Perhekeskus tehtävä Edistää ja seuraa lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia

THL:n määritelmä tehtävästä: "Lapsen fyysisen, psyykkisen ja psykososiaalisen kehityksen seuranta ja edistäminen. Perheen terveellisten elämäntapojen edistäminen. Vanhemmuuden ja perheen lähiverkoston tukeminen. Vanhempien ohjaaminen tarvittaessa esim. päihde- tai mielenterveyspalveluihin. Lähtökohtana työlle ovat äitiys- ja lastenneuvolan terveystarkastukset ja koko perheen laajat terveystarkastukset. Tutkimustieto lapsen kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia suojaavista tekijöistä ohjaa toimintaa."

Nykytila Kittilässä:

  • Lasten ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia tukevat kaikki lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivat ammattilaiset neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, terveyskeskuksessa, hammaslääkärissä, sosiaalihuollossa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa, nuorisotoimessa sekä kolmannen sektorin toimijat, kuten seurakunta ja järjestöt.
  • Äitiysneuvola ja lastenneuvolan terveystarkastukset: Lasten määräaikaistarkastukset kehityksen ja kasvun seuraamiseksi tehdään 1–2 viikon, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 kuukauden iässä ja 1, 1,5, 2, 3, 4, 5 ja 6 vuoden iässä. Lapsen ollessa 1–3 viikon ikäinen tapaaminen tapahtuu perheen kotona. Lapsen ja perheen tarpeen mukaan voidaan sopia ylimääräisiä neuvolakäyntejä. Terveystapaamisten lisäksi järjestetään 2 kk, 6 kk ja 10 kuukauden ikäisten lasten perheille ryhmäneuvoloita.
  • Kouluterveydenhuolto: Oppilaiden määräaikaiset terveystarkastukset ja seulontatutkimukset muodostavat kouluterveydenhuollon rungon ja niillä arvioidaan monipuolisesti oppilaan fyysistä ja psykososiaalista terveydentilaa. Terveydenhoitajan terveystarkastus on vuosittain peruskouluikäiselle. Lääkärin ja terveydenhoitajan tekemä laaja terveystarkastus on kolmesti peruskoulun aikana eli 1., 5. ja 8. luokalla.
  • Suunterveydenhuollon tarkistuksissa käyvät kaikki lapset ja nuoret. Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon. Suun terveydenhuollon palveluita ovat esimerkiksi hammaslääkärin ja suuhygienistin palvelut. Oikomishoidon tarve arvioidaan suun terveystarkastuksissa. Suuhygienistin käyntejä varhaiskasvatukseen on lisätty vuonna 2023.
  • Kittilän varhaiskasvatuksessa on moniammatillisissa tiimeissä työstetty ruokakasvatukseen toimintaohjeita. Samalla varhaiskasvatus sitoutuu osaltaan lasten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Varhaiskasvatuksella on keskeinen merkitys lapsen ravitsemuksen, tottumusten sekä syömiseen liittyvien taitojen ja tapojen kehittymisessä. Ruokailu ja ruokakasvatus ovat osa kokonaisvaltaista hyvinvointioppimista, joka tapahtuu varhaiskasvatuksessa lapsiryhmässä ja aikuisten ohjauksessa tapahtuvissa vuorovaikutustilanteissa. Tavoitteina on mm. ohjata lasta monipuoliseen ja vaihtelevaan ruokavalioon, opastaa omatoimiseen ruokailuun ja hyviin pöytätapoihin sekä järjestää kiireettömiä, miellyttäviä ja virkistäviä yhdessäolon hetkiä. Välipalalistan laadinnassa on tarkasteltu lisäksi suolan, sokerin, rasvan ja lisäaineiden määrää. Listalle on nostettu ennen kaikkea puhdas ruoka, jota valmistetaan perusraaka-aineista.
  • Perhekeskuskoordinaattori ja liikuntasihteeri osallistuvat valtakunnalliseen verkostoon, joka pohtii elintapaohjauksen edistämistä ja tukemista osana perhekeskuskehittämistä. Yhtenä konkreettisena asiana on pohtia, voivatko perhekeskukset olla tulevaisuudessa osa hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyönä toteutettavaa perheiden elintapa- ja liikuntaneuvonnan palveluketjua. 
  • Lapin vanhempien webinaareihin aiheena on ollut syksyllä 2023 elintavat: 5.9.2023 Perheen uni ja 3.10.2023 Perheen ravitsemus ja ruokakasvatus. 
  • Kunnan liikuntasalien käyttö matalalla kynnyksellä: MLL:n ja perhekeskuksen perhekahvilat järjestetään urheiluhallissa, jossa mahdollisuus vapaaseen liikuntaan. MLL ja SBC Levin kanssa yhteistyönä perhesähly/liikuntakerho kirkonkylällä urheiluhallissa ja Sirkassa koulun salissa. Niistä on viestitty perheille.
  • Valtakunnallisista palveluista on tiedotettu perhekeskuksen somekanavissa ja ne on kerätty myös Lapsiperheet -kohdevalikkoon. Sähköiseen perhekeskukseen on luotu oma osionsa: Perheiden terveelliset elämäntavat

