Vapaa-aika lapsiperheille

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. Kittilän perhekeskuksen nuorten ja lapsiperheiden Pyydä apua –napin kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen: Pyydä apua palveluTarina-auttamisen vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista. Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Kunnan palvelut

Kirjasto

Kirjasto on tärkeä lähikulttuuripalvelu lapsille, lapsiperheille, koululaisille ja opiskelijoille. Lasten ja nuorten lukemisen ja lukuharrastuksen edistäminen on Kittilän kirjastotoimen keskeinen tehtävä. Kirjaston tarjoamat lastenpalvelut painottuvat perinteisiin satutunteihin, lukudiplomeihin, erilaisiin teematapahtumiin sekä kirjastonkäytön ja tiedonhankintataitojen opetukseen. Kirjaston lasten ja nuortenosaston kokoelma on kattava ja monipuolinen. Kirjojen ja sarjakuvien lisäksi kokoelmaan kuuluu lehtiä, lautapelejä konsolipelejä, elokuvia musiikkia ja äänikirjoja.  Tietokoneet ovat lasten ja nuorten vapaassa käytössä. Kittilän kirjasto on avoin ja turvallinen paikka lapsen tulla vaikkapa odottamaan koulun jälkeen vanhempien kotiutumista. Kirjastossa voi viettää aikaa, tehdä läksyjä ja syödä omia eväitä.

Kulttuuri

Kittilän kulttuuritoimi järjestää ympäri vuoden monipuolisesti kulttuuritilaisuuksia ja –tapahtumia yksin sekä yhteistyössä muiden kulttuuritoimijoiden kanssa, myös lapsille ja lapsiperheille. Kino-Ylärissä näytetään monipuolisesti myös lasten ja nuorten elokuvia. Kotiseutumuseo sijaitsee Pakatissa ja sieltä löytyy koko perheen Mummon Ameriikanmatka -pakohuonepeli!

Liikunta

Kittilän kunnassa on monipuoliset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet. Kittilän laajassa luonnossa voi liikkua kuntoillen, kalastaen, metsästäen ja marjastaen. Linkin takaa löydät tarkemman kuvauksen eri liikuntamahdollisuuksista lapsille, nuorille ja lapsiperheille.

Leikkipuistot ja -paikat

Kuvaukset Kittilän leikkipuistoista ja paikoista.

 

Seurakunta ja järjestöt

Kittilän seurakunta Lapset ja Nuoret

Kittilän seurakunnan kasvatustyö tukee lasten kasvua ja kehitystä yhdessä perheiden kanssa. Seurakunta järjestää MLL kanssa perhekahvilaa vuoroviikoin ja muita lapsiperheiden tapatumia ja kerhoja. Lisäksi lapsiperheiden kohtaamispolun tapahtumien tavoitteena on kohdata vuosittain lapsia ikäryhmittäin sekä perheitä. Varhaisnuorisotyön toimintamuotoja ovat mm. tapahtumat, leirit ja retket. Rippikoulu alkaa syksyllä,  kulkee läpi vuoden huipentuen kesän leireihin ja konfirmaatioon. Isoskoulutus on rippikoulun jälkeistä toimintaa.

Kittilän Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL)

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin, vaikuttava, valtakunnallinen kansalaisten järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi. Kittilässä MLL järjestää mm. perhekahvilaa yhdessä seurakunnan kanssa vuoroviikoin, SBC Levin kanssa yhteistyönä perhesähly-liikuntakerhoa sekä erilaisia tapahtumia, retkiä ja työpajoja lapsille, nuorille, aikuisille ja perheille.

Erityislastenomaiset (ELO)

Erityislasten Omaiset ELO ry on vertaistukiyhdistys, joka tarjoaa vertaistukea ja virkistystoimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille, nuorille ja heidän perheilleen Lapin alueella. He järjestävät kaikille avoimia ja pääosin maksuttomia vertaistukiryhmiä, retkiä, tapahtumia, teemapäiviä ja koulutuksia sekä vapaaehtois- ja kokemusasiantuntijatoimintaa. Kittilässä ELO järjestää yhteistyössä kunnan kanssa vuoroviikoin toteutuvaa liikuntakerhoa sekä luovan toiminnan kerhoa. Vanhempien vertaisryhmä kokoontuu n. kerran kuussa. 

Partio Kätkän Kävijät ry

Kätkän Kävijöissä opitaan käden ja mielen taitoja: Liikutaan luonnossa kävellen, hiihtäen, suunnistaen. Osataan ensiapua, tunnetaan maamerkit ja yövytään tulilla. Tutustutaan lähiympäristöön ja partiolaisiin kaukaisista maista. Retkillä laitetaan yhdessä ruokaa retkikeittimillä tai nuotiolla, leikitään ja harjoitellaan erätaitoja. Tiedetään mitä tehdään neulalla ja langalla, saadaan puukko teräväksi, osataan arvostaa toista ihmistä, kunnioitetaan luontoa.  Sirkassa ja Kittilässä kokoontuu ryhmiä eri ikäisille partiolaisille.

Kittilän 4H yhdistys  

4H antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnassa. Kittilän 4H-yhdistyksen toiminnan kivijalkana on erilaiset kerhot, joita koulutetut ohjaajat ohjaavat.  Toimintaan kuuluu myös monenlaisten kurssien pitäminen, joiden innoittamana voi kokeilla vaikka 4H yrittäjyyttä.

Kittilän Vesaiset

Vesaiset on valtakunnallinen, elämyksiä, elämäniloa ja yhdessäoloa mahdollistava koko perheen järjestö. Yhdistys tukee lasten tervettä kehitystä ja perheiden kasvatustehtävää sekä tarjoaa monipuolista matalankynnyksen harrastetoimintaa ylisukupolvisesti. Toiminta koostuu kivoista kerhoista, retkistä, kulttuurielämyksistä, kilpailuista ja leireistä. Toiminta on kaikille avointa.

