Kittilän ympäristöviikko 5.-11.6.2023

Kuva
Kävelyä keäsisellä polulla, kuvassa jalat ja kengät

Kittilän ympäristöviikko järjestetään 5.-11.6.2023 - tule mukaan!

Kittilän ympäristöviikkoa vietetään yhtä aikaa EU:n ja Lapin vihreän viikon kanssa kesäkuun alussa, 5.-11.6.2023. Viikon aloittaa maailman ympäristöpäivä 5.6.2023. Viikon aikana järjestetään useita siivoustempauksia ja kannustetaan kuntalaisia ja kaikkia alueella toimivia siistimään oma lähiympäristö kesäkuntoon. 

Mukaan ympäristön puolesta tempaisemaan haastetaan kaikki asukkaat, yhdistykset, yritykset ja alueen toimijat! Kouluissa ja oppilaitoksissa kannustetaan ottamaan jo toukokuussa ohjelmaan ympäristöviikon etkot ympäristökasvatuksen merkeissä.

 

KITTILÄN YMPÄRISTÖVIIKON OHJELMAA

Ohjelma päivittyy sitä mukaa kun viikon ympäristötempauksia varmistuu.

Kuinka mukaan - toimintaohjeet:

1. Osallistu siivoamalla lähiympäristöäsi omaan tahtiin tai osallistumalla järjestettyihin siivoustempauksiin!

2. Säkkejä ja hanskoja ympäristön siivoukseen saa noutaa maksutta etukäteen:
- Maanantaina 5.6. siivousvälinejakelu Kittilän kierrätyskeskuksella klo 10-14
- Keskiviikkona 7.6. siivousvälinejakelu Kittilän kirjastolla klo 11-18
- Maanantaista perjantaihin 5.-9.6. siivousvälineitä jaetaan Zero Pointilla Levillä, Sirkassa klo 10-18.
Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco tarjoaa ympäristöviikon säkit ja hanskat.  Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco tarjoaa ympäristöviikon säkit ja hanskat. 

3. Minne kerätyt roskat?
- Voit laittaa roskat esimerkiksi oman asuinkiinteistön roskikseen, jos niitä on kohtuullisesti.
- Ympäristöviikolla Lapecon ecoASEMA (Rovaniementie 699) on avoinna keskiviikkona 7.6. myöhempään, klo 18 saakka, ja asemalla vastaanotetaan päivän aikana talkooroskia maksutta.
 
- Kirkonkylän siivouspäivän roskasäkit voi jättää 7.6. kello 19 mennessä Redun P-paikalle, Kittilän torille, vanhan kunnanviraston P-alueelle, kirjaston pihalle ja Nesteen ekopisteelle.
- Levi Ski Resort tilaa 9.6. päivälle siivouspäiväänsä varten Zero Pointin edustalle lavan, jonne myös matkailijat voivat tuona päivänä tuoda matkailualueelta keräämiään roskia. Levillä siivouspäivän roskia voi jättää myös Lämpötien ja Poron Bensiksen ekopisteille klo 19 mennessä.

4. Ilmoita kerätyt roskapussit mukaan kisaan! Kittilä on mukana Miljoona roskapussia –kampanjassa, johon jokainen voi osallistua aina kesäkuun puoliväliin saakka. Kyseessä on leikkimielinen kilpailu siitä, mikä kunta Suomessa saa kerättyä alueeltaan eniten roskia pois luonnosta ja lähiympäristöstä. Lue lisää https://kittila.fi/2023/kittila-mukana-ylen-miljoona-roskapussia-kampanjassa 
Huom! Jos sinulla ei ole Yle-tunnuksia kerättyjen roskapussien ilmoittamiseen Ylen sivuilla, voit myös ilmoittaa keräämäsi roskapussien määrän osoitteeseen tapahtumat@kittila.fi ja lisäämme ne puolestasi!

 

 

Siivoustempaukset

Kuivasalmen ja Nilivaaran kyläyhdistyksen siivoustempaus ke 31.5.2023 klo 16
Kylät ovat mukana Kittilän ympäristöviikolla ja siivoavat kylien ympäristöä. Lue lisää: Kuivasalmen ja Nilivaaran kyläyhdistysten siivoustempaus ke 31.5.2023

Tepaston siivoustalkoot la 3.6.2023 klo 13
Koulun ja kodan sekä kyläraitin siivoustalkoot Tepaston Ounasjoen ylittävälle sillalle saakka. Lue lisää: Siivoustalkoot Tepastossa la 3.6.2023 klo 13

Kaukosessa ympäristön siivoustalkoot ma 5.6.2023 klo 10 alkaen
Kahvitarjoilu kylätalolla klo 18 alkaen. Lue lisää: Ympäristön siivoustalkoot Kaukosessa ma 5.6.2023

Kallon kylän siivoustalkoot ti 6.6.2023  klo 17-20
Kallon kyläyhdistys järjestää perinteisen siivoustempauksen. Kallon talouskaupalla makkaratarjoilu talkooväelle. Kyläyhdistys jakaa siivousvälineitä. Lue lisää: Kallon kylän siivoustalkoot ti 6.6.2023

