Perheiden terveelliset elämäntavat

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. Kittilän perhekeskuksen nuorten ja lapsiperheiden Pyydä apua –napin kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen: Pyydä apua palveluTarina-auttamisen vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista. Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Liikkuminen

Neuvokas perhe Liikkuminen-osiosta löydätte runsaasti helppoja konkreettisia ideoita ja videoita perheliikuntaan niin sisällä kuin ulkonakin. Miten olisi hauska pumppuhippa kotipihalla, vauvajumppa tai leikkisä Olohuonesirkus ihan lähellä kotisohvaa?

Hyväkysymys.fi sivuston elämäntaito kurssi. Elämäntaitokurssi on tarkoitettu sinulle, joka pohdit hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviä kysymyksiä. Voit löytää kurssilta vastauksia mm. kysymyksiin: Mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin? Mistä saan voimia arkeeni? Kurssi tehdään itsenäisesti ja sen avulla voit löytää keinoja ylläpitää ja lisätä omaa hyvinvointiasi, itsestäsi välittämistä ja itsetuntemusta. 

Selkäkanavan artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin lastenvaunujen kanssa

Kaksplus artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin joita voi tehdä vauvan kanssa yhdessä ja vauva painona.

Ylen artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin joita voi tehdä leikkipuistossa

Allergia-, iho- ja astmaliitto Ideoita ja materiaaleja luontorasteihin ja luontoliikuntatapahtumiin.

Ilo kasvaa ulkona – luontoliikunta osaksi toimintakulttuuria on Suomen ympäristöopisto Syklin ja Suomen Ladun kolmevuotinen valtakunnallinen yhteishanke. Materiaaleissa löytyy mm. Luontotoiminnan käsikirja sekä aisti- ja leikkikortit, joista saa mainiosti vinkkejä koko perheen toiminnallisiin luontohetkiin.

Koululiikuntaliitto -sivuilla on materiaalit jaoteltu aiheittain, kuten juoksu-, pyörä, temppu- ja pallosankareihin. Materiaalit soveltuvat eri-ikäisille liikkujille lapsista aikuisiin.

Lasten Liike -sivustolta voi kerätä talteen liikuntavinkkejä ja -tietoutta koko perheelle.

Liikunnan aluejärjestöjen Jekku Jänö kampanjan toteuttaa Liikunnan aluejärjestöjen Lisää liikettä -hanke. Kampanjan materiaaleissa on hauskat muistipelikortit, joiden avulla pääsette sukeltamaan perinteisen lautapelin liikunnalliseen versioon. Muistipelikortit kehittävät motorisia perustaitoja ja lisäävät koko perheen yhteistä liikkumista. Jekku-jänö-toimintakorteissa liikutaan yhdessä aikuisen kanssa. Jekku-jänö-toimintakortit ovat loistava tuki huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön, ja niiden käyttö on helppoa. Kortit tukevat lasten motoristen taitojen harjoittelua.

Lasten kanssa luontoon - Opas luontotoimintapäivän järjestämiseen on Pelastakaa lapset ry:n, Perhehoitoliitto ry:n ja Pesäpuu ry:n yhteisen PePPi -hankkeen sekä Vihreä veräjä - Hyvinvointia luonnosta -hankkeen yhteinen opasmateriaali lasten ja perheiden luontotoiminnan järjestämiseen.

Skillilataamosta löydät monipuolisen tehtäväkortiston motoristen taitojen harjoitteluun ja havainnointiin.

Suomen Latu perheliikunnan sivuilla on runsaasti monipuolisia ideoita ohjattuun ja omatoimiseen perheen ulkoiluun ja hauskaan liikuntaan ympäri vuoden.

Suomen Sydänliitto ry:n sivuilta löydät hyvää perustietoa mm perheliikunnan tavoitteista ja aikuisen roolista perheliikunnassa.

Suomen Mielenterveys Live-action perhepelit on suunniteltu lapsiperheiden arkeen. Niiden tarkoituksena on vanhemmuuden tukeminen/vahvistaminen ja perheen sisäisen kommunikaation parantaminen. Pelin tavoitteena on myös tukea johtajuutta perheessä, aikuisen itsetuntoa vanhempana ja pärjäävyyttä arjessa. 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto tarjoaa monipuolisia materiaaleja uimataidon ja vesi- ja jääturvallisuuden opetteluun.

Terveyskylän sivuilta löydät perheliikunnan vinkkikortit. Korttisarja sisältää tietoa sekä vinkkejä perheiden yhdessäoloon ja liikkumiseen.

Liikkuva perhe Perheliikunta on liikuntaa, jota koko perhe ja lähipiiri - lapset taaperoista teineihin, vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja ystävät - voivat harrastaa yhdessä. Se on aktiivista yhdessäoloa, jossa aikuiset liikkuvat yhtälailla kuin lapsetkin. 

UKK: instituutti:

 

Uni ja lepo

Neuvokasperhe.fi sivuston osio LepoLapsiperheen arjessa lepo on tärkeä kulmakivi. Tässä Lepo-osuudessa tarjotaan hengähdyshetkiä ja rauhoittumistaitoja kaikenikäisille. Millaiselta tuntuisi aikuisen ja lapsen yhteinen mindfulness-harjoitus?

  MLL:n  vanhempainnetin artikkelit:

  Hyväkysymys.fi sivuston artikkeli: 

  Kiintymysvanhemmuusperhe ry:n artikkeli Pienesti pienten unikouluista

  Lapin ensi- ja turvakodin avopalvelut

   

  Ruokailu

  Neuvokasperhe.fi sivuston osio Lapsiperheen ruoka ja syöminenLapsiperheessä syöminen on iso osa arkea. Lapsille on luontaista, että syömisen vaiheet vaihtelevat. Syöminen-osiosta löydätte esimerkiksi monenlaisia vinkkejä kasvisten ja hedelmien syömiseen sekä helppoja reseptejä arjen kokkailuun. Millaiset ovatkaan suositut 10 vinkkiämme nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen?

  MLL:n artikkelit

  Hyväkysymys.fi sivuston artikkelit

   

  Päihteet
  Lisätietoa päihteisiin saat Lapsiperheet sivuston osiosta Päihteet

   

   

  Mielenterveys
  Lisätietoa mielenterveyteen saat Lapsiperheet sivuston osiosta Mielenterveys

   

  Yleiset elintapasivustot
  THL:n Elintavat ja ravitsemus sivustolla omat osionsa ravitsemukselle, liikunnalle ja unelle sekä suosituksiin (ravitsemus, liikunta ja lihavuuden käypä hoito)