Kittilä 150 vuotta -juhlavuosi käynnistyy 28.3.2018

Utskriftsvänlig version

Tiedote 23.3.2018

Kittilän kunta täyttää 150 vuotta tänä vuonna. Kittilän kunnassa juhlaa vietetään vuoden aikana monien tapahtumien yhteydessä.

 

Juhlavuoden käynnistää Kittilän kunnan 150-vuotisjuhla keskiviikkona 28.3.2018. Koko päivän ajan on juhlatilaisuuksia kirkonkylällä kunnan toimipisteissä, ja päivän kruunaa iltajuhla lukion salilssa.

 

Päivällä pidettävään kunnan viralliseen vastaanottoon on kutsuttu kunnan yhteistyökumppaneita. Klo 12-14 puolestaan kuntalaisille tarjotaan kakkukahvit kunnantalolla, kirjastolla ja terveyskeskuksessa. Juhlatarjoilua järjestetään myös päiväkodeissa, kouluissa ja hoivakodeissa.

 

Ennen iltajuhlaa viidellesadalle ensimmäiselle tarjotaan käristyskeittoa yläkoulun ruokasalissa kello 16-17.45. Kaikille avoin Kittilä 150-vuotta pääjuhla pidetään lukion salissa kello 18 alkaen ja juhlakahvit tarjoillaan yläkoulun ruokasalissa klo 20.

 

Juhlavieraita vastaanottamassa ovat vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa, sivistystoimenjohtaja Tiina Nikander-Koivukangas, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Henri Karhula ja juhlatoimikunnan puheenjohtaja Ahti Ovaskainen. Tilaisuuden ja juhlavuoden siunaa kirkkoherra Mika Niskanen, tervehdykset kuullaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalaiselta sekä kansatieteen professori Helena Ruotsalalta Turun yliopistosta. Särestöniemi-museon johtaja Anne Koskamo pitää lyhyen katsauksen Kittilän historiaan. Tilaisuuden juontaa emeritus sivistystoimenjohtaja Mauri Tammela.

 

Juhlassa halutaan tuoda esille kittiläläisten ja kittiläläislähtöisten osaamista, ja juhlassa on huomioitu kulttuuripitäjänä tunnetun Kittilän eri taiteenalojen osaajia. Lukion pihaa koristaa Pekka Jussilan lumiveistos. Musiikkia juhlassa on lukuisilta taidokkailta kittiläläisiltä tai entisiltä kittiläläisiltä musiikintekijöiltä ja esiintyjiltä, juhlaväelle esiintyvät mm. Jukka Lampela, Kittilän pelimannit ja kuoro, RallaGroup ja monet muut.

 

Juhlapäivänä paljastuu myös jotain uutta, varta vasten Kittilälle suunniteltu juhlavuoden ilme, Ahman vuosi. Se on kittiläläislähtöisen suunnittelijan Jukka Puljujärven käsialaa, ja illan juhlassa hän kertoo lisää tilaustyöstään. Ahman vuosi -teema näkyy juhlassa monin tavoin, ja juhlaan osallistujat saavat mm. juhlavuoden pinssin omakseen ensimmäisten joukossa.

 

Uutta on myös se, että lukion juhlasalin tapahtumat kuvataan ja heijastetaan myös viereiseen saliin, jotta kaikki paikalle saapuvat voivat seurata esitystä.

 

Juhlassa julkistetaan myös Kittilän nimikkolajit, jotka yleisö on saanut äänestää helmikuussa 2018.

 

Yhdessä maalaavat kuvataiteilijat Raisa Raekallio ja Misha del Val aloittavat kahden tilausteoksen maalaamisen Kittilän kunnalle Kittilän juhlapäivänä. Taiteilijat maalaavat teoksia juhlapäivänä kunnantalolla (klo 14.30-16) ja lukion aulassa (klo 17-20). Kittilän kunnan toimipisteissä kiertää juhlapäivän aikana lausuntaryhmä, jonka esittämänä kuullaan kittiläläisiä runoja.

