Särestön kahvilan maaliskuun taiteilija Jaana Hokkanen - SULJETTU TOISTAISEKSI

Tulostettava sivu
Tapahtumapäivämäärä: 
29.2.2020 - 31.3.2020

Klo: 12 -18

Tapahtumapaikka: Särestöniemi-museon kahvila

Osoite: Särestöntie 880

Liput: maksuton

Tapahtuma:

Särestön kahvilan maaliskuun taiteilija Jaana Hokkanen 29.2.-31.3.2020

Särestöniemi-museo on suljettu 17.3.2020 alkaen toistaiseksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Ilonkehrä – valonkajoa pohjoisesta

Nimeni on Jaana Hokkanen ja olen koulutukseltani Taiteen maisteri – kuvataideopettaja, kuvataiteilija, koulutettu hieroja, luontaishoitaja ja erä- ja luonto-opas. Olen kotoisin Punkaharjulta, mutta suurimman osan elämääni olen asunut Parikkalassa iloisessa Etelä-Karjalassa. Luonto, taide ja kulttuuri ovat lähellä sydäntäni. Kittilän Tepsaan muutin toukokuussa 2015 ja olen kotiutunut hyvin.

Yhdistän töissäni kuvataiteen eri tekniikoita: pääasiassa maalausta ja sekatekniikkaa ja teen erilaisista materiaaleista (luonnon materiaaleista) koostuvia kollaaseja. Kulttuurisena sisältönä ja lähtökohtana töissäni on karjalaiset ja lappilaiset uskomukset, luonnon uskonnot, myytit ja nykyaika; eri tasojen yhteen kietoutuminen: syntymä, elämä, kuolema. Teosten kantavana voimana on ilo ja valo. Työskentelyyni vaikuttavat omassa elämässäni tapahtuneet käännekohdat ja nyt, kun työskentelen museolehtorina Särestöniemi-museossa, olen saanut uutta perspektiiviä pohjoiseen eloon. ​

Viimeisen seitsemän vuoden aikana teosteni perustana on ollut Unen ja toden rajamailla -teeman parissa työskenteleminen. Nyt uutena teemana tähän rinnalle on nousemassa esiin Viisi elementtiä; luonnonvoimat, jotka ovat tarpeellisia ihmisen selviytymisen kannalta. Käytän töistäni yleisnimitystä Ilonkehrä, joka on myös toiminimeni. Päätyöni on ollut palkkatöissä, kulttuurin ja taidekasvatuksen alueella ja nyt museolehtorin tehtävissä, mutta työskentelen kaiken aikaa myös omien kuvallisten aiheiden parissa. ​

Nyt Särestön kahvilassa esillä olevassa näyttelyssä olevat työt ovat vuosilta 2013-2020. Seitsemän vuoden matka pohjoiseen on muuttunut väliaikaisesta pysyväksi. Juuret ovat alkaneet jo kasvaa tännekin. Olenpa matkalla etelään tai pohjoiseen niin menen kotiin.

Käytän töissäni paljon kierrätysmateriaalia, mutta kierrätys ei ole niinkään keskiössä töissäni, vaan minulle merkityksellisintä on töiden symbolinen sisältö, ja teokset ovat palasia omasta elämästäni. Kaikkea symboliikkaa en halua avata katsojalle vaan toivon teoksen puhuttelevan katsojaa hänen omalla henkilökohtaisella tasollaan ja tulkinnan lähtevän katsojan omasta kokemuksesta. Opetuksessa käytän paljon kokemuksellista taiteen tarkastelua taiteeseen tutustumisen ja taideteoksen tulkinnan lähtökohtana ja siihen yritän hienovaraisesti ohjat katsojia myös omien töideni kohdalla.

Tepsassa 28.2.2020

Jaana

  

Kuvissa taiteilija Jaana Hokkanen ja teoksensa Pohjoista valoa.

Kuvat: Katri Alatalo, Jaana Hokkanen

Sivua päivitetty: 
17.3.2020