Apua eroon

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. Kittilän perhekeskuksen nuorten ja lapsiperheiden Pyydä apua –napin kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen: Pyydä apua palveluTarina-auttamisen vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista, myös mm. Ero aiheiset videot ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista. Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Kittilän apua eroon esite:

 

Hyvinvointialueen palvlelut

Lapsen elatusavun vahvistaminen

Jos eroatte ja olette alle 18-vuotiaan vanhempia, teidän tulee sopia lapsenne elatuksesta. Kummankin vanhemman elatusvelvollisuus alaikäisestä lapsesta jatkuu myös eron jälkeen. Lastenvalvoja avustaa teitä elatusavun määrän arvioinnissa ja sopimuksen laatimisessa.

Perheoikeudelliset palvelut 

Perheoikeudellisia palveluja ovat adoptiopalvelut, lastenvalvojapalvelut ja tuomioistuimelle annettavat palvelut. Lastenvalvojapalveluita ovat isyyden ja äitiyden selvittäminen sekä lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvät sopimusneuvottelut ja sopimusten lainvoimaiseksi vahvistaminen sekä lapsen tuettuun ja valvottuun tapaamiseen sekä valvottuun vaihtoon liittyvät järjestelyt.  Virtu.fi palvelussa on perheoikeudellisiin palveluihin lastenvalvojalle sähköisen yhteydenottopyyntölomake.

 

Eron pohdintaan

Valtakunnallisen omaperhe.fi sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa osioissa Eroa pohtiville

Väestöliiton internet sivustolta tietoa parisuhteeseen liittyvistä asioista ja palvelut:

 • Väestöliiton alle 35 vuotiaiden maksuton psykoterapeutin päivystyschat (ma 10-12 ja to 17-19) parisuhteen ongelmiin.
 • Väestöliiton alle 35 vuotiaiden maksuton psykoterapeutin ajanvarauschat parisuhteen pulmiin.
 • Väestöliiton Perhepulmapuhelin alle kouluikäisten lasten vanhemmille, mm parisuhteisiin liittyvissä huolissa takaisinsoittoperiaatteella. Numeroon jätetään soittopyyntö joko tekstiviestinä tai ääniviestinä numeroon 040 668 4101 ja kerro, mihin aikaan voimme soittaa sinulle takaisin sopiaksemme keskustelulle sopivan ajankohdan.
 • Väestöliiton Perhepulma ajanvarauschat alle kouluikäisten lasten vanhemmille. Voit varata sinulle parhaiten sopivan ajan chat-keskusteluun asiantuntijan kanssa. Voit tulla juttelemaan yksin tai kumppanisi kanssa.
 • Väestöliiton Perhepulma – kysy asiantuntijalta-palstalla asiantuntijamme vastaavat pienten lasten vanhempien ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja vanhemmuuteen liittyviin kysymyksiin. Voit kysyä mieltä askarruttavaa asiaa nimimerkin turvin sekä lukea samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kysymyksiä vastauksineen. 
 • Hyväkysymys.fi on maksuton, kaikille avoin verkkopalvelu, josta saat tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa mm parisuhteesta.

Parisuhde Katajan sivuilta löydät mm. parisuhteen harjoituksia sekä tietoa heidän parisuhteen luennoista

 • Parisuhdepuhelin on suunnattu kaikille, jotka kaipaavat tukea parisuhteeseen liittyen tai tietoa eri palveluista parisuhteen tueksi. Puhelin palvelee ma kello 14-16. Parisuhdepuhelin numero 050 337 9053. 
 • Parisuhdeteemainen päivystyschat palvelee ti-ke kello 12-15.

Lapin ensi- ja turvakodin palvelut:

 • Lapin ensi-ja turvakodin Kriisikeskus: Apua ja tukea akuuttiin erotilanteeseen uskottomuus-ja pettämiskokemuksista selviytymiseen ja eron harkintatilanteisiin. Keskusteluaikoja (yksilö ja parikeskustelut, 1-5 kertaa) ajanvarauksella ma-pe klo 8:00-18:00 välille. 
 • Lähisuhde ja väkivaltatyön avopalvelu: Keskusteluapua aikuisille lähisuhde asioissa
 • Lapin ensi- ja turvakodin Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelu: Ohjausta, tukea ja neuvontaa vauvaperheen kuormittavaan arkeen ja yhteistyövanhemmuuteen.

Parisuhteenpalikat

Seurakuntien ylläpitämä valtakunnallinen nettipalvelu, josta saa tukea parisuhteen hoitamiseen.  Parisuhteen palikat on työkalu, joka auttaa hahmottamaan parisuhteen osa-alueita. Työkalu on avoin kaikille ja kaiken ikäisille, jotka haluavat kehittää omaa parisuhdettaan.

 

Tukea eron koittaessa

Valtakunnallisen omaperhe.fi sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa osioissa Perheasioiden sovittelu, Eropolku ja Lapsen asioista sopiminen.

Lapin ensi- ja turvakoti

 • Lapin ensi-ja turvakodin Kriisikeskus: Apua ja tukea haetaan akuutissa erotilanteessa, uskottomuus-ja pettämiskokemuksista selviytymiseen, eron harkintatilanteissa. Keskusteluaikoja (yksilö ja parikeskustelut, 1-5 kertaa) ajanvarauksella ma-pe klo 8:00-18:00 välille. Mahdollisuus asioida myös etäyhteydellä. Ajanvaraus puhelimitse ja tekstiviestillä (p.040-553 7508) tai nettiajanvarauksella  (https://omavaraus.fi/rs52jb9pa7)
 • Lapin ensi- ja turvakodin Lähisuhde ja väkivaltatyön avopalvelu: Apua ja tukea haasteellisiin ja pitkittyneisiin erotilanteisiin, väkivallan uhkaan, huoltajuuskiistoihin, lasten tapaamisten sopimiseen liittyviin kiistoihin ja vieraannuttamiseen. Erotilanteissa voidaan tarjota myös lapsille tukea. Keskusteluapua ja tukea aikuisille, nuorille (13-17 v.), 7-12 vuotiaille lapsille sekä perheille 1-5 kertaa. Mahdollisuus asioida myös etäyhteydellä. Keskusteluaikoja saatavilla ma-to klo 8-18  ja pe klo 8-15. Ajan voi varata puhelimitse ja tekstiviestillä (p. 040 6310 122), nettiajanvarauksella (https://omavaraus.fi/rs52jb9pa7) tai sähköpostilla (lahisuhdetyo@lapinentu.fi).

Ensi- ja turvakotien liiton - Apua eroon sivustolta tietoa eroon liittyen vanhemmille, lapsille ja nuorille. Apua eroon youtube kanavalta löytyy paljon eroon liittyviä videoita.

 • Ensi- ja turvakotienliiton Apua eroon –chat vanhemmille: Kun haluat tukea ja apua parisuhteen päättymiseen, erosta selviämiseen, eron jälkeiseen vanhemmuuteen, lapsen asemaan ja huomiointiin liittyvät teemoihin, kysyä eroon liittyvistä palveluista ja avun saamisesta tai jakaa huolia tai pulmia perheen tilanteeseen ja lasten hyvinvointiin liittyen tai kysyä eroamisen käytäntöihin liittyvistä asioista. Ma-pe klo 12-18, Ke aamu klo 9-10 (YVPL), Ti klo 18-19 teemachat: kansainväliset erot ja huoltoriidat, lapsikaappaustilanteet.
 • Ensi- ja turvakotienliiton Lasten ja nuorten chat: Kun haluat apua ja tukea: vanhempien eroamiseen liittyvistä aiheista, vanhempien huonoista väleistä ja kodin ilmapiiristä, nuoren omiin seurustelu- ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista Ma-pe klo 15-18, myös anonyymisti .
 • Vanhemman opas - Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon Opas eroa harkitseville ja eroaan työstäville vanhemmille ja heidän läheisilleen. Hyödyllisiä yhteystietoja ja lukuvinkkejä.

Väestöliiton internet sivustolta tietoa parisuhteeseen liittyvistä asioista.

