Kunnanjohtajan uudenvuoden tervehdys

Kuva
Värikäs Kittilä-kuosi, jossa erikokoisia ja värisiä ahmoja, keltainen ahma-logo sekä vaakunalogo

Arvoisat Kittilän kuntalaiset, on ilo kirjoittaa tätä tervehdystä ja kertoa Kittilän kunnan huimasta menestystarinasta. Elinvoimaa ja vetovoimaa sekä pitovoimaa mittaavan indeksin vertailussa olemme oman kokoluokkamme kuntien vertailussa Suomen kärjessä. Edellinen tarkoittaa meidän olevan vahva toimija monin tavoin. Kaivannaisteollisuudessa ja matkailussa on suuri investointipotentiaali alueellamme. Se näkyy runsaana yritysten perustamisena (yli 90 yritystä 2023) alueellamme ja muuttovoittoisena väestökehityksenä. Kittilän kunnanvaltuusto on omalla päätöksenteollaan kunnioitettavalla tavalla tukenut kunnan elinvoiman ja hyvinvoinnin kehitystä ja katsonut tulevaisuuteen tulosta tuottaen. Peruspalvelut ovat kunnossa, olemme myös kulttuuripitäjä.

Kirkonkylän vetovoimaa kasvattaa uuden peruskoulun investoin­tiin ja koulukeskusalueen kiinteistöjen peruskorjaukseen käytetyt varat peruspalveluihin kohdentuvina. Kunta avustaa myös erilaisia yhdistyksiä ja järjestöjä tukemalla tapahtumia ja liikuntapalveluitakin, mikä myötävaikuttaa hyvinvointia ja Laphan kanssa tehtävää rajapintatyötä. Tähän liittyy kunnanvaltuuston varaamat määrärahat tilojen hankintaan kehittääksemme ikäihmisten palveluasumista Kittilässä. Lisäksi panostamme perhekeskustyöhön. Kunnassamme on nyt myös hyvinvointikoordinaattori aloittanut työnsä.

Olemme Pellon ja Tunturi-Lapin työllisyysalueen vastuukunta. Työllisyyspalvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa. Etsimme parasta aikaa kehittämisjohtajaa valmistelemaan uudistusta. Olemme liittyneet myös Tunturi-Lapin seutukuntaan ja Tornionlaakson neuvostoon. Suomen ja Ruotsin pohjoisimman alueen yhteenlaskettu investointipotentiaali on yli 180 miljardia euroa. Edellä mainitut orgaanit ja yhteisöt tarjoavat mahdollisuuden päästä vaikuttamaan alueen kehitykseen.

Kittilän kuntakonsernin ylijäämä on 90 miljoonaa euroa. Olemme tehneet tämän kaiken yhdessä. Kiitos päättäjille, alueen yrittäjille, toimijoille ja kuntalaisille sekä yhteistyökumppaneille ja kunnan työntekijöille. Kunnalle kertyi verotuloja 26 miljoonaa euroa vuonna 2023, nettoinvestointeja vuodelle 2024 on laskettu olevan 23 miljoonaa euroa.

Asuntopulaa helpottamaan Kittilän vuokratalot on käynnistämässä 32 rivitaloasunnon rakentamishanketta, ja Tele-talon alueen asuntorakentaminen on lähdössä liikkeelle. Vetoan meihin kaikkiin, että kaavoituksen avulla myös omakotitalo tonttimaatakin löytyisi. Kunta rakentaa ja korjaa katuja, sekä edunvalvonnan avulla pyrimme maanteiden kunnostamiseen ja kevyen liikenteen väylien rakentamiseen.

Talven aikainen saapuminen lokakuun alussa sekä syksyn ja alkutalven asiakasvirrat ovat yllättäneet Levin matkailun toimijoitakin. Joulukuu oli matkailuvirtojen suhteen ennätyksellinen. Olemme saaneet paikkakuntana matkailijoilta erinomaisia palautteita koko alueesta.

On virinnyt myös Kampus-Levi-keskustelu, ajatuksena koota toi­ sen asteen koulutuksen tarjoajia, yrittäjiä ja nuoria sekä alueen toimijoita yhden sateenvarjon alle tarkoituksena kehittää työllisyyttä, koulutuksen ja työelämävalmennuksen tarpeita.

Haluan kannustaa meitä kaikkia tulevaan vuoteen yhä parempaa Kittilää rakentamaan. Tekemistä ja työtä riittää kyllä meille kaikille, kun oikein toimeen tartutaan. On tärkeätä tehdä niitä päätöksiä, jotka helposti jäisivät tekemättä, koska tulevaisuuden ennakoinnissa, muutosherkkyydessä ja rohkeudessa on ollut ja tulee olemaan Kittilän elinvoima.

 

Timo Kurula, kunnanjohtaja
Tammikuussa 2024