Saamepalvelut

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. 

  • Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen. Pyydä apua palvelu toimii myös Saameksi.
  • Vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista.
  • Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Pyydä apua!

Pyydä apua! -nappi on matalan kynnyksen yhteydenottokanava lapsiperheiden ja nuorten palveluihin. Nappia painamalla avautuu yhteydenottolomake, jolla voit kysyä neuvoa tai pyytää apua omaan tai läheisesi tilanteeseen liittyen. Voit asioida nimellä tai nimimerkillä. Sinuun ollaan yhteydessä 1–2 arkipäivän aikana. Yhteydenottoihin vastaavat perhekeskuksen työntekijät. Paikkakunnasta riippuen vastaajat ovat Lapin hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöitä. Pyydä apua! on käytössä suomeksi, inarinsaameksi ja pohjoissaameksi.

Bivdde veahki!

Bivdde veahki! -boallu lea vuollegis šielmmá oktavuođaváldinkanála mánnábearrašiid ja nuoraid bálvalusaide. Go boalu coahkkala, de rahpasa oktavuođaváldinskovvi, mainna sáhtát jearrat ráđi dahje bivdit veahki iežat dahje lagas olbmo dillái. Sáhtát dikšut áššiid namain dahje nammamearkkain. Dutnje váldojuvvo oktavuohta 1-2 árgabeaivvi siste. Oktavuođaváldimiidda vástidit bearašguovddáža bargit. Iešguđet báikegottiid mielde vástideaddjit leat Lappi buresveadjinguovllu gielddaid, organisašuvnnaid dahje searvegottiid bargit.
 

Koijâd iše!

Koijâd iše! -puállu lii vyeligis šiälmá ohtâvuođâväldimkanava pärniperrui já nuorâi palvâlussáid. Ko tun tiädáh puálu, te lekkâs ohtâvuođâväldimluámáttâh, moin tun puávtáh koijâdiđ ravvuid tâi pivdeđ iše jieijâd tâi aldaulmuu tilán. Tun puávtáh ášástâllâđ noomáin tâi nommâmerháin. Tunjin váldoo ohtâvuotâ 1-2 argâpeeivi siste. Ohtâvuođâväldimáid västideh peerâkuávdáá pargeeh. Päikkikuudij mield västideijeeh sättih leđe Laapi pyereestvaijeemkuávlu, kieldâi, seervij já servikuudij pargeeh.


 

Miksi minusta tuntuu, etten ole kuten muut ikäiseni? Miksi arki ei suju? Tuntuu, etten pysy opinnoissa mukana. Kuinka voisin tukea lapseni opiskelua? Tarvitsen keinoja ja tukea omaan vanhemmuuteeni. Nepsy-chat auttaa nuoria, nuoria aikuisia ja vanhempia neurokirjoon ja yleisesti arjen pulmiin liittyvissä kysymyksissä. Keskusteleminen on nimetöntä. Vastaajana chatissa on lappilaisia nuorten ja perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Palvelemme joka torstai klo 15–17.

Pohjoissaamenkielistä ja kulttuurinmukaista palvelua on saatavilla joka kuukauden 2. ja 4. torstai (22.8., 12.9., 26.9., 10.10., 24.10., 14.11., 28.11. ja 12.12.).

Manin mus lea dovdu, ahte in leat dego earát mu ahkásaččat? Manin árga ii mana bures? Orru, ahte in biso mielde oahpuin. Mo sáhtášin doarjut iežan máná studerema? Dárbbašan vugiid ja doarjaga iežan vánhenvuhtii.
 
Nepsy-chattis oaččut doarjaga neurogirjui ja árgga čuolmmaide gullevaš gažaldagaide. Rabas juohke duorastaga dmu 15-17. Juohke mánotbaji nuppi ja njealját duorastaga fállat sámi kulturvuđot doarjaga ja dalle lea vejolaš dikšut áššiid suomagiela lassin maiddái davvisámegillii. Chattis ságastallat namaid haga.
 

Uvjj - Uvj - Uvjâ

Saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö, joka tarjoaa saamelaiskulttuurin mukaisia ja saamenkielisiä mielenterveyspalveluita matalla kynnyksellä. Palvelu on maksutonta.

SámiSoster

Valtakunnallinen saamelaisten sosiaali- ja terveysalan järjestö, joka järjestää esimerkiksi vertaistukea, leirejä, tapahtumia ja ryhmätoimintaa. 

Čoahkis - Koossa

Saamenkielinen terveys- ja hyvinvointineuvonnan materiaalipankki. Materiaaleja löytyy pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.

Saamenkielinen tieto- ja neuvonta sivusto

Sivuilta löytyy  tietoa nuorisoneuvostosta ja sen toiminnasta, saamelaisnuorten tieto- ja neuvontapalveluita ja videoblogeja. 

Kela

Kelan sivuilla voi vaihtaa kieleksi myös saamenkielet.

Kelasta voi halutessaan pyytää äitiyspakkaukseen saamenkielisen Ilo pisaroi! -ensikirjan kaikilla kolmella saamen kielellä. Tilauksen voi tehdä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen saame@kela.fi. 

Sano se saameksi

Suomi–saame-suomi-fraasisanakirja verkkoon, jonne kaikki voivat ehdottaa haluamiaan fraaseja käännettäväksi.

Kuáti -materiaalipankki

Kuati on Saamelaiskäräjien ylläpitämä saamelaisen varhaiskasvatuksen materiaalipankki. Sivuston tarkoitus on toimia saamelaisen varhaiskasvatuksen johtamisen pedagogisena, kielen ja kulttuurinmukaisen toiminnan sekä verkostoitumisen välineenä. 

Oahpa sániid digisanakirja

Digisanakirja tavallisimmista pohjoissaamen kielen sanoista.

Unna Junná Yle areenassa

Sámegielat Unna Junná-prográmmas lihkadit sihke muitalusaid, árbevieruid ja dálá sámemánáid máilmmis. Prográmmas leat fárus buot golbma Suomas hállonjuvvon sámegiela: davvisáme-, anáraš- ja nuortalašgiella. / Saamenkielisessä Unna Junná-ohjelmassa liikutaan sekä tarinoiden ja perinteiden että nykypäivän saamelaislasten maailmassa. Ohjelmassa ovat mukana kaikki kolme Suomessa puhuttua saamen kieltä: pohjois-, inarin- ja koltansaame.

Saamenkielinen varhaiskasvatus

Äidinkieleltään saamenkielisillä lapsilla on Suomessa oikeus saamenkieliseen varhaiskasvatukseen. Oikeus koskee kaikkia kolmea Suomessa puhuttavaa saamen kieltä eli pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Oikeus saamenkieliseen varhaiskasvatukseen koskee saamelaislapsia koko Suomessa

Elatusapulaskuri

Lapin hyvinvointialueen elatusapulaskuri on käytettävissä kolmella eri saamenkielellä.

Lapin ensi- ja turvakodilla on lähisuhdeväkivaltaan liittyvää materiaalia myös saamenkielillä. Saamenkieliset esitteet, kortit ja kirjanmerkit voit ladata väkivallasta selviytyminen -sivulta (löytyvät sivun alhaalta).

Väestöliiton nuorille suunnattu seksuaalisuuden sanakirja löytyy nykyään myös suomessa puhuttavilla saamenkielillä.

Lapin apua eroon esite, on käännetty myös kaikille saamenkielille:

 

 

Ota yhteyttä