Taidemaalari Einari Junttila

Kuva
Taiteilija Einari Junttila

Einari Junttila (1901-1975) oli syntyperäinen kittiläläinen, kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu itseoppinut lyyrinen realisti, joka tunnetaan nimenomaan akvarellimaalarina. Hän teki myös öljyväri- ja pastellitöitä. Junttila on varhaisin tunnettu kittiläläinen taiteilija, kutsumukselleen uskollinen herkkä lapin luonnon tulkitsija.

 

Einari Junttila oli lahjakas pianisti, joka soitti myös urkuharmonia, hanuria, kitaraa ja viulua. Museossa on nähtävillä vanha nuottiarkku, jossa on nuotteja aina vuosisadan alusta alkaen.

 

Junttilan ”löysi” turistimatkalla ollut saksalainen taiteentuntija Günther Thaer 1930-luvun alussa. Thaer vei osan tauluista Saksaan, missä johtava taidelehti kirjoitti loistavat arvostelut Lapin erämaasta löytyneestä taiteilijasta. Tämän jälkeen Junttilan näyttelyt Helsingissä muodostuivat menestyksekkääksi.

 

Einari Junttila oli mukana Suomen kansallistaiteen maailmannäyttelyssä, joka kiersi vuonna 1934 Saksassa: Düsseldorfissa, Berliinissä ja Hampurissa, Näyttelyssä Junttilan työt olivat esillä Väinö Aaltosen veistoksien sekä Werner Holmbergin, Fanny Churbergin, Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin, Marcus Collinin ja Tyko Sallisen töiden kanssa.

 

Einari Junttila eli koko elämänsä Kittilässä ja hänen jalkapatikassa tekemänsä maalausmatkat ulottuivat lähituntureilta Pallaskerolle ja aina Kilpisjärvelle saakka sekä myöhemmin Norjan tuntureille. Hän elätti 9-henkisen perheensä siveltimellä.

 

Talvisota sekä sitä seuranneet sotavuodet keskeyttivät osittain kulttuurin kehityksen Suomessa. Huomio kiinnittyi rintamalle, missä myös Einari Junttila oli mukana viisi vuota, Hänen tuotannossaan on kattava määrä sota-aiheisia maalauksia.

 

Hän viihtyi samoillen tuntureilla, yksinäisyydessä, maalaten Lapin maisemia ja ihmisiä yli 60 vuotta aina kuolinpäiväänsä saakka. Museossa on nähtävän myös hänen viimeisenä elinpäivänään maalaamansa taulut.
 

Einari Junttila -taidemuseo Kittilässä

Einari Junttilasta kertovat julkaisut
Günther Thaer, Volk der Wälder (1944), Vom Angesicht zu Angesicht (1952)
Marja Tuominen, Onko Junttilasta lukkariksi (1996)
Einari Junttila 1901–1975: Ei ko maalaa. Toimittanut Kaija Kähkönen. Kirjoittajat: Heikki Kastemaa ym. Ars Nordica & Pohjoinen, 2002
Terttu Junttila, Muistelmia taiteilijaisästäni Einari Junttilasta (2009)