Tiedote 27.9.2024, Kittilän kunta
Kittilän kunnan virkamiehistöä ja luottamushenkilöstöä osallistui Kemissä pidettyihin Lapin aluekehityspäiviin. Päivillä puhujina oli muun muassa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen ja Suomen yrittäjien kehittämispäällikkö Hannamari Heinonen. Esille nousi voimakkaasti tulevaisuuteen varautuminen ja ennakointi toimintaympäristön muutosten suhteen. Keskeinen viesti oli, että kuntien, valtion ja hyvinvointialueiden vastuiden jako ei ole pysähtyneessä tilassa vaan esimerkiksi kysymykset turvallisuudesta, teknologian murroksesta ja väestön sekä alueiden erilaistumisesta haastavat kuntiakin mukaan pitämään huolta palveluista, kilpailukyvystä ja taloudesta. Suomen kuntakentässä kestävän tulevaisuuden rakentaminen Minna Karhusen mukaan tapahtuu edelläkävijyydellä ja rakenteiden läpikäymisellä vastaamaan tulevaisuuden tarpeita ja tekemistä. Edellinen näkemys huomioiden Kittilässä on pitkään ollut käynnissä tekeminen, jossa kunnan resursseja on pyritty käyttämään kuntalaisten palvelujen edistämiseen. On rakennettu uusia koulukiinteistöjä, uusia asuntoja rakennetaan kuntaan ja muun muassa remontoidaan päiväkoteja sekä uudistetaan infraa. Pala palalta kunnan kantokyky huomioiden. Kittilän kunnan arvoista yksi on edelläkävijyys. Kittilä kuntana on pyrkinyt edistämään myös yrittäjyyttä ja tukemaan palveluillaan heitä. Suomen yrittäjiä edustaneen Hannamari Heinosen mukaan yritysten sijoittumispäätöksiin vaikutti se, suhtautuiko kunta myönteisesti yrittäjiin.
Lappi-brändi 2.0 -hankkeessa vahvistetaan alueen toimijoiden brändiosaamista ja -ajattelua sekä päivitetään Lapin yhteinen brändi. Hankkeen projektipäällikkö Katariina Imporanta esitteli Taloustutkimuslaitoksen avulla tehtyä tutkimusta siitä, miltä Lappi näyttää muiden silmissä. Kohdemaana oli käytetty Romaniaa ja Yhdysvaltoja haastateltavien valinnassa. Mielikuvaa Lapista saatiin esimerkiksi television, elokuvien ja kirjallisuuden avulla. Lapista mielikuvaa loivat tunturit, lumi ja revontulet. Tutkimuksessa tutkittiin myös suomalaisten mielikuvia Lapista ja lappilaisista. Brändiviestinä tunnettuja olivat sanonnat tehemä pois ja tunnetaan outoa taikaa. Lappi tunnetaan myös luonnostaan. Kittilän kunnan arvoista yksi on luonto, olemme siis arvovalinnassa ainakin onnistuneet kytkemään itseämme asioihin, joista Lappi tunnetaan. Kittilä on myös ollut mukana Lapin elokuvakomission toiminnassa, josta vetovastuuta väliaikaisesti on ottamassa Tunturi-Lapin kehitys ry, koska elokuvakomission toiminnassa on tapahtumassa muutoksia Lapin kaupunkikuntien jäädessä pois toiminnasta.
Kittilässä alkaa käytäntö vuosittaisesta kulttuuripalkinnosta. Kittilän kunnanhallitus päätti viikolla esittää valtuustolle, että vuodesta 2025 lähtien hyvinvointilautakunta voisi myöntää kulttuuri- ja kiertopalkinnon kuntalaisten antamien ehdotusten pohjalta. Asiasta oli tehty valtuustoaloite. Aloitteen mukaan palkinto jaettaisiin vuosittain ja sen suuruus olisi 3000 euroa.
Pokan tie on ollut esillä useaan kertaan. Kittilän ja Inarin kunnat ovat tehneet ja tekevät edelleen työtä toimenpideselvityksen valmistumisen osalta ja tien saamiseksi valtion Väyläviraston ohjelmiin kiireellisten hankkeiden joukkoon, koska tien merkitys on niin strateginen. Lapin liiton liikennestrategiaan otettiin kantaa myös kunnanhallituksen lausunnossa Tepaston tien peruskorjaamiseen ja esille nostamiseen. Levillä juuri päättyneessä New North -webinaarissa niin Finnmarkin kuin Norbottenin alueen liikennesuunnittelusta vastaavien puheenvuoroissa tuli esille Pohjois-Kalotin alueen merkitys. Tieverkkoon ja ratayhteyksiin kohdistuvat hankkeet Norjan ja Ruotsin puolella tukevat meidän näkemyksiämme.
Lisätiedot:
Timo Kurula, kunnanjohtaja, Kittilän kunta, puhelin 040 595 7597, timo.kurula@kittila.fi