Kittilän nimikkolajit

Kittilän kunnalla on omat nimikkolajit: Nimikkokasvi on kullero, nimikkonisäkäs on ahma ja nimikkomineraali on kulta.

Kuva
kullero, kukkia
Kuva: Kittilän luonto ry / Esko Jokela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kullero

Keltainen, pallomainen kullero on tunnusomainen kukka Kittilän puro- ja jokivarsilla ja tulvaniityillä. Kulleroa nimitetään myös juhannuskukaksi.

 

Kuva
ahma, puu, metsä
Kuva: Erik Mandre/Mostphotos.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahma

Ahma on Kittilän vaakunaeläin, vaakunan on suunnitellut kittiläläinen taiteilija Einari Junttila vuonna 1963. Ahma on yksi suurpedoistamme. Ahma eri vuodenaikojen väreissä nähdään myös Kittilän 150-vuotisilmeessä. Ilmeen suunnittelija Jukka Puljujärvi on kuvaillut eläintä "ristiriitaiseksi Kittilän voimaeläimeksi".

Kuva
kultaharkkoja, kulta
Kuva: Agnico Eagle Finland

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulta

Kulta on maaperästä saatava arvokas mineraali. Lapissa kultaa on huuhdottu perinteisesti jo yli 100 vuoden ajan. Tänä päivänä Kittilän Kiistalassa sijaitseva Suurikuusikon kaivos on Euroopan suurin kultakaivos.


Suomen valtiolla on omat kansalliset luontotunnuksensa, ja maakunnat ja monet Suomen kunnat ovat nimenneet omia nimikkolajeja. Kittilän luonto ry teki vuonna 2018 aloitteen Kittilän juhlatoimikunnalle siitä, että Kittilän 150-juhlavuoden kunniaksi myös Kittilälle nimettäisiin nimikkolajit. Kittilän kunnanhallituksen vahvistamat Kittilän nimikkolajit valittiin kunnan yleisöäänestyksellä vuonna 2018. Äänestyksessä eniten ääniä saaneet vaihtoehdot erottuivat selkeästi.