Vuosi 2017

Tulostettava sivu

Satutuokioissa 2017 tapahtunutta

28.11. Pekka Töpöhäntä

Tällä kertaa päästiin kurkistamaan kissojen päiväkotiin. Pekka Töpöhäntää kiusasi jälleen Monni adjutanttiensa Pillin ja Pullan kanssa. Pekalta vietiin reppu, jossa oli eväsrasiassa kolme silakkaa. Kommellusten jälkeen reppu kuitenkin löytyi ja voitiin iloisina nauttia lämmintä kermaa kissakahvilassa. Lisäksi pohdimme, että miksi jänikset ovat talvella valkoisia.

21.11. Hälytys!

Piipaa piipaa raikasi kirjastossa kun satutuokiolaiset eläytyivät Reippaat pelastajat -kirjaan. Aiheena tänään oli hälytys eli poliisit, palomiehet ja ensihoito. Kirjan avulla käytiin läpi erilaisia hälytystilanteita. Lisäksi tutkittiin toisesta kirjasta poliisin kulkuvälineitä ja seurattiin taidevarkaiden takaa-ajoa. Lopussa kuultiin Jukka Itkosen Paloasema-runo. Teimme yhdessä pehmopala-palapelin. Se onnistui yhteistyöllä hienosti. Lopuksi otettiin jokaiselta lapselta sormenjäljet Pokelan poliisit junnukonstaapelin korttiin, jonka he saivat viedä kotiin muistoksi. Kortit lahjoitti meille Poliisimuseo Tampereelta. Kiitos heille!

14.11. Onnea, Astrid!

Astrid Lindgrenin syntymästä tulee tänään 110 vuotta. Hänen kunniakseen kuunneltiin Peppi käy kaupoissa -tarina. Aluksi Peppi oli jättänyt satutuokiolaisille runoviestin aarrearkusta. Vinkistä viisaantuneena näppärät lapset löysivät arkun, jonka sisällä oli kasa Pepin kultarahoja. Rahat päätettiin  käyttää satutuokioiden hyväksi, joskus sitten. Peppi oli kaikille lapsille jo entuudestaan tuttu, mutta Astrid ei. Katsottiin kirjailijasta nuoruuden ja vanhuuden kuvat. Lopuksi kuultiin Jukka Itkosen uudesta kirjasta Aprillipäivä Satukirja lausuu puolen minuutin mittaisen runon -runo.

7.11. Kadonneet kirjat

Tuokion alussa TET-harjoittelijat Rebekka ja Saga lukivat runot. Päivän sadussa etsiväkoira Ella lähti etsimään koulusta kadonneita kirjoja. Hyvän vainunsa perusteella koiruus jäljitti kirjojat ottaneen rosmon. Kirjavoro olikin kirjoja ahmiva Hannu, jonka tarkoituksena oli vain lainata kirjat ja lukea ne. Koulun lapset veivät Hannun oikeaan kirjastoon ja neuvoivat hänet ottamaan kirjastokortin. Sadun jälkeen lapset saivat pareittain kartan ja vihjeen avulla etsiä meidän kirjaston lasten osastolle kadonneita kirjoja.

31.10. Huhuu, kuka siellä?

Satutuokiossa oltiin jännittävissä tunnelmissa, kun tutustuttiin pikkukummitusten kurkistuskirjaan. Kummitusperhe on heräillyt uuteen yöhön ja lapset alkavat piilosille. Sisaruksia etsitään niin ullakolta, kaupungin torilta kuin myrskyn valtaamalta rannaltakin. Vihdoin lapset ovat takaisin aamupalalla ja perhe voi aloittaa yönsä. Lisäksi pääsimme astumaan sisään kirjan muodossa Kummitustaloon. Jokainen aukeama toi eteemme erilaisen ja jännittävän huoneen. Lopuksi Hannu Hirvosen Kummituskaupungin autot -runo vei meidät ajatusten siivin kummitusautoilijoiden pariin.

