Valtakunnalliset nuorisopalvelut nuorille

Nuorten Normaali.fi palvelujen kautta voi ohjautua Apua huoliin -chattiin, joka tarjoaa apua lappilaisten nuorten huoliin. Chat on avoinna tiistaisin–torstaisin klo 15–17.

Apuu-chat nuorille on valtakunnallinen keskustelualusta 7-15-vuotiaille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22.

LäksyApuu 4.-9 –luokkalaisille. Jääkö läksyt usein tekemättä? Tai etkö tiedä mistä aloittaa? Ei hätää. LäksyApuu auttaa! Palvelu on täysin maksuton, anonyymi ja auki sunnuntaista torstaihin klo 14-18

Suomen Mielenterveys ry:n Sekasin-chat nuorille luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chat päivystää ma-pe klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.

Ensi- ja turvakotien liiton Lasten ja nuorten chatissä voit jutella aikuisen kanssa arkisin klo 15-18.  Usein auttaa jo se, että juttelee aikuisen kanssa. Chatissä ei tarvitse kertoa nimeä ja se on täysin luottamuksellinen.

Digitaalinen nuorisotalo 

  • Netari-chatissa, eli kahdenkeskisessä chatissä voit jutella luotettavan aikuisen kanssa sinulle tärkeistä asioista. Netari-chat on suunnattu ensisijaisesti 13-20-vuotiaille nuorille. Netari-chat on avoinna su-pe klo 18-21, mukaan pääset netari.fi sivujen oikean alakulman Netari-chat-ikkunasta.
  • Netari-WA on tarkoitettu sinulle, joka kaipaat apua tai tukea elämääsi luotettavalta aikuiselta. Meihin voit olla yhteydessä niin pienissä kuin isoissakin asioissa. Voit laittaa meille viestiä numeroon 0503135160. NetariWA on suunnattu ensisijaisesti 21-vuotiaille ja sitä nuoremmille. Viestiä voit laittaa milloin vain ja vastaus luvataan arkisin 24h kuluessa. Päivystämme WhatAppissa ma-pe klo 17-19.
  • Netariua on Telegram-pohjainen tukichat, joka on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 16-18. Voit keskustella ukrainaksi tai venäjäksi, luotettavien aikuisten kanssa. Viestiä voi laittaa koska tahansa.
  • Digifrendi on 15-20 -vuotiaille suunnattu pitkäaikaisen keskustelun tuki, jossa tavataan etänä omaa luottoaikuista. Tapaamisissa voi keskustella itselleen tärkeistä asioista luottamuksella, esim. alan valinnasta, ja muista pienistä tai suurista elämää koskevista asioista. Tapaamisia on yhteensä enintään kymmenen.
  • Twitch on striimauspalvelu, jossa voi katsella muiden striimejä, sekä keskustella striimien chateissä. Tsekkaa Netarin striimausajat Netarin omalta Twitch-kanavalta!
  • Momio on 7–17-vuotiaille suunnattu turvallinen sosiaalinen media, jossa voit jutella muiden kanssa ja tuunata omaa hahmoasi. Netari on Momiossa maanantaisin klo 18-20, tiistaisin klo 19-21 ja torstaisin klo 18–20
  • Netarin Discordissa jutellaan nuoria kiinnostavista aiheista laidasta laitaan. Mukana keskustelussa on aina myös vähintään yksi Netariohjaaja. Netarin Discord on suunnattu ensisijaisesti 13-18-vuotiaille nuorille. Netarin Discord on auki tiistaisin klo 20-22.

MLL nuorten netti ja auttava puhelin

  • Nuorten netistä löytyy kattavasti tietoa esim. aiheista: seksuaalisuus, ihmissuhteet, kiusaaminen, mieli ja keho, netti ja media, koulu ja työ sekä arki. 
  • Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit soittaa lasten ja nuorten puhelimeen: ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. 

Tukinetistä löytyy laaja määrä eri teemaisia yksilö ja ryhmächättejä. Voit hakea ensin aiheen mukaan esim. erilaisuus, ihmissuhteet, mielenterveys, seksuaalisuus&sukupuoli ja sen jälkeen valita ikäluokaksi nuoret. 

Hukkaputki on interaktiivinen tarinapeli.

Seta ry on sateenkaari-ihmisten ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö.

Seta ry:n Verkkonuorisotalo Loiste on 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkonuorisotalo Discordissa. Loiste tarjoaa paikan vapaamuotoiseen kohtaamiseen turvallisemmassa tilassa, jossa on aina verkkonuorisotalon auki ollessa paikalla ohjaajia.

Sexpo Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntija

Walkers toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitetty nuorisotyön muoto, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. Lähin Walkers löytyy Sodankylästä.

 

Parisuhde ja ero:

Väestöliiton internet sivustolta löydät tietoa parisuhteeseen liittyvistä asioista.

  • 20-34 -vuotiaiden maksuton psykoterapeutin päivystyschat (ma klo 10 - 12 ja to klo 17-19.) parisuhteen ongelmiin. Rekisteröitymistä ei tarvita ja voit keskustella nimettömänä.
  • Ajanvarauschat on kahdenkeskinen chat asiantuntijan kanssa. Voit varata ajan sähköpostiosoitteella tai Hyvä kysymyksen käyttäjäksi rekisteröityneenä. Keskusteluissa sinusta näkyy asiantuntijalle itse valitsemasi nimimerkki.

Hyväkysymys.fi on maksuton, kaikille avoin verkkopalvelu, josta saat tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa mm parisuhteesta.

Parisuhde Katajan sivuilta löydät mm. parisuhteen harjoituksia sekä tietoa heidän parisuhteen luennoista. 

