Saamepalvelut

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. 

  • Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen. Pyydä apua palvelu toimii myös Saameksi.
  • Vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista.
  • Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Bivdde veahki!

Bivdde veahki! lea mánnábearrašiidda ja nuoraide oaivvilduvvon vuollegis šielmmá elektrovnnalaš bálvalankanála. Sáhtát bivdit veahki, jearrat ráđi dahje guođđit oktavuođaváldinbivdaga. Oktavuođaváldimiidda vástidit mánáid, nuoraid ja bearrašiid bálvalusaid bargit.

Koijâd iše!

Koijâd iše! lii pärniperruid já nuoráid čujottum šleđgâlâš palvâluskanava mii lii älkkeht finnimnáál. Puávtáh koijâdiđ iše, niävvu teikkâ kyeđđiđ ohtâvuođâväldimtáttum. Ohtâvuođâväldimáid västideh párnái, nuorâi já perrui palvâlusâi pargeeh.

Manin mus lea dovdu, ahte in leat dego earát mu ahkásaččat? Manin árga ii mana bures? Orru, ahte in biso mielde oahpuin. Mo sáhtášin doarjut iežan máná studerema? Dárbbašan vugiid ja doarjaga iežan vánhenvuhtii.
 
Nepsy-chattis oaččut doarjaga neurogirjui ja árgga čuolmmaide gullevaš gažaldagaide. Rabas juohke duorastaga dmu 15-17. Juohke mánotbaji nuppi ja njealját duorastaga fállat sámi kulturvuđot doarjaga ja dalle lea vejolaš dikšut áššiid suomagiela lassin maiddái davvisámegillii. Chattis ságastallat namaid haga.
 

Uvjj - Uvj - Uvjâ

Saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö, joka tarjoaa saamelaiskulttuurin mukaisia ja saamenkielisiä mielenterveyspalveluita matalla kynnyksellä. Palvelu on maksutonta.

SámiSoster

Valtakunnallinen saamelaisten sosiaali- ja terveysalan järjestö, joka järjestää esimerkiksi vertaistukea, leirejä, tapahtumia ja ryhmätoimintaa. 

Čoahkis - Koossa

Saamenkielinen terveys- ja hyvinvointineuvonnan materiaalipankki. Materiaaleja löytyy pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.

Saamenkielinen tieto- ja neuvonta sivusto

Sivuilta löytyy  tietoa nuorisoneuvostosta ja sen toiminnasta, saamelaisnuorten tieto- ja neuvontapalveluita ja videoblogeja. 

Kela

Kelan palvelujen saamenkieliset esitteet sekä linkit saamenkielisille Kelan sivustoille löytyvät täältä kootusti. 

Elatusapulaskuri

Lapin hyvinvointialueen elatusapulaskuri on käytettävissä kolmella eri saamenkielellä.

Lapin ensi- ja turvakodilla on lähisuhdeväkivaltaan liittyvää materiaalia myös saamenkielillä. Saamenkieliset esitteet, kortit ja kirjanmerkit voit ladata väkivallasta selviytyminen -sivulta (löytyvät sivun alhaalta).

Väestöliiton nuorille suunnattu seksuaalisuuden sanakirja löytyy nykyään myös suomessa puhuttavilla saamenkielillä.

Lapin apua eroon esite, on käännetty myös kaikille saamenkielille:

Lapin vanhemmuuden webinaarit, nyt myös omat saamewebinaarit:

Lapin alueen maksuttomat, kaikille avoimet teemalliset Vanhemmuuden webinaarit jatkuvat joka kk 2. tiistai klo: 18-19.

Alustuksen aiheeseen tekee perhekeskusverkoston ammattilainen, jonka jälkeen on vapaata keskustelua aiheen tiimoilta. Saat vapaasti olla kuulolla tai aktiivisesti osallistua ja kysellä.

27.8 saamewebinaari, Saamenkieli perheessä, näkökulmia arjen valinnoista

24.9 saamewebinaari, Tukea arkeen – saameperheohjaaja lapsiperheen tukena

22.10 saamewebinaari, Riittävän hyvä vanhemmuus saamalaisperheessä

26.11 saamewebinaari, Turvallisuuden tunne saamelaisperheessä

Osallistua voit anonyymisti Teamsilla tästä linkistä: https://bit.ly/vanhemmuudenweb

Kuva
Mainoskuva, samat tiedot tekstissä
Ota yhteyttä