24.10. Prinsessa Rämäpää

Rämäpää on pikkuinen tyttö, jolla on erilaisia kruunuja erilaisiin tilanteisiin sekä taikasormus. Näiden avulla Rämäpää saa taikavoimia. On talvi ja äidin ja pikkuveli Onnin kanssa ollaan menossa ulos. Pukeminen tuottaa yleensä vaikeuksia ja niin nytkin. Äidin hermot ovat koetuksella, kun Rämäpää keksii kaikenlaista muuta mielikuvitusjuttua pukemisen sijaan. Lopussa kuitenkin sovitaan ja jäädään sisälle leikkimään. Tuokiossa kuultiin myös Tove Janssonin Ketkuja kettuja -runo.

17.10 Kerro satu, Tatu

Pikku tyttö kertoo joka ilta Tatu-leijonalleen sadun, sen jälkeen on aina hyvä uinahtaa. Mutta yhtenä iltana tyttö ei tulekaan lukemaan iltasatua ja leijona on kovin suruissan. Miten hän voi nyt päästä uneen? Sitten Tatu keksii että hän itsekkin voi sepittää sadun. Tarinan luvun lomassa kuultiin mm. Pia Perkiön, Leena Laulajaisen ja Kaija Pakkasen runot.

10.10 Siiri ja kumppanit

Siiri keksii järjestää urheilukilpailut, joihin hän kutsuu mukaan ystävänsä Pikku-Oton, Keski-Oton ja Iso-Oton. Pikku-Otto kärsii rimakauhusta korkeushyppykisassa ja juoksee piiloon metsään. Mielikuvitus ystävä Kasperin avulla hän voittaa pelkonsa ja lopulta onnistuu ylittämään riman. Tuokion lopussa lapset nostivat Runolaukusta kukin yhden kuvan, jonka takaa paljastui Hannele Huovin ja Kirsi Kunnaksen runoja.

3.10. Pikku pirpana

"Kun on oikein pieni, voi keinua heinässä heiluvassa" sanotaan Hannele Huovin runossa. Tämän kertaisessa satutuokiossa katseltiin pienten ja isojen eläinten kuvia ja siliteltiin koskettelukirjasta karhun turkkia. Päätarinassa seurattiin Pikku Veturin ensimmäistä lähtöä radalle aivan yksin. Hän joutuu seikkailulle ylös vuoren rinnettä ja pitkin joen vartta. Illan hämärtyessä hän huomaa kulkeneensa liian kauas. Onneksi Pikku Veturi muistaa äidin ja isän sanat, kuinka löytää takaisin kotiin. Lopuksi kuunneltiin Puolukkavarvas-kirjasta Johanna Venhon runo.

26.9. Emilia ja Onni

Camilla Mickwitz olisi täyttänyt 22.9. 80 vuotta. Hänen kuvakirjansa, animaationsa sekä Pikku Kakkosen logo ovat jääneet elämään vahvasti myös nykylasten elämään. Tällä kertaa luettiin Emilia ja Onni -kirja. Siinä Emilia ja hänen isänsä Oskari alkavat yhdessä keksiä satua. Sadun myötä mietitään mitä se onni oikein on. Kirjassa vipeltää myös maatilan eläimiä sekä persoonallisia kylän ihmisiä. Värikäs kuvitus ja paljon puhuvat kuvat olivat lasten mieleen. Lisäksi tuokiossa kuultiin Tittamari Marttisen runo Hymy.

12.9. Mennään jo naapuriin!

Satutuokiossa luettiin Riina Katajavuoren Mennään jo naapuriin -kirjasta aukeama, jossa tutustuttiin syyrialaiseen perheeseen. Teemana oli erilaisuus ja suvaitsevaisuus. Lisäksi kuultiin Peter Bentlyn tarina Koti täynnä ystäviä. Kirjassa ystävällinen ja auttavainen Mäyrä otti kotiinsa yökylään pulaan joutuneita kavereitaan. Sopu sijaa antaa ja hädässä ystävä tunnetaan. Nämä sanonnat pitävät hyvin paikkansa myös tässä tarinassa. Päivän runona oli Kaisa Kantolan Kaikkien leikki.

