Vanhemmuus ja parisuhde

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. Kittilän perhekeskuksen nuorten ja lapsiperheiden Pyydä apua –napin kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen: Pyydä apua palveluTarina-auttamisen vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista. Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Hyvinvointialueen palvlelut

Vanhemmuuden selvittäminen

Vanhemmuuden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä tai toinen äiti.

Lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta sopiminen

 • Erotilanteessa vanhempien tulee sopia lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta. Lastenvalvoja antaa tietoa eri vaihtoehdoista ja auttaa sopimuksen laatimisessa. Kirjallinen sopimus lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta vahvistetaan sen hyvinvointialueen lastenvalvojan luona, jolla lapsen kotikunta sijaitsee. Jos asiassa ei päästä yksimielisyyteen, se ratkaistaan tuomioistuimessa. 
 • Perheoikeudellisia palveluja ovat adoptiopalvelut, lastenvalvojapalvelut ja tuomioistuimelle annettavat palvelut. Lastenvalvojapalveluita ovat vanhemmuuden selvittäminen sekä lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvät sopimusneuvottelut ja sopimusten lainvoimaiseksi vahvistaminen sekä lapsen tuettuun ja valvottuun tapaamiseen sekä valvottuun vaihtoon liittyvät järjestelyt. Virtu.fi palvelussa on perheoikeudellisiin palveluihin lastenvalvojalle sähköisen yhteydenottopyyntölomake.

 

Järjestöjen tuki

Lapin ensi- ja turvakoti ry:n palvelut tarjoaa tukea vanhemmuuteen, eroon ja väkivaltatilanteisiin sekä kriisiapua vaikeissa elämäntilanteissa: 

 • Kriisikeskuksesta saat maksutonta keskusteluapua ajanvarauksella myös etänä vaikeissa elämäntilanteissa ja elämänkriiseissä, odottamattoman, järkyttävän tapahtuman kohdatessa, akuuteissa erotilanteissa tai eron harkintatilanteisiin, uskottomuus- ja pettämiskokemuksista selviytymiseen ja tilanteissa, joissa omat selviytymiskeinot ei riitä. 
 • Lähisuhde ja väkivaltatyön avopalvelusta saat keskusteluapua aikuisille, 13-17vuotiaille nuorille, 7-12 vuotiaille lapsille sekä perheille ajanvarauksella myös etänä: haasteelliset ja pitkittyneet erotilanteet, henkisen tai fyysisen väkivallan uhka, huoltajuus ja lasten tapaamisten kiistat, vieraannuttaminen, vainoaminen ja erotilanteissa myös lapsille tukea. 
 • Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelusta saat ohjausta, tukea ja neuvontaa: Tukea vauvaa odottavalle. Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus. Uniohjaus

Väestöliiton Vanhemmat osio ja Parisuhteet osio

 • Väestöliiton alle 35 vuotiaiden maksuton psykoterapeutin päivystyschat (maanantaisin klo 10 - 12 ja torstaisin klo 17-19) parisuhteen ongelmiin.
 • Väestöliiton alle 35 vuotiaiden maksuton psykoterapeutin ajanvarauschat parisuhteen pulmiin.
 • Väestöliiton Perhepulmapuhelin alle kouluikäisten lasten vanhemmille, mm parisuhteisiin liittyvissä huolissa takaisinsoittoperiaatteella. Numeroon jätetään soittopyyntö joko tekstiviestinä tai ääniviestinä numeroon 040 668 4101 ja kerro, mihin aikaan voimme soittaa sinulle takaisin sopiaksemme keskustelulle sopivan ajankohdan.
 • Väestöliiton Perhepulma ajanvarauschat alle kouluikäisten lasten vanhemmille. Voit varata sinulle parhaiten sopivan ajan chat-keskusteluun asiantuntijan kanssa. Voit tulla juttelemaan yksin tai kumppanisi kanssa.
 • Väestöliiton Perhepulma – kysy asiantuntijalta-palstalla asiantuntijamme vastaavat pienten lasten vanhempien ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja vanhemmuuteen liittyviin kysymyksiin. Voit kysyä mieltä askarruttavaa asiaa nimimerkin turvin sekä lukea samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kysymyksiä vastauksineen. 

