Syksyllä 2021 alkanut Lapin tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen mahdollistama perhekeskuskoordinaattorin työskentelyjakso on ollut Kittilän perhekeskuksen kehittämiselle merkittävä asia. Ensimmäinen työskentelyjakso oli elokuusta-joulukuuhun 2021. Nykyinen työskentelyjakso on koko vuodelle 2022.
Aikaisemmin perhekeskuksen ja palveluiden kehittämistä on pystytty tekemään vain perhekeskuksen toimijoiden oman työn ohella, mutta nyt yksi työntekijä on pystynyt keskittymään täysin perhekeskuksen koordinointiin ja kehittämiseen.
Mitä on käytännössä vuodessa saatu aikaan:
*Koottu Kittilän perhekeskusverkosto ja sitä koordinoi perhekeskuskoordinaattori. Koordinaattori välittää kansalliselta ja alueelliselta tasolta tietoa verkostolle kuukausittaisten infokirjeiden avulla sekä yhteisen driven avulla, johon kaikki materiaali on koottu. Tällä hetkellä Kittilän perhekeskusverkostossa on 74 jäsentä. Tänä syksynä aloitettiin myös perhekeskuksen viikoittaiset etä-aamukahvit, joissa jokainen verkoston jäsen vuorollaan esittelee toimintaansa. Näin perhekeskusverkoston väki tulee toisilleen tutummaksi mikä edistää yhteistyön tekemistä. Perhekeskuksen toimijoilla on tärkeää olla kokonaiskäsitys siitä, mitä kaikkea palveluja ja toimintaa perhekeskusverkosto pitää sisällään, jotta apu ja tuki voidaan tarjota mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lisäksi verkoston työtä helpottamaan on tehty mm. Perhekeskuksen puhelinluettelo ja verkostokartta.
*Perhekeskuksen palveluita kehitetään perhekeskuksen ydinryhmän kanssa työpajoissa. Ydinryhmä on koottu tuosta isosta perhekeskusverkostosta siten, että joka alalta on edustus. Lisäksi ydinryhmän työpajoihin kutsutaan aina myös perheiden ja nuorten edustaja. Pidettyjä työpajoja: 14.12.21 aiheena Kittilän erityinen tuki varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, 13.9.22 aiheena Varhainen tuki monialaisessa yhteistyössä Kittilässä. Ja loppuvuoden työpaja 12.10.22 Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki.
*Perhekeskuksen ohjausryhmä nimettiin alkuvuonna 2022 ja se johtaa Kittilän perhekeskuksen kehittämistyötä. Ohjausryhmällä on tärkeä rooli kehitettävien asioiden käytäntöön viemisessä. Ohjausryhmä koostuu perusturvajohtajasta, vastaavasta sosiaalityöntekijästä, sivistystoimenjohtajasta, varhaiskasvatuspäälliköstä, avoterveydenhuollon osastonhoitajasta, koululautakunnan edustajasta, perhekeskuskoordinaattorista sekä Posken Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen Lapset, nuoret ja perheet kokonaisuuden erityisasiantuntijoista.
*Syksyllä 2022 Perhekeskukselle koottiin oma kehittäjävanhempiryhmä, jossa on tällä hetkellä 8 vanhempaa. He osallistuvat perhekeskuksen kehittämiseen alkuun kyselyiden avulla mm aiheista: perhekeskuksen somekanavat, kunnan sivujen lapsiperheet kohdevalikon jatkokehittäminen, perhekeskuksen tehtävien toteutuminen. Kehittäjävanhempien ryhmästä osallistuu vanhempien edustaja myös aina ydinryhmän työpajoihin. Myöhemmin voidaan järjestää myös omia työpajoja kehittäjävanhemmille.
*Nuorisovaltuustosta on myös nimetty edustajat perhekeskusverkostoon, he saavat myös perhekeskuksen infokirjeet ja heillä on mahdollisuus osallistua ydinryhmän työpajoihin. Heidän kanssaan lähdemme kehittämään myös kittila.fi/nuoret kohdevalikkoa.
*Perhekeskus käsikirjaa on työstetty yhdessä verkoston kanssa ja sen on määrä olla valmis vuoden 2022 loppuun mennessä. Perhekeskus käsikirjaan on kirjattu mm. Kittilän perhekeskuksen palvelut, yhteistyökäytännöt ja miten THL:n määrittämät perhekeskuksen tehtävät meillä Kittilässä toteutuu ja mitä täytyisi vielä kehittää. Nykyisten yhteistyökäytäntöjen kirjaaminen auki perhekeskuskäsikirjaan on perusta, jonka päälle perhekeskusta on voitu lähteä rakentamaan ja kehittämään. Tämä aikaa vievä pohjatyö on ollut tärkeää, sillä perhekeskuksen toimijoillekaan ei ole aina selvää, mitä palveluja ja toimintaa kunnassa tarjotaan ja minkälaisia yhteistyökäytänteitä jo on.
*Perhekeskuksella on oma esitteensä
*On perustettu Kittilän Perhekeskuksen facebook ja instagram sivut ja niitä päivitetään päivittäin. Niissä on mm. esitelty perhekeskuksen palveluita, mainostettu eri toimijoiden tapahtumia ja kerätty kuukausittain lasten, nuorten ja perheiden tapahtumakalenteria. Tapahtumakalenterista tulee edelleen paljon kiitosta, sillä tiedot ovat tähän asti olleet hyvin hajanaisesti eri toimijoiden sivuilla. Viime syksynä perustetuilla facebook sivuilla on 180 seuraajaa, mutta kävijämäärät ovat olleet jo pitkään kuukausittain reilusti yli 3000 kävijää. Instagram sivut on perustettu vasta tänä syksynä ja seuraajia siellä on 66 tällä hetkellä.
