Kittilän perhekeskuksen työpaja 13.9.22

Perhekeskuksen ydinryhmä kokoontui 13.9.22 työpajaan aiheena Varhainen tuki monialaisessa yhteistyössä. 

Ydinryhmä on koottu Kittilän isosta perhekeskusverkostosta, johon tällä hetkellä kuuluu 74 toimijaa. Suurinpiirtein jokaiselta alalta tai osastolta on oma edustaja ydinryhmässä, joka työpajoissa kehittää perhekeskuksen palveluita.

Tämänkertaisessa ydinryhmässä oli mukana myös perheiden edustaja, meidän uudesta perhekeskuksen kehittäjävanhempi ryhmästä. Perheiden ääni "kuului" myös läpi käydyssä materiaaleissa, joihin oli kerätty perheiden palautteet viimeiseltä kolmelta vuodelta eri kyselyistä ja perheiden työpajoista.

Lisäksi yhdessä käytiin läpi THL:n kansalliset linjaukset varhaiseen tukeen liittyen,  kartoitettiin sitä miten varhainen tuki toteutuu tällä hetkellä Kittilässä sekä tehtiin ryhmätöitä aiheista:

  • Miten monialaista yhteistyötä konkreettisesti Kittilässä tulisi kehittää?
  • Mitä varhaisen tuen käytäntöjä tulee selkeyttä/kirjata?
  • Miten järjestöt ja seurakunta otetaan mukaan varhaisen tuen kehittämiseen?
  • Miten sivistystoimen ja sotepalveluiden tiivis yhteistyö varhaisessa tuessa varmistetaan sote-uudistuksessa?
  • Miten tuen tarve tulee arvioida ja kirjata?

Työpajassa kehitettyjen ideoiden pohjalta sovittuja konkreettisia toimia:

1. Moniammatillisille lapsiperhetiimille sovitaan valmis aikataulutus.

  •  Sovittu

2. Kouluihin ja varhaiskasvatukseen laaditaan erityisopettajien toimesta vuosikellot, tukeen liittyvistä tehtävistä arvioinneista, jotta taataan yhdenmukainen palvelu kaikissa toimipisteissä. Lisäksi laaditaan psykologeille ohjautumisen kaavio alle kouluikäisten lasten perheille

3. Tehdään visuaalinen alla kouluikäisten lasten perheiden palvelupolku eri tuen muodoista ja ne tulevat myös perheille nähtäväksi.

 

4. Järjestetään yhteinen perheiden päivä, jossa järjestöt ja seurakunta voivat esitellä toimintaa. Perhekeskuksen järjestöille tulee mahdollisuus myös esitellä toimintaansa perhekeskusverkoston yhteisillä teams aamukahveilla. 

  • Elokuussa 2023 järjestettiin Vapaalla tapahtuma, jossa järjestöt esittelevät toimintaa. Järjestöt esittelevät omaa toimintaansa myös perhekeskuksen aamukahveilla.

5. Kolpeneen kuntoutusohjaajan voi kutsua esim. varhaiskasvatukseen ja kouluun, jos on erityistä tukea tarvitseva oppilas ja kunta antaa maksusitoumuksen, antamaan nepsy-valmennusta ja toimintaympäristölle kuntoutusohjausta.

  • Asiasta keskusteltu sivistystoimenjohtajan kanssa ja käyntejä sovittu.