Lapeco tiedottaa: ecoNOUTO noutaa romumetallit ja romuajoneuvot maksutta kiinteistöiltä

Kuva
Kuvituskuva Lapecon econouto, nostokourulla nostetaan käytöstä poistettua moottorikelkkaa kuljetuskaluston kyytiin

Kuva vuoden 2017 keräyksestä. Kuvassa nostokouralla ollaan nostamassa käytöstä poistettua moottorikelkkaa kuljetuskaluston kyytiin. Kuva: Lapeco

 

Tiedote 20.4.2022, Lapin Jätehuolto kuntayhtymä

Kotitalouksille tarkoitettu jätehuoltopalvelu ecoNOUTO kerää 30.5.2022 alkaen Lapin yhdeksän kunnan alueella suurikokoiset romumetallit ja romuajoneuvot suoraan kiinteistöiltä. Nouto tulee tilata 20.5.2022 mennessä.

 

Jo useana vuonna Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapecolta on voinut tilata erillisen maksuttoman noudon suurikokoiselle metalliromulle sekä romuajoneuvoille. Viime vuonna tehtiin yhteensä 105 ja edellisenä vuonna 250 noutoa. Käyttöpäällikkö Janne Vuollin mukaan vielä riittää noudettavaa. ”Toimialueemme on pinta-alaltaan viidesosa koko Suomesta. Tietämys tarjolla olevasta palvelusta paranee koko ajan ja näin saadaan romut syrjäisistäkin kolkista liikkeelle.”

 

ecoNOUTOON öljykattilat ja öljysäiliöt

Noutoon soveltuvia suurikokoisia metalliromuja ovat esimerkiksi öljykattilat ja öljysäiliöt. Noutoa varten säiliöstä tulee olla pesutodistus. Asiakkaan tulee huolehtia, että metalliromut ja noudettava romuajoneuvo ovat esteettömästi noudettavissa keräyksen aikana. Kuntayhtymä kehottaa myös huolehtimaan, ettei romuajoneuvosta pääse vuotamaan nesteitä tai öljyjä. Jokaisesta romutukseen luovutettavasta ajoneuvosta tulee toimittaa valtakirja hyvissä ajoin ennen keräyksen alkua. Tietojen puuttuessa ajoneuvoa ei noudeta. Romuajoneuvon sisälle ei saa pakata mitään.

Jätehuoltopalvelu ecoNOUTOA tuotetaan vuosittain Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä. Nouto tulee tilata 20.5.2022 mennessä kuntayhtymän nettisivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. ecoNOUTO –palvelun tarkoitus on tuoda jätehuollon palveluja saavutettavammaksi pitkien etäisyyksien kotitalouksille. Palvelua tuotetaan jätehuollon perusmaksulla.

 

Lisätietoja jätehuoltopalvelu ecoNOUDOSTA:

Janne Vuolli, käyttöpäällikkö

Puh. 0400 279 165

janne.vuolli@lapeco.fi

lapeco.fi/jatehuolto/econouto

 

Yleistietoja:

 

LAPIN JÄTEHUOLTO KUNTAYHTYMÄ LAPECO hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella, Sodankylässä ja Kemijärvellä

 

Mitä ecoNOUDON noutamille jätteille tapahtuu?

Romumetallit Lapeco toimittaa metalliteollisuuden raaka-aineiksi. Romuajoneuvot toimitetaan Suomen Autokierrätys Oy:lle kierrätettäväksi. Kierrätyksen esikäsittelyssä romuautosta otetaan talteen nesteet, jotka käsitellään asianmukaisesti. Lisäksi autosta poistetaan muun muassa renkaat, akku ja katalysaattori. Esikäsittelyn jälkeen auto murskataan ja murske lajitellaan. Metallit jatkojalostetaan teollisuuden uusioraaka-aineeksi. Kevytjae hyödynnetään pääosin energiajätteenä. (Suomen Autokierrätys Oy. Viitattu 14.4.2022. https://autokierratys.fi/kuluttajille/kierratysohje/)

 

JÄTEHUOLLON PERUSMAKSU on asuntokohtainen vuosimaksu, joka määrätään asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistajalle tai käyttäjälle kerran vuodessa. Maksua peritään myös huuhdontaluvan haltijoilta. Perusmaksulla rahoitetaan kunnalle lain mukaan kuuluvia jätehuoltotehtäviä.

 

Perusmaksut 1.1.2021 alkaen

vakituisten asuntojen perusmaksu 47,00 euroa/asunto/vuosi (sis. alv. 24%)

vapaa-ajan asuntojen perusmaksu 27,00 euroa/asunto/vuosi (sis. alv. 24%)