Kittilän perhekeskusverkosto

Kuva
Perhekeskuksen palvelukokonaisuus kuvana

Perhekeskuksen palveluiden toimijat muodostavat perus- ja erityistason palveluiden verkoston.

Perustason sosiaali- ja terveyspalvelut: äitiys- ja lastenneuvolatoiminta, ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonta, avoterveydenhuollon lääkäripalvelut, psykologipalvelut, lapsiperheiden terapia- ja kuntoutuspalvelut (puhe-, fysio- ja toimintaterapia), suun terveydenhuolto, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, kuraattoripalvelut, lapsiperheiden sosiaalipalvelut (kotipalvelu, perhetyö, kasvatus- ja perheneuvonta, lapsiperheiden sosiaalityö ja sosiaaliohjaus) ja perheoikeudelliset palvelut.

Palvelukokonaisuudella on myös kiinteä yhteys kunnan muihin palveluihin, kuten varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen sekä hyvinvointipalveluihin: nuorisopalvelut, kirjasto, hyvinvointityö, nuorten työpajat sekä liikunta- ja kulttuuripalvelut.

Kolmas tärkeä toimija on 3.sektori, johon kuuluu seurakunta, järjestöt, yksityiset toimijat kuten Luovi jja REDU.

Perhekeskustoiminnan luonteeseen kuuluu tiivis yhteistyö erityistason palveluihin ja aikuisten palveluihin: lastensuojelu, erikoissairaanhoito (lasten- ja nuorisopsykiatria, pediatria ja neurologia), vammaisten palvelut, poliisi sekä aikuissosiaalityö, työllisyydenhoito, päihde- ja mielenterveyspalvelut).

Maakuntatason palvelut ovat myös osa perheen palveluverkostoa.

Kittilässä perhekeskuksen verkostoon kuuluu tällä hetkellä 96 jäsentä ja siihen kuuluvat Lapin hyvinvointialueen pohjoisen palvelualueen perheiden ja työikäisten vastuuyksikköjohtaja ja palvelupäällikkö, pohjoisen alueen terveydenedistämisen koordinaattori ja perhekeskuskoordinaattori, avoterveydenhuollon osastonhoitaja, neuvolan terveydenhoitajat, kouluterveydenhoitajat, perheneuvolan henkilökunta, koulukuraattorit, puheterapeutti, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, vastaava hammaslääkäri, mielenterveystoimiston psykiatriset sairaanhoitajat, aikuissosiaalityön työntekijät, lastensuojelun työntekijät, perhesosiaalityön työntyötekijät, lastenvalvoja, vammaispalvelu ohjaajat, kuntoutusohjaajat, sivistystoimenjohtaja, hyvinvointikoordinaattori, perhekeskuskoordinaattori, varhaiskasvatuspäällikkö, varhaiskasvatuksen palveluohjaaja, päiväkotien johtajat, varhaiskasvatuksen erityisopettajat, varhaiskasvatuksen sosionomit, koulujen rehtorit tai johtajaopettajat, opinto-ohjaajakoulun erityisopettajat, nuorisosihteeri, nuoriso&vapaa-ajan ohjaajat, koulunuorisotyöntekijät, etsivät nuorisotyöntekijät, kulttuurisihteeri, kulttuuriassistentti, liikuntasihteeri, kirjastotoimenjohtaja, Revontuliopiston johtaja, Perhejelpparit, edustus nuorten työpajoilta ja työllisyyspalveluista, Lapin Ensi- ja turvakotiliitosta, seurakunnasta, MLL:stä, Erityislastenomaiset ELO:sta, 4H yhdistyksestä, Vesaisista, partiosta, KIPS:stä, VPK:n nuoriso-osastosta, nuorisovaltuustosta, Luovista, poliisista ja REDUsta.

Kuva
Kittilän perhekeskus verkoston palvelut

Tässä tiedostossa Kittilän perhekeskuksen palvelut ovat jaoteltu vielä erikseen ikäryhmittäin:


Ja tässä tiedostossa on kerrottu lasten ja nuorten monialaisista tukipalveluista:

 


Miksi yhteistyöverkosto?

Perhekeskusverkoston yhteistyöllä voidaan ratkaista perheiden haasteita, jotka edellyttävät laajaa yhteistyötä ja moninäkökulmaisuutta. Verkoston kautta sen jäsenet pystyvät muodostamaan kokonaiskuvaa perheiden yleisestä tilanteesta, päivittämään tietonsa ajankohtaisista asioista, kehittämissuunnista ja tutustumaan verkoston jäseniin.

Kittilän perhekeskusverkostolle on oma Kittilän perhekeskus -ryhmä (sähköpostilista sekä Sharepoint alusta). Perhekeskuskoordinaattori kokoaa verkostolle infokirjeen Kittilän perhekeskuksen ajankohtaisista asioista kerran kuukaudessa ja tuo verkostolle tietoa valtakunnallisista ja maakunnallisista verkostoista.

Syksyllä 2022 aloitettiin myös perhekeskuksen viikoittaiset tallennettavat etäaamukahvit, joissa jokainen verkoston jäsen vuorollaan esittelee toimintaansa. Näin perhekeskusverkoston väki tulee toisilleen tutummaksi, mikä edistää yhteistyön tekemistä. Perhekeskuksen toimijoilla on tärkeää olla kokonaiskäsitys siitä, mitä kaikkia palveluja ja toimintoja perhekeskusverkosto pitää sisällään, jotta apu ja tuki voidaan tarjota mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Marraskuussa 2023 ne muokattiin 45minuutin teemallisiksi verkostokahveiksi iltapäivään. Ja syksystä 2024 ne ovat olleet koko pohjoisen alueen yhteiset verkostokahvit.


Monialainen yhteistyö

Kuva
Kuva monialaisista työryhmistä
    • Moniammatillinen neuvolatyöryhmä: Mukana alle kouluikäisten asioita pohtimassa ja kerran kuukaudessa kokoontuvassa neuvolatyöryhmässä ovat neuvolan terveydenhoitajat, perhejelpparit, yksi päiväkotien johtajista, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, fysioterapeutti (pienten lasten parissa työskentelevä), toimintaterapeutti, puheterapeutti, psykologi, sosiaalityöntekijä, perheneuvolan väki ja perhekeskuskoordinaattori. Kutsuttuna myös muita. Neuvolatyöryhmän tehtävänä on käytännön työn ja yhteistyön kehittäminen, palvelupolkujen kirjaaminen ja uuden kehittäminen ja niistä esitysten valmistelu.
    • Kuntakohtaiseen opiskeluhuollon ohjausryhmään kuuluvat sivistystoimenjohtaja, rehtori, hyvinvointikoordinaattori, koulukuraattori, sosiaalityöntekijä, koululautakunnan edustaja, erityisopettaja, koululääkäri tai kouluterveydenhoitaja, opinto-ohjaaja sekä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Ohjausryhmän tehtävänä on opiskeluhuollon yleinen suunnittelu, kehittäminen, ohjaus ja arviointi. Ohjausryhmä kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa.
    • Koulukohtaisten oppilashuoltoryhmien eli yhteisöllisen opiskeluhuollon ja hyvinvointiryhmän (HYR) tehtävänä on vastata opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Hyvinvointiryhmään kuuluvat rehtori/johtava opettaja, erityisopettaja, opettajien edustaja, opiskelijoiden edustaja, vanhempien edustaja, psykologi, terveydenhoitaja ja koulukuraattori. Ryhmä kokoontuu vähintään neljä kertaa lukuvuodessa.
    • Monialainen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto Mospa on  viranomaisten monialaisen yhteistyön suunnittelua ja toimeenpanon kehittämistä varten nuorten ohjaus- ja palveluverkosto (Monialaisuutta sparraamassa -ryhmä), johon kuuluu opetus-, sosiaali- ja terveys- ja nuorisotoimen sekä työ- ja poliisihallinnon edustaja. Kittilässä verkostoon kuuluu myös kutsuttuna nuorten työpajat, seurakunta, perhekeskuskoordinaattori, hyvinvointikoordinaattori ja työsuunnittelija. Ryhmä toimii samalla etsivän nuorisotyön ohjausryhmänä. Yhteistyö puolustushallinnon kanssa tapahtuu aikalisätoiminnan ja sosiaalikuraattorin kautta. MoSpa kokoontuu 3–4 kertaa vuodessa.