Tiedote: Sosiaali- ja terveysministeri vieraili Kittilässä 28.8.2015

Tulostettava sivu

Tiedote 28.8.2015

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä vieraili Kittilässä perjantaina 28.8.2015. Kittilän kunnantalolla ministeriä tapaamassa oli kunnan luottamushenkilöitä, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys, kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula, Tarmo Salonen, Milja Nikka, Janne Paksu, Mauri Taskila ja Veikko Siitonen sekä vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg.

 

Kyseessä oli vapaamuotoinen keskusteluhetki ministerin kanssa, jossa kuntapäättäjät nostivat keskusteluun ajankohtaisia asioita. Vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg totesi puheenvuorossaan, että kunnat toivovat kuntien tehtävien vähentämisessä nopeita ratkaisuja ja puolueilta odotetaan todellisia priorisointeja, myös kansalaisten taholta. Kuntapäättäjiltä tuli viesti, että kuntien tehtävissä on tiivistämistä, ja on tärkeää saada pian tietoon mitkä ovat kunnille jäävät tehtävät. Kuntien tehtävien karsinnan toivotaan tuovan tuntuvia säästöjä kunnille ja myös avaimia kuntatalouden suunnitteluun. Vt. kunnanjohtaja Tornbergin mukaan Kittilä on Pohjois-Suomen kunnista niiden joukossa, joilla on todellisia kehittämisen edellytyksiä ja kunnan talouden kuntoon saaminen omissa käsissä.

 

Keskustelua herätti myös hallituksen lupaamat ja yrityskentän odottamat normien purkamiset. Päättäjät nostivat esille huolen, että tiukka byrokratia estää esimerkiksi monien paikallisten luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden paremman hyödyntämisen ja jatkojalostamisen.

 

- Hallituksella on tavoite, että uudistuksia tehdään rohkeasti, nyt on Sipilän sanoja käyttääkseni vatuloitu tarpeeksi. Joka ministeriöstä tehdään oma esitys, missä byrokratiaa ja normeja voidaan vähentää. EU asettaa esimerkiksi lähiruuan kehittämisessä monia direktiivejä. Onneksi joissain kohden voi käyttää kansallista harkintaa, Mäntylä vastasi kysymyksiin.

 

Sote-uudistuksen aluejaosta Mäntylä vastasi, että ei missään nimessä usko että Lappi ja Oulu olisivat samaa aluetta. Hän korosti, että alueellisesti päättävät henkilöt valitaan demokraattisesti, mutta aluejaosta ei ole tehty päätöksiä vielä. Ministerin mukaan nyt myös osin sekavaa ja päällekkäistä aluehallintoa tulisi uudistaa samalla sote-uudistuksen kanssa.

 

- Ymmärrän vallitsevan epätietoisuuden, kun sote-uudistuksessa rahoitusmalli on vielä päättämättä, ja kunnissa tiedetään vain että pitää muuttua mutta ei vielä tiedetä miten, Mäntylä totesi. - Minulla on kuitenkin vahva luottamus sote-uudistukseen ja siinä on avaimet sosiaalijärjestelmäämme.

 

Ministeriä muistutettiin, että yksi asia tasapuolisten palveluiden turvaamisessa on hyvät ja turvalliset tiet, joita pitkin palveluihin Lapissa kuljetaan pitkiäkin matkoja.

 

Sote-uudistuksen lisäksi keskusteluun nousivat kysymykset sosiaalituvan uudistamisesta ja perustulon mallista. Kuntapäättäjät totesivat, että perusturvan uudistuksen tulisi helpottaa asiointia ja yhden luukun periaatetta kannatetaan, samoin kuin sitä että järjestelmä kannustaisi lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen.

 

- Perustulon ajatus on kiehtova. Huomioon otettavia asioita ovat perustuslaki, verotus ja mitä etuuksia sisällytetään ja millä kohderyhmillä testataan perustuloa. Asia on herättänyt käsittämättömän paljon mielenkiintoa ulkomaita myöten, Mäntylä kertoo ja myöntää suhtautuneensa itsekin aikaisemmin epäillen perustuloon. Kuitenkin tarkoitus on, että rakennetta voitaisiin uudistaa niin että perustulo kannustaisi työntekoon nykyisiä tukijärjestelmiä paremmin.

 

Keskusteltiin myös siitä, millaisiin palveluihin tulevaisuudessa on varaa, ja miten toisaalta turvataan että ne jotka yhteiskunnan apua eniten tarvitsevat, eivät jää säästöjen maksajiksi. - Esimerkiksi eläkkeen ja asumistuen osalta on tehty vaikutusarvioita ja analysoidaan tarkkaan, että tilanne ei kohdistuisi tiettyyn ihmisryhmään, Mäntylä kertoi.

 

Toisen asteen koulutuksesta ministerille välitettiin toive pitää Lapin puolia. Kaivosten, matkailun ja muun toiminnan vuoksi alueella tarvitaan ammatillista koulutusta jatkossakin.

 

Tapaamisen lopuksi Inkeri Yritys luovutti ministerille Kittilä-villasukat ja paikallista hillahilloa pitämään jalat lämpiminä ja vitamiinit tallessa.

 

Lisätiedot:

Kyösti Tornberg, vt. kunnanjohtaja, puhelin 040 673 7633, kyosti.tornberg(at)kittila.fi

Sivua päivitetty: 
28.8.2015