Tiedote: Einari Junttila –taidemuseon juhlavuonna 2017 uusi näyttely ja kirjan julkistus

Tulostettava sivu

Tiedote 14.2.2017

Vuosi 2017 on kittiläläiselle Einari Junttila –taidemuseolle juhlavuosi. Taiteilija Einari Junttilan syntymästä tulee kuluneeksi 115 vuotta ja museon avaamisesta 25 vuotta.

 

Juhlavuotta juhlistetaan museon uudella 115-vuotisjuhlanäyttelyllä. Näyttely on avoinna helmikuusta 2017 eteenpäin.

 

Einari Junttila –taidemuseo on toiminut Kittilän kirkonkylällä 25 vuotta. Se perustettiin 28.12.1991, jolloin tuli kuluneeksi 90 vuotta taiteilijan syntymästä. Einari Junttila taidemuseon perustaja on museon toiminnasta vastaava taiteilijan tytär Terttu Junttila. Hän on koonnut myös museon näyttelyt. Terttu Junttilalle on myönnetty vuonna 2014 tasavallan presidentin Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan mitali taidemuseon perustajana ja työstään sen hyväksi. Aloite kunniamerkkiin tuli Opetushallituksesta.

 

Vuonna 2017 julkistetaan myös Terttu Junttilan muistelmateos isästään. Junttilan mukaan kirja kuvaa taiteilijan elämää sammakkoperspektiivistä, kun kirjoittaja on seurannut isänsä elämää läheltä. Junttila kertoo, että kirjaan tulee uutta tietoa, jota hän ei ole tunnesyistä ennen kertonut isänsä elämästä. Terttu Junttilan mukaan näitä Einari Junttilan taidetta ja teoksia valottavia asioita on taidepiireissä kuitenkin toivottu tuotavan julkisuuteen. Kirjan julkistamisesta ilmoitetaan vuoden 2017 aikana. Aikaisemmin, vuonna 2009 Junttilalta on ilmestynyt kirja ”Muistelmia taiteilijaisästäni Einari Junttilasta”.

 

Einari Junttila (1901-1975) oli syntyperäinen kittiläläinen, kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu itseoppinut lyyrinen realisti, joka tunnetaan nimenomaan akvarellimaalarina. Hänen töissään on Lapin mentaliteettia parhaimmillaan. Hän teki myös öljyväri- ja pastellitöitä. Lapin taiteen uranuurtajaksi mainittu Junttila on varhaisin tunnettu kittiläläinen taiteilija, kutsumukselleen uskollinen herkkä lapin luonnon tulkitsija. Laajan tuotantonsa kautta Einari Junttila elätti siveltimellään suuren perheensä.

 

Einari Junttila luettiin lahjakkaimpiin suomalaisiin akvarellimaalareihin 1930-luvulla, jolloin näyttelyt Saksassa ja Helsingissä aloittivat hänen taiteilijauransa. Kansainvälistä tunnustusta saaneella taiteilijalla oli kutsunäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Einari Junttilan teoksia on muun muassa Ateneumin taidemuseon, Helsingin sotamuseon, Kemin taidemuseon, Kittilän kunnan ja Rovaniemen kaupungin taidekokoelmissa. Hän on suunnitellut Kittilän kunnan vaakunan vuonna 1963.

 

Einari Junttila taidemuseo (Sammontie 5, 99100 Kittilä) on avoinna torstaisin 13–17, muulloin sopimuksen mukaan.

 

Lisätiedot:
Einari Junttila –taidemuseo, Terttu Junttila, puhelin 040 703 4657
Kittilän kulttuuritoimisto, puhelin 040 568 1356

Taiteilija Einari Junttila: http://www.kittila.fi/taidemaalari-einari-junttila
Einari Junttila –taidemuseo: http://www.kittila.fi/taidemuseo-einari-junttila
Tiedote ladattavassa muodossa (pdf)
 

Einari Junttila. Kuva: Günther Thaer, saksalainen taiteentuntija, kirjailija, kesä 1932

Sivua päivitetty: 
24.2.2017