Vuoden 2023 perhekeskuksen kehittämistyö

Tammikuu:

  • Meidän perhekeskusverkostossa on tällä hetkellä 74 lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivaa ammattilaista, sisältäen niin kunnan ja hyvinvointialueen kuin 3. sektorinkin toimijoita. Heille teen kuukausittaisia infokirjeitä, jossa tuon heille tietoa Lapin ja valtakunnallisista perhekeskusverkostoista sekä tiedotan ajankohtaisista Kittilän perhekeskuksen asioista. Lisäksi meillä on joka keksiviikkoaamu vartin etäaamukahvit, joissa kukin vuorollaan esittelee toimintaansa ja tullaan näin tutummiksi.
  • Somen päivittäminen ja teille perheille viestiminen on iso osa perhekeskuskoordinaattorin työtä joka kuukausi.
  • Tammikuussa päivitettiin meidän perhekeskusverkostoa ja sen puhelinluetteloa sekä perheiden palveluiden opasta.
  • Perhekeskus käsikirja saatiin valmiiksi, julkaisen sen heti kun saadaan se vielä saavutettavaan muotoon.
  • Kunnan nettisivujen lapsiperheet -valikko on kokonaan uudelleen järjestelty ja seuraavaksi työn alla on nuoret -kohdevalikko.
  • Perhekeskus verkoston ammattilaisille työvälineeksi tehtiin nuoren / perheen palveluiden ja toimijoiden kartoituslomake.
  • Tammikuussa pidettiin työpaja sekä nuorille että perhekeskuksen ammattilaisille, aiheena nuorten palveluiden kehittäminen.
  • Järjestöjen ja seurakunnan kanssa tehtiin yhteisesti järjestettävien tapahtumien vuosikello. Suurempia tapahtumia siis järjestetään jatkossa entistä enemmän yhteistyönä. Mukana vuosikellon suunnittelussa olivat kunnasta perhekeskuskoordinaattori, liikuntasihteeri ja kulttuurisihteeri sekä edustettuna Kittilän seurakunta, Kittilän Vesaiset, Erityislastenomaiset ELO ry, Kittilän MLL, Partio ja 4H.
  • Perhekeskuksen Touhutreffit ja MLL:n perhekahvilat yhdistettiin kirkonkylällä. Jatkossa tällä pystytään panostamaan kohtaamispaikkatoiminnan laatuun ja siihen että siellä on esim. aina ihminen vastanottamassa uusia perheitä.
  • Kittilälehden kanssa on neuvoteltu tulevista perhekeskuksen jutuista. Tämä toive nousi sekä teiltä perheiltä syksyn 2021 kyselyssä että perhekeskuksen ammattilaisten työpajasta.
  • Myös alueellista yhteistyötä perhekeskuksen osalta on tehty Muonio, Enontekiön sekä Inarin kanssa.

Helmikuu:

  • Meidän perhekeskus verkosto on kasvanut entisestään. Tällä hetkellä siihen kuuluu 82 jäsentä ja ollaan saatu paljon järjestöjen edustajia lisää mukaan verkostoon. Onkin tärkeää, että myös järjestöt ja seurakunta ovat mukana verkostossa, sillä he kohtaavat paljon lapsia, nuoria ja perheitä omassa toiminnassaan. Harrastustoiminnan kautta lapsen, nuoren ja perheen elämässä on enemmän aikuisia, jotka voivat havaita heidän huolet. Ja mitä aikaisemmin ne huolet havaitaan, sen aikaisemmin voi perhekeskus verkosto tukea niissä yhdessä. Verkosto saa tietoa mm. kuukausittaisten infokirjeiden ja viikoittaisten etäaamukahvien avulla. Tässä kuussa olen työstänyt myös erilaisia verkostokarttoja meidän perhekeskusverkostosta, jotta toimijatkin hahmottavat ketä verkostoon kuuluu ja lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelee.
  • Perhekeskuksen palvelua ja toimintaa yhteen sovittavasta johtamisesta vastaa toimialajohtajista koostuvat ohjausryhmä. Ohjausryhmä käy palavereissaan keskustelua Kittilän perhekeskuksen kehittämisestä ja tulevista kehittämiskohteista. Helmikuussa ollaan suunniteltu ohjausryhmälle aiheita tälle vuodelle ja kokoukset jatkuvat maaliskuussa.
  • Somen päivittäminen ja teille perheille viestiminen (esim. kuntatiedotteen välityksellä, kuukausikalenterin työstäminen) sekä kittila.fi/lapsiperheet valikon ylläpito on iso osa perhekeskuskoordinaattorin työtä joka kuukausi. Helmikuussa alkutyöstin kittila.fi/nuoret kohdevalikkoa, joka seuraavaksi lähti nuoriso ja vapaa-ajan ohjaajille, jotka puolestaan työstävät yhdessä nuorten kanssa valikon loppuun. Helmikuussa tein myös perhekeskukselle oman somesuunnitelman, joka sekin oli yksi perhekeskuksen tavoitteista tälle vuodelle.
  • Maaliskuussa järjestetään yhden vanhemman vertaistuki tapaaminen, sen järjestelyjä mm. tilat ja lastenhoitoa on hoidettu helmikuussa.
  • Pyydä apua palvelun käyttö on tämän vuoden puolella lisääntynyt. Kiitos ihan jokaiselle, joka on uskaltanut pyytä apua omaan tilanteeseensa napin kautta. Sen kautta tulleisiin yhteydenottoihin vastaa Kittilän perhekeskuksen ammattilaiset, sen mukaan ketä asia koskee.
  • Kunnassa toimii monia monialaisia työryhmiä koko ajan. Esimerkiksi helmikuun neuvolatyöryhmässä saatiin fysioterapeutin ja toimintaterapeutin vinkkejä varhaiskasvatukselle ja myös nuorten monialaisen yhteistyön suunnittelua ja toimeenpanoa kehittämistä varten kokoontuva nuorten ohjaus- ja palveluverkosto MoSpa kokoontui helmikuussa. Siellä kuultiin mm. valtakunnallisesta etsivän nuorisotyön käsikirjasta, jota työstämässä on ollut myös Kittilän etsivä nuorisotyöntekijä.
  • Perhekeskuksen kehittämisessä tehdään paljon myös alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä. Helmikuussa kokoontui valtakunnallinen perhekeskusverkosto jossa puhuttiin mm. verkostojohtamisesta ja perhekeskuksen arvioinnin mittareista sekä Lapin perhepalveluiden verkosto, jossa puhuttiin mm. kohtaamispaikkatoiminnasta. Myös Lapin perhekeskