Vuosi 2013

Tulostettava sivu

Satutuokioissa 2013 tapahtunutta

Pinkeli 21.1.

Satutuokiossa luettiin tänään Pinkeli, ruotsalainen kansansatu, joka löytyy kirjasta Hopeametsän linna. Pinkeli on nokkela poika, joka lähtee maailmalle ilkeitten veljiensä kanssa onneansa etsimään. Pojat tapaavat matkallaan pahan Noidan, joka ei tahdo päästää Pinkeliä jatkamaan matkaa veljiensä kanssa. Hän epäilee, että poika tulee tuottamaan hänelle harmia mutta päästää tämän lähtemään, kun Pinkeli niin nöyrästi pyytää. Pojat päätyvät töihin kuninkaan linnaan. Ilkeät veljet, jotka tahtovat eroon Pinkelistä, usuttavat hänet kerta toisensa jälkeen palaamaan Noidan luokse kähveltämään tämän omaisuutta, toivoen että Pinkelin käy huonosti. Miten pojan mahtaa käydä…

Rauhallinen Erkki 4.2.

Satutuokiossa luettiin tarina Rauhallisesta Erkistä. Sen ovat kirjoittaneet Tiina ja Sinikka Nopola ja kuvittanut Markus Majaluoma.
 Maatilalla asuva Erkki on niin rauhallinen lapsi, että kaikki sitä ihmettelevät. Äiti ja isä yrittävät vilkastuttaa Erkkiä viemällä häntä muiden lasten seuraan hiekkalaatikolle ja kerhoon. Kirkonkylällä asuvan Lillin seuraa kuitenkin vältellään, koska Lilli on kuulemma villi. Yllättäen jotakin katoaa …
ja muutakin tapahtuu …

Satu puusta, joka halusi muuttaa maalle 18.2.

Kirjastoissa ympäri maata vietettiin 11.-17.2.2013 Luonto- ja ympäristöviikkoa, siksipä satutuokiossakin luettiin Titta Kuisman luontoaiheinen Satu puusta, joka halusi muuttaa maalle. Nuori Haapa tuntee olonsa yksinäiseksi kaupungissa, missä hänellä ei ole yhtään haapa-toveria. Onhan hänellä toki koivu- ja kuusi-ystäviä mutta silti hän tuntee kaipuuta muualle. Kaiken kukkuraksi hänen rakkain ystävänsä Anni-tyttö muuttaa pois. Yhtenä yönä puhkeaa kauhea myrsky ja Haapa tempautuu sen mukaan ja päätyy jonnekin ihan uudelle seudulle...

Kirjasta selviää myös mikä ihme on haavanarinakääpä, monipistehaapsanen, lehtokiitäjäinen…

 

Lehmä rakentaa majan 4.3.

Satutuokiossa luettiin tänään Jujja & Tomas Wieslanderin kirjoittama ja Sven Nordqvistin kuvittama kirja Lehmä rakentaa majan. Se kertoo Mimmi Lehmästä ja Variksesta sekä siitä, mitä kaikkea seuraa, kun lapset ovat rakentaneet majan puuhun. No, tietysti muutkin haluavat rakentaa majan, ainakin Mimmi ja Varis. Kuulimme kuinka luovasti vasaraa ja sahaa voikaan käyttää ja mitä kaikkea muuta tarvitaan, että majaa voidaan ruveta rakentamaan. Valmistuuko maja … ja millainen?

Kaksi parratonta valehtelijaa 18.3.

Satutuokiossa luettiin tänään vanha Gruusialainen kansansatu Kaksi parratonta valehtelijaa. Kaksi miestä tapaa tiellä. Datua on menossa Kartlinista Imeretiin myymään villoja ja Petrikela on vastaavasti menossa Imeritistä Kartliniin myymään pähkinöitä. Säästääkseen voimiaan ja jalkineitaan he vaihtavat säkkinsä ja lupaavat myydä säkkien sisällöt toistensa puolesta. Käy ilmi että kumpikin huijaa toista, pusseissa on vain pinnalla villoja ja pähkinöitä ja muuten säkit ovat sammalta täynnä. Kaverukset kohtaavat myöhemmin uudestaan ja ovat vaikuttuneita toistensa oveluudesta. Kumpikin on töitä vailla ja alkavat hakea yhdessä töitä. Miten kaverukset osaavat toimia yhdessä, osaavatko he olla huijaamatta toisiaan... Tanssiva lehmä ja selkäsaunat seuraavat toisiaan tässä hilpeässä huijaustarinassa.

