Hiihtoladut

Kittilässä on laaja ja hyvin ylläpidetty latuverkosto kirkonkylän keskustassa ja Levillä.

Tervetuloa hiihtämään!

Ladulle pääsee esimerkiksi kirkon parkkipaikalta (Valtatie 93, 99100 Kittilä), Redulta (Valtatie 82), Hotelli Kittilän rakennuksen (Valtatie 49) takaa Lämpökeskuksen vierestä, Kittilän urheilukeskukselta (Havutie 2), S-Marketilta (Valtatie 68), Teollisuusalueen työpajoilta (Teollisuustie 8), Kittilän Pesulan vastapäiseltä levikkeeltä (Latotie 1), Väliauttontieltä tai Paartoselästä. Näihin lähtöpisteisiin myös auton voi jättää parkkiin.

Ladut avataan kevätkausina Lapinkylään asti, josta latu yhdistyy Levin reitteihin. Kultamaassa Kenttälän kylässä Nälkäjärven rannalla n. 4 km ennen Lapinkylää Kittilästä päin tultaessa on latukahvila. Paartoselkään päin mentäessä Ylävitosen lenkin varrella on kota hiihtäjien käyttöön. Särestöniemen latu avataan maaliskuussa ennen Särestöniemi-hiihtoa.

Latuja ylläpidetään tarvittaessa päivittäin, mutta sankan lumisateen aikaan odotetaan sateen loppumista. Huomioittehan, että Kittilän ylläpidetyn latuverkoston hiihtoladut on tarkoitettu ainoastaan hiihtämistä varten.

 

Kunnossapitotilanteen reaaliaikainen GPS-seurantapalvelu

Voit seurata latukoneiden liikkeitä osoitteessa www.infogis.fi/kittila.

Palvelun avulla voit vaivattomasti tarkistaa, milloin mikäkin latuosuus on viimeksi kunnostettu.Palvelu tukee yleisimpiä käytössä olevia selaimia ja on optimoitu toimimaan mobiililaitteissa GPS-paikannuksella. Palvelu on maksuton.

Ladut avataan seuraavassa järjestyksessä:
1. Valolatu eli Paartoselkä ja Ylävitonen
2. Honkavaaran reitti
3. Isovaara
4. Leville menevä reitti

Info 1.3.2021:
Kirkonkylän ja Levin välinen latuosuus (ns. Lapinkylän reitti) sisältyy Kittilän kunnan ja Oy Levi Ski Resort Ltd:n väliseen urakkasopimukseen. Oy Levi Ski Resort Ltd ryhtyy kunnostamaan kyseistä latuosuutta heti kun olosuhteet sallivat.Tänä talvena hankaluuksia on tuottanut Lapinkylän heikko jäätilanne.

 

Kittilän latuverkoston reittejä
Matkat urheilukeskuksesta laskien (os. Agnigo Eagle -jäähalli, Havutie 5, 99100 Kittilä)
Paartoselän lenkki 12,5 km
Isovaaran lenkki 12,8 km
Honkavaaran lenkki 20 km
Särestön lenkki 34 km

Yhteydet Levin suuntaan
Levikeskukseen 31,8 km
Lapinkylään 20,8 km
Kultamaahan 16,8km
 

Turvallisuus laduilla

 

Latuvalaistus

Kittilän kirkonkylän valaistun ladun valojen toiminta-aika on klo 6:00 – 22:00 ja Levin valaistun ladun valojen toiminta-aika on klo 6:00 – 23:00.

Edellä mainittujen ajanjaksojen välissä valaistusta ohjataan automaattisin hämäräkytkimin, joten aamupäivällä valot sammuvat ja iltapäivällä valot syttyvät vuodenajan luonnonvaloisuuden mukaan.

Syksyisin ulkoilureittiverkostojen valaistus kytketään toimintaan ruska-aikana tarvittavin osin.

