THL:n määritelmä tehtävästä: "Perhekeskuksen tehtävänä on lähisuhde- ja perheväkivallan varhainen tunnistaminen, puheeksi ottaminen, ehkäiseminen ja tuen tarpeeseen vastaaminen. Työntekijät koulutetaan tunnistamaan lähisuhdeväkivaltaa ja puuttumaan siihen. Perhekeskuksen työntekijät tekevät yhteistyötä sosiaalityön, erikoissairaanhoidon, lastensuojelun, muiden erityispalvelujen ja viranomaisten kanssa. Yhteistyössä hyödynnetään monialaista ehkäisevän väkivaltatyön menetelmiä."
Nykytila Kittilässä:
- Neuvolassa perheiden tilanne kartoitetaan kokonaisvaltaisesti. iPana-sovelluksessa on myös väkivaltaseula.
- Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa seurataan herkästi lasten kerrontaa väkivallasta ja tehdään tarvittavat ilmoitukset.
- Lapset puheeksi -menetelmässä kartoitetaan myös käsiksi käymistä konfliktitilanteissa.
- Kittilään työstettiin oma Apua ja tukea lähisuhdeväkivaltaan -esite. Jossa kerrotaan väkivallan tunnistamisesta sekä tuesta tekijälle, uhrille ja läheisille. Ammattilaisille on tehty myös huoneentaulu valtakunnallisista väkivalta palveluista.
- Lapin ensi- ja turvakoti tukee Kittilän perhekeskuksen palveluita tarjoamalla: Matalankynnyksen väkivaltatyötä lasten ja nuorten kanssa. Yksilö-, pari-, perhe- ja ryhmätapaamisia. Lasten kaltoinkohtelun katkaisemisen työskentelyä. Turvakodista saa maksuttomasti apua ympäri vuorokauden kohdattuaan perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Turvakotiin voi mennä yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Väkivaltatilanteisiin sekä kriisiapua vaikeissa elämäntilanteissa saa kriisikeskuksesta ja lähisuhde- ja väkivaltatyön avopalvelusta.
- Valtakunnallisista palveluista on tiedotettu perhekeskuksen somekanavissa ja ne on kerätty myös Lapsiperheet-kohdevalikon osioon: Väkivallan ehkäisy.
- Kittilän ehkäisevän väkivaltatyön suunnitelma on työn alla.
- Kittilälehden (N:o 40/2023, 4.10.23) Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan kirjoitus, otsikolla Perhekeskus ehkäisee lähisuhdeväkivaltaa.
Perheessä tapahtuva väkivalta koskettaa aina kaikkia, jotka elävät sen vaikutuspiirissä, ei pelkästään tekijää ja uhria. Joskus väkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa, sillä väkivallan muotoja on monenlaisia (fyysistä, henkistä, taloudellista, seksuaalista, kulttuurista, hengellistä, vainoamista tai lapsen kaltoinkohtelua).
Perhekeskuksen tehtävänä on lähisuhde- ja perheväkivallan varhainen tunnistaminen, puheeksi ottaminen, ehkäiseminen ja tuen tarpeeseen vastaaminen. Pian julkaistava Kittilän ”Apua ja tukea väkivaltaan” -esite kertoo tarkemmin väkivallan tunnistamisesta ja sen muodoista sekä siitä mistä voi saada apua. Kaikki väkivaltaan liittyvät valtakunnallisten järjestöjen palvelut, chatit, auttavat puhelimet ja sivustot löytyvät osoitteesta https://kittila.fi/vakivallan-ehkaisy."
Lapin ensi-ja turvakodin Lähisuhde- ja väkivaltatyön avopalvelusta ja kriisikeskuksesta myös kittiläläiset saavat keskusteluapua ja tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin, myös etänä. Heillä on myös useita erilaisia auttamismalleja käytössä: Lapsen kaltoinkohtelun katkaisu auttaa perheitä, joissa vanhempi on kohdistanut lapseen väkivaltaa. Lapsilähtöinen ja nuorten väkivaltatyön auttamismallit tarjoavat tukea 7-17 vuotiaille, jotka ovat altistuneet väkivallalle ja/tai kiusaamiselle.
Väkivaltaisessa perheessä tai suhteessa elävälle on usein vaikeaa hakea apua, ja siksi on tärkeää, että myös läheiset ja tuttavat puuttuvat asiaan sellaista havaitessaan. Uhrin lisäksi väkivallan tekijälläkin on oikeus hakea ja saada apua. Ethän siis jää yksin asian kanssa!