Sadun luvun jälkeen vinkattiin Aleksandr Puskinin Satu tsaari Saltanista, hänen pojastansa mainehikkaasta ja mahtavasta urhosta ruhtinas Gvidonista ja ihanasta prinsessa Joutsenesta.

Sukkahukka 15.4.

Satutuokiossa luettiin tänään Petra Heikkilän Sukkahukka. Sukkahukka on rosvo, sukkarosvo, jolla kerrotaan olevan hirmuisen isot hampaat. Sukkahukka ryöstää kissojen vanhainkodin asukkaita kunnes kissat keksivät keinon pysäyttää Sukkahukan. Mutta kuka Sukkahukka oikein on? Se selviää, kun löytyy punainen lanka ja sitä seurataan joukolla. Sukkahukka yllättää vielä koko kissojen vanhainkodin ennen aatelointiaan Kukkatukaksi.

Sadun jälkeen Sonja Joensuu esitteli lampaistaan ottamia valokuvia ja juteltiin lampaista.

Rikas Kozma (kirjasta Taikasormus) 29.4.

Kevään viimeisessä satutuokiossa kuultiin venäläinen kansansatu Aleksandr Afanasjevin kokoelmista. Viekas Kettu Repolainen käy tuon tuostakin popsimassa suihinsa, metsässä asuvan Kozman kanoja. Repolainen jää yhtenä päivänä kiinni ja pelastaakseen nahkansa, hän lupaa tehdä Kozmasta rikkaan miehen. Kettu huijaa metsän muita eläimiä menemään kuninkaanlinnaan muka pitoihin mutta nämä kaikki joutuvatkin ansaan. Kuninkaalle hän kertoo eläimien olevan lahjoitus rikkaalta Kozmalta. Miten huijaus onnistuu ja tuleekohan Kozmasta oikeasti rikas?

Lopuksi kuultiin runo Hiiri Hopeasta pienen nukketeatteriesityksen kera.
 

Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri 27.8.

Syksyn ensimmäisessä satutuokiossa luettiin Aisopoksen Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri. Eräänä kauniina iltana Maalaishiiri tuumii mitähän kaupunkilaishiiret mahtavat syödä. Se kiinnostaa sitä niin paljon, että se päättää lähteä kaupunkiin katsomaan. Kaupunki on pelottava ja kolkko paikka mutta sieltä löytyy ystävällinen Kaupunkilaishiiri, joka tutustuttaa Maalaishiiren kaupungin tapoihin. Sadun jälkeen jatkettiin vielä hiiriteemalla ja kuultiin Impi Hellénin Runo: Hiiriä pyydystämässä, vuoden 1962 Lasten Runottaresta.

Elli ja unenpää 10.9.

Tänään satutuokiossa luettiin Mila Teräksen Elli ja unenpää. Kirjan on kuvittanut Karoliina Pertamo. Tarinassa on ilta ja Ellin on aika käydä nukkumaan. Unenpäästä on kuitenkin vaikea saada kiinni, kun silmätkään eivät pysy kiinni. Ja mikä se unenpää oikein on ja mistä sen löytää? Ovatko vuorikiipeilijä-lohikäärme ja ujo kummitus vieneet unenpään? Helisevien, kilisevien tähtien kautta Elli löytää kuun saleista Unineidon ja Unikissan, jotka kertovat mikä on unenpää.

Tuhma-Jussi 24.9.

