tietoa linnuista, pönttöjen asettelusta sekä huollosta. Kirjasto oli laittanut aiheeseen liittyvistä kirjoista näyttelyn sekä huolehti inspiroivasta taustamusiikista lintujen laulannan muodossa. Innokkaimmat yrittivätkin arvuutella, minkä linnun viserrys kulloinkin soi. Lisäksi kirjasto tarjosi osallistujille virvoketta sekä karkkia. Pönttöjen tuunaustarvikkeina oli tarjolla nappeja, poron sarvia, kankaita, maaleja, pitsiä yms. Tämä erilainen tapahtuma oli mahdollista toteuttaa Elyn lasten ja nuorten osaston projektin ansiosta. Projektin myötä on tarkoitus lisätä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja palaute illan onnistumisesta rohkaisee kokeilemaan uusia tapahtumia.

Kittilän perinteiset kesämarkkinat 6.7. – 9.7.2012

6.7.  Satutuokion ”Ihmeellinen pilli” esitti Heidi Kenttälä. Hän kutsui soitollaan pihalla kulkevaa markkinaväkeä kirjastoon kuuntelemaan satua ihmeellisestä pillistä.

7.7. Satutuokio Tatu ja Patu,     näytelmällinen satu,  jossa esiintyi nuorisoteatterin Olotila nuoria.
Tatun ja Patun hahmot esiintyivät lapsille samalla, kun Ismo Puljujärvi luki heistä kertovaa satua.

Manga-sarjakuva vinkkaus, Riitta Pantsar

To 23.5.2013
Lukkarin koulun 6A ja 6B kutsuttiin tutustumaan manga-kirjallisuuteen ja kuuntelemaan manga-sarjakuva vinkkausta. Lopuksi koululaiset opettelivat lukemaan kirjoja ”nurinpäin”.

Pe 5.7.2013
Kittilän kesämarkkina perjantaina manga-vinkkaus otettiin uusiksi.

Satupäivä 18.10.2013.

Kittilän kirjastossa vieraili Satupäivänä oikeita Prinsessoja lukemassa satuja. Satutuokiossa klo 9.30 Tuhkimo Sani luki Karhuherran syntymäpäivästä ja klo 17.30 prinsessa Riitta Kolmesta karhusta. Kaikki satutuokiolaiset kruunattiin prinsseiksi ja prinsessoiksi. Prinsessoja vilahteli muutenkin koko päivän ajan hyllyjen välissä. Vähän isommille lapsille oli tarjolla kirjastosuunnistusta klo 11-19. Eripuolilta kirjastoa oli otettu valokuvia ja noista paikoista löytyi kirjainlappusia, joista muodostui tutun sadun nimi. Kaikki osallistujat saivat pienen palkinnon. Lähestyvän Kansainvälisen Nallepäivän kunniaksi oli myös tehty nallekirjanäyttely, pehmolelujen kanssa.

Kirjastosuunnistuksessa etsittiin kirjaimia.

Päivän aikana nähtiin Tuhkimo ja Oikea prinsessa.

Tuhkimo tutustumassa tulevan Nallepäivän näyttelyyn.

Satuilun päätyttyä Oikea prinsessa oikeissa töissä...

Kirjavinkkausta kaikilla mausteilla

Kirjavinkkari Jaana Kakkonen Nokialta vieraili Kittilän kirjastossa osana Fressit tilat –hanketta. Hän vinkkasi kirjoja Lukkarin koulun ja yläkoulun oppilaille maanantaista torstaihin 18.-21.11.2013. Viikon aikana noin 330 oppilasta sai sai kuulla vinkkejä koukuttavista kirjoista.

 

Sivua päivitetty: 
30.10.2017