Karanteeniohjeet

Karanteeniohje 13.1.2022

Karanteeniohjeet Covid-19 altistuksessa   

Tartunnanjäljityksestä ei kartoiteta altistuneita. Mikäli tiedät altistuneesi noudata seuraavia ohjeita. 

Merkittäväksi altistukseksi katsotaan yli 15 minuutin kontakti kasvokkain tai muuten läheisesti koronapositiivisen henkilön kanssa. Tartuttavuus lasketaan alkaneeksi 48 h ennen oireiden alkua ja oireettomilla 48 h ennen positiivista testiä. Jos siis kontakti on yli 2 vrk ennen oireita/positiivista tulosta, ei altistumista ole tapahtunut.  

Tämä ohje koskee myös perhealtistumista.  

Mikäli merkittävä altistuminen on tapahtunut, ohje karanteeniin jäämisestä riippuu siitä, onko altistunut saanut täyden rokotesarjan (2-4 rokotetta) vai onko rokotesuoja vajaa (0-1) rokotetta. Alle 6 kk sitten sairastettu korona +1 rokotetta vastaa täyttä rokotesuojaa. 

Täysi rokotesuoja, oireeton altistunut: 

Altistunut voi jatkaa töissä/koulussa käyntiä varotoimin.  

Varotoimet: Koronan kotitesti päivittäin 6 vrk ajan. Jos testi on negatiivinen, voi töissä/koulussa käydä. Lisäksi erityinen huolellisuus käsihygieniassa ja maskin käytössä. Työpaikalla on syytä välttää yli 15 min kontakteja ilman maskia. Myös vapaa-ajan kontakteja on syytä välttää.  

Mikäli kotitesti muuttuu positiiviseksi, varataan aika terveydenhuollon testiin varmistusta varten. 

Täysi rokotesuoja, ylähengitystieoireet: 

Oireisen henkilön tulee jäädä kotiin sairastamaan. Jos oireet ovat lievät ja etätyö on mahdollista, ei tarvita todistuksia poissaolosta. Jos etätyö ei ole mahdollista tai oireet aiheuttavat työkyvyttömyyden myös etätyöhön, poissaolo on sairauslomaa, jolloin toimitaan työnantajan ohjeen mukaan (oma ilmoitus/todistus). Oireisena kannattaa testi tehdä 1-2 pv välein kotona. Jos kotitesti muuttuu positiiviseksi, varataan aika terveydenhuollon testiin varmistusta varten.  

Puutteellinen rokotesuoja:

Altistunut jää kotiin. Jos oireita ei ilmene, kuudentena päivänä tehdään koronan kotitesti. Jos se on negatiivinen, altistunut voi palata töihin tai kouluun. Jos oireita ilmenee, ei tule palata töihin tai kouluun, vaan sairastaa kotona ja tehdä testi 1-2 pv välein kotona. Jos testi pysyy negatiivisena ja oireet jatkuvat yli viikon, varataan aika terveydenhuollon PCR-testiin varmistusta varten. Jos testi pysyy negatiivisena ja oireet ovat olleet poissa 1 vrk ajan, voi töihin tai kouluun palata.  

Karanteenin ajalta on mahdollisuus hakea tartuntatautipäivärahaa Kelalta (korvaa ansionmenetyksen altistuneelle tai jos työnantaja maksaa palkan, työnantaja voi hakea palkkakulut Kelalta).   

Altistuneen henkilön lähipiirin, jolla puutteellinen rokotesuoja, ei tarvitse jäädä karanteeniin, mikäli ei itse ole altistunut.   

Karanteenin/ eristyksen aikana sinun ei ole luvallista  

  • mennä työpaikalle. Etätöiden tekeminen kotoa käsin on mahdollista ja siitä voit sopia työnantajasi kanssa.
  • mennä kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan. Koulu antaa sinulle ohjeet mahdollisesta etätyöskentelystä.  
  • mennä kauppaan, kauppakeskukseen tai muihin julkisiin tiloihin.  
  • käydä uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa.  
  • käydä muissa harrastepaikoissa.  
  • käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa.  
  • käydä parturissa, kosmetologilla, hierojalla ja jalkahoitajalla.  
  • käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia.  
  • kutsua vieraita kotiisi tai mennä vierailulle.  
  • käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää. Tämä ei koske kotihoitoa, kotisairaanhoitoa tai muuta vastaavaa palvelua. Näiden henkilöiden pitää olla tietoisia karanteenistasi ennen kotiisi saapumista. 

Ruoka/lääkehuolto karanteenin aikana, jollet saa muutoin apua (esim. sukulaisilta, ystäviltä tai naapureilta tai kotiinkuljetus kaupasta ei järjesty)  

Kotihoidon ohjaaja, puhelin 040 716 0245  

Lisätietoa:  

Kelan sivut: tartuntatautipäiväraha,  

https://www.kela.fi/tyonantajat-tartuntatautipaivaraha  

THL: karanteeni ja eristys   

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/karanteeni-eristys-ja-karanteenia-vastaavat-olosuhteet  

LHSP: ohjeita potilaalle  

https://www.lshp.fi/fi-FI/Ammattilaisille/Infektioiden_torjuntayksikko/Infektiokohtaiset_torjuntaohjeet  

Karanteenia koskevat kysymykset ja karanteenimääräyspyynnöt:  

tartuntataudit@kittila.fi   

Mikäli olet jäänyt karanteeniin ohjeistuksen mukaisesti, täydennä todistuspyyntöösi minä päivänä olet altistunut, syntymäaikasi, ja jos tiedät kenelle olet altistunut sekä onko sinulla 0-1 rokotusta vai 2-3 rokotusta. Todistukset toimitetaan takautuvasti. Jos olet jo jättänyt viestin, jää odottamaan rauhassa. Ethän ruuhkauta todistuspyynnöllä terveyskeskuksen puhelimia. Mikäli sinulla hoitoa tai hoidon arviota vaativia oireita, ole puhelimitse yhteydessä terveyskeskuksen päivystykseen.