Lapha tiedottaa: Hyvinvointialueista keskustellaan

Kuva
logo, tekstiä

Lapin hyvinvointialue 23.8.2024

Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.

Viime päivinä on valtakunnassa käyty vilkasta keskustelua hyvinvointialueista. Kriittisimmissä arvioissa koko uudistuksen on arvioitu olevan epäonnistunut. Tällaisten arvioiden tekeminen on hätäistä ja aivan liian aikaista. On totta, että hyvinvointialueiden talousongelmat ovat isoja. Ongelmat eivät kuitenkaan johdu uudistuksesta tai hyvinvointialueista. Ongelmat olisivat esillä, oli malli mikä hyvänsä, ja olisivat todennäköisesti vielä suurempia, jos toimisimme aiemmalla kunta- ja kuntayhtymäpohjaisella mallilla.

THL:n pääjohtaja Mika Salminen arvioi hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajien tapaamisessa kesäkuussa, että hyvinvointialueet ovat tehneet hyvää työtä. Pääjohtajan arvio on hyvä ottaa huomioon johtopäätöksiä tehtäessä. Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin STM:n teettämästä ulkoisesta arvioinnista. Arvioinnin perusteella hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano ovat saavuttaneet keskeisimmät tavoitteet. Hyvinvointialueille pitää antaa aikaa uudistusten toteuttamiseen. Nyt tarvitaan malttia.

Valtion ja hyvinvointialueiden taloustilanne on niin haasteellinen, että niin Lapin hyvinvointialueen kuin muidenkin hyvinvointialueiden on vietävä uudistuksia määrätietoisesti ja viivyttelemättä eteenpäin. On ”hölmöläisten hommaa” alkaa tässä vaiheessa suunnittelemaan hyvinvointialueiden määrän karsimista. Historia on näyttänyt, että uusien päätösten tekeminen saattaisi viedä vuosia, ja siihen meillä ei ole varaa. 

Lapin hyvinvointialueen osalta näen erinomaisen selvänä ja perusteltuna toiminnan jatkamisen nykypohjalta. Lapin hyvinvointialueen alue on ylivoimaisesti valtakunnan suurin ja olosuhteiltaan erilainen alue. 

Lapissa valmistellaan palveluverkon muutoksia

Aluevaltuuston huhtikuussa tekemistä palveluverkkoon liittyvistä päätöksistä on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusprosessit vievät yleensä paljon aikaa ja valitusten käsittely oikeusasteissa saattaa kestää vuoden ja jopa pidemmänkin ajan. Tähän perustuen aluehallitus on kesäkuussa päättänyt käynnistää palveluverkon muutoksia koskevan valmistelun uudelleen. 

Aluehallitus hyväksyi syyskauden ensimmäisessä kokouksessa suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista. Valmistelu etenee siten, että odotamme hyvinvointialueen yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä syyskuun loppuun mennessä lausuntoja suunnitelmasta.

Lausuntokierroksen jälkeen suunnitelman käsittely jatkuu aluevaltuuston seminaarissa ja aluehallituksessa. Tavoitteemme on, että suunnitelma on aluevaltuuston päätöksenteossa 28.10.2024.

Hyvinvointialueen toiminnan ja talouden haasteet ovat niin suuria, että edellä kertomani palveluverkon uudelleen käsittely viivyttelemättä on välttämätöntä. Jos päätösten tekeminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen, kasvavat talouden ongelmat vielä suuremmiksi ja siihenkään meillä ei ole varaa.

Positiivisesti ajatellen uudelleen valmistelussa voimme ottaa entistäkin paremmin huomioon hyvinvointialueen tämän hetken tilanteen ja ne kokemukset, joita hyvinvointialueen lyhyen historian aikana on palveluista ja toiminnasta saatu. 

Yhdessä tekemällä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin

Kesä alkaa kääntymään syksyyn. Kesä on ollut aurinkoinen ja lämmin. Toivottavasti hyvinvointialueen henkilöstö on saanut rentoutua kuluneen vuoden hektisestä työstä ja saanut kerättyä voimia työhön. Voimia tärkeään työhön.

Myös hyvinvointialueen päätöksenteko on ollut telakalla pari kuukautta. Mutta nyt työ jälleen jatkuu. Toivottavasti saamme vietyä asioita hyvässä hengessä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Näin toimien saamme aikaan hyviä päätöksiä Lapin ihmisten palveluihin ja myös henkilöstö voi katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen.

 

Yhteistyöterveisin
Tapani Melaluoto
Aluehallituksen puheenjohtaja