Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. ja samalla rakentamisen luvanvaraisuuden raja muuttuu.
Asuinrakennus ja lomarakennus (saunamökki) edellyttävät aina rakentamislupaa. Rakentamislupa tarvitaan 30 m2 tai sitä suuremman saunarakennuksen tai talousrakennuksen rakentamiseen ja yli 50m2 katoksen rakentamiseen.
Alle 30 m2 kokoisen saunarakennuksen tai talousrakennuksen rakentaminen ei edellytä rakentamislupaa.
Näitä ohjeita noudattamalla voit varmistaa, ettet vahingossa toteuta rakentamishanketta määräysten vastaisesti. Lain ja määräysten vastaisuus voi johtaa jälkivalvontaan ja pahimmassa tapauksessa rakennuksen purkamiseen.
Määritelmät luvasta vapautetuille rakennuksille:
Saunarakennus on rakennus, josta vähintään puolet on saunaa palvelevia tiloja. Rakennuksessa voi olla oleskelutila, jossa on esimerkiksi takka rakennuksen lämmittämiseen. Saunarakennuksessa ei voi olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhellaa.
Talousrakennus on rakennus, jota ei voida käyttää asumiseen. Talousrakennus palvelee kiinteistön päärakennusta. Talousrakennuksista ovat esimerkiksi autotallit, varastot, työtilat, harrastetilat ja aitat. Talousrakennuksessa voi olla lämmitys. Talousrakennuksessa ei voi olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhellaa.
Rakentamisessa on aina noudatettava rakentamismääräyksiä ja lakia, mutta rakentaminen ei aina edellytä lupaa. Rakentamismääräysten ja lain lisäksi rakentamiselle on asetettu alueellisia määräyksiä asemakaavoissa, yleiskaavoissa, rakentamistapaohjeissa ja kunnan rakennusjärjestyksessä, joita on noudatettava. Poikkeaminen näistä vaatii poikkeamisluvan. Poikkeamiseen on aina oltava perusteltu syy.
- Kaavassa voi olla määräyksiä mm. sallittujen rakennusten koosta ja määrästä ja tontin käyttötarkoituksesta.
- Rakentamistapaohjeissa voi olla määräyksiä mm. rakennusten sijoittamisesta, kattomuodosta, julkisivun materiaaleista tai väreistä.
- Rakennusjärjestyksessä on määräyksiä esim. haja-asutusalueen yleensä kaavoittamattoman alueen rakentamisen määrästä kuten kerrosalasta, sijoittelusta ympäristöön ja rakennuspaikan koosta
Rakennuttajan on itse huolehdittava määräysten noudattamisesta, riittävän suunnitteluosaamisen ja vastuuhenkilöiden hankkimisesta sekä rakentamisen kaavanmukaisuudesta ja rakennusjärjestyksen määräysten noudattamisesta. Suunnitelmien tulee olla määräysten mukaisia ja rakennuskohteen on täytettävä rakentamismääräyksissä asetetut olennaiset tekniset vaatimukset.
Rakentamisessa on aina noudatettava rakentamisen sääntelyä:
- kaavassa osoitettua rakennusoikeutta ei saa ylittää
- asemakaavaa ja yleiskaavaa tulee noudattaa
- olennaisten teknisten vaatimusten on täytyttävä
- rakennusjärjestystä on noudatettava
- rakennus on ilmoitettava kiinteistöverotusta varten, Kotitalouden rakentamisilmoitus OmaVerossa | vero.fi
- rakennuksen etäisyydestä yksityistiehen (suoja-alue 12 m, uudet rakennukset) ja maantiehen tulee noudattaa etäisyyksistä annettuja vaatimuksia. Lähimmän ajoradan keskilinjasta (seutu- ja yhdysteillä 20 m, valta- ja kantatiellä 30 m, moottori- ja moottoriliikennetiellä 50m)
Jos rakentaminen ei ole rakentamisen sääntelyn mukaista, sille on aina haettava poikkeamislupa. Vain viranomainen voi myöntää luvan poikkeamiseen laisssa, asetuksessa, asemakaavassa, yleiskaavassa tai rakennusjärjestyksessä esitettyihin määräyksiin tai vaatimuksiin. (esim. rakennusalan rajan vähäinenkin ylitys, harjan suunnan muutos, julkisivuvärin muutos, jos poikkeaa kaavan rakentamistapaohjeista tai jos asemakaavoittamattoman rakennuspaikan rakennusjärjestyksessä asetettu rakennusoikeus ylittyy).
Minne voin rakentaa?
Kaavanmukaisuus tarkoittaa, että
- rakennetaan olemassa olevalle aiotun käyttötarkoituksen mukaan kaavoitetulle rakennuspaikalle (tontti tai muu rakennettava alue).