5.9. Nukketeatteri Myyrä: Myyrän syysretki

Syksyn satutuokiot polkaistiin käyntiin kirjaston henkilökunnan käsikirjoittamalla ja esittämällä nukketeatteriesityksellä. Myyrä, jänis ja hiiri päättivät lähteä syksyiseen metsään retkelle eväineen ja onkineen. Kommelluksitta ei reissua tehdä. Milloin ongenvapaan tarttuu saapas tai makkara putoaa nuotioon.

11.4. Baric: Tohelon ja Torvelon pääsiäinen

Satutuokiossa kuultiin miten Nukketeatterissa asuvat Tohelo, Torvelo ja Duppaduulix-koira valmistautuvat pääsiäisen viettoon. He pitävät aluksi herkutteluviikon, leipovat paljon ja käyttävät kananmunia. Kuoret he laittavat talteen ja maalaavat niitä pääsiäisenä. Tohelo, Torvelo ja Duppaduulix käyvät tietysti myös virpomassa ja keksivät ihan omat hauskat lorut.

4.4. Bishop: Karhun kirjasto

Satutuokiossa luettiin tänään Poppy Bishopin Karhun kirjasto. Ystävykset Kani, Siili, Hiiri ja Kettu pitävät kirjoista. Heillä on valitettavasti vain yksi nuhraantunut satukirja. Yhtenä päivänä he löytävät metsästä uuden kirjan, jonka omistaa Karhu. Ystävykset lähtevät palauttamaan kirjaa ja löytävät Karhun kotoa mahdottomat määrät kirjoja. Karhu harmistuu aluksi kun hänen kirjojaan on luettu tahmaisilla tassuilla ilman lupaa mutta huomaa sitten yhdessä lukemisen olevan vielä mukavampaa.

28.3. Andreae: Rohkeutta, pikku pingviini!

Pikku pingviini Poppe on peloissaan, eikä uskalla mennä veteen uimaan kuten muut pingviinit. Äidin rohkaistua Poppea uskaltaa kokeilemaan vettä ja osoittautuukin yllättäen taitavaksi uimariksi ja sukeltajaksi.

21.3. Bright: Kyllä, sanoi koala

Aurinkoisen tiistain satuhetkessä matkattiin toiselle puolelle maapalloa aurinkoiseen Australiaan ja tavattiin eukalyptuspuussaan viihtyvä joutenolon mestari Kalle-koala. Kalle viettää päivät puussa nukkuen, syöden ja lehtiä laskien. Ystävät pyytävät häntä mukaan maan kamaralle leikkimään. Kallea hieman pelottaa, mutta sattuman puuttuessa elämään oppii Kalle-koalankin sanomaan ”Kyllä!”.

14.3. Rankin: Minun vuoroni!

Emmi ja Valtti ovat naapurukset ja parhaat kaverit. Heille tulee yllättäen eripuraa siitä että Valttikin tahtoisi keinua välillä ja valita mitä leikitään. Emmi oppii kantapään kautta oman vuoron odottamisen olevan tylsää.

7.3. Tarina Tuomas-pojasta ja tämän Erkki-nallesta, joka haluaa olla Elli-nalle

Viime viikkoisen Arctic Pride Rovaniemi 2017 teeman innoittamana, satutuokiossa luettiin Walton Jessican Olen ystäväsi aina. Tuomas-poika ja Erkki-nalle ovat parhaat ystävät. Jokin asia painaa kumminkin Erkin mieltä. Tuomas on asiasta huolissaan ja kysyy mikä on vialla? Erkki-nalle ei uskalla aluksi kertoa, koska hän pelkää ettei Tuomas pidä hänestä enää sen jälkeen. Erkki rohkaistuu vihdoin kertomaan että hän tahtoisi olla mieluummin Elli-nalle. Tuomas ei ole siitä moksiskaan vaan sanoo: ”En minä välitä siitä oletko tyttönalle vai poikanalle! Välitän vain siitä että olet minun ystäväni.”

Lopuksi luettiin Hanhiemon iloisesta lippaasta loru Kolme pientä kissanpoikaa.