*Kunnan kotisivuille lapsiperheet valikossa on koottuna kaikki lasten, nuorten ja perheiden palvelut helposti yhteen paikkaan. Sieltä löytyvät niin kunnan palvelut, Lapin alueen palvelut kuin valtakunnalliset ja sähköiset palvelutkin.
*Neuvolan aikaisemmin jakama perheiden palveluopas laajennettiin koskemaan myös nuoria ja siitä tuli Kittilän perhekeskuksen palveluopas. Opas on julkaistu sähköisenä ja löytyy täältä.
*Pyydä apua sähköinen palvelu käynnistyi tammikuussa 2022. Pyydä apua! -nappi on lapsiperheille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelu ja nappia painamalla voi omaan tai läheisen tilanteeseen pyytää apua, kysyä neuvoa tai jättää yhteydenottopyynnön. Yhteydenottoihin vastaavat seuraavan arkipäivän aikana kunnan työntekijät lasten, nuorten ja perheiden palveluista. Nyt tänä syksynä yhteydenottoja on alkanut tulemaan säännöllisesti mikä kertoo palvelun tarpeellisuudesta.
*Perhekeskuksen omana kohtaamispaikkana on toiminut viime syksystä viikoittaiset Touhutreffit kirkonkylällä urheiluhallissa ja sirkassa päiväkoti Mäntymajan salissa. Tänä syksynä saatiin yksi kohtaamispaikka lisää, kun kirkonkylällä kirjastossa alkoi viikoittaiset lorutreffit, joiden yhteydessä vanhemmat voiva kokoontua yhteen lastensa kanssa.
*Perhekeskuskoordinaattori edustaa Kittilää Lapin perhepalveluiden verkostossa sekä Valtakunnallisessa perhekeskusverkostossa, Valtakunnallisessa kohtaamispaikkaverkostossa, Valtakunnallisessa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäjien verkostossa sekä elintapaohjaus perhekeskuksessa verkostossa. Koordinaattori on käynyt myös kertomassa mm. Kittilän perhekeskuksen tiedottamisesta ja Touhutreffeistä näissä eri verkostoissa.
*Perhekeskus asia käynyt tiedoksi koululautakunnassa ja kunnanhallituksessa
*On järjestetty yhteisiä poikkihallinnollisia koulutuksia (esim. nepsy ja tulossa Lapset puheeksi buustauskoulutus)
*Tunturi-Lapin ja Pellon kuntien eroauttamisen ammattilaisten yhteistyö on käynnistynyt keväällä 2022. Tarkoituksena on kehittää yhdessä eroauttamisen palveluita näissä kunnissa. Sen puitteissa on pidetty työpajoja, perustettu yhteinen teams-ryhmä ja järjestetään kuukausittaisia yhteisiä etätapaamisia sekä tehty perheille kysely eroauttamisen palveluista. Yhteistyö jatkuu ja sitä koordinoi näiden kuntien yhteinen lastenvalvoja ja hänen ohjausryhmä yhdessä Kittilän perhekeskuskoordinaattorin kanssa.
*Vanhempien teemalliset vertaistuki –illat käynnistyivät syyskuussa. Jokaiselle kerralle on oma teemansa, josta perhekeskuksen verkoston ammattilainen pitää lyhyen max puolen tunnin alustuksen, ja sen jälkeen vuorossa on vapaata vertaiskeskustelua aiheeseen liittyen.
*Myös vanhempien toiveesta käynnistellään Kittilään yhden vanhemman perheiden vertaistukea. Vertaistukitapaamisessa lapset saavat touhut keskenään ja vanhemmat saavat vertaistukea toisistaan.
*Perhekeskuskoordinaattorin jalkautumien kohtaamispaikkatoimintaan ja eri tapahtumiin, on mahdollistanut perheille toiveiden esittämisen ja koordinaattorin niiden eteenpäinviemisen. Koordinaattori on saanut kehittämisajatuksia perheiltä mm. Touhutreffeiltä, Vauvanpäivässä, Avoimissa ovissa sekä ihan viesteillä perheiltä ja ammattilaisilta esim. ryhmäperheneuvolasta. Osa niistä on jo toteutettu (esim. nassikoiden yleisurheilukisat tai kunnan leikkipuistoon hiekka lelulaatikot) ja osa on työnalla.
LOPPUVUONNA 2022 TYÖN ALLA:
*Kyläkartoitus tehty syksyllä 2021, tarkoituksena on saada kyliinkin mahdollisuuksien mukaan tapahtumia
*Järjestöjen sekä seurakunnan kanssa on tarkoitus laatia yhteisen tapahtumakalenteri, sillä jatkossa lasten, nuorten ja perheiden tapahtumia on entistä enemmän järkevää toteuttaa yhteistyönä.
*kittila.fi/lapsiperheet sivun jatkokehitys, kittila.fi/nuoret sivu työn alla
*Elintapaohjauksen kehittäminen perhekeskusverkostossa
*Lapset puheeksi menetelmän käytön tehostaminen Kittilässä
*Ja muutakin vielä keskeneräistä, josta tiedotetaan paremmin kun päätöksiä on tehty.