Karinnokan lintutorni ja laavu kirkonkylällä

Karinnokan lintutorni

Karinnokan lintutorni sijaitsee Kittilän kirkonkylällä Karinnokassa, Aakenusjoki/Kirkkojärven ja Ounasjoen mielenkiintoisten lintuvesien äärellä.

Alueella on tavattu vuodesta 1974 lähtien n. 130 eri lintulajia. Torni on ollut käyttökunnossa marraskuusta 2011 lähtien ja valmistuu lopullisesti vuoden 2012 aikana.

 

Kesällä 2012 tehtäviä viimeistelytöitä ovat vielä pyörätuolirampin rakentaminen tornin alatasolle, maalaus- ja maisemointityöt ja opastetaulujen asentaminen. Tällöin alatasolle pääsee pyörätuolilla ja vaikka lastenvaunuilla.
Tornissa on kaksi tasoa, joihin molempiin tulee opastetaulut alueen linnustosta ja vesistöalueesta.

Opastaulujen lintukuvat on maalannut rovaniemeläinen taiteilija Paavo Laine. Ylätasolla saa yhtä aikaa olla enintään 12 henkilöä lintuja tarkkailemassa. Siellä on myös laatikko havaintovihkoa varten. Vihkoon toivotaan kävijöiden merkitsevän tornilta tekemiään luonto- ja lintuhavaintoja.

Kittilän Luonto ry teki keväällä 2010 aloitteen tornista Kittilän kunnalle. Tornihankkeen rakentamisen toteuttivat Kittilän kunta, Lapin ELY-keskus ja Kittilän työ- ja elinkeinotoimisto yhteistyökumppaneina Kideve Elinkeinopalvelut ja Kittilän Luonto ry. Tornin omistaa ja sen ylläpidosta vastaa Kittilän kunta.

Lue lisää Karinnokan alueen linnustosta

 

Karinnokan laavu

Karinnokalla, Kittilän kirkonkylällä, lintutornin läheisyydessä sijaitsee Kittilän kunnan ylläpitämä laavu. Laavu on tarkoitettu kaikille avoimeen käyntiluontoiseen virkistyskäyttöön. Laavulla on tulipaikka ja viereisessä puuvarastossa on polttopuita laavulla vierailevien käyttöön. Laavulta on näköalat Ounasjoelle ja Levitunturille.

 

Käyttäjiä pyydetään huomioimaan, että laavu ei ole tarkoitettu pitkäaikainen päiväkäyttöön, majoittumiseen tai yöpymiseen. Laavun yhteydessä olevien polttopuiden käyttö on sallittua vain laavulla. Laavulla on käytössä valvontakamerat ja mahdollisiin väärinkäytöksiin puututaan.