Mielenterveys

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. Kittilän perhekeskuksen nuorten ja lapsiperheiden Pyydä apua –napin kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen: Pyydä apua palveluTarina-auttamisen vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista. Kummastakin löytyy mielenterveys aiheisia videoita. Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Hyvinvointialueen palvlelut

Mielenterveyspalvelut

Kittilän mielenterveystoimistosta saat apua monenlaisissa mielenterveyden- ja päihdeongelmien pulmissa ja kriiseissä. Olemme erikoistuneet mielenterveyden häiriöiden ja sairauksien hoitoon erilaisten terapeuttisten keskustelujen avulla. Saat apua tavallisissa elämän pulmissa ja kriiseissä.

Lasten- ja nuorisopsykiatria

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden yksiköissä toteutetaan sekä osasto- että avohoitotyötä. 

Psykiatria

Psykiatrian perustehtävänä on tutkia, hoitaa ja kuntouttaa psykiatrista erikoissairaanhoitoa ja erityistason päihdepalveluita tarvitsevia kansalaisia. Hoidettavilla on eriasteisia mielenterveydenhäiriöitä, päihdeongelmia sekä psykiatrisia sairauksia. Psykiatrian palveluita ovat psykiatrinen avohoito ja sairaalahoito sekä nopeiden mielenterveyspalveluiden ja konsultaatioiden tulosyksikkö, jossa toimii kansalaisille ja viranomaisille avoin mielenterveyspäivystyspuhelin, joka vastaa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.

Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen puhelin on auki vuorokauden ympäri. Päivystyspuhelimessa annetaan ohjausta ja neuvontaa sekä tehdään hoidontarpeen arviointia. Puh. 040 715 8400

 

Oppaita, sivustoja ja artuíkkeleita

Mielenterveystalo

Tietoa teemoitta, kohderyhmittäin ja diagnoosittain. Omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita, palveluhakuja sekä nettiterapiaa jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen. 

Nuorten mielenterveystalosta voit hakea neuvoa ja apua, tietoa mielenterveydestä, itsearviointi ja omahoito sekä vanhemmille ja ammattilaisille tietoa. 

Raskaus- ja vauva-ajan ahdistuneisuus ja sen kanssa selviytyminen -opas

 

Järjestöjen tuki

Suomen Mielenterveys ry:n MIELI sivuilta löytyy mm. materiaaleja, työvälineitä ja koulutuksia, sekä palvelut kriisipuhelin, chat,  ajanvaraus kriisikeskukseen sekä vertaistukiryhmiä. Mielenterveysseuran ilmainen valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195 202 (ma–pe klo 9–07, la-su klo 15–07)

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami

Tietoa, tukea ja neuvontaa kaikille omaisille ja läheisille, joiden perheessä tai lähipiirissä joku oireilee tai sairastaa psyykkisesti. Tuemme omaisia erilaisissa elämäntilanteissa: voit olla puoliso, sisar, lapsi, vanhempi tai ystävä.

Suomen Mielenterveys ry:n Sekasin-chat nuorille luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chat päivystää ma-pe klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.

MLL nuorten netti ja auttava puhelin: Nuorten netistä löytyy kattavasti tietoa esim. aiheista mieli ja keho, netti ja media, koulu ja työ sekä arki. Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit soittaa lasten ja nuorten puhelimeen: ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. 

Tukinetistä löytyy laaja määrä eri teemaisia yksilö ja ryhmächättejä. Voit hakea ensin aiheen mukaan esim. erilaisuus, ihmissuhteet, mielenterveys, seksuaalisuus&sukupuoli ja sen jälkeen valita ikäluokaksi nuoret. 

Miessakit ry MASI palvelusta apua iseille masennusoireisiin tai niiden kohtaamiseen perheessä.

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä antamalla vertaistukea.

 

 

Avainsanat