Jeesiöjärven siivoustalkoot ti 6.6.2023 klo 10-20
Jätesäkkejä saa koululta klo 12 alkaen. Klo 18-20 leirikeskuksessa talkookahvit ja mieluisaa toimintaa. Lue lisää: Siivoustalkoot Jeesiöjärvellä ti 6.6. klo 10

Keskiviikkona 7.6. järjestetään Kittilän kirkonkylän siivoustempaus, jonka järjestävät Kittilän kierrätyskeskus ja Kittilän luonto ry yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
- Katujen, tienvarsien, yleisten alueiden ja pihojen omaehtoista siivousta koko päivän ajan
- Kierrätyskeskuksella varastojen tyhjennysmyyntiä klo 12-18 ja markkaratarjoilu klo 12-15. Kierrätyskeskuksen myymälässä saa jäteneuvontaa.
- Kirkonkylän siivouspäivänä kylän ympäristöstä ja teiden varsilta kerätyt roskasäkit voi jättää klo 19 saakka seuraaville noutopaikoille:

  • REDU Kittilän P-alue (Nilitie 1)
  • Kittilän tori (valtatie 47)
  • Vanhan kunnanviraston P-alue (Valtatie 28)
  • Kirjaston piha (Kirjatie 1)
  • Nesteen ekopiste (Valtatie 1)

Lapeco noutaa roskat ja tarjoaa kerättyjen talkooroskien kuljetus- ja käsittelykustannukset.

Keskiviikkona 7.6. Lapecon jäteasema on avoinna myöhempään, klo 18 saakka. Asemalle saa viedä siivousjätettä maksutta.

Perjantaina 9.6. järjestetään Levin siivoustempaus Visit Levin ja Levi Ski Resortin kannustamana.
- Kittilän kierrätyskeskus pop up -pisteellä mukana
Zero Pointilla klo 9-14 - mahdollisuus antaa käyttökelpoista tavaraa kierrätyskeskukselle vietäväksi, vastaan otetaan pieniä määriä kodin tavaraa, vaatetta ja astioita.
- Levi Ski Resort tilaa 9.6. päivälle siivouspäiväänsä varten Zero Pointin edustalle lavan, jonne myös matkailijat voivat tuona päivänä tuoda matkailualueelta keräämiään roskia.
-
Levillä siivouspäivän roskia voi jättää myös Lämpötien ja Poron Bensiksen ekopisteille klo 19 mennessä. 
 
- Visit Levi tarjoaa siivoustempaukseen osallistuville virvoitusjuomia ja eväspatukoita Zero Pointilla klo 9-19 välisenä aikana sekä päivän päätteeksi Tonttulassa saunan klo 19-22 (oma pyyhe&uikkarit, saunalta voi ostaa juomia).

Lauantaina 10.6. Rauhalan kylän perinteiset tienvarsien siivoustalkoot klo 10 alkaen.
Kyläläiset siivoavat kylän valtateiden varret ja osallistuvat samalla Miljoona roskapussia kampanjaan. Päivän aikana pidetään myös polttopuutalkoot Rauhalan kylätalolla. Tempauksen talkookahvit kylätalolla päivän aikana.
Lue lisää:
Rauhalan kylän perinteiset tienvarsien siivoustalkoot la 10.6. klo 10

Lisäksi kaikki ympäristöviikolla järjestettävät yhdistysten, yritysten ja yhteisöjen ympäristötapahtumat ja -talkoot kootaan yhteiseen ohjelmaan mukaan – ilmoita tapahtumasi mahdollisimman pian Kittilän tapahtumakalenteriin: Ehdota tapahtumaa tapahtumakalenteriin! | Kittilä (kittila.fi)

 

Kittilän ympäristöviikon järjestelyissä mukana ovat Visit Levi, Levi Ski Resort Oy, Kittilän luonto ry sekä Kittilän kierrätyskeskus, Kittilän työpajat (Kittilän kunta ja Lapin hyvinvointialue) Kittilän kunnan ympäristövalvonta ja Kideve Elinkeinopalvelut sekä Lapin Jätehuoltokuntayhtymä Lapeco ja Lapin hyvinvointialue. Ympäristöviikko toteutetaan yhdessä paikallisten yhteisöjen ja ihmisten kanssa.

 

Yritys – tarjoa yhdistyksille mahdollisuus varainkeruuseen ja saa siisti ympäristö!

Kannustamme kaikkia yrityksiä pitämään henkilöstön kanssa siivoustempauksen omaa ympäristöä siivoten. Toisena vaihtoehtona kannustamme, että yritykset tarjoavat yhdistyksille mahdollisuuden varainkeruuseen tarjoamalla yrityksen ympäristön siivoamisen tehtäväksi paikalliselle yhdytykselle tai seuralle. Kannustamme yrityksiä ilmoittamaan tästä omissa kanavissaan ja sopimaan siivoustempauksesta ja korvauksesta suoraan paikallisten yhdistysten ja seurojen kanssa. Yritykset ja yhdistykset voivat myös etsiä talkooapua ja tarjota apuaan Kittilän ympäristöviikon Facebook-tapahtumassa.

