Kittilän ravintolasulku jatkuu - kunnanjohtaja ajoi aktiivisesti ravintolasulun poistoa

Tulostettava sivu

Tiedote 29.3.2021

 

Valtioneuvosto päätti sunnuntaina 28.3. Lapin sairaanhoitopiirin lausuntoon perustuen, että ravintolasulku koskee Kittilän kunnan kaikkia ravitsemisliikkeitä ja niiden sisä- ja ulkotiloja.

 

Asetus tuli voimaan maanantaina 29.3., jolloin muissa Lapin kunnissa Kittilää lukuun ottamatta ravintolasulku päättyi. Sulkua tarkastellaan viikottain. Ruoan ulosmyynti on edelleen sallittua.

 

Liittyen ravintolasulkuun olin tiistaina 23.3. yhteydessä Lapin kuntajohtajien puheenjohtajaan Mika Simoskaan ja maakuntajohtaja Mika Riipiin  todeten, että koronavirustartuntojen määrä on Lapissa vähentynyt ja tilanne on rauhallinen ja pyysin selvittämään ja mahdollisesti laatimaan kunnanjohtajien kannanoton, jonka mukaan Lapissa tulisi siirtyä koronan osalta perusvaiheeseen ja mahdollistaa ravintoloiden aukiolo siten, että sieltä saisi ainakin ruokaa pääsiäisenä ja mieluummin jo ennen sitä.

Perjantaina oli Lapin koronakoordinaatioryhmä, jossa esitin asiaa linjattavaksi.

 

Yhteydenottoni ja esitykseni perustuivat yrittäjien toiveeseen siitä, että ravintolat Levillä tulisi avata pääsiäiseksi. Esitin asiaa perjantaiaamuna Lapin alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä ja perustelin sillä, että pääsiäisenä ravintoloiden avaaminen turvaohjeita noudattaen mahdollistaa toimivan ruokahuollon ja vähentää tungosta kaupoissa ja näin koronan leviämisriskiä.

 

Hallitusneuvos Liisa Huhtala Työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) otti yhteyttä koronakoordinaatioryhmän kokouksen jälkeen Lapin sairaanhoitopiiriin perjantaina 26.3.2021 klo 11.38 ja pyysi heiltä lausuntoa majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain nojalla annettavan valtioneuvoston asetuksen valmisteluun, koska THL ei ole antanut kuntakohtaisia arvioita ravintoloiden sulkemisen välttämättömyydestä.

 

Perustelin lauantaina kunnanjohtajien, tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden ja sairaanhoitopiirin neuvotteluissa Levin ravintoloiden avaamisen tärkeyttä ja toin esiin sen, että jos ravintolasulku on Kittilässä ja vaikkapa Kolarissa ei ole, on automatka sinne Kittilästä 45-60 minuuttia, jolloin täältä monet todennäköisesti menevät sinne, mikä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Virus leviää näin tehokkaasti paikkakunnalta toiselle.

 

Lapin sairaanhoitopiiri totesi lausunnossaan työ- ja elinkeinoministeriölle, ettei kunnissa ole kriteereitä ravintoloiden sulkemiselle Kittilän lisäksi. Kittilässä on ollut Levin suuren matkailijamäärän vuoksi väestöön levinnyttä muuntovirusta ja tartuntojen jäljitystyössä on ollut haasteita, joten 58 § edellytykset täyttyisivät. Kunnassa oli viimeisen kahden viikon aikana kahdeksan koronavirustartuntaa ja ilmaantuvuus oli 124,3.

 

Kittilänkään tilanteen ei voida kuitenkaan arvioida johtavan sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävään lisääntymiseen, joten vaikkapa kuntosalien sulkemiselle ei TTL 58 g § edellytykset riittäisi.

 

 

Kittilän Levillä on tehty aktiivisesti muun muassa seuraavia toimenpiteitä koronaturvallisuuden edistämiseksi, mistä kaikille osallisille lämmin kiitos:

 

- aktiivinen tiedottaminen asiakkaille koronaturvallisuutta edistävistä toimenpiteistä ja asiakaskäyttäytymisestä

- yritysten toteuttamat maskikampanjat asiakkaille

- asiakkaille on jaettu ilmaisia maskeja

- yritykset ovat kehittäneet uusia, koronaturvallisia toimintamalleja

- Levin työntekijöitä on testattu laajasti

- Levillä on kaksi Levin keskustassa sijaitsevaa testauspaikkaa helposti ja maksutta asiakkaille tarjolla. Lisäksi Kittilän kirkonkylällä terveyskeskuksessa on testauspaikka. Yhteensä paikkakunnalla on kolme testauspaikkaa, mikä mahdollistaa toimivat testauspalvelut

- yritykset tarjoavat aktiivisesti kotona tai majoituspaikassa tarjottavia palveluita ja noutopalveluita

- opasteita koronaturvallisuudesta alueella ja yrityksissä koronaturvallisuudesta

- jatkuvat kuulutukset ja viestintä koronaturvallisuudesta hiihtokeskuksessa

- Visit Levi tarjoaa Koronastoppi-palvelun veloituksetta ravintoyritysten käyttöön

- Koronastoppi on sähköinen jäljitysjärjestelmä, jonka avulla voidaan jäljittää ravintoissa asioineet nopeasti ja tehokkaasti.

- alueen sisäinen aktiivisesti toimiva tiedotuskanava koronaturvallisuuden edistämiseksi.

- Levi Ski Resort –sovellus tavoittaa lukuisan määrän alueella liikkuvia ja välittää uusimman infon nopeasti ja helposti.

- https://app.levi.ski/fi/2021

 

Lisätiedot: Antti Jämsén, kunnanjohtaja, Kittilän kunta, antti.jamsen@kittila.fi, 040 745 9830

Sivua päivitetty: 
29.3.2021