Kestävän kehityksen sitoumus ja Agenda 2030
YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n ja Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa on tavoitteita, joiden tarkoituksena on kääntää globaali kehitys uralle, jossa ihmisten hyvinvointi ja ihmisoikeudet, taloudellinen vauraus ja yhteiskuntien vakaus turvataan ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
Kestävän kehityksen tavoitteet linkittyvät tiiviisti toisiinsa eikä yhtäkään niistä voi tavoitella toisen kustannuksella. Tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan kaikkia osapuolia: julkisia toimijoita, yrityselämää, järjestöjä ja kansalaisia.
Suomen sitoumuksen erityisiä tavoitteita ovat:
- Yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvinvointiin
- Vaikuttavien ihmisten yhteiskunta
- Työtä kestävästi
- Kestävät yhdyskunnat ja paikallisyhteisöt
- Hiilineutraali yhteiskunta
- Resurssiviisas talous
- Luonnon kantokykyä kunnioittavat elämäntavat
- Luontoa kunnioittava päätöksenteko
Kuva selitetään auki alle.
Green Deal on Euroopan vihreän kehityksen ohjelma ja strategia, jonka tavoitteena on tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.
Esimerkkejä siitä, mitä vihreä siirtymä voi käytännössä tarkoittaa kestävän matkailun näkökulmasta.
Kuvan tekstit kirjoitetaan auki alle.
Maakunnallinen Lappi-sopimus pitää sisällään Lapin maakuntaohjelman 2022–2025 sekä maakuntasuunnitelman vuoteen 2040 ja antaa kokonaiskuvan maakunnan strategisesta kehittämisestä. Kestävä kehitys näkyy sopimuksessa vahvasti sekä strategisissa painopisteissä että läpileikkaavana teemana. Visio 2025: Älykäs ja kansainvälinen Lappi on arktinen edelläkävijä, Rakennamme maailman puhtaimmassa maakunnassa kestävää kilpailukykyä, hyvinvointia ja menestystä. #RakkauestaLappiin
Kuvan asiat kirjoitetaan auki alle.
Lapin matkailustrategian 2023 vision mukaan Lappi on vastuullinen ja aito ympärivuotinen matkailukohde, joka kasvaa viisaasti.
Lapin liitto kehittää alueellisella tasolla matkailutoimintaa Arktisen matkailuekosysteemin avulla.
Kittilän kunnassa elinkeinotoimen yksikkö, Kideve Elinkeinopalvelut, tekee aktiivista ja systemaattista työtä yrittäjyyden ja kestävyyden eteen.
Monet Levin yritykset ovat suorittaneet ympäristösertifikaatteja.
Levi4 (valmistui 2017), Levin vuoteen 2025 tähdännyt kehittämissuunnitelma sisältää kestävän kehityksen yhtenä keskeisenä kehittämisteemana. Kestävän matkailun erityisiksi näkökulmiksi nostettiin ruokatuotanto, luonnon monimuotoisuus ja sen ylläpitäminen sekä yhteys Leviä ympäröiviin luontoalueisiin ja kyläyhteisöihin.
Levi on rakas –strategian (valmistui 2022) visio vuodelle 2030 on: Vain yksi on Levi! – Levi on ainutlaatuinen, nyt ja tulevaisuudessa
Kehittämisen reunaehtoja kansallisista ja alueellisista tavoitteista
Valtakunnalliset matkailun kehittämisstrategiat ohjaavat kansallisella tasolla elinkeinon kehittämistyötä ja maamarkkinointia, josta Visit Finland vastaa. Visit Finlandin strategiassa 2021-2025 linjatun vision mukaan Suomi on johtava kestävän matkailun kohdemaa. Luomme lisäarvoa yhteiskunnalle ja asiakkaillemme ainutlaatuista luontoamme ja kulttuuriamme vaalien. Suomi on tiedostavan matkailijan ykkösvalinta.