Juhlapuhe: Kansallinen veteraanipäivä 27.4.2018

Utskriftsvänlig version

Arvoisat veteraanit!

Hyvät kutsuvieraat!

Koulun henkilökunta ja oppilaat!

 

Kansallisena veteraanipäivänä muistamme aiempien sukupolvien uhrauksia ja erityisesti teidän veteraanien työtä itsenäisen isänmaamme hyväksi.

 

Kuluva vuosi on Kittilän kunnan 150 v. juhlavuosi. Veteraanipäivän vietto erityisesti nyt Kittilän juhlavuonna nostattaa mieliin Kittilän vaiheita eri vuosikymmeninä ja Kittilän 150-v juhlavuonna on tärkeää muistaa myös veteraanejamme.

 

Tämän päivän Kittilä on hyvinvoiva ja kehittyvä kunta, joka voi ylpeästi juhlia 150-vuotista kunnallista itsehallintoaan. Suomen kohtalonvuodet ja erityisesti talvi- jatko- ja Lapin sodan vaiheet koskettivat raskaasti myös omaa paikkakuntaamme. Parhaassa iässä olevat nuoret miehet viettivät rintamalla jopa vuosia. Kotirintamalle jääneet kantoivat raskasta vastuuta arjesta, lapsista ja kotitöistä. Vaikeista ajoista selvittiin toimimalla yhdessä, yhteisen asian puolesta. Siinä on hyvä opetus meille tämänkin päivän kittiläläisille.

 

Pysyvä muistomerkki sodan uhreille on kirkon takana sijaitseva sankarihautausmaa. Sankarihaudalla vieraileva voi aistia menetyksen tuskan, jota joka ikisen sankarivainajan perhe on kokenut antaessaan kalleimman uhrinsa isänmaalle. Hautausmaan 229 sankarihautaa kertovat omaa karua kieltänsä sodan aiheuttamasta menetyksestä. Yksinkertaisiin kivilaattoihin kaiverretut nimet, taistelupaikat ja päivämäärät puhuvat sodan armottomuudesta. Sota kosketti kaikkia, niin Kittilässä kuin muuallakin Suomessa. Sota oli nuorten sotaa. Tilastot kittiläläisistä kaatuneista todistavat sen, kuinka suurin osa kaatuneista sotilaista oli iältään kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen ikävuoden välistä, nuorin vasta 17 vuotias. Jokaisen laatan alla on nimi, ihminen, isä, poika tai tytär.

 

Kittilä kärsi muun Lapin ohella sodan tuhoista, kun saksalaiset joukot perääntyivät sodan lopulla pohjoiseen. Lapin sota toi rintamalinjat Kittilään. Sodanjälkeiset kuvat kirkonkylästä ovat lohduttomia. Vain kirkko ja muutama rakennus olivat jääneet poltetun maan taktiikan jäljiltä ehjäksi. Evakkotaipaleelta saapuneet joutuivat aloittamaan kaiken alusta. Olosuhteet olivat ankeat.

 

Sota-ajoista on kuljettu pitkä matka hyvinvointi-Suomeen ja nykypäivän kasvavaan ja kehittyvään Kittilään. Puhdas ilma ja hohtavat hanget houkuttelevat matkailijoita tänne.

 

Kun muistaisimme aina sen, ettei tätä kaikkea ole luotu suinkaan tyhjästä. Koulun ilmainen ruoka ja opetus, vanhusten kotiapu tai neuvolapalvelut eivät ole itsestäänselvyyksiä. Uutiset maailmalta tuovat joka päivä meidän tietoisuuteemme hädän ja tuskan sodasta kärsivien ihmisten arjesta.

 

Kiitän oppilaita, opettajia ja koulun henkilökuntaa juhlan järjestelyistä.

 

Kittilä voi katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Uskon, että te nuoret kannatte vastuuta ja pidätte huolta meille uskotusta perinnöstä.

 

Lämmin kiitos sotiemme veteraaneille!

 

Sanna Ylinampa
vs. kunnanjohtaja
Kittilän kunta

Sivua päivitetty: 
27.4.2018