Eristysohje

Eristysohje 14.1.2022
 

Ohje positiivisen Covid -19 testituloksen saaneelle: Eristäydy jatkotartuntojen välttämiseksi   

Koronavirus (Covid-19) on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Jatkotartuntojen estämiseksi positiivisen tuloksen jälkeen henkilö määrätään eristykseen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimesta (Tartuntatautilaki 1227/2016). Mikäli sairaus on lieväoireinen, eikä vaadi sairaalahoitoa, eristys toteutetaan kotona tai kotia vastaavassa paikassa. Jos oireet vaativat sairaalahoitoa, toteutetaan eristys sairaalassa.  

Eristyksen kesto on vähintään 7 vuorokautta (oireiden alkamispäivä +7 vrk, tai oireettomalla testipäivä +7 vrk). Mikäli olet eristyksen loppuessa vielä oireiden vuoksi työkyvytön, ota yhteys työterveyshuoltoon sairausloman saamiseksi.  

Positiivisesta testituloksesta menee tieto tartunnanjäljitykseen. Kaikkiin positiivisen tuloksen saaneisiin ei oteta automaattisesti yhteyttä puhelimitse. Yhteydenottoon voi tartuntatilanteesta riippuen kulua useita päiviä. Ole tavoitettavissa puhelimitse. Jäljityssoitto tulee tuntemattomasta numerosta.  

Jäljitys ei enää kontaktoi altistuneita. Informoi itse lähikontaktisi 2 vrk edeltävästi positiivisesta tuloksesta/ oireiden alusta. Ohje altistuneille löytyy Kittilän kunnan sivuilta Koronaohjeet ja tiedotteet, kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet

Suullisesti ja tällä ohjeella testipisteestä annettua eristysmääräystä tulee noudattaa, vaikka jäljityksestä ei olisi vielä tullut yhteydenottoa. Kirjallinen eristysmääräys toimitetaan sinulle myöhemmin. Ethän ruuhkauta terveyskeskuksen puhelinliikennettä tiedustelemalla määräyksistä. Eristyksen ajalta on mahdollisuus hakea tartuntatautipäivärahaa Kelalta (korvaa ansionmenetyksen sinulle tai jos työnantaja maksaa palkan, työnantaja voi hakea palkkakulut Kelalta).  

Eristyksen aikana: 

 • vältä läheistä kontaktia muihin 
 • älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, yleisiä kulkuvälineitä tai taksia 
 • yhteisasumisessa/samassa taloudessa pyri eristäytymään omaan huoneeseesi ja/tai huolehtimaan turvaväleistä 
 • älä poistu asunnostasi muiden ihmisten pariin muutoin kuin täysin välttämättömistä syistä (lääkäriin, koronatestiin). Jos joudut näistä syistä poistumaan, käytä maskia (mielellään FFP2-maski).
 • kotona ei saa käydä vieraita 
 • voit ulkoilla omissa oloissasi, jos varmistat, että et altista muita ihmisiä ulkoilun aikana (turvavälit, vältä alueita, missä paljon muita ihmisiä)  
 • huolehdi hyvästä yskimis- ja käsihygienista 

Mikäli sinulla on joku koronaviruksen vakavan muodon riskitekijöistä eikä tartunnanjäljityksestä ole tullut yhteydenottoa vuorokauden sisällä, laita viesti tartuntataudit@kittila.fi tai soita Kittilän terveyskeskuksen päivystysnumeroon 0400 356 498. Mikäli sinulle ei ole kyseisiä riskitekijöitä, älä ruuhkauta yhteydenottoakanavia turhaan.  

Riskitekijöitä 

 • ikä yli 70 vuotta ja olet rokottamaton tai 1 rokotteen saanut 
 • olet raskaana 
 • sinulla on jokin veren hyytymistä lisäävä sairaus, eikä pysyvää verenohennuslääkitystä käytössä  
 • sinulla on jokin seuraavista sairauksista (erityisesti silloin, jos et ole saanut 2-4 koronarokotetta): aktiivisessa hoidossa oleva syöpäsairaus, vaikea elimistön immuunipuolustuksen häiriö (immuunivaje, pernan poisto), vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus (vaikeaoireinen astma tai keuhkoahtauma), lääkehoitoa vaativa diabetes, downin oireyhtymä, vaikea krooninen sydänsairaus, lääkehoitoa vaativa astma, immuunipuolustusta heikentävä lääkitys autoimmuunisairauteen, hengitystä haittaava neurologinen sairaus, sairaalloinen lihavuus, tyypin 1 diabetes, uniapnea, psykoosisairaus, lisämunuaisen vajaatoiminta  

Flunssan oireita voit lääkitä tulehduskipulääkkeillä, parasetamolilla, nenäsumutteilla. Lepää ja juo riittävästi (vähintään 1,5-2 l/ vrk) ja jaloittele säännöllisesti. Mikäli oireesi pahenevat ja sinulla on pahenevaa hengenahdistusta, saat äkillisen pohjekivun tai -turvotuksen tai yleistilasi heikkenee, ole yhteydessä terveyskeskuksen päivystykseen. Älä tule sisään terveyskeskukseen ilman etukäteistä soittoa. Mikäli vointisi heikkenee äkillisesti ja vakavasti, soita 112 ja kerro koronapositiivisuudestasi hälytyskeskukseen.  

Ruoka/lääkehuolto eristyksen aikana, jollet saa muutoin apua (esim. sukulaisilta, ystäviltä tai naapureilta) 
Kotihoidon ohjaaja, puhelin 040 716 0245 

Lastenhoidon järjestäminen, jos sairastut niin, ettet pysty itse hoitamaan lapsia, etkä saa muutoin apua
Virka-aikana ma-pe klo 8-16 sosiaalipäivystys, Kittilän kunta, puhelin 040 482 5898 
Muina aikoina Lapin sosiaalipäivystys, puhelin 040 726 6965 

 

Lisätietoa: 

Kelan sivut: tartuntatautipäiväraha
https://www.kela.fi/tyonantajat-tartuntatautipaivaraha 

THL: karanteeni ja eristys  
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/karanteeni-eristys-ja-karanteenia-vastaavat-olosuhteet 

LHSP: ohjeita potilaalle 
https://www.lshp.fi/fi-FI/Ammattilaisille/Infektioiden_torjuntayksikko/Infektiokohtaiset_torjuntaohjeet 

Eristystä koskevat kysymykset ja eristysmääräyspyynnöt: Tartuntataudit@kittila.fi  

PCR-vastauksen voit katsoa www.kanta.fi/omakanta Omakanta - Kansalaiset - Kanta.fi  kohdasta laboratoriotulokset. Mikäli Kittilän terveyskeskuksessa otetusta PCR-tuloksesta ei ole muodostunut koronatodistusta, voit pyytää sen sähköpostilla soile.liekkinen@kittila.fi