Vuosi 2019

Tulostettava sivu

Satutuokioissa 2019 tapahtunutta

15.1. Pikku pupun lumiseikkailu

Päivän satuna kuultiin Pikku pupun lumiseikkailu. Jontte kyllästyy kolonsa ahtauteen ja muiden perheenjäsentensä tuuppimiseen. Hän lähtee Albatrossin kanssa hyiseen Pohjantähden maahan, missä on rajattomasti tilaa temmeltää. Kuinka ollakkaan, hän alkaa ikävöidä kotiinsa huomattuaan yksinäisyytensä. Lopuksi kuultiin Jänöjussin mäenlasku lausuttuna.

22.1. Onni-pojan talviseikkailu

Onni ja Olavi matkustavat vanhempien kanssa lomalle Lappiin, koska heidän äidilleen on tullut Lapinhulluus. Siellä he kohtaavat lapintyttö Neelan. Tyttö aikoo tulla isona poronaiseksi. Pojat kuulevat paljon uusia sanoja kuten ajoporojen taamoaminen, pärkinen ja neljäntuulenlakki. Lopussa kuultiin pieni pätkä laulusta Lapin äidin kehtolaulu.

29.1. Koti virran varrella

Päivän satuna oli Bentlyn Koti virran varrella. Ennen satua kuunneltiin alku Albert Ketèlbeyn säveltämästä Luostarin puutarhassa –teoksesta. 

Sadussa Mäyrä aikoo kastella ruusupensaansa, mutta vettä ei tulekaan, ei letkusta eikä kraanasta. Mistähän kiikastaa? Sitä Mäyrä lähtee selvittämään ja tekee matkaa tuntitolkulla kohti metsän tuntemattominta osaa. Sinnikkäästi hän jatkaa eteenpäin, kunnes edessä on pato ja tuntemattoman mökki. Mökistä löytyy uusi kultainen ystävä, jonka kanssa saadaan vesi jälleen virtaamaan.

5.2. Media-satu: Sininen hirvi

Mediataitoviikon mediasatuna oli Leena Laulajaisen Sininen hirvi huomisen (6.2.) saamelaisten kansallispäivän kunniaksi. Satu kertoi neuvokkaasta ja nokkelasta Morten-Ivvarista, joka pääsi noidan oppiin Pyhätunturin suurelle Calaoaiville. Hän kuitenkin harhautuu ja lähtee ajamaan takaa hohtavan kaunista sininstä hirveä tarkoituksenaan vangita tämä. Takaa-ajosta tulee pidempi kuin Morten-Ivvar oli ikinä arvannut.

Satuun kuului myös kuvia valkokankaalta ja ääntä cd-levyltä.

12.2. Erilaiset ystävät

Lähestyvän ystävänpäivän mukaisesti satutuokion teemana oli ystävyys. Päivän satuna kuultiin Andrea Schomburgin Erilaiset ystävät. Mitä hauskaa he tekevätkään yhdessä ja kuinka heistä tulee ystäviä. Onko erilaisuus este ystävyydelle? Lopuksi luettiin Uppo-Nallen runoja ystävyydestä.

19.2. Tässä kirjassa asuu Hirviö

Satutuokiokirjasta löytyi tänään pikku hirviö. Sitä yritettiin häätää ulos kirjasta monin keinoin. Kirjaa ravisteltiin, siihen puhallettiin ja säikyteltiin kovilla äänillä. Hirviö tippui kirjaston lattialle. Sitä ei kumminkaan tahdottu jättää kirjaston lattialle juoksemaan joten hirviö pyydystettiin takaisin kirjaan :)

26.2. Kaikkein paras koti

Päivän satuna luettiin Janet Binghamin Kaikkein paras koti. Siinä Isäkettu ja Pikkukettu tutustuvat eläinten erilaisiin koteihin. Mikä onkaan paras heille? Sadun lomassa kuultiin satuun liittyviä ääniä kuten niityn ja veden ääniä sekä ketun haukahtelua. Lopuksi kuultiin ote runosta Kotini.

12.3. Mörkökarhu

Tänään satutuokiossa testattiin dokumenttikameraa. Kirjaston lastenosastolle oli rakennettu kodikas ”katsomo” säkkituolien, istuintyynyjen ja sohvien kera. Satuna luettiin tarina Tony Rossin Mörkökarhu ja kirjan kuvat heijastettiin valkokankaalle dokumenttikameralla. Jääkarhuneiti ajelehtii jäälautalla pohjoisnavalta etelään. Hän haaksirikkoutuu saarelle, jossa asuu vain ruskeita karhuja. Jääkarhuneitoa luullaan möröksi valkoisen turkin vuoksi ja alkaa vauhdikas takaa-ajo. Lopulta karhuneito kompastuu kuraiseen rapakkoon ja muut huomaavat mörkö onkin karhu kuten hekin.  

