Tiedote: Rokottaminen koronavirusta vastaan aloitettu Kittilässä

Tulostettava sivu

Tiedote 13.1.2021, Kittilän kunta

 

Ensimmäinen koronavirusrokote (Comirnaty) sai Euroopan lääkeviranomaisen myyntiluvan 21.12.2020. Rokotukset tällä mRNA-rokotteella on aloitettu Suomessa joulukuun viimeisellä viikolla. Kittilän terveyskeskus on aloittanut rokottamisen 7.1.2021.

 

Suomen koronastrategian mukaan rokote annetaan ensimmäisenä niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle, jotka hoitavat COVID-19-potilaita ja niille, jotka työskentelevät ja asuvat hoitokodeissa. Heidän rokotuksensa voidaan pääosin hoitaa tammi-helmikuussa 2021. Sen jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneillä ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen. Tällä hetkellä myyntiluvan saaneella rokotteella voidaan rokottaa vain yli 16-vuotiaita.

 

Kittilässä rokottaminen on aloitettu työntekijöillä, jotka joutuvat alttiiksi koronavirukselle. Hoivakotien työntekijöiden ja asukkaiden rokottaminen toteutetaan rokotteiden saapumisjärjestyksessä. Comirnaty-rokotteeseen kuuluu kaksi annosta, toinen annos annetaan kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä. Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään COVID-19 tauti. Koronavirusrokote on arvioitu samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä.

 

Kaikilla rokotteilla on haittavaikutuksia. Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen voi ilmetä oireita pistoskohdassa (kipua, punoitusta, kuumotusta, turvotusta). Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet (kuumereaktio, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset). Oireet alkavat yleensä parin vuorokauden päästä rokottamisesta ja menevät ohitse muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kipu- ja kuumelääkkeillä. Rokotteesta ei voi saada COVID-19 tautia.

 

Rokotuksen jälkeenkin on tärkeää huolehtia turvaväleistä, käsihygieniasta ja käyttää maskia sekä hakeutua testeihin, jos sairastuu. Kestää vielä useita kuukausia, ennen kuin väestötason immuunisuoja tautia vastaan on saavutettu ja epidemia torjuttu. Rokotusten järjestämisestä kuntalaisille informoidaan tarkemmin myöhemmin keväällä.

 

Lisätietoja koronarokotteesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankoh...

 

Lisätietoja:
Heidi Tanninen, johtava lääkäri, Kittilän kunta, heidi.tanninen@kittila.fi
 

Sivua päivitetty: 
13.1.2021