  • Kittilälehden (N:o 31/2023, 2.8.23) Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan kirjoitus, otsikolla Perhekeskus edistää ja seuraa lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia.

Perhekeskus ei tue vain silloin kun perheellä on huolia ja murheita, vaan se koittaa myös edistää perheiden hyvinvointia. Perhekeskukseen kuuluvat liikuntatoimi, kulttuuritoimi, kirjasto, seurakunta ja järjestöt, tarjoavat perheille tekemistä ja harrastuksia, jotka tukevat perheen voimavaroja.

Lasten ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia tukevat kaikki lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivat kunnan, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin toimijat. Lähtökohtana työlle ovat neuvolan sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon tarkistukset, joissa käyvät kaikki lapset ja nuoret. Mahdolliset terveyden ja hyvinvoinnin huolenaiheet pyritään havaitsemaan ja korjaamaan varhaisessa vaiheessa.

Perhekeskus tukee perheiden terveellisiä elämäntapoja. Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa on työstetty ruokakasvatuksen toimintaohjeita ja varhaiskasvatuksella onkin keskeinen merkitys lapsen ravitsemuksen, tottumusten sekä syömiseen liittyvien taitojen ja tapojen kehittymisessä. Perhekeskus voi olla tulevaisuudessa entistä vahvemmin osa perheiden elintapa- ja liikuntaneuvontaa.

Kittilän perhekeskuksella on useita alueellisia ja valtakunnallisia yhteistyökumppaneita, jotka edistävät perheiden hyvinvointia. Sydänliiton tarjoama Neuvokasperhe.fi -sivustolta löytyy tietoa perhearkeen liittyen ja kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho mietityttää. Enjaksa.fi palvelusta löytyy ammattilaisten videoita perheiden pahaan oloon, perhe-elämään ja ihmissuhteisiin liittyen. Väestöliiton Perhepulma -palvelu tarjoaa perheille, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia, maksutonta keskustelutukea 1-5 kertaa kouluttautuneiden asiantuntijoiden kanssa liittyen esimerkiksi lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen, vanhemmuuteen, parisuhteeseen sekä seksuaalisuuden teemoihin. Lapin ensi- ja turvakodin vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelu tarjoaa tukea unipulmiin sekä lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen.

Perheen hyvinvointiin liittyvää tukea on saatavilla monipuolisesti. Otathan rohkeasti puheeksi pienetkin perheenne hyvinvoinnin huolet perhekeskuksen toimijoiden kanssa. Meidän perhekeskus haluaa olla mukana teidän elämässä, hyvinä ja haastavina aikoina.