Tutkimus kertoo Kittilän kunnan menestyksestä - elinvoimassa Kittilä on Suomen ykkönen

Kuva
Kittilän logo

Tiedote 30.9.2024, Kittilän kunta

Kittilän kunta on koko Suomen neljänneksi menestynein alue, ja elinvoimassa puolestaan koko Suomen ykkönen, näin kertovat uuden, tänä syksynä valmistuneen valtakunnallisen elinvoima, vetovoima ja pitovoima -indeksin (EVP-indeksi) tutkimustulokset. 

 

EVP-indeksin avulla voidaan tarkastella kokonaisvaltaisesti ja samanaikaisesti kuntien ja alueiden elinvoimaa, vetovoimaa ja pitovoimaa sekä vertailla alueiden suhteellista kehitystä. Elinvoimaan liittyvät muun muassa alueiden tulo- ja talous-, yritys-, työllisyys-, koulutus ja terveysluvut. Veto- ja pitovoimaan liittyvät puolestaan alueiden väestö- ja vetovoima-, asumis- ja rakentamis- ja vapaa-ajan dynamiikka.

 

Kittilän menestystekijöinä kasvu, kehitys ja pehmeän kilpailukyvyn tunnusluvut

 

Koko EVP-indeksillä vertailtuna Kittilän kunta on Suomen neljänneksi menestynein kunta ja elinvoimassa mitattuna koko Suomen parhaiten menestynyt. Kittilän kunnan kehitys on ollut huimaa viime vuosina. Vielä vuosikymmen sitten Kittilä oli velkainen kunta. Nyt talouden vakavaraisuutta kuvaa esimerkiksi sen, että Kittilän kunta on rakennuttanut uuden alakoulun ilman ulkopuolista rahoitusta.

Kittilän menestykseen ovat vaikuttaneet mm. rakentaminen ja investoinnit ja määrätietoinen alueen kehittämistyö. Myös tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Viimeisimpänä Kittilä on panostanut vahvasti ympärivuotisuuden kehittämiseen, ja alueen ympärivuotista saavutettavuutta tukevatkin osaltaan kesällä julkistetut, uudet ympärivuotiset reittilentoyhteydet Keski-Euroopasta Kittilään. Kittilässä on parhaillaan investointeja meneillään. Kunnalla on rakenteilla rivitaloja, ja lumettoman ajan aktiviteetteihin on panostettu tänä kesänä esimerkiksi uudella skeittiparkilla ja uusien reittien rakentamisella.

Suomessa väestö kasvoi tutkimuksen mukaan määrällisesti ja suhteellisesti eniten suurissa ja keskisuurissa korkeakoulukaupungeissa sekä niiden kehyskunnissa sekä pistemäisesti muutamilla muilla alueilla Suomessa - kuten Kittilässä. Väestö ja työpaikkakehitys oli positiivista Suomessa vain joka kuudennessa kunnassa vuosina 2018 - 2022, joista Kittilä oli yksi. Kittilän elinvoiman perusta on kunnossa, sillä tutkimusvuosina Kittilä on saanut väestön- ja työpaikkojen lisäystä ja alueelle on perustettu runsaasti uusia yrityksiä.

Kittilälle tutkimuksen tuloksia esitelleen aluetutkija Timo Aron mukaan Kittilä menestyy erinomaisen hyvin useimmilla kovan ja pehmeän kilpailukyvyn mittareilla. Niin sanotun kovan kilpailukyvyn tunnusluvut ovat mitattavissa olevia menestyksen osia, muun muassa työllisyyteen, yritysmäärään, investointeihin ja ylipäätään kasvuun ja kehitykseen liittyviä lukuja. Aron mukaan niiden ohella korostuu pehmeään kilpailukykyyn, eli alueen erottautumiseen, maineeseen, vetovoimaan, pitovoimaan ja identiteettiin liittyvät tekijät. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, onko alueella avoin ilmapiiri, osallisuutta ja vuorovaikutusta ja koetaanko alueella asuessa ja toimiessa oma elämänlaatu hyväksi.

 

Alueiden menestystä mitataan valtakunnallisesti EVP-indeksillä

Suomessa on meneillään monia samanaikaisia muutoksia: väestö vähenee ja vanhenee, kaupunkialueiden merkitys kasvaa ja alueet erilaistuvat ja eriytyvät toisistaan. Jotta alueilla tapahtuvia muutoksia ja niiden vaikutusta alueiden elinvoimaan voitaisiin tarkastella laajemmin, ovat FCG Finnish Consulting Group ja FCG:n osana toimiva konsulttitoimisto MDI yhdessä kehittäneet Elinvoima, vetovoima ja pitovoima -indeksin. EVP-indeksillä mitatut tulokset kunnista julkistettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2023, ja nyt valmistuvat tutkimuksen vuoden 2024 päivitetyt tulokset.

 

Lisätiedot: 

Lue lisää EVP-indeksistä: Uusi indeksi kertoo, miten Suomella menee | mdi.fi 
MDI julkistaa uudet, vuoden 2024 tulokset koko Suomen alueelta vuoden 2025 alussa. Osa tuloksista on jo luettavissa sivuilla https://www.mdi.fi/ 
Lisätietoja ja painokelpoisia graafeja voi tarvittaessa pyytää: timo.aro@mdi.fi

Tiedote: Kittilän kunta

 

Kuva
EVP-indeksi 2024 Suomen karttakuvana