Luonto- ja ulkoilureitit

Laajassa Kittilässä riittää erilaisia maisemia sekä tilaa luonnossa liikkumiseen.

Luonnossa liikkuessa voi marjastaa ja sienestää, kalastaa tai valokuvata, ja vaikkapa tutustua historiallisiin kohteisiin.

Kittilässä Levitunturin alueelta löytyy runsaasti talvi- ja kesäreittejä. Talvisia aktiviteetteja voi harrastaa mm. moottorikelkka- ja hiihtoreitistöillä sekä laskettelurinteessä, kesäisin tarjolla on runsas patikointi-, teema-, ja maastopyöräily- sekä alamäkiajoreitistö.

Kittilän läpi virtaa 300 km pitkä Ounasjoki. Kittilän kunnasta ja se lähialueilta löytyy myös Metsähallituksen ylläpitämiä alueita, missä voi mm. hiihtää tai vaellella, sekä kalastella Pyhäjärvellä tai Kapsajoella. Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta on noin 1/3 Kittilän kunann alueella, ja puisto tarjoaa laajan alueen ja reitistöt virkistyskäyttöön.

 

Ulkoilureitit

Levin alueen patikkareitit

Leviltä löytyy kunnan ylläpitäminä kuvitettuja luontopolkuja: 

  • Levin huippupolku n. 500 m, jonka alkuun pääsee Gondoli-hissillä ja jossa maisemia voi ihailla myös esimerkiksi pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat (Lähtö Gondoli 2000 -hissillä, Gondolitie)
  • Jääkausipolku 9 km (lähtö Eturinteeltä ja Summitista)
  • Entisaikain Eloa - teempolku, 18 km, luo 1700-luvun lopun elämästä Levillä (lähtö Levin reittien lähtöpisteestä,) 
  • Suurnoita Päiviön polku 1,1 km (lähtö Levin Ympärystieltä)

Kätkätunturin reittejä, lähtö Myllyjoentieltä (Levin Matkailuneuvonnan läheisyydestä)

 

Lisää reittejä ja niiden lähtöpisteet kartalla, Outdoor Active, Levi ja Kittilä | Outdooractive.com

Lue lisää aiheesta Visit Levin sivuilta kohdasta Patikointi ja vaellus Levillä | levi.fi.

Patikointi- ja maastopyöräilyreitit

Levin ympäristöstä löytyy valmiiksi merkittyjä erimittaisia reitistöjä. Levin alueen reitistöjä karttoineen esitellään Levin sivuilla. Laajemman Levin alueen patikointi- ja maastopyöräkartan (Levi, Kätkätunturi, Pyhätunturi ja Aakenustunturi) voi ostaa Levin Matkailusta (puhelin 016 639 3300) ja Kittilän kunnan neuvonnasta (puhelin 0400 356 500). Voit myös ladata karttojen katseluversiot:

Lue maastopyöräilystä lisää Levin sivuilta!

Myös Pallas-Yllästunturin laajalla reitistöllä voi patikoida ja pyöräillä. Pyöräilyyn soveltuvat erityisesti sitä varten kunnostetut reitit, kuten Ylläs-Levi-maastopyöräilyreitti 50 km ja muut Ylläksen alueen kunnostetut lähireitit. Lue reiteistä lisää luontoon.fi -sivuilla.

 

Talvikävely- ja talvipyöräilyreitit

Levillä on huollettuja talvikävely- ja pyöräilyreittejä yhteensä noin 23 kilometriä ja lisäksi lumikenkäreittiä 5 km (tällä reitillä ei huoltoa). Reittien lähtöpaikat:
- Mylly (Myllyjoentie 1)
- Ylä-Levi (Laaksokuja)
- Kaakkoisrinne
- South Pointi (Levin ympärystie 1050)
- Draivi (Golfväylä 9).
Näillä lähtöpisteillä on parkkipaikat.

Osassa talvikävelyreittejä pystyy kävelemään myös ilman lumikenkiä, mutta varminta on käyttää reiteillä lumikenkiä. Kartalla on esitetty erillisellä merkinnällä pelkästään lumikenkäilyyn soveltuvat reitin osat. Talvipyöräilyreiteillä pyöräilyyn tarvitset leveärenkaisen maastopyörän (fatbike), joita voi vuokrata alueen esim. Zeropointista sekä alueen talviurheiluliikkeistä.

Levin talvikävely- ja talvipyöräilyreittien kartta 2024-2025 ladattavana pdf-karttana.

Talvikävely- ja talvipyöräilyreittien tilanteen voi tarkistaa ajantaisesta kartasta www.infogis.fi/levi

 

Retkeilyreitit ja taukopaikat kartalla Retkikartta.fi:ssä

Löydät kaikki Kittilän ja lähialueiden retkeilyreitit, taukopaikat ja muuta tietoa myös Retkikartta-palvelusta. Tutustu: www.retkikartta.fi

 

Tunturi- ja maisemakohteita Kittilässä

Aakenustunturi

Aakenustunturi sijaitsee läntisessä Kittilässä lähellä Yllästä. Se on noin 565 m korkea. Alue kuuluu Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Aakenustunturin luontopolku sekä hiihto- että patikkareitit lähtevät Totovaaran hirsikämpän pihasta. Levin ja Aakenustunturin patikointikartan voi ostaa Levin Matkailusta (puhelin 016 639 3300) ja Kittilän kunnan neuvonnasta (puhelin 0400 356 500).