- rakennuspaikalle on osoitettu rakennusoikeutta (asemakaavassa tai rakennusjärjestyksessä) eikä rakennusoikeutta ylitetä
- rakentaminen sijoittuu asemakaavassa osoitetulle rakennusalalle ja noudattaa kaavamääräyksiä sekä rakentamistapaohjeita tai
- oikeusvaikutteisella yleiskaava-alueella vähintään neljän metrin päähän kiinteistön rajoista tai kahdeksan metrin päähän naapurin rakennuksista
Ilman lupaa ei voi rakentaa suunnittelutarvealueella tai ranta-alueilla rakentamattomalle rakennuspaikalle.
Ranta-alueille ei saa rakentaa edelleenkään ilman poikkeamispäätöstä lukuun ottamatta olemassa olevan rakennuspaikan lisärakentamista samaan pihapiiriin tai rakentamisen sallivaa ranta-asemakaavaa tai oikeusvaikutteista osayleiskaavaa.
Mitä voin rakentaa?
Luvanvaraisuudesta on vapautettu RakL 42 § mukaisesti mm. seuraavat rakennuskohteet:
- kerrosalaltaan alle 30 m² rakennukset (esim. saunarakennus, talousrakennus, varasto) lukuun ottamatta asuinrakennuksia ja vapaa-ajanrakennuksia, jotka vaativat aina rakentamisluvan
- kooltaan alle 50m² erilliset katokset (esim. autokatos), katoksessa vähintään 1/3 seinäalasta on auki tai aukaistavissa (esim. lasitus), pinta-ala mitataan kantavien rakenteiden ulkopinnasta
Luvasta vapautetun rakentamisen yhteydessä on suositeltavaa hankkia kirjallinen suostumus naapureilta riitatilanteiden välttämiseksi. Rakentaminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille.
Rakennuksen tulee sijaita vähintään neljän metrin päässä tontin rajasta, ellei kaava salli rakentamista lähemmäs rajaa. Rakentamisen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan eikä se saa aiheuttaa haittaa naapureille. Hulevesiä ei saa johtaa tontin/rakennuspaikan ulkopuolelle.
Ranta-alueilla tulee lisärakentamisessa huomioida riittävä etäisyys rantaviivasta (rakennusjärjestyksen määräykset), tulva-alueet ja maisemaan sopiva rakentaminen. Pengertäminen on luvanvaraista.
Luvasta vapautetussa rakennuksessa voi olla tulisija. Savuhormin tulee sijaita vähintään neljän metrin päässä naapurin rajasta ja se tulee ulottaa yli asuinrakennuksen räystään alareunan alle 8 metrin etäisyydellä olevasta rakennuksesta.
Jos rakennuksessa on viemäröinti, tulee se liittää olemassa olevaan jätevesijärjestelmään. Muualla kuin asemakaava-alueella ”kantovesi” voidaan imeyttää maahan hallittua imeytystä käyttäen esim. kivisilmää/saunapalloa käyttäen.
Autosuojien sijoittamisessa ja rakentamisessa tulee huolehtia paloturvallisuudesta. Autosuojan tulee sijaita riittävällä etäisyydellä tontilla jo olevista rakennuksista ja naapurikiinteistön rakennusalan rajasta ja rakennuksista. Yleinen hyvä sääntö on muistaa kahdeksan metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan. Lisätietoja autosuojien paloturvallisuudesta löytyy esim. pientalon palokortista (pdf).
Lähde: Pientalon paloturvallisuuden perusteita | toptenrava.fi
Suunnittelu
Rakentaminen vaatii kelpoisen suunnittelijan ja muut vastuuhenkilöt riippuen kohteen vaativuudesta.
- vähäinen vaatimisluokka (kylmät rakennukset, vajat, vähäiset katokset) vaatii suunnittelijalta riittävää osaamista
- tavanomainen vaativuusluokka (saunarakennukset, autosuojat, isot katokset) rakentamisalan tutkinnon ja osaamisen.
Rakennuksen tai rakennelman tulee olla turvallinen käyttää. Rakenteiden kantavuuden osalta erityistä huomiota tulee kiinnittää rakenteiden lujuuden lisäksi lumikuorman riittävään mitoitukseen. Katto- ja pintavesien ohjauksesta sekä pintamaan kallistuksista on huolehdittava.
Vapaus tuo vastuuta
Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjaa rakentamista. Rakennusvalvonta neuvoo rakentamisen luvanvaraisuudessa, luvan käsittelyprosesseissa ja hallinnollisissa asioissa. Rakennusvalvonta ohjaa luvanvaraista rakentamista. Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentaja/hankkeeseen ryhtyvä hankkii riittävän osaamisen ja ohjauksen suunnittelijalta, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden.
Rakennusvalvonta ei myönnä rakentamislupaa kohteille, joihin lupaa ei todellisuudessa vaadita.