Kittilän VPK:n nuoriso-osasto 

Tarjoaa kouluikäisille nuorille erinomaisen mahdollisuuden tutustua palokuntatoimintaan, sekä kasvattaa heitä sosiaaliseen ja yhteiskunnallisesti aktiiviseen elämäntapaan. Toimintaan kuuluu tavallisten viikkoharjoitusten lisäksi parin päivän mittaisia retkiä, sekä vuosittaisia kesäleirejä. Harrastus on ilmainen ja palokunta tarjoaa tarvittavat varusteet.  

Vanhempainyhdistykset

Vanhempainyhdistykset toimivat kodin ja koulun yhteistyössä ja niiden tehtäviä yleisesti ovat: Edistää lasten ja nuorten vanhempien sekä kasvatusyhteisön välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Tukea koteja ja kasvatusyhteisöjä terveellisen ja turvallisen oppimis- ja kasvuympäristön luomiseksi lapsille ja nuorille sekä edistää heidän hyvinvointiaan. Tuoda esille vanhempien näkemyksiä kasvatusyhteisöjä, opetusta ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä. Toimia lasten ja nuorten vanhemmille yhteistyön, vertaistuen ja vaikuttamisen foorumina. Kittilään on rekisteröity kolme vanhempainyhdistystä: Kaukosen koulun vanhempainyhdistys ry, Kittilän Koti ja Koulu -yhdistys ry sekä Sirkan Koti ja Koulu ry.

  Urheiluseurat

  Urheiluseurat

  Kittilässä toimii useita urheilu- ja liikuntaseuroja, jotka mahdollistavat eri lajien harrastamisen Kittilässä, osalla on erikseen toimintaa myös lapsille ja nuorille. Seurat on esitelty erikseen alla. Lisäksi on muutama urheiluseura, joista ei löytynyt tarkempaa tietoa: Kaukosen Revontulet ry (kuntoliikunta), Kittilän urheilijat (hiihto), Kittilän voima Kelontekemä (kuntoliikunta)

  Artic Fight Club ry

  Kamppailulajiseura, jossa treenaillaan BJJ & lukkopainia, sekä thai-/potkunyrkkeilyä.

  Kairan Kaiku ry

  Ampumaseura, joka omistaa ampumaradan Tepsan Kuolpunassa. 

  Kittilän Heinäkengät ry

  Ruskamaratonin järjestäjä, matkoja Ruskamaratonilla myös lapsille ja nuorille: Yleensä sarjat myös 4v, 6v, 8v, 10v ja 12vuotiaille.

  Kittilän Kotaveikot

  Hiihtämään pääsee Siitosen hiihtokeskuksessa sekä mahdollisuus lasten ja nuorten hiihdon opetukseen ja lajitekniikan harjoitteluun. Järjestää Kunnan mestaruushiihdot ja lasten Hippo Hiihdot vuosittain.

  Kittilän Naisvoimistelijat ry

  Kuntoliikuntaa eri ikäisille, aikuisille omia ryhmiä ja omat ryhmät 4-6vuotiaille ja 7-9vuotiaille.

  Kittilän Palloseura ry

  Seuran tarkoituksena on liikuttaa mahdollisimman monia kittiläläisiä ja näin edistää terveellisiä elämäntapoja. Urheilun monilajiseurassa pelataan päälajeina jääkiekkoa ja jalkapalloa, lisäksi mm lentopalloa ja tennistä. Tarjolla eri ikäisten ryhmiä sekä perheluistelua.

  Levi Golf

  Golfseura, jolla oma Country Glub –kenttä, jolle pääsee pelaamaan. Lisäksi tarjolla ryhmille demoja ja kursseja sekä mm juniori toimintaa ja junioireiden golfkoulu.

  Levi Ski Club ry

  Tavoitteena olla Suomen monipuolisin lumilajiseura (alppihiihto, lumilautailu, slopestyle sekä vapaalasku). Seura järjestää monipuolista toimintaa ja kursseja sekä harrastajille että kilpaileville lapsille ja nuorille. Tavoitteena perehdyttää lapset ja nuoret alppi- ja freestylelajien saloihin sekä edesauttaa alppilajien kilpailutoimintaa Suomessa järjestämällä eritasoisia kilpailuja.

  Palotievan pojat ry

  Alakylässä sijaitseva urheiluseura, jolla oma urheilutalo, jossa mm iso sali sekä kuntosali.

  Kittilän Moottorikerho ry

  Yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja ylläpitää moottoriurheiluharrastusta Kittilässä ja jolla oma ajorata.

  SBC Levi

  Salibandyseura, jonka koko junioritoiminta sekä kaksi aikuisjoukkuetta toimivat Kittilässä ja yksi aikuisjoukkue Rovaniemellä. Erilaisia salibandykerhoja: Sirkassa 1-3lk ja 4-6lk, alle kouluikäisten lasten ja vanhempien perhesähly Sirkassa ja kirkonkylällä, mimmisähly yli 16vuotiaille sekä äijäsähly yli 18 vuotiaille. Lisäksi joukkueet miehille, naisille, tytöille ja pojille.

  Tanssiseura Menomono 

  Tanssiseura Menomono edistää liikunnan ja tanssin harrastusta erilaisin aikuisten kurssein ja viikkoharjoituksin.

  Vapaalaskuseura Leviät ry

  Yhdistyksen tarkoituksena on edistää laskettelua, telemarkkia, lumilautailua ja levittää kyseisten lajien harrastamista. Järjestää mm erilaisia kursseja ja laskutapahtumia. Järjestänyt myös  kiipeilyvuoroja.

   

  Tekemistä perheille