Varhaiskasvatuksen tiedotteet

Tulostettava sivu

Ruokakasvatuksen suunnitelma ja uusittu välipalalista  (1.12.2020 alkaen)

Kittilän varhaiskasvatuksessa on moniammatillisissa tiimeissä työstetty ruokakasvatukseen toimintaohjeita. Samalla varhaiskasvatus sitoutuu osaltaan lasten hyvinvoinnin ja  terveyden edistämiseen.

Varhaiskasvatuksella on keskeinen merkitys lapsen ravitsemuksen, tottumusten sekä syömiseen liittyvien taitojen ja tapojen kehittymisessä. Ruokailu ja ruokakasvatus ovat osa kokonaisvaltaista hyvinvointioppimista, joka tapahtuu varhaiskasvatuksessa lapsiryhmässä ja aikuisten ohjauksessa tapahtuvissa vuorovaikutustilanteissa.

Tavoitteina on mm. ohjata lasta monipuoliseen ja vaihtelevaan ruokavalioon, opastaa omatoimiseen ruokailuun ja hyviin pöytätapoihin sekä järjestää kiireettömiä, miellyttäviä ja virkistäviä yhdessäolon hetkiä.

Välipalalistan laadinnassa on tarkasteltu lisäksi suolan, sokerin, rasvan ja lisäaineiden määrää. Listalle on nostettu ennen kaikkea puhdas ruoka, jota valmistetaan perusraaka-aineista. Esim. sokerisia valmisjogurtteja ja vanukkaita ei ole tarjolla. Listassa suositaan yleisestikin tuotteita, joissa on sydänmerkki tai
- kuitua vähintään 6 g/100g
- sokeria korkeintaan 16 g / 100 g
- suolaa korkeintaan 1 g / 100 g
- rasvaa enintään 5 g / 100 g.

Lasten toivekonsertteja sisältyy myös listaan: eli lasten kanssa pidettävissä kokouksissa on yhtenä aiheena lasten välipalatoivomus. Pohdintojen, äänestysten ja päätösten jälkeen viedään asia keittiöön emännälle työstettäväksi välipalaan. Näin kokemus vaikuttamisesta on konkreettinen.

Lisää myös koululautakunnan päätöksessä: Ruokakasvatuksen suunnitelman hyväksyminen 26.11.2020 § 74

________________________________________________

 

Huoltaja: muistathan ottaa oman maskin mukaan, kun viet lapsen hoitoon tai haet hoidosta, katso lisää Käytäthän maskia

 

Thl on julkaissut ohjeistuksen koskien lasten sairastumista. Käythän lukemassa uudet ohjeet:

Miten toimitaan kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon? THL:n tiedote 26.8.2020

 

Toimintaohjeita varhaiskasvatukseen 24.8.2020

Ylläolevasta linkistä pääset lukemaan tarkempia ohjeita eri tilanteisiin. Huomaathan, että THL ja Opetus- ja kultturiministeriö päivittävät ohjeitaan lyhyelläkin aikataululla, joten kannattaa seurata valtakunnan tason uutisointia. Tärkeintä, on näin korona - ja flunssa-aikana ylläpitää hyvää käsihygieniaa, turvaväliä ja välttää tarpeetonta oleilua suurten ihmismassojen keskellä.

 

Lapsen sairastuminen - ohje huoltajalle

(Tiedote Lks 13.8.2020)

Lapin keskussairaalan lasten sairauksien ja infektioden torjunta yksiköt ovat tänään antaneet tiedotteen koskien lasten sairastumista näin korona-aikana. Pidämme varhaiskasvatuksessa tärkeänä noudattaa saamiamme ohjeita, jotta mahdollisimman vähin sairasteluin ja vaurioin selviäisimme koronasta. Sama ohjeistus mm. oireiden ilmaantuessa koskee varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

Ajanvaraus Kittilän terveyskeskukseen p. 0400 356 498.

Lisätietoa saat lapsesi hoitopaikan henkilökunnalta.

Sivua päivitetty: 
8.12.2020