19.3. Kerro minulle kaunis sana

Valtakunnallisen kirjastopäivän kunniaksi satutuokioita oli kolme ja ensimmäinen niistä pidettiin kirjaston ulkopuolella. Kirsti Kurosen kirjassa Kerro minulle kaunis sana Jaakko kyllästyy rumiin sanoihin kotonansa ja lähtee etsimään kauniita sanoja siniseen lippaaseen vietäväksi kotiin. Mitä sanoja sinne löytyykään? Ja mihin ne kotona hakautuvat?

26.3. Angry Birds: Lohikäärmeen vuosi

Maailma teatteripäivän innoittamana satutuokio aloitettiin pienellä nukketeatteriesityksellä. Käsinuket Hiiri, Kissa ja Koira esittivät Marika Stiernstadin lorun Hiiri Hopea. Sen jälkeen siirryttiinkin Angry Birdsien teatteritarinan pariin. Kuningaspossu rakastaa teatteria, varsinkin kun on kirjoittanut näytelmän itse. Hän on niin innoissaan esityksestä, ettei huomaa kolmea sinistä pientä lintua, jotka punovat juonia heidän päänsä menoksi. Arvaahan sen ettei possujen teatteri pysy ehjänä ja possuille käy lopussa köpelösti.

2.4. Taskullinen suukkoja

Satuna kuultiin Angela McAllisterin Taskullinen suukkoja. Siinä Matias on juuri aloittanut koulun ja oppinut uusia asioita. Mutta toisena koulupäivänä ollaan ongelman edessä: Mitä jos Matias ei muista kaikkia edellisenä päivänä oppimaansa? Äiti keksii oivan keinon: hän puhaltaa kymmenen suukkoa kämmeneensä ja laittaa ne Matiaksen taskuun. Aina kun Matias tarvitsee, hän vain pistää kätensä taskuun ja kuvittelee äidin olevan luonaan. Tarvitaanko suukkoja? Satutuokion lopuksi lausuttiin Tittamari Marttisen Leikitään koulua!

9.4. Minne matka, Yökettu?

Kansainvälisen romanipäivän kunniaksi satutuokiossa luettiin Helena Blomeruksen Minne matka, Yökettu? Mira matkustaa Yöketun kanssa Ruotsiin tervehtimään Taisto-isosetänsä, on sairastunut vakavasti. Matka taittuu jännittävästi laivalla ja perillä odottaa myös muita sukulaisia. Isosetä pääsee onneksi pian kotiin sairaalasta. Kotiin palattuaan Miralla alkaa mietityttää, onkohan yökettuja aina olemassa?

16.4. Kultasarvinen

Satutuokiossa sujahdettiin haaveiden maailmaan Sylvane Nahaksen sadussa Kultasarvinen. Niko haaveilee löytävänsä yksisarvisen, jonka sarvi on kultaa. Kaikki vastaavat hänelle, ettei sitä ole olemassa. Paitsi vaari. Mitä hän kertoo? Lopuksi luettiin Sinikka Svärdin runo Elämä on tässä.

23.4. Mimmi Lehmä kaipaa kesää

Satutuokiossa alettiin haaveilemaan jo kesästä Mimmi Lehmän kanssa. Mimmi unelmoi vihreästä ruohosta. Varis puolestaan haluaisi lähteä viidakon lämpöön. Ulkona on kumminkin vielä talvi. Mimmi innostuu tapansa mukaan kaikesta epälehmämäisistä puuhista ja lähtee ulos maistelemaan lunta ja jääpuikkoja. Ja tietysti kovaonniselle Varikselle käy taas hassusti. Mimmi innostuu laskemaan lumisesta vesiliukumäestä ja pölläyttää kaikki lumet Variksen päälle.

7.5. Mato Matalan onnenpäivät

Tänä vuonna Richard Scarry täyttää sata vuotta, joten sitä juhlistettiin kevään toiseksi viimeisessä satutuokiossakin. Kirjana oli tänä keväänä julkaistu Mato Matalan onnenpäivät, josta luettiin tarina Kevätpäivä. Tarinassa kerrottiin miten tuuli syntyy ja puhaltelimme porukalla omia tuulenpuuskia.

Sivua päivitetty: 
8.5.2019