Lähtö Totovaaran pysäköintialueelta, Totovaarantie 165:

Lähtö Pyhäjärven pysäköintialueelta, Pyhäjärventie 507 (huom. tarkista tien kunto ja ylläpito)

 

Kumputunturi

Kumputunturi on Kittilän kunnassa sijaitseva tunturi, jonka pohjoinen puoli on jyrkkä ja eteläinen loiva. Kumputunturin huippu on 581 metriä merenpinnan yläpuolella. Kumputunturi ympäristöineen kuuluu Natura-alueeseen. Aluetta hallitsevan Kumputunturin rinne- ja alusmaiden vanhoista metsistä yli puolet on yli 200-vuotiasta männikköä. Muut metsät ovat yli 200-vuotiasta kuusikkoa ja nuorempia männiköitä. Metsät ovat luonnontilaisia. Suurin osa alueen ylemmistä osista on rakkaista lakimaata.

Ymparisto.fi -sivuilla lisätietoa Kumputunturista
Kumputunturin päivätupa luontiin.fi-sivuilla

 

Puljutunturi ja Puljun erämaa-alue

Kokeneet retkeilijät voivat kokeilla Puljun erämaa-aluetta, joka on suurien soitten ja lukuisten vaarojen erämaa. Alueen eteläosassa sijaitseva Puljutunturi kohoaa 471 metrin korkeuteen. Yli 400-metrisiä ovat myös alueen pohjois- ja länsiosassa sijaitsevat Kätkä-, Korsa-, Kieri-, Avisuora- ja Peltotunturit.

Puljun erämaa-alueen sisällä ei ole merkittyjä reittejä, mutta erämaa-alueella on muutamia vakiintuneita, maastoon merkitsemättömiä kulku-uria. Osa näistä kulku-urista näkyy alueen kartoissa. 
Retkien lähtöpisteistä on vinkkejä luontoon.fi -sivuilla: Puljun erämaa-alue | Luontoon.fi

 

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Kolmasosa Suomen suosituimman kansallispuiston alueesta sijaitsee Kittilässä.Pidempää merkittyä reitistöä ja luonnossa yöpymistä haluavat löytävät ihastuttavia vaellusreittejä Pallas- Yllästunturin kansallispuistosta, joka sijaitsee Enontekiön, Muonion, Kittilän ja Kolarin alueelle 1020 neliökilometrin laajuisena. Suomen vanhimmilla vaellusreiteillä hyvien palvelujen ympäröimänä pääset huipuilta huipulle ja eläviin tunturukyliin, maailman puhtainta ilmaa hengittäen.

Reiteistä lisätietoja antavat puiston alueen kolme luontokeskusta. Luontokeskukset ovat myös hyviä päiväkohteita.
Luontokeskus Kellokas, Äkäslompolo, Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo (Kolari), p. 0205 64 7039, kellokas(at)metsa.fi, www.luontoon.fi/yllastunturinluontokeskus
Pallastunturin luontokeskus, Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi (Muonio), puh. 0205 64 7930, pallastunturi(at)metsa.fi, www.luontoon.fi/pallastunturinluontokeskus
Tunturi-Lapin luontokeskus, Peuratie 15, 99400 Enontekiö, puh. 0205 64 7950, tunturi-lappi(at)metsa.fi, www.luontoon.fi/tunturi-lapinluontokeskus

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston esittely ja palvelut kattavasti Luontoon.fi -palvelussa.

 

Muita luonnonnähtävyyksiä ja kohteita

Historiallisia kohteita ja muita luonnonnähtävyyksiä Kittilässä ovat esimerkiksi:

Taatsin seita, Pokan kylästä n. 10 km päässä, Kittilästä noin 100 km, muinainen uhripaikka. Seidan alue on ollut alueen asukkaille pyhä ja se pyritään säilyttämään luonnontilassa. Lue lisää, luontoon.fi ja kittila.fi/taatsin-seita

Ruoppaköngäs, Kalliomuodostelma ja vesiputous noin 40 km Kittilän kirkonkylältä pohjoiseen. Mukava päiväretkikohde lammella. Lue lisää, kittila.fi/ruoppakongas

Sammalselän poroaita ja porokämpät, museoviraston entisöimät, noin 90 km Kittilästä Inarin suuntaan.

Lähellä Kittilää sijaitsevat myös monet Pallas-Yllästunturin nähtävyydet, kuten Äkässaivo, jäätikköjokien kuluttama kanjoni kallioseinämineen ja saivon viereinen seitakivi Seitapahta ja jylhä rotkojärvi Pakasaivo,  ja lähistön seitakivi, Kirkkopahta, jotka ovat muinaismuistolain perusteella suojeltuja. Lue lisää Pallas-Yllästunturin nähtävyyyksistä luontoon.fi-sivuilla!

Metäshallituksen autio- ja vuokratupia sijaistsee Kittilän kunnan alueella ja lähellä Kittilää, tutustu esimerkiksi Länsi-Lapin tupiin luontoon.fi-sivuilla.