Kittilän nuorten työpajasta Valmennuskeskus Osmanpesä

Kuva
Valmennuskeskus Osmanpesä

Tiedote 3.10.2024, Kittilän kunta

Kittilän nuorten työpaja on käynnistänyt syyskauden uudistuneella konseptilla, joka on kehitetty vastaamaan entistä paremmin sekä nuorten että työelämän tarpeita. Nyt vaihtuu myös nimi ja sitä myöten visuaalinen ilme. 

Työpajan uusi nimi on Valmennuskeskus Osmanpesä. Uudella nimellä halutaan korostaa työpajatoiminnan ydintehtävää, valmennusta. Osma tarkoittaa kittiläläisille tuttua vaakunaeläintä eli ahmaa, jolla on historiallinen yhteys myös nuorten työpajaan. 90-luvulta Kittilän nuorten työpaja on tunnettu nimellä Ahman Askel. Samalla Osma-sana on lyhenne toimintaa hyvin kuvaavista sanoista osallisuuden mahdollisuudet. Uudessa logossa ja ilmeessä puolestaan halaavat kädet tai käpälät korostavat käsillä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Visuaalisessa ilmeessä on huomioitu muotokieli, joka sopii yhteen kunnan visuaalisen ilmeen kanssa.

 

Hyvinvointi- ja tiimivalmennukset uusina palveluina

Työpajatoiminnan ydinpalveluihin ovat kuuluneet työ- ja yksilövalmennus. Näiden rinnalle on kehitetty kaksi uutta, perustehtävää tukevaa valmennuskokonaisuutta: kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävä hyvinvointivalmennus sekä vuorovaikutus- ja tiimityötaitoihin keskittyvä tiimivalmennus. 

Hyvinvointivalmennuksessa opitaan laittamaan hyvää kotiruokaa ja syömään terveellisesti, innostetaan liikkumaan, haetaan virtaa luonnosta ja tuetaan arjen haasteissa, esim. uni, arkirutiinit ja keskittymisvaikeudet. Tiimivalmennuksella tuetaan nuoria omien vahvuuksien ja elämänpolun löytämisessä. Lähtökohtana on ajatus, että jokaisella on piileviä kykyjä ja taitoja, jotka jäävät usein huomaamatta, jos ei niitä tietoisesti houkutella esiin. Valmennuksen menetelmät kehittävät nuoren kykyä toimia ryhmässä niin yksilönä kuin tiimin jäsenenä, omia vahvuuksia hyödyntäen.

Työvalmennuksessa nuori voi kartuttaa työkokemusta, suorittaa opintoja, parantaa työelämävalmiuksia ja kokeilla erilaisia työtehtäviä, jos ammatinvalinta tai alanvaihto mietityttävät. Kokemus erilaisista tehtävistä ja toiminnoista auttaa nuorta tutustumaan itseensä ja löytämään vahvuuksia, joiden olemassaolosta hän ei ole välttämättä ollut edes tietoinen. Tältä pohjalta on helpompi valita itselleen sopiva ala ja ohjautua suorempaa reittiä työelämään.

Yksilövalmennus tukee ja täydentää kaikkia valmennuspalveluja kulkien nuoren rinnalla koko valmennusjakson ajan.

 

Valmennuksesta jalkaudutaan työelämän kohteisiin

Valmennuskeskus Osmanpesä on Kittilän kunnan sivistystoimen alainen yksikkö ja sen toimintaa rahoittaa myös Lapin Aluehallintovirasto. Valmennuskeskus Osmanpesän toiminta on nimiuudistuksen jälkeenkin nuorisolain alaista nuorten työpajatoimintaa, jonka pääasiallista kohderyhmää ovat peruskoulun päättäneet nuoret ja nuoret aikuiset. 

Osmanpesän keskeisimmät oppimisympäristöt ovat media-, metalli- ja ravitsemuspajat, kierrätyskeskus sekä luontoympäristö. Valmennusta toteutetaan myös jalkautumalla yrityksiin, kunnan yksiköihin ja muihin työelämän kohteisiin. 

Valmennuskeskus toimii erilaisilla rajapinnoilla tehden tiivistä yhteistyötä oppilaitosten, yritysten, te-palvelujen, hyvinvointialueen sekä kunnan nuorisotoimen kanssa.

 

Lisätiedot: 

Pirjo Junttila, työpajakoordinaattori, Valmennuskeskus Osmanpesä, Kittilän kunta, puhelin 0400 219 356, pirjo.junttila@kittila.fi.

Valmennuskeskus Osmanpesä | kittila.fi