Staalon Festit – taithen ja kaupan päivää vietetään Narikalla perjantaista sunnuntaihin 24.-26.9.2021

Kuva
Staalon Festit -logo

Tiedote 15.9.2021, Kittilän kunta

Kittiläläinen paikallinen rikas kulttuuritarjonta tulee raikkaalla otteella kaikkien ulottuville Staalon Festeillä. Tapahtuma tuo mielenkiintoisia työpajoja, kulttuuria, iloa ja kaupankäyntiä syyskuiseen viikonloppuun - turvallisuutta ja tämänhetkisiä tapahtumanjärjestämisen ohjeita unohtamatta. Kittilän kunnan vapaa-ajanpalvelut; kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi sekä kirjasto tuottavat festien sisällön tiiviissä yhteistyössä. Mukana järjestelyissä ovat myös aikaisempien vuosien tapaan useat paikalliset toimijat. Kittilän kirkonkylän kauppiaat ovat jälleen mukana tapahtumassa. Kirkonkylän kaupoissa festitarjouksia perjantaista 24.9. alkaen. Tänä vuonna Staalon Festien ohjelmaa järjestetään Kittilän kirkonkylällä Ylärillä, Työväentalolla ja Soikkelilla sekä Runohuoneella ja Kittilän kirjastolla. 

Staalon Festeillä runsas kulttuurikattaus kaikenikäisille

Kittilän kulttuuriperintö ja nykytarjonta ovat jälleen esillä Narikalla, Kittilän kylänraitilla. Staalon Festit näyttää, mistä ponnistaa tasokas kulttuuriosaaminen Kittilässä. Paino on paikallisuudessa; tapahtuman tekijät haluavat tuoda esille yhteisvoimin kaikille paikallisille, lähikuntien asukkaille ja matkailijoille Kittilän vilkasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Staalon Festeillä esiintyy myös uusia, nousevia paikkakunnan taiteilijoita. Tapahtumassa on luvassa mm. runonlausuntaa, teatteria, haastatteluja, luentoja, keskusteluja ja musiikkiesityksiä. Festien työpajat tarjoavat tekemistä lapsille, mm. soitinrakennustyöpajassa ja satujoogassa. Tarjolla on myös perhejoogaa ja tutustumista alppicurlingiin koko perheen voimin. Lisäksi järjestetään taidetyöpajoja sekä kirjoittaja- ja lauluntekijätyöpaja.

Galleriat ja museot mukana tapahtumapäivänä

Kittilässä on syntynyt ja syntyy edelleen kansainvälisen tason kuvataidetta. Kittilän omat jo edesmenneet taiteilijat Reidar Särestöniemi, Kalervo Palsa ja Einari Junttila ovat jättäneet mittaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön. Festien ohjelma tarjoilee tarinaa taiteilijoista monin keinoin.

Kalervo Palsan ystävä Maj-Lis Pitkänen kertoo Ylärillä Veera Pitkäsen kanssa toimittamastaan kirjasta ”Ajattelin olevani Samurai: Kalervo Palsan matkapäiväkirjat 1986”. Palsa-museolla Maj-Lis Pitkänen esittelee museota ja kertoo Palsan elämästä. 

Taiteilija Reijo Raekallion galleria Pöntsössä on auki myös festipäivänä. Särestöniemi-museo tulee Staalon Festeille Kittilän kirkonkylälle Reidar Särestöniemen teemalla ”On aika herätä” – millaisen jäljen jätämme luontoon?” Luvassa on keskusteltua omista tärkeistä luontopaikoista ja teeman mukainen työpaja.

Staalon Festit on tapahtuma, jonka taustalla ovat paikalliset toimijat ja verkostot. Kantavina teemoina ovat paikallisuus, lappilaisuus ja Kittilän vahva kulttuuriosaaminen. Järjestäjät yhteistyössä: Kittilän kunta: Kittilän kulttuuritoimi, Kittilän nuorisotoimi, Kittilän liikuntatoimi, Kittilän kirjasto, Kideve Elinkeinopalvelut, Taideseura Staalo, Kittilän kauppiaat ja Särestöniemi-museo / Kauko Sorjosen säätiö.

Ohjelma elää koko ajan ja esiintymisiä julkistetaan aivan tapahtumapäivään saakka; seuraa siis ilmoittelua sivuilla www.staalonfestit.fi ja tapahtuman Facebook-sivulla www.facebook.com/staalonfestit/.

Osassa tilaisuuksia on henkilömäärä rajoitettu, minkä vuoksi osallistujia pyydetään ilmoittautumaan sekä maksamaan tapahtumien liput ennakkoon. Tapahtumassa otamme huomioon turvallisuuden Covid-19 tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi sekä noudatamme hallituksen ja Lapin aluehallintoviraston ohjeistuksia. Toivomme tätä myös kaikilta tapahtumaan osallistuvilta. Pidätämme oikeuden myös ohjelman muutoksiin tarpeen vaatiessa.

Lisätietoja:
Kittilän kulttuuritoimi, kulttuurikoordinaattori Marjo Vaarala, p. 040 646 9114, marjo.vaarala@kittila.fi