Parisuhdekeskus Kataja

 • Parisuhdepuhelin on suunnattu kaikille, jotka kaipaavat tukea parisuhteeseen liittyen tai tietoa eri palveluista parisuhteen tueksi. Puhelin palvelee ma kello 14-16. Parisuhdepuhelin numero 050 337 9053. 
 • Parisuhdeteemainen päivystyschat palvelee ti-ke kello 12-15.
 • Parisuhdekeskus Kataja ry tarjoaa valtakunnallisesti kaikille yli 18-vuotiaille suunnattua maksutonta ja voimavarakeskeistä PARIVOIMA – parineuvontaa. Neuvonnan tarkoituksena on tukea vuorovaikutusta parin välillä. Neuvonta-aikoja on tarjolla ma-pe klo 8.30-16.00 välisenä aikana 1-3 x 1h/pari. Neuvonta tapahtuu verkossa Teamsin välityksellä.  
 • Parisuhdekeskus Katajan yhteisöjäsenet tarjoavat monipuolisesti erilaista tukea parisuhteelle. Verkkosivuilta löytyy lista ja tietoa yhteisöjäsenten palveluista.

Parisuhteenpalikat

Seurakuntien ylläpitämä valtakunnallinen nettipalvelu, josta saa tukea parisuhteen hoitamiseen.  Parisuhteen palikat on työkalu, joka auttaa hahmottamaan parisuhteen osa-alueita. Työkalu on avoin kaikille ja kaiken ikäisille, jotka haluavat kehittää omaa parisuhdettaan.

Parempi avioliitto ry

Tukea parisuhteeseen ja kriiseihin. Mm. parisuhdekursseja ja tukiparitoimintaa. Parempi avioliitto ry:n Parempi yhteys -parisuhdepuhelin 050 3122 325 (ti-pe klo 10-16).

Vanhempien akatemia

Vanhempien Akatemiaan® ovat tervetulleita kaikki 0–16 -vuotiaiden lasten vanhemmat, niin pienten kuin vähän isompienkin pulmatilanteiden kanssa. Akatemia tarjoaa tukea vanhemmuuteen.

 

Oppaita, sivustoja ja artuíkkeleita

Enjaksa.fi sivuston videoita teemoista: Uupumus ja en jaksa, Lapsi ei tottele, Perhe elämä ahdista, Ero, Hermot menee, Masennus ja Nepsy

Valtakunnallisella Omaperhe.fi sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa omasta osiostaan Vanhemmuus ja parisuhde

MIELI ry:n Vanhemmuus-sivusto

 • Artikkeleita ja Mielivartti vanhemmille -videoita, joiden tarkoituksena on vahvistaa niin vanhemman kuin lapsenkin mielen hyvinvointia. Odotusaikaa, vauva-aikaa, leikki-ikää sekä esikoulu- ja alakouluikää käsittelevät videot tarjoavat vertaistukea ja vinkkejä vanhemmuuden arkeen. 
 • Parisuhde – vaiheesta vaiheeseen

MLL:n vanhempainnetti tarjoaa mm. paljon tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, myös vanhempien eroon -osiossa tukea perheen huoliin ja kriiseihin.

Isille.info on valtakunnallinen isämedia. Kokoamme yhteen isä- ja isyyskeskustelun. Tuomme näkyväksi monipuolisesti arjen isyyden eri tilanteiden ilot ja haasteet. Lisäksi kokoamme sivustolle isille suunnattuja palveluita, julkaisuja, tutkimuksia ja isätarinoita.

Hyvakysymys.fi sivuston Parisuhde osiosta löydät artikkeleita, videoita, podcasteja, kursseja, testejä ja monia muita verkkomateriaaleja. Sivuilta voi hakea tietoa esim. aiheista: parisuhde, vanhemmuus, seksuaalisuus, kriisit, päihteet ja riippuvuudet, hyvinvointi ja terveys, arki, nuorten elämä, ihmissuhteet sekä monikulttuurisuus. 

Vauhdilla aikuisuuteen - selviytymisopas nuorten vanhemmille.

Parisuhdekeskus Kataja

Mielenterveystalon parisuhteen omahoito-ohjelma

Mietityttääkö parisuhde? Haluaisitteko, että ongelmat ratkeaisivat helpommin? Haluaisitteko, että parisuhteessanne olisi enemmän iloa ja lämpöä? Tämän ohjelman työkaluista voi olla hyötyä, jos kaipaat parisuhteeseesi muutosta tai jos parisuhteessasi on ollut kriisi.