Tänään satutuokiossa luettiin H.C. Andersenin Tuhma-Jussi kirjasta Lapsuuden satuaarteet. Vanhalla herrasmiehellä on kolme poikaa, jotka lähtevät kuninkaanlinnaan kosimaan prinsessaa. Sulhaseksi ei kelpaakaan kuka tahansa vaan prinsessa on asettanut vaatimukseksi, että kosijan on osattava pitää puoliaan. Linnaan on tullut kosiomiehiä ympäri maata ja kaikki joutuvat kovaan syyniin. Kuravelli erään sulhasmiehen taskunpohjalla osoittautuu merkittäväksi tekijäksi.

Se Eemeli, se Eemeli 8.10.

Tänään satutuokiossa oli vierailijoita: satutäti Tutta, Vaahteramäen – ja kirjaston Eemelit sekä possuressu. Kuultiin Astrid Lindgrenin kirjasta Eemelin sadas puu-ukko tarinoita Eemelin kesäpäivistä ja katseltiin kirjan kuvia, jotka on piirtänyt Björn Berg.
 Kuulimme myös että ”Joskus voi huoletta jättää työnsä myöhemmäksi”. Tieto on peräisin Pikku Prinssiltä, Antoine de Saint-Exupéryn kirjasta Mielenrauha. Ja sitten leikittiin :)

Kuopusprinsessan omenapuu 22.10.

Viime tiistain satutuokiossa luettiin Elsa Beskowin iki-ihana Kuopusprinsessan omenapuu. Kuninkaan aarrekammiosta ei riitä lapsille taskurahaa. Kuninkaalla on iso kaunis puisto, jonka hän antaa lapsille jaettavaksi. Prinssit ja prinsessat innostuvat siitä kovasti mutta eivät muista pienintä prinsessaa, joka jää ilman omaa puutarhatilkkuaan. Puiston yhdestä nurkasta löytyy yksi kitukasvuinen omenapuu, jonka kuopusprinsessa saa omakseen. Muiden puut tuottavat hyvää satoa mutta ei pikkuprinsessan, jonka puussa on vain kovia pieniä raakileita. Asiaa surressaan puiston muurille ilmaantuu pieni ystävällinen eukko, joka lupaa auttaa kuopusprinsessaa. Miten kuopusprinsessan omenapuulle mahtaa käydä?

Pikkupöllö 5.11.

Tiistain satutuokiossa luettiin Nora Surojegin kirjoittama ja Pirkko-Liisa Surojegin kuvittama tarina Pikkupöllöstä. Tarinassa Pikkupöllö miettii mikä hän on ja mitä pöllöt oikein tekevät. Pikkupöllö saa monta ”parasta ajatusta ikinä”: olisi hienoa olla näkymätön, pitkäkorvainen maapöllö, tai ruskea karvakynsipöllö, tai ehkä kuitenkin hyppivä häntäpöllö. Mutta Pikkupöllön mielestä silmut maistuvat pahalle eikä koko talvea voi nukkua eikä Pikkupöllöllä ollut häntää puuhyppelyjä varten, joten muuta oli keksittävä, mutta mitä? Vai onko kaikki jo selvää ja oivallusta vailla?

Jouluaatto metsässä 3.12

Satutuokiossa luettiin Anni Swanin satu Jouluaatto metsässä. Tauno odottaa malttamattomana aattoiltaa. Aika tuntuu matelevan, joten hän keksii lähteä metsään hiihtelemään. Metsässä hän kohtaa pelottavan karhun ja muitakin metsän eläimiä. Miten metsän väki viettää joulua, sen Tauno pääsee näkemään korkean Petäjän latvasta.

Velhovaari ja Joulupukin parta 17.12

Satutuokiossa kerrottiin Hanna ja Antti Kallion tarina Velhovaarista ja Joulupukin parrasta. Velhovaarin taikasauva joutuu vahingossa Myöhäsen perheen matkalaukkuun ja matkalaukku perheen mukana Kuusamoon saakka. Taikasauvan takaisin saamiseksi Velhovaari, Klaara ja Kerkkokin pääsevät matkalle halki Suomen. Koska Velhovaarin velhoeliksiiri on vähissä, he käyvät vielä Korvatunturilla tapaamassa Joulupukkia ja noutamassa jotain pientä eliksiiriin tarvittavaa ainetta.

Sivua päivitetty: 
13.4.2016