Mediakasvatus

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. 

  • Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen.
  • Vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista mm. digikasvatus ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista.
  • Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Tukea vanhemmille lasten puhelimen ja netin käyttöön ja mediakasvatukseen:

Tukea älylaitteiden kanssa

MLL:n vaaralliset somehaasteet -palvelujoka ilmoittaa vanhemmille netissä leviävistä sometrendeistä, jotka saattavat olla vahingollisia lapsillemme. 

Family Linkissä sinä päätät, mikä on parhaaksi perheellesi. Helppokäyttöisten työkalujen avulla muun muassa näet miten lapsesi käyttää aikansa laitteella ja voit hallita yksityisyysasetuksia.

Telian digitaalinen vanhemmuuspakkaus auttaa vanhempaa suojaamaan lapsen netinkäyttöä.

Elisan Lapsella on oma puhelin sivuilla kerrotaan mitä kaikkea vanhemman tulee tietää ja tehdä, jotta puhelimenkäyttö sujuu järkevästi ja turvallisesti.

Sivustolle WizCase on kerrottu sovelluksista, jotka kykenee suodattamaan, rajoittamaan ja valvomaan tehokkaasti lasten Android-laitteitaIOS-laitteita ja Windowsia.

 

Oppaita, sivustoja ja artuíkkeleita

Suojellaan Lapsia yhdistys, keskittyy seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn. Digiliikenteessä sivuilla ja aineistopankissa on materiaaleja digiturvataitojen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi yhdessä lapsen kanssa (digiturvataitomateriaalit 5-6-vuotiaille sekä 7-9 vuotiaille). Lapset ja nuoret sivulta löytyy materiaalia suoraan heille, ammattilaisten sivuilta myös huoltajille (esim. opaslehtinen huoltajille). 

MLL:n Mediakasvatus sivuilta löydät ajankohtaista ja ikätasoista tietoa lasten ja nuorten mediankäyttöön ja mediakasvatukseen liittyvistä asioista, kuten sopivasta ruutuajasta, sosiaalista medioista, digitaalisesta pelaamisesta, nettikiusaamisesta ja häirinnästä. 

MLL:n Vanhempainnetin Lapset ja media sivustolla paljon erilaista tietoa, mm. nämä:

MLL:n mediakasvatus ammattilaisten sivuilta löytyviä mediakasvatusaineistoja eri kohderyhmille, kuten: Materiaaleja, oppaita ja tehtäväideoita kouluille ja ammattilaisille, mutta myös vinkkejä ja tietoa eri-ikäisten lasten vanhemmille. Asiaa nuorten mediataitojen harjoitteluun. Sivuilta myös eri ikäkausille omat mediankäytön sivut: 1-2 vuotias, 2-3 vuotias, 3-4 vuotias, 4-5 vuotias, 5-6 vuotias, 6-7 vuotias, 7-9 vuotias, 9-12 vuotias, 12-15 vuotias ja 15-18 vuotias. Sekä paljon muita artikkeleja.

Mediakasvatusseura edistää ja kehittää mediakasvatusta Suomessa. Tiedotamme ja koulutamme sekä tuotamme materiaalia mediakasvatuksesta.

Neuvokas perheen ruutuaika sivustolta löytyy laitteiden käytöstä tehtäviä sopimuspohjia, vinkkejä viriketulvan hallintaan ja lapsen ruutuaikaan. 

OPH:n Median pauloissa sivustolla kerrotaan lasten median käytöstä, suojatumisesta, pelisäännöistä, medialukutaidosta ja paljon muusta.

Ylen Isä, äiti ja media sivustolta löytyy artikkelit:

Väestöliiton Hyväkysymys sivuston materiaali:

Mielenterveystalon sivuilta löytyy artikkeleja pelaamiseen liittyen: 

Nettivihje –sivuilta löydät tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, materiaalia ja turvataito-ohjeistukset lapsille ja aikuisille.  Sivuilla olevan lomakkeen kautta voit tehdä ilmoituksen laittomaksi epäilemästäsi lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä tai lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista. Ilmoita matalalla kynnyksellä. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos.

 

Ota yhteyttä