 

Valjakkohiihtovuoro kirkonkylän valoladulla

Vapaan sivistystyön lautakunta on myöntänyt (19.12.2019 § 57) Ounasjokilaakson Kennelkerholle valjakkohiihtovuoron kirkonkylän valoladulle. Valjakkohiihtovuoro on perjantaisin 3.1.-1.5.2020 klo 20-22. Valjakkohiihtäjille on myönnetty harjoitteluvuoro urheilukeskuksen lähtöpaikan ja risteyksen 206 väliselle latuosuudelle. Urheilukeskuksen lähtöpaikalle on viety asianmukaiset lisäopasteet. Risteykseen 206 viedään lisäopasteet viimeistään viikolla 3. Valjakkohiihtäjien harjoitteluvuoron aikana valolatu on vapaasti muidenkin hiihtäjien käytettävissä.

 

Vikailmoitukset

Vikailmoitukset latujen kunnosta ja latuvalaistuksesta voi tehdä palautekanavan kautta.

 

Kittilän latukartta


Linkistä voit avata ja tulostaa Kittilän kirkonkylän latukartan.

 

Levin ladut

Levin alueen hiihtolatujen kunnon näet osoitteesta www.levi.fi/latupalvelu

, talvikausi 2018/2019,  päivitetty 11/2018

Huomioithan, että ylle linkitetty Levin alueen hiihtolatukartta on katseluversio, eikä sitä voi tulostaa. Painetun Levin alueen hiihtolatukartan (hinta 10 euroa) voi ostaa Levin Matkailusta (puhelin +358 16 639 3378) ja kunnan keskuksesta (puhelin +358 400 356 500) ja sitä voi tiedustella myös alueen kaupoista.

 

Koiraladut

Latujen tietyillä osuuksilla saa hiihtää myös kytketyn koiran kanssa. Koiraladut on merkitty koirasymbolilla ja punaisella katkoviivalla yllä olevien linkkien kautta avautuviin Kittilän kirkonkylän ja Levin latukarttoihin.

Koiralatu Kittilässä alkaa piipulta eli Lämpökeskukselta (Linnatie 15, 99100 Kittilä) ja jatkuu Isovaarantien kautta Honkavaaran lenkkiä Väliauttontien risteykseen saakka, n. 7 km yhteen suuntaan.
Lisäksi: Ounasjokilaakson Kennelkerhon valjakkohiihtovuoro kirkonkylän valoladulla perjantaisin 3.1.-1.5.2020 klo 20-22

Koiraladut Levillä:
Kätkän suuntaan: Lähtö latujen lähtöpaikalta (kartalla A). Kätkän suunnan koiralatuna toimii latuyhteys Immeljärven ja Kätkäjärven kautta Nuottijärvelle (noin 8 km yhteen suuntaan).
Könkään suuntaan: Lähtö Levijärven Järvirovantien pysäköintialueelta, risteysnumero 93 kartalla. Ladut aina Rauduskylään saakka ovat koiralatuja (noin 28 km yhteen suuntaan).

Lue uutinen: Levin koiralatuverkosto on pidentynyt (marraskuu 2015)
 
Lumen aikaan, niin kauan kuin latuja ylläpidetään, koirien kävellen ulkoiluttaminen laduilla on kielletty. Lumettomaan aikaan koirien ulkoiluttaminen kytkettynä on sallittua latupohjilla ja pururadoilla.

 

Lisätietoja:
Ts. yhdyskuntainsinööri Arto Leppäjärvi, reittivastaava (Levin ladut), puhelin 0400 862 532
Liikuntasihteeri Juha Marletsuo, (Kirkonkylän latuverkosto), puhelin 040 573 1123

 

Kylien latuavustukset

Liikuntatoimi avustaa Kittilän kyliä hiihtolatujen kunnossapidossa kilometrikorvausperusteisesti. Latuavustusta voi hakea paikallinen yhdistys (esim. kyläyhdistys, urheiluseura) talkoovoimin ylläpidettyjen latujen osalta.

Latuavustushakemus/ajopäiväkirja löytyy kohdasta lomakkeet. Lomakkeita saa myös liikuntatoimistolta. Avustushakemukset tulee toimittaa 31.5.2019 klo 16 mennessä osoitteeseen Kittilän liikuntatoimisto, Valtatie 15, 99100 Kittilä tai sähköpostiosoitteeseen kirjaamo@kittila.fi.  
 

Ota yhteyttä