Kittilän kunnan palvelut:
Perheoikeudellisia palveluja ovat adoptiopalvelut, lastenvalvojapalvelut ja tuomioistuimelle annettavat palvelut. Lastenvalvojapalveluita ovat isyyden ja äitiyden selvittäminen sekä lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvät sopimusneuvottelut ja sopimusten lainvoimaiseksi vahvistaminen sekä lapsen tuettuun ja valvottuun tapaamiseen sekä valvottuun vaihtoon liittyvät järjestelyt. Lisäksi perheoikeus tarjoaa perheasioiden sovittelua ja puolison elatusavun turvaamiseen liittyviä palveluja. Tunturi-Lapin ja Pellon kunnat ovat avanneet perheoikeudellisiin palveluihin lastenvalvojalle sähköisen yhteydenottopyynnön ja se toimii Virtu.fi palvelussa.
Muut Kittilän palvelut:
Petri Mäkynen on erityistason seksuaaliterapeutti NACS, seksuaalineuvoja SSS ja pariterapeutti joka tarjoaa seksuaali ja pariterapiaa Sirkassa. Aina ensin tehdään puolentunnin ilmainen alkukartoitus ja terapia aikoja voi varata klo 9-20 väliltä.
Lapin ensi- ja turvakoti ry:n palvelut
Tukea vanhemmuuteen, eroon ja väkivaltatilanteisiin sekä kriisiapua vaikeissa elämäntilanteissa.
- Kriisikeskus: Maksutonta keskusteluapua ajanvarauksella myös etänä vaikeissa elämäntilanteissa ja elämänkriiseissä, odottamattoman, järkyttävän tapahtuman kohdatessa, akuuteissa erotilanteissa tai eron harkintatilanteisiin, uskottomuus- ja pettämiskokemuksista selviytymiseen ja tilanteissa, joissa omat selviytymiskeinot ei riitä
- Lähisuhde ja väkivaltatyön avopalvelu: Keskusteluapua aikuisille, nuorille (13-17 v.), 7-12 vuotiaille lapsille sekä perheille ajanvarauksella myös etänä: haasteelliset ja pitkittyneet erotilanteet, henkisen tai fyysisen väkivallan uhka, huoltajuus ja lasten tapaamisten kiistat, vieraannuttaminen, vainoaminen ja erotilanteissa myös lapsille tukea
- Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelusta ohjausta, tukea ja neuvontaa: Tukea vauvaa odottavalle. Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus. Uniohjaus
Kittilään ollaan laajentamassa MIB:n (Mothers in Business) Lapin paikallistoimintaa. Mothers in Business on urasta kiinnostuneiden naisten oma järjestö, joka mahdollistaa äitien verkostoitumisen, itsensä kehittämisen ja paikallisiin yrityksiin tutustumista omien voimavarojen mukaan. Meille työn ja perheen sujuva yhdistäminen on yhteinen tavoite.
Sähköiset palvelut:
Ensi- ja turvakotien liiton - Nettiturvakoti
Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla heille tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Sivustolla autetaan myös väkivallan todistajina tai kohteina olleita lapsia ja nuoria. Sivuilta voi ladata Turvakamu sovelluksen, lisäämään lapsen tai nuoren turvallisuutta sekä tukemaan väkivallasta selviytymistä.
Ensi- ja turvakotien liiton - Apua eroon
Tietoa eroon liittyen vanhemmille, lapsille ja nuorille, Kaksi kotia –sovellus jossa työkalut arjen hoitamiseen, kun lapset asuvat kahdessa kodissa. Heillä on myös apua eroon -chat ja muita teemallisia chatteja sekä lapsille ja nuorille chat joissa voi keskustella vanhempien eroon liittyvistä asioista.
Tuki ja apuväline eron jälkeiseen vanhemmuuteen
MIELI ry:n Vanhemmuus-sivusto
Artikkeleita ja Mielivartti vanhemmille -videoita, joiden tarkoituksena on vahvistaa niin vanhemman kuin lapsenkin mielen hyvinvointia. Odotusaikaa, vauva-aikaa, leikki-ikää sekä esikoulu- ja alakouluikää käsittelevät videot tarjoavat vertaistukea ja vinkkejä vanhemmuuden arkeen.
Mielenterveystalon Eron omahoito
Oletko juuri eronnut tai eron keskellä? Haluaisitko apua selviytyäksesi eteenpäin? Eron omahoito-ohjelma voi auttaa.
Vanhempainnetti tarjoaa mm. paljon tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, myös vanhempien eroon, osiossa tukea perheen huoliin ja kriiseihin. MLL:n Nuori-vanhempi-aikuinen sanakirja, antaa vastauksia murrosikäisen vanhemmille.
Väestöliiton Vanhemmat osio ja Parisuhteet osio
Artikkeleita, videoita, podcasteja, kursseja, testejä ja monia muita verkkomateriaaleja.
Tukea ja tietoa aiheista: parisuhde, vanhemmuus, seksuaalisuus, kriisit, päihteet ja riippuvuudet, hyvinvointi ja terveys, arki, nuorten elämä, ihmissuhteet sekä monikulttuurisuus. Ajanvaraus chat, kun koet haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Voit varata ajan sähköpostiosoitteella tai Hyvä kysymyksen käyttäjäksi rekisteröityneenä. Uusia vapaita aikoja avautuu palveluun lähes joka päivä.
Vanhemman opas - Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon
Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon Opas eroa harkitseville ja eroaan työstäville vanhemmille ja heidän läheisilleen. Hyödyllisiä yhteystietoja ja lukuvinkkejä.
Kiukkukirja on aggressiokasvatuksen käsikirja alle kouluikäisen lapsen vanhemmille.
Lue käytännön ohjeita ja esimerkkejä asiallisesta tahtokasvatuksesta.
Parisuhdepuhelin on suunnattu kaikille, jotka kaipaavat tukea parisuhteeseen liittyen tai tietoa eri palveluista parisuhteen tueksi. Puhelin palvelee ma kello 14-16. Parisuhdepuhelin numero 050 337 9053. Parisuhdeteemainen päivystyschat palvelee ti-ke kello 12-15.
Kasvatus- ja perheneuvonta ry Kasper
Sivuilla on hyviä kirjavinkkejä eroperheiden lapsille suunnatuista kirjoista. Lisäksi sieltä on ladattavissa vuonna 2021 julkaistu 10 vuotiaan Elsan teos Kasperin nykyhetki, jossa kuvataan humoristisella otteella Kasperin elämää kahdessa kodissa.
Erosta elossa - miehille ero-ongelmien käsittelyyn ja selviämiseen. Lyömätön linja- apua läheisiään kohtaan väkivaltaa käyttäneille miehille. Väkivaltaa kokeneet miehet - apua henkistä ja fyysistä väkivaltaa kokeneille miehille. Vieraasta veljeksi - tukea maahanmuuttaneille miehille. Toiminnan miehet- hyvinvointi ja osallisuutta miehille. Masi - apua isien masennusoireisiin tai niiden kohtaamiseen perheessä. Isyyden tueksi- tukea isyyteen.
Monimuotoiset perheet -verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.
Suomen Uusperheiden Liitto ry (Supli)
Tarjoavat uusperheille neuvontatyön lisäksi osallisuutta mahdollistavaa vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, osaamista vahvistavaa koulutus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuutta olla mukana yhteiskunnallisessa tutkimus- ja vaikuttamistyössä. Tukimuotoina mm. vertaistukitoimintaa myös verkossa, uusperhelomat, uusperheneuvontaa.
He ovat kaksos-, kolmos- tai nelosperheiden valtakunnallinen järjestö. Toiminnan tavoitteena on tukea monikkoperheiden hyvinvointia sekä edistää monikkoperheiden yhdenvertaisuutta verrattuna yksittäin lapsensa saaneisiin. Yhdistys tarjoaa ja tuottaa tietoa monikkoudesta sekä vaikuttaa monikkoperheille tärkeisiin asioihin.
He edustaa lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Näitä perheitä ovat esimerkiksi mies- ja naisparien sekä transihmisten lapsiperheet. Sateenkaariperheessä voi olla yksi, kaksi tai useampia vanhempia.
Valtakunnallinen kokemusasiantuntija adoptiopolulla odotuksesta aina lapsen aikuisuuteen asti. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä sekä kotimaasta että ulkomailta adoptoineet tai adoptiota harkitsevat sekä adoptoidut, adoptioperheen läheiset ja muut, jotka kannattavat yhdistyksen päämääriä.
Johtava kahden kulttuurin perheiden asiantuntija ja edunvalvoja. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea eri syistä Suomeen muuttaneiden ja Suomessa syntyneiden ihmisten kaksisuuntaista kotoutumista.
Vertaistukiyhdistys, joka tarjoaa tukea ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa tai nuorena aikuisena. Yhdistys järjestää vertaistukiryhmiä, vertaistukiviikonloppuja ja vertaistapaamisia sekä välittää tukihenkilöitä.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tahattomasti lapsettomien yhteisö, joka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan toimintaan ovat tervetulleita kaikki tahatonta lapsettomuutta kokevat tai kokeneet. Olennaista on oma kokemus siitä, että ei voi syystä tai toisesta saada lasta tai lisää lapsia, vaikka haluaisi, tai että lapsettomuuskokemus on yhä osa elämää, vaikka olisi lapsen tai lapsia saanutkin.
Toimeksiantosuhteisen perhehoidon valtakunnallinen asiantuntijajärjestö. Perhehoitoliitto on olemassa, jotta perhehoitajat voivat keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä eli sijoitetuista lapsista ja nuorista, vammaisista lapsista ja aikuisista, mielenterveyskuntoutujista ja ikäihmisistä huolehtimiseen. Tavoitteena on, että hyvää perhehoitoa on tarjolla kaikille sitä tarvitseville.
Valtakunnallinen työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiyhdistys. Toiminta on avointa kaikille leskeytyneille puolison kuolinsyystä, parisuhteen muodosta ja perhetilanteesta riippumatta.
Yhden Vanhemman Perheiden Liitto
Lastensuojelujärjestö, jonka tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa. Heidän palveluistaan löytyy mm.
-
Eroinfopäivystys puhelin, kun haluat keskustella siitä kuinka lapsen elatusapu lasketaan, lapsen asuminen, huolto ja tapaamiset muualla asuvan vanhempansa kanssa järjestetään eron jälkeen, soita Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Eroinfo- puhelimeen. 020- 774 9800, Ma-to 10.00-16.00 ja ke 10-19 (hinta 0.0835 euroa/puhelu + 0,0702 euroa/minuutti (lankapuhelin ) (alv 24%) tai 0.0835 euroa/puhelu + 0.1717 euroa/minuutti (matkapuhelin) (alv 24%)
-
Vanhempien eron abc-chat, jossa voit kysyä eroon, lapsen elatukseen, huoltoon ja tapaamisiin liittyvistä asioista. Maanantaisin klo 10-11
- Teemoitetut chatit Tukinetissä kaikille yhden vanhemman perheille. Kussakin chatissa saattaa olla tarkemmin rajattu teema ja kohderyhmä, kuten esimerkiksi täysin yksin lasta kasvattavat vanhemmat, eron kokeneet tai teini-ikäisten lasten vanhemmat.