Lapin ensi- ja turvakodin kriisikeskus: Apua ja tukea akuuttiin erotilanteeseen uskottomuus- ja pettämiskokemuksista selviytymiseen ja eron harkintatilanteisiin. Keskusteluaikoja (yksilö ja parikeskustelut, 1-5 kertaa) ajanvarauksella ma-pe klo 8:00-18:00 välille. Ajanvaraus puhelimitse ja tekstiviestillä (p.040-553 7508) tai nettiajanvarauksella.

Ensi- ja turvakotien liiton Apua eroon sivustolta löytää tietoa eroon liittyen vanhemmille, lapsille ja nuorille.

  • Ensi- ja turvakotienliiton Lasten ja nuorten chat auttaa kun haluat apua ja tukea vanhempien eroamiseen liittyvistä aiheista, vanhempien huonoista väleistä ja kodin ilmapiiristä sekä nuoren omista seurustelu- ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Ma-pe klo 15-18, myös anonyymisti.

Yhden vanhemman perheiden liiton Perhesuhteet ja vanhempien ero -chat Sekaisin Gaming Discordissa. Tule juttelemaan perhesuhteista, vanhempien erosta ja muista mietityttävistä jutuista Sekaisin Gamingiin aina kuun toinen torstai klo 15.30-17.

 

Väkivalta:

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinjan puhelinnumero on 080 005 005.

Lapin ensi- ja turvakodin Lähisuhde ja väkivaltatyön avopalvelusta saat keskusteluapua aikuisille, nuorille ja lapsille sekä perheille ajanvarauksella myös etänä, haasteellisissa  erotilanteissa tai jos kohtaat henkistä tai fyysistä tai sen uhka.

Ensi- ja turvakotien liiton - Nettiturvakoti

Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla heille tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Sivustolla autetaan myös väkivallan todistajina tai kohteina olleita lapsia ja nuoria.

  • Ensi- ja turvakotien liitto ry:n Nuoren turvakortti.
  • Ensi ja turvakodin Nettiturvakodin Chatissä keskustelujen aiheena on väkivalta tai sen uhka perheessä tai läheisissä ihmissuhteissa. Lasten ja nuorten chat auttaa alle 18 vuotiaita, kun kotona tai läheisissä suhteissa on turvattomuutta tai väkivaltaa. Lasten ja nuorten chat päivystää arkipäivisin klo 15-18.

Miessakit ry:n Lyömätön Linja on lähisuhde- ja perheväkivaltaan erikoistunut toimintamuoto miehille, josta saa tukea valtakunnallisesti puhelin- ja verkkovälitteisesti.  Väkivaltaa kokeneet miehet -toiminta tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille. Keskusteluapua voi saada puhelimitse, sähköpostilla, yksilötapaamisissa ja ohjatuissa vertaisryhmätapaamisissa.

Naisten Linja auttaa väkivaltaa kokeneita naisia, tyttöjä ja heidän läheisiään. 

Turvasuunnitelma väkivaltatilanteeseen tai sen uhkaan kotona.

Mitä mulle nyt tapahtuu -opas: nuorelle, joka on joutunut pahoinpitely- tai seksuaalirikoksen uhriksi.

Nuortenexit ry tarjoaa 13–29-vuotiaille tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa. Tarjoamme Nuorten Exitissä Teams-etäyhteydellä lyhytkestoista keskusteluapua 13-29-vuotiaille nuorille.

 

Päihteet:

Lasinen lapsuus Nuorten sivuilta löytyy tietoa, ohjattuja nettiryhmiä ja chatteja 12-25v. nuorelle, kun kodin aikuisten juominen mietityttää tai ahdistaa. Sivuilta löytyy vertaistukea lasista lapsuutta eläviltä nuorilta, turvallisen aikuisen, keinoja helpottaa omaa tilannettasi, tietoa aikuisten päihteidenkäytöstä, sen vaikutuksista läheisiin sekä kuinka voit hakea ja saada apua.

Irti huumeista ry Valtakunnallisia vertais- ja ammattitukipalveluita huumeongelmaisten läheisille, toipuville ja huumeita käyttäville. Valtakunnallinen auttava puhelin tarjoaa tukea sekä tietoa liittyen huumekysymyksiin.  Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66, Ma–pe 9–15, ma–to 18–21.

Ehyt ry Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Toimintaa ja palveluja lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen sekä opiskelijoille, työikäisille ja ikääntyneille. Maksuton 24/7 jokaisena päivänä auki oleva päihdeneuvontapuhelin.

Päihdelinkki -verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille. 

 

Terveys ja mielenterveys:

Terveyskylän Nuortentalosta löydät tietoa pitkäaikaissairaiden nuorten elämästä ja nuor​​ille suunnatuista palveluista, hoidon siirtymisestä aikuispuolelle sekä tukea omahoitoon.

Nuorten mielenterveystalosta voit hakea neuvoa ja apua, tietoa mielenterveydestä, itsearviointi ja omahoito sekä vanhemmille ja ammattilaisille tietoa. 

Mielenterveystalosta löydät tietoa teemoitta, kohderyhmittäin ja diagnoosittain. Omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita, palveluhakuja sekä nettiterapiaa jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen.

Suomen Mielenterveys ry:n MIELI sivuilta löytyy mm. materiaaleja, työvälineitä ja koulutuksia, sekä palvelut kriisipuhelin, chat,  ajanvaraus kriisikeskukseen sekä vertaistukiryhmiä. 

  • MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Yeesi Nuorten oma valtakunnallinen mielenterveysseuran sivuilta löytyy mm. Tsemppibotti joka tarjoaa kannustusta sinulle sekä ideoita muiden tsemppaamiseen. Kehugeneraattori auttaa sinua löytämään uusia tapoja sanoa hyviä asioita toisille.