Seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvonta
Nuoret ja aikuiset saavat ehkäisyneuvolasta asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä ja käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen (abortti) liittyvistä asioista.
Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille
Lapin hyvinvointialueella jokaisella alle 25-vuotiaalla on oikeus maksuttomaan ehkäisyyn. Maksuton ehkäisy voi olla kondomeja, ehkäisypillerit, ehkäisylaastari- tai rengas, ehkäisyimplantaatti eli kapseli tai hormoni- tai kuparikierukka.
Kouluterveydenhuollon tarkoituksena on seurata opiskelijan kasvua ja kehitystä ja edistää hänen terveyttään ja hyvinvointiaan. Terveystarkastuksia järjestetään jokaisella vuosiluokalla. Voit varata ajan kouluterveydenhoitajalle aamulla klo 8 –10 ja iltapäivällä klo 15 – 15:30. Terveystarkastusten aikana emme pysty vastaamaan puhelimeen, joten jätä viesti vastaajaan mikäli et heti tavoita. Avoin vastaanotto ilman ajanvarausta ma - pe klo 8 –10.
- Kirkonkylän yläkoulu, Redu Kittilän toimipiste, Alakylä, Raattama ja kutsuntatarkastukset puh. +358 406735324
- Kirkonkylän alakoulu, Sirkan koulu, Kaukonen ja Kittilän lukiopuh. +358 408256677
Koulupsykologi tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa.
Opiskelija voi saada tukea ja ohjausta opiskeluhuollon kuraattorilta. Koulukuraattorit tukevat nuoria erilaisissa opetukseen, kotiin, kaverisuhteisiin tai vapaa-aikaan liittyvissä elämän pulmatilanteissa.
Päivystys toimii Kittilässä arkisin. Lisäksi iltaisin, viikonloppuisin sekä arkipyhinä Kittilä toimii ilta- ja viikonloppuvarallaolorenkaassa Kolarin ja Muonio-Enontekiön kanssa, jossa vastaanotto Kittilässä joka kolmas vuorokausi. Yöpäivystys toimii Lapin keskussairaalassa. Kun hoidon tarve ei ole kiireellinen, varataan aika lääkärille tai sairaanhoitajalle. Terveyskeskuksesta löytyvät kaikille yhteiset terveyspalvelut, kuten myös laboratorio ja röntgen
Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Perusopetuksessa olevien lasten hampaiden ja suun terveydenhuolto kuuluu kouluterveydenhuoltoon. Arkipäivinä ajan kiireelliseen hammashoitoon saa hammashoitolan numerosta sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä Lapin kuntien kiireellisten tapausten hammaslääkäripäivystyksestä.
Kittilän mielenterveystoimistosta saat apua monenlaisissa mielenterveyden- ja päihdeongelmien pulmissa ja kriiseissä. Saat apua tavallisissa elämän pulmissa ja kriiseissä. Ajan voi varata soittamalla ma-to klo 12-13 sairaanhoitajalle 040 708 4693 tai 040 708 4692.
Mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Autamme kaikissa päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä ongelmissa. Päihdepalveluiden tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä ja siihen liittyviä terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Päihdeongelmien pulmissa ja kriiseissä voit hakeutua hoitoon ilman lähetettä. Soittoaika ma-pe klo 12-13: Psykiatrinen sairaanhoitaja 040 708 4693 tai 040 707 4692. Tai päihde- ja mielenterveystyöntekijä 040 687 4421 tai 040 179 4063
Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden yksiköissä toteutetaan sekä osasto- että avohoitotyötä.
Psykiatrian perustehtävänä on tutkia, hoitaa ja kuntouttaa psykiatrista erikoissairaanhoitoa ja erityistason päihdepalveluita tarvitsevia kansalaisia. Hoidettavilla on eriasteisia mielenterveydenhäiriöitä, päihdeongelmia sekä psykiatrisia sairauksia. Psykiatrian palveluita ovat psykiatrinen avohoito ja sairaalahoito sekä nopeiden mielenterveyspalveluiden ja konsultaatioiden tulosyksikkö, jossa toimii kansalaisille ja viranomaisille avoin mielenterveyspäivystyspuhelin, joka vastaa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen puhelin on auki vuorokauden ympäri. Päivystyspuhelimessa annetaan ohjausta ja neuvontaa sekä tehdään hoidontarpeen arviointia. Puh. 040 715 8400
Tietoa teemoitta, kohderyhmittäin ja diagnoosittain. Omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita, palveluhakuja sekä nettiterapiaa jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen.
Nuorten mielenterveystalosta voit hakea neuvoa ja apua, tietoa mielenterveydestä, itsearviointi ja omahoito sekä vanhemmille ja ammattilaisille tietoa.
Suomen Mielenterveys ry:n MIELI sivuilta löytyy mm. materiaaleja, työvälineitä ja koulutuksia, sekä palvelut kriisipuhelin, chat, ajanvaraus kriisikeskukseen sekä vertaistukiryhmiä. Mielenterveysseuran ilmainen valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195 202 (ma–pe klo 9–07, la-su klo 15–07)
Suomen Mielenterveys ry:n Sekasin-chat nuorille luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chat päivystää ma-pe klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.
Yeesi on nuorten oma mielenterveysseura, joka edistää nuorten mielenterveyttä heidän omia voimavaroja vahvistamalla
Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin. Se on appi eli mobiilisovellus, joka on suunnattu nuorille yläkouluikäisistä alkaen.
Oivamieli harjoitusten avulla voit lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja löytää lisää mielekkyyttä elämään. Oivan harjoitukset auttavat keskittymään, olemaan läsnä, tunnistamaan itselle tärkeitä asioita ja käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunteita. Harjoitusten teko ei vaadi kirjautumista palveluun