Tiedote: Elinkeinoministeri Lintilä: Kittilä on mielenkiintoinen alue

Tulostettava sivu

Kittilän kunta
Tiedote 25.9.2017

 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili Kittilässä perjantaina 22.9.2017. Ministerille esiteltiin Kittilän keskeisiä lukuja ja elinkeinoja. Tilaisuuteen osallistui kuntapäättäjiä ja Levin Matkailun edustus. Aikaisemmin samana päivänä Lintilä kävi myös tutustumassa Kittilän kaivokseen.

 

Kittilän kunnantalolla pidetyssä tilaisuudessa vt. kunnanjohtaja Timo Kurula esitteli ministerille Kittilää kahden elinkeinollisesti vahvan tukijalan, kaivostoiminnan ja matkailun lisäksi monipuolisena kuntana. Kunnassa on vahva kulttuurin, muun muassa kuvataiteen ja musiikin perinne. Kittilä rankattiin Suomen kuudenneksi vetovoimaisimmaksi kunnaksi vuonna 2016, ja tavoitteena on olla houkutteleva kunta jatkossakin. - Olemme vetovoimaisia ja täällä viihdytään; kun palvelut on kunnossa, niin myös yritykset ja työntekijät löytävät tällaiselle paikkakunnalle, Timo Kurula totesi.

 

Elinkeinoministerille esiteltiin elinkeinoelämän rakennetta Kittilässä. Alueella on yli 700 yritystä ja alueen yritysten liikevaihto on lähes kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Kittilän suuri yritystiheys merkitsee taloudelle hyvää selkärankaa ja merkittävää työllistävää vaikutusta. Kittilän työpaikkaomavaraisuus onkin Suomen huippua.

 

Myös uusia toimialoja Lapissa kehitetään, yhtenä esimerkkinä elintarvikeala. Alueen ravintoloissa toivottaisiin nähtävän enemmän paikallisia raaka-aineita, ja siksi alan haasteet, toimitusvarmuus ja logistiikka, tarvitsevat kehittämistä. Myös elintarvikelain uudistukset ovat tervetulleita. Uuden hankintalain voimaantulon myötä kunnassa tehdään kokonaisvaltaista työtä hankintatoimen uudistamiseksi ja hankintaosaamisen lisäämiseksi niin julkisille hankkijoille kuin niille tarjoaville yrityksille.

 

Vt. kunnanjohtaja ja luottamushenkilöt nostivat esiin myös alueen kehittämiskohteita. Esimerkiksi runsaan sorateiden määrän vuoksi alueen infrastruktuurin kanssa on vielä tekemistä. Tielinjauksilla ja teiden kunnolla samoin kuin jäämeren radalla olisi valtava merkitys alueen toimialoille. Siitä hyötyisivät muun muassa teollisuuspalvelut, jotka ovat alueella kehittyneet viime vuosina.

 

Ministeri Lintilä sai myös ajankohtaiskatsauksen Levin Matkailusta. Suomen vetovoima matkailukohteena kasvaa, ja Levi on Suomen sisällä vetävä kohde. Suomen matkailussa on alkamassa uusi aika, verrokkina voidaan katsoa Islannin kehittymistä matkailumaana viimeisen kymmenen vuoden aikana. Levi on palveluineen ja majoituskapasiteetiltaan koko maailmassa ainutlaatuinen kohde napapiirin yläpuolella, ja jo nyt sesonkiaikoina Leville olisi tulijoita enemmän kuin voidaan majoittaa. - Matkailun merkitys vientituloon on suuri; voidaankin kysyä, olisiko matkailu Suomen ”uusi Nokia”, puntaroi Levin Matkailun toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi. – Elämme suurkaupunkilaisen mielestä luksuksen keskellä, sillä täällä näkyy tähdet ja saa hengittää raikasta ilmaa. Kylmyys, pimeys ja arktisuus miellettiin ennen matkailussa poistyöntäviksi ominaisuuksiksi, mutta nyt ovat uusi ”hot” Kukkohovi kuvaili.

 

Tulevaisuuden suuntauksiksi Kukkohovi mainitsee uudet asiakasryhmät Aasiasta, Keski-Euroopan asiakaskunnan lisäämisen ja matkailijoiden liikkuvuuden parantamisen pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä. Myös Levin asiakastyytyväisyyttä halutaan kehittää, samoin kesämatkailun saavutettavuutta. Tulevaisuudessa Levi haluaa olla arktisen alueen suosituin kohde Euroopassa ja tarjota ylivoimaisen digitaalisen asiakaskokemuksen.

 

Ministeri Lintilä totesi Kittilän olevan mielenkiintoinen kohde juuri hänelle, sillä ministerin salkkuun kuuluvat niin matkailu kuin kaivostoimintakin. Ministeri muistutti, että matkailu on tällä hetkellä Suomen nopeimmin kasvava toimiala, ja Aasian matkailijoiden määrä tulee edelleen kasvamaan. Lisäksi Lintilä kertoi, että yhteinen Pohjoismaiden matkailustrategia on suunnitteilla, etenkin tukemaan Aasian matkailua Pohjoismaissa. Lintilä avasi myös aktiiviteettien merkitystä lomakohteen tarjonnassa; niillä voi parhaillaan moninkertaistaa matkailijan alueelle jättämän tulon. – Aktiviteetit tarkoittavat esimerkiksi ohjattuja luontopalveluita – metsä voi olla ulkomaiselle matkailijalle kiinnostava kohde, mutta sinne ei uskalleta ilman opasta, Lintilä kuvaili.

 

Lisätiedot
Timo Kurula, vt. kunnanjohtaja, Kittilän kunta, puhelin 040 595 7597, timo.kurula@kittila.fi
Kristiina Kukkohovi, toimitusjohtaja, Levin Matkailu Oy, 0400 583 212, kristiina.kukkohovi@levi.fi  

 

Tulosta tiedote tästä
                     

 

Sivua päivitetty: 
4.10.2017