Mielenterveystalon mustasukkaisuuden omahoito-ohjelma

Koetko voimakkaita mustasukkaisuudentunteita? Tuntuuko kumppanisi mustasukkaisuus ahdistavalta? Haluatko tukea mustasukkaisuudentunteen kanssa selviämiseen? Jos suhteessasi on liiallista mustasukkaisuutta, voi tästä omahoito-ohjelmasta olla sinulle hyötyä. Mustasukkaisuus on normaali ja yleisinhimillinen tunne. Tämä ohjelma auttaa ymmärtämään tunnetta paremmin ja selviytymään sen kanssa.

 

Monimuotoisten perheiden tuki

Monimuotoiset perheet

Monimuotoiset perheet -verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.

Suomen Uusperheiden Liitto ry (Supli)

Tarjoavat uusperheille neuvontatyön lisäksi osallisuutta mahdollistavaa vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, osaamista vahvistavaa koulutus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuutta olla mukana yhteiskunnallisessa tutkimus- ja vaikuttamistyössä. Tukimuotoina mm. vertaistukitoimintaa myös verkossa, uusperhelomat, uusperheneuvontaa.

Suomen Monikkoperheet ry

He ovat kaksos-, kolmos- tai nelosperheiden valtakunnallinen järjestö. Toiminnan tavoitteena on tukea monikkoperheiden hyvinvointia sekä edistää monikkoperheiden yhdenvertaisuutta verrattuna yksittäin lapsensa saaneisiin. Yhdistys tarjoaa ja tuottaa tietoa monikkoudesta sekä vaikuttaa monikkoperheille tärkeisiin asioihin.

Sateenkaariperheet ry

He edustaa lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Näitä perheitä ovat esimerkiksi mies- ja naisparien sekä transihmisten lapsiperheet. Sateenkaariperheessä voi olla yksi, kaksi tai useampia vanhempia. Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu

Adoptioperheet ry

Valtakunnallinen kokemusasiantuntija adoptiopolulla odotuksesta aina lapsen aikuisuuteen asti. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä sekä kotimaasta että ulkomailta adoptoineet tai adoptiota harkitsevat sekä adoptoidut, adoptioperheen läheiset ja muut, jotka kannattavat yhdistyksen päämääriä. 

Familia ry

Johtava kahden kulttuurin perheiden asiantuntija ja edunvalvoja. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea eri syistä Suomeen muuttaneiden ja Suomessa syntyneiden ihmisten kaksisuuntaista kotoutumista. Duo vanhempainvalmennus kahden kulttuurin pareille

KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry

Vertaistukiyhdistys, joka tarjoaa tukea ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa tai nuorena aikuisena. Yhdistys järjestää vertaistukiryhmiä, vertaistukiviikonloppuja ja vertaistapaamisia sekä välittää tukihenkilöitä.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Tahattomasti lapsettomien yhteisö, joka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan toimintaan ovat tervetulleita kaikki tahatonta lapsettomuutta kokevat tai kokeneet. Olennaista on oma kokemus siitä, että ei voi syystä tai toisesta saada lasta tai lisää lapsia, vaikka haluaisi, tai että lapsettomuuskokemus on yhä osa elämää, vaikka olisi lapsen tai lapsia saanutkin.

Perhehoitoliitto ry

Toimeksiantosuhteisen perhehoidon valtakunnallinen asiantuntijajärjestö. Perhehoitoliitto on olemassa, jotta perhehoitajat voivat keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä eli sijoitetuista lapsista ja nuorista, vammaisista lapsista ja aikuisista, mielenterveyskuntoutujista ja ikäihmisistä huolehtimiseen. Tavoitteena on, että hyvää perhehoitoa on tarjolla kaikille sitä tarvitseville.

Nuoret Lesket ry

Valtakunnallinen työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiyhdistys. Toiminta on avointa kaikille leskeytyneille puolison kuolinsyystä, parisuhteen muodosta ja perhetilanteesta riippumatta.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto

Lastensuojelujärjestö, jonka tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa. Heidän palveluistaan löytyy mm.

 

Yksityiset terapeutit
Pari- ja seksuaaliterapia Petri Mäkynen on erityistason seksuaaliterapeutti NACS, seksuaalineuvoja SSS ja pariterapeutti joka tarjoaa seksuaali ja pariterapiaa Sirkassa. Aina ensin tehdään puolentunnin ilmainen alkukartoitus ja terapia aikoja voi varata klo 9-20 väliltä. 

Ihminen tavattavissa terapiaa
Tarjolla terapiaa ihmissuhde- ja vuorovaikutuksen haasteisiin, parisuhdehaasteisiin, työuupumukseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin ja oman elämän suunnan tarkastamiseen ja selkeyttämiseen.