THL:n vanhemmuussuunnitelma on tuki ja apuväline eron jälkeiseen vanhemmuuteen Suunnitelman avulla voitte sopia asioiden järjestämisestä ja keskinäisestä työnjaostanne niin, että tiedätte kumpikin, mistä olette vastuussa ja mitä teiltä odotetaan. Tärkeintä on löytää ratkaisuja, jotka varmistavat, ettei lapsen yhteys kumpaakaan vanhempaan pääse katkeamaan.

Mielenterveystalon Eron omahoito Eron omahoito-ohjelma tukee sinua eroprosessissasi ja sen työstämisessä. Voit etsiä tietoa, katsella videoita tai tehdä erilaisia tehtäviä.

MLL:n vanhempainnetti tarjoaa mm. paljon tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, myös vanhempien eroon, osiossa tukea perheen huoliin ja kriiseihin. Sivuilta ladattavissa myös Ero-opas nuorilta vanhemmille Helsingin MLL:n sivuilta löytyy eroon liittyviä videoita

Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry on perheiden murroskohtien asiantuntijajärjestö. Olemme olemassa perheitä varten, kun perheen elämä on murroksessa ja arki muuttuu. Edistämme perheiden osallisuutta, tuemme perhesuhteita ja autamme perheenjäsenten ääntä pääsemään kuuluviin. Sivuilla on hyviä kirjavinkkejä eroperheiden lapsille suunnatuista kirjoista.

Miessakit ry:n sivuilla on tietoa miesten tueksi väkivaltaan liittyen, isyyteen ja mielenterveysasioihin. Erosta Elossa on valtakunnallinen palvelu, joka tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä. Erosta Elossa tarjoaa henkilökohtaista keskustelutukea ja ohjausta sähköpostin ja puhelinneuvonnan välityksellä. EETU-chat on Erosta Elossa vertaistukihenkilöiden, eli EETUjen, ylläpitämä liveryhmä, jossa miesten on mahdollista vaihtaa ajatuksia erotilanteestaan.

Yhden vanhemman perheiden liitto

 • Yhden vanhemman perheiden liiton Eroinfopäivystys puhelin vanhemmille: Kun haluat keskustella siitä kuinka lapsen elatusapu lasketaan, lapsen asuminen, huolto ja tapaamiset muualla asuvan vanhempansa kanssa järjestetään eron jälkeen, soita Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Eroinfo- puhelimeen. Puh: 0207749800 ma-to 10.00-16.00 ja ke 10-19 
 • Yhden Vanhemman Perheiden Liiton teemoitetut chatit Tukinetissä: Kaikille yhden vanhemman perheille avoimia, teemoitettuja chatteja viikoittain. Kussakin chatissa saattaa olla tarkemmin rajattu teema ja kohderyhmä, kuten esimerkiksi täysin yksin lasta kasvattavat vanhemmat, eron kokeneet tai teini-ikäisten lasten vanhemmat. 
 • Yhden vanhemman perheiden liiton Perhesuhteet ja vanhempien ero -chat Sekaisin Gaming Discordissa. Tule juttelemaan perhesuhteista, vanhempien erosta ja muista mietityttävistä jutuista Sekaisin Gamingiin aina kuun toinen torstai klo 15.30-17.

Sateenkaariperheen ero-opas tuo eronneelle, eroavalle tai eroa pohtivalle sateenkaariperheen vanhemmalle tietoa eron toteutuksesta, käytännön järjestelyistä ja eron vaikutuksista.

Elatusvelvollisten Liitto ry on lastensuojelu- ja edunvalvontajärjestö, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeutta säilyttää hyvät suhteet molempiin vanhempiin myös eron jälkeen. Heidän sivuilta löytyy mm. Erokirja lasten vanhemmille

Ero puolisosta -opas kertoo, mitä kaikkea erotessa pitää ottaa huomioon ja mistä saat tarvittaessa apua.

 

Vertaistuki ja kohtaamispaikat
Yhden vanhemman perheiden vertaistukitoiminta on käynnistynyt Kittilässä maaliskuussa 2023. Yhden vanhempien omaan whatsapp ryhmään pääsee laittamalla viestiä toiminnan vetäjälle 040-700 7770.