28.2. Koirien Kalevala

Kalevalan päivän kunniaksi satutuokiossa luettiin Suomen lasten Kalevalaa ja Kunnaksen Koirien Kalevalaa. Väinämöinen on pulassa, hän on luvannut Pohjolan Louhi-emännälle toimittaa Seppo Ilmarisen susien maille Sampoa takomaan. Seppo ei vain tahdo lähteä Kalevalan mailta joten Väinämöisen täytyy turvautua pieneen vilppiin. Hän huijaa Seppoa kertomalla kuusesta jonka latvassa on kuu ja oksilla Otava. Tällä tavoin hän Sepon kiikkumaan kuuseen ja loihtii saman tien Ilmarisen Pohjolaan. Taitava seppä takoo Louhelle vaikka mitä ja onnistuu lopulta takomaan myös Sammon, helpon elämän tuojan.

21.2. Wagner: Timo ja Piko muuttavat

Timo ja pehmokoira Piko ovat muuttamassa uuteen kotiin. Piko vain ei ole asiasta yhtään innoissaan. Timohan voi saada vaikka uusia ystäviä ja miten heidän ystävyytensä sitten käy? Uudessa päiväkodissa Timo ja Piko tapaavat Hannan ja hänen pehmolelunsa Emmin. Voisiko ystävyys toimia nelisinkin?

14.2. Kaichi: Herra Karhun eläinparaati

Pikku-Karhun isä on postiljooni, joka lähtee aina aikaisin aamulla postinjakokierrokselle. Pikku-Karhua tämä surettaa koska hän joutuu olemaan silloin yksin. Lähellä ei asu ketään kaveria jonka kanssa voisi leikkiä päivän aikana. Eräänä aamuna Isä-Karhu lupaa tuoda Pikku-Karhulle erityisen yllätyksen, mutta mikä se on? Tämän jälkeen Pikku-Karhulla ei ole enää ystävistä pulaa.

Hyvää Ystävänpäivää!

7.2. Klassen: Haluan hattuni takaisin

Karhu oli tänäänkin satutuokion pääosassa kirjassa Klassen: Haluan hattuni takaisin. Karhun hattu on hävinnyt ja karhu haluaa sen takaisin. Ovatkohan muut eläimet nähneet sitä? Karhu lähtee kylille kyselemään. Jossain hatun täytyy olla.

Lisäksi luettiin Jukka Itkosen Koipihumppa-kirjasta runot Karhunpoika ja Lumeen loikittu runo

31.1. Melling: Älä huoli, Huuko!

Satutuokiossa luettiin tänään Melling: Älä huoli, Huuko! Karhunpoika Huukon uudelle pipolle käy hassusti kärrynpyöriä heitellessä. Voi harmi! Eihän siinä niin pitänyt käydä! Yksin ei kannata murehtia. Onneksi ystävien apuun ja neuvoihin voi aina luottaa.

24.1. Kempter: Herra Jänis ja rouva Karhu kelkkamäessä

Vuoden ensimmäisessä satutuokiossa luettiin Kempterin Herra Jänis ja rouva Karhu kelkkamäessä. Herra Jänis tahtoisi tehdä lumitöitä, mutta rouva Karhu haluaisi peuhata lumessa ja leikkiä. Saako rouva Karhu houkuteltua ystävänsä kelkkamäkeen? Kestääkö herra Jäniksen pikkuruinen, vanha kelkka?

2.5. Löfgren: Jussi ja Jenni satumaassa

Jussi ja Jenni päättävät alkaa leikkiä kauppaa. He keksivät että kauppa on satumaassa ja ostoksilla käyvät mm. Punahilkka ostamassa keinutuolia, Lilleri Lalleri tarvitsisi sateenvarjon ja peikko Perunanenä aurinkolasit. Niitä kaupasta ei löydy koska siellä on myytävänä vain hedelmiä ja kasviksia. Mutta se ei kauppiaita häiritse koska asiakkaat ostavat mielellään porkkanaa, banaania ja päärynää.  

Sivua päivitetty: 
28.11.2017