Kittilän kirkonkylä

Kittilän kirkonkylälle on keskittynyt monet kunnan julkisista ja kaupallisista palveluista sekä useita kauppoja ja erikoisliikkeitä. Kylällä toimii kunnan ja valtion virastot, kirjasto ja terveyskeskus. Kirkonkylällä sijaitsee Muksulan ja Pikkumettän päiväkodit ja perheille on useita leikkipuistoja. Opetusta antavat alakoulu nimeltään Lukkarin koulu, Kittilän yläkoulu, Kittilän lukio, Levi Snow Sport Academy ja Lapin koulutuskeskus REDUn Kittilän toimintayksikkö. Erilaiset sisäharrastustilat, urheiluhalli, yleisurheilukenttä, frisbeegolfrata, Agnico-Eagle -jääkiekkohalli ja -jalkapallokenttä sekä kattava latuverkosto löytyvät kaikki kirkonkylältä. Revontuli-Opiston kursseja järjestetään kirkonkylällä sekä myös muissa kylissä. Kino Yläri esittää elokuvia yläkoulun auditoriossa. Kittilän kylänraittia ja keskustaa kutsutaan ”Narikaksi”. Kirkonkylällä on järjestetty perinteisesti Kittilän kesämarkkinat heinäkuussa, Staalon festit -taithen ja kaupan päivä syksyllä sekä Jouluyö tapahtuma marras-joulukuussa. Vain muutaman kilometrin päässä pohjoiseen kirkonkylästä sijaitsee kansainvälinen lentoasema.

Sijainti: Kittilän kirkonkylä sijaitsee keskellä Kittilän kunnan aluetta. Kirkonkylältä on Rovaniemelle noin 150 km, Helsinkiin 960 km. Ruotsin puolelle Kolarin raja-asemalle on matkaa noin 76 km ja Norjaan Enontekiön kautta noin 190 km ja Sodankylään noin 86 km.

Asukasluku: noin 2800

Käynti- ja luontokohteita: Kylältä löytyy muun muassa kirkko ja kesäisin toimiva kotiseutumuseo (Pakatin asuinalueella). Keskellä kylää on Taidemuseo Einari Junttila sekä Kalervo Palsan kotitalo. Lintubongareille ja retkeilijöille kylällä on Karinnokan lintutorni ja sen läheisyydessä, Ounasjoen varrella Karinnokan laavu. Hiihtolatupohja toimii lumettomana aikana pururatana ja lenkkeilymaastona. Kirkonkylän uimaranta ja erillinen avantopaikka sijaitsevat molemmat Ounasjoen rannalla.

Kittilän kirkonkylän kyläyhdistys ry

Yhteyshenkilö sihteeri Ritva Helin
Puhelin 050 466 9446
S-posti kittilankirkonkylankylayh@gmail.com