 

Ympäristötekoja ja tempauksia kevään ja kesän aikana

Kaikki ympäristöteot ja tempaukset kannattaa jakaa omissa kanavissa, ja sosiaalisessa mediassa toivomme käytettävän merkintöjä #kittilänympäristöviikko, #miljoonaroskapussia, #tekokerrallaan. Kerro tekemisistäsi myös yhteisessä Kittilän ympäristöviikko -Facebook-tapahtumassa.

 

Miljoona roskapussia -kampanja 14.6.2023 saakka

Kittilä on mukana Miljoona roskapussia –kampanjassa, johon jokainen voi osallistua aina kesäkuun puoliväliin saakka - kyseessä on leikkimielinen kilpailu siitä, mikä kunta suomessa saa kerättyä alueeltaan eniten roskia pois luonnosta ja lähiympäristöstä. Muista siis lisätä kaikki ympäristöviikolla keräämäsi roskat mukaan kisaan! Lue lisää https://kittila.fi/2023/kittila-mukana-ylen-miljoona-roskapussia-kampanjassa. Jos sinulla ei ole Yle-tunnuksia kerättyjen roskapussien ilmoittamiseen Ylen sivuilla, voit myös ilmoittaa keräämäsi roskapussien määrän osoitteeseen tapahtumat@kittila.fi ja lisäämme ne puolestasi!

 

Muista myös:

Kunnan ja kiinteistönomistajien yhteinen vastuu katujen puhtaanapidosta

Keskusta- ja katualueiden siisteys on alueemme yhteinen asia ja etu. Kunta voi lain mukaan antaa mm. puhtaanapidosta erityisiä määräyksiä kiinteistönomistajille, toistaiseksi siihen ei ole nähty tarvetta, sillä omaehtoisen puhtaanapidon toivotaan olevan alueen toimijoille tärkeää. Asiakasviihtyvyyden vuoksi toivomme vahvasti, että kiinteistöjen omistajat kantavat omalta osaltaan vastuun ympäristön puhtaudesta. Asiakkaita on myös hyvä kannustaa positiivisesti Levin matkailualueen roskattomuuteen ja antaa heille mahdollisuus omalta osaltaan huolehtia alueen siisteydestä. Lue lisää tiedotteesta: Kiinteistönomistajien ja kunnan yhteinen vastuu katujen puhtaanapidosta

 

Lapecon ecoKIERROS kerää kotitalousjätteitä Kittilässä 29.5.-29.6.2023

Vuosittainen ecoKIERROS kiertää Lapecon alueen kunnissa ja noutaa maksutta kotitalouksien vaaralliset jätteet, sähkölaiteromut, metalliromut, lajittelemattomat jätteet sekä kaatopaikkajätteet, poistotekstiilit ja UFF:n keräykseen soveltuvat lahjoitukset.  Suurin vastaanotettava jätemäärä on yksi henkilöauton peräkärry kotitaloutta kohden. Tarkista aikataulu täältä: https://lapeco.fi/jatehuolto/ecokierros/ecokierros-2023-kittila

 

Lapecon Noutopalvelu ecoNOUTO noutaa romuajoneuvot ja isot metalliromut

Noutopalvelu ecoNOUTO noutaa maksutta romuajoneuvot ja isot metalliromut suoraan kiinteistöltä. Noudon voi tilata etukäteen 19.5.2023 mennessä nettilomakkeella tai ottamalla yhteyttä Lapecon asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu@lapeco.fi tai puhelimitse 040 3511 771. Nouto järjestetään kerran vuodessa kesäajalla. Vuoden 2023 noudot aloitetaan 29.5.2023. Lue lisää: https://lapeco.fi/jatehuolto/econouto  

 

Kuva
Logot Visit Levi, Kittilän kunta, Kittilän luonto ry, Kittilän kierrätyskeskus, Lapce, Levi Ski Resort

 

 

Organisaatioiden edustajat:
Visit Levi, Satu Pesonen, satu.pesonen@visitlevi.fi , puhelin 040 820 9419
Levi Ski Resort: Tuukka Sutinen, tuukka.sutinen@levi.fi, puhelin 040 542 2114
Kittilän kierrätyskeskus: Mirva Lindström, mirva.lindstrom@kittila.fi, puhelin 040 678 5546
Kittilän Luonto ry: Aila Moksi, moksi.aila@gmail.com, puhelin 0400 934 121
Lapeco: asiakaspalvelu, 040 351 1771, arkisin klo 9.00 - 15.30 ja Janne Vuolli, janne.vuolli@lapeco.fi
Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta: kideve@kittila.fi
Ympäristövalvonta, Kittilän kunta: ymparisto@kittila.fi

Tapahtumatiedote: Kittilän ympäristöviikolla 5.-11.6.2023 siivoustempauksia ja ympäristötekoja