 

Juhlan järjestelyistä vastaa kulttuuritoimi ja Kittilä 150 -juhlatoimikunta. Päivän tarkempi ohjelma löytyy sivulta www.kittila.fi/kittila-150-vuotisjuhla

 

 

Juhlavuosi tulee näkymään tapahtumissa vuoden aikana

Kittilä 150 -juhlavuosi tulee näkymään tulevissa tapahtumissa, kuten perinteisillä Kittilän kesämarkkinoilla heinäkuussa, Staalon festeillä lokakuussa ja Kittilän Jouluyössä 5.12.2018, jolloin julistetaan myös suunnitteilla oleva äänite kittiläläisten musiikintekijöiden tuotannosta.

 

Juhlan tuntu leviää myös Kittilän kyliin, kun kylissä on juhlavuoden aikana useita tapahtumia. Kittilän kunnan kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimet myöntävät juhlavuoden aikana sadan euron suuruisia avustuksia kylissä järjestettäviin, kaikille avoimiin tapahtumiin.

 

 

Lisätiedot:       

Ahti Ovaskainen, juhlatoimikunnan puheenjohtaja, puhelin 0400 299 891, ahti.ovaskainen@kittila.fi
Marika Salminen, kulttuurisihteeri, juhlatoimikunnan sihteeri, Kittilän kunta, puhelin 040 568 1356, marika.salminen@kittila.fi

Tulosta tiedote: Kittilä 150 vuotta -juhlavuosi käynnistyy 28.3.2018

Tiedote: Kittilä 150-vuoden ilmeessä seikkailee ahma eri vuodenaikoina

Kittilä 150 -juhlailme: Ahman vuodenajat

Juhlatervehdys 150-vuotiaalle Kittilälle, vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa

Kittilä 150-vuotta -juhlapuhe, Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen

 

 

 

 

Historiaa: Kunnallishallinto Kittilään vuonna 1868

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kunnallishallituksesta maalla julkaistiin 6.2.1865. Asetuksen tarkoituksena oli erottaa kirkollisten ja maallisten asioiden hoito toisistaan. Maalliset asiat siirrettiin kirkkopitäjiltä kunnallishallinnon vastuulle hengellisten asioiden ja väestökirjanpidon jäädessä seurakunnille. Kunnallishallintoon siirtymiselle annettiin aikaa kolme vuotta, mutta Lapissa ei ollut siirtymäaikaa. Kittilän kappelikunnan pitäjänkokouksessa käsiteltiin kunnallishallinnon perustamista ensimmäisen kerran jo syyskuussa 1867 mutta lopullinen päätös asiasta tehtiin pitäjänkokouksessa 23.3.1868. Kittilän kuntakokouksen varaesimieheksi valittu Fredrik Paksuniemi kirjoitti 2.4.1868 Oulun läänin kuvernöörille ”Kunnallis hallituksen lopullisesta järjestämisestä” Kittilässä ja nimesi maaliskuun kokouksessa valitut kunnan luottamushenkilöt. Kuvernööri julkaisi kesäkuussa 1868 virallisen kuulutuksen 12 kunnan perustamisesta, joihin myös Kittilä sisältyi.

Lähes kaikki kunnat oli perustettu 1870-luvun puoliväliin mennessä, vaikka paikoin muutosta vastustettiin taloudellisten rasitusten pelossa. Lapissa Kittilä oli ensimmäisten kunnallishallinnon perustaneiden joukossa, esimerkiksi Rovaniemi siirtyi kunnallishallintoon vuonna 1867. Osa Lapin pitäjistä harasi pitkään vastaan, esimerkiksi Kittilän vanha emäseurakunta Sodankylä teki päätöksen vasta vuonna 1892. Kittilän ensimmäinen kuntakokous pidettiin 11.7.1868 Pietulan talon pirtissä.

 

Kittilän historiaa on selvittänyt Kittilän kunnan toimeksiantona ja mahdollista historiakirjaa varten Särestöniemen museonjohtaja Anne Koskamo.

 

 

 

 

 

 

Sivua päivitetty: 
10.4.2018