Mikä on perhekeskus?

Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden parissa toimivien eri palveluiden ja toiminnan muodostama palveluverkosto.

Perhekeskuksen idea on olla perheiden turvaverkko, josta löytyy kaikki mitä perhe arjessa tarvitsee. Oli se sitten palveluja, tukea, toimintaa, neuvoja tai vertaistukea toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Perhekeskus ei tarkoita uutta palvelua tai fyysistä rakennusta, vaan tarkoituksena on koota kaikki jo olemassa olevat lasten, nuorten ja perheiden palvelut sekä toimijat yhteen verkostoon ja niistä syntyy perheitä palveleva ja toimiva kokonaisuus, Perhekeskus.

Perhekeskus tarkoittaa uudenlaista toimintakulttuuria, jossa lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivien tahojen osaaminen hyödynnetään ja muodostetaan toimialat ylittäviä yhteistyörakenteita. Se edellyttää, että kunta, hyvinvointialue ja 3.sektori (seurakunta, järjestöt ja yksityiset toimijat) toimivat tiiviisti yhteistyössä, koska asiakkaat eli kittiläläiset perheet, ovat heille kaikille yhteisiä.

Perhekeskus tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille hyvinvointia ja terveyttä tukevia, kasvua ja kehitystä edistäviä sekä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palveluita.

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut, kohtaamispaikat ja sähköiset palvelut on koottu Kittilän sähköiseen perhekeskuksen eli Lapsiperheet kohdevalikkoonNuorten palvelut on koottu Nuoret kohdevalikkoon.

Kittilän Perhekeskuksella on myös omat facebook sivut ja instagram sivut. Sivuilla on mm. esitelty perhekeskuksen palveluita, kerrottu Kittilän perhekeskuksen kehittämisestä ja siellä tiedotetaan myös ajankohtaisista asioista.

Mikä on Kittilän perhekeskus verkosto video

Kittilän perhekeskuksen tehtävät video

Kittilän perhekeskuksen periaatteet video

Unelmien perhekeskus video

Unelmien perhekeskus - unelmasta todeksi video

Miten perhekeskukset auttavat perheitä? video

Miksi on tärkeää, että järjestöt ovat osa perhekeskuksia? video

 

Kittilälehdessä (N:o 9/2023, ke 1.3.23) julkaistu  juttu "Mikä se perhekeskus on?"

Olipa kerran ihan tavallinen perhe, johon kuului lapsi tai lapsia, pieniä lapsia, nuoria tai molempia sekä vanhemmat tai yksi vanhempi. Koska perheitä on niin monenlaisia, niin sanotaan vain yksinkertaisesti, että perhe. Perheen arkeen mahtuu kaikenlaista ja perheiden elämäntilanteet voivat monesta syystä muuttua joskus haastavaksikin.

Asiat voisivat mennä hullusti, ellei olisi olemassa turvaverkkoa joka tukee, niin hyvinä kuin haastavimpinakin hetkinä. Perhekeskuksen idea on olla se turvaverkko, josta löytyy kaikki mitä perhe arjessa tarvitsee. Oli se sitten tukea, toimintaa, neuvoja, kanssaelämistä tai vertaistukea toisten samassa tilanteessa olevien kanssa.

Perhekeskus ei tarkoita uutta palvelua tai fyysistä rakennusta, vaan tarkoituksena on koota kaikki jo olemassa olevat palvelut sekä toimijat yhteen verkostoon ja niistä syntyy perheitä palveleva ja toimiva kokonaisuus, Perhekeskus.

Perhekeskus tarkoittaa lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivien tahojen osaamisen hyödyntämistä sekä verkoston yhteistyötä eli uudenlaista toimintakulttuuria. Se edellyttää, että kunta, hyvinvointialue, seurakunta, järjestöt ja yksityiset toimijat toimivat tiiviisti yhteistyössä, koska asiakkaat eli kittiläläiset perheet, ovat heille kaikille yhteisiä.

Perhekeskuksen kehittämistä ja toimintaa ohjaa valtakunnallinen toimintamalli, joka määrittelee sille toimintatavat, tehtävät ja periaatteet. Perhekeskuksessa huomioidaan lapsen, nuoren ja perheen elämäntilanne kokonaisuutena ja tarjotaan laadukkaita palveluja yhdenvertaisesti, oikea-aikaisesti ja turvaten tarvittaessa niiden jatkuvuus. Palvelujen ydinperiaatteena on edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä vahvistaa perheiden voimavaroja mahdollisimman varhain, jo ennenkuin haasteita syntyykään. Palvelut toimivat monialaisesti, jotta perheen kokonaistilanne ja eri ammattilaisten osaaminen voidaan yhdistää yhteisiksi tavoitteiksi ja toiminnaksi.

Perhekeskuksen kehittäminen ja toimintakulttuurin muutos on vuosien prosessi, mutta meidän Kittilän perhekeskuksen toiminta on jo todella hyvällä mallilla. Uuden äärellä kysytään usein: kuka tästä hyötyy? Perhekeskuksen kohdalla vastaus on helppo. Siitä hyötyvät kaikki, aina perheistä ammattilaisiin sekä muihin toimijoihin asti. Se palauttaa perheen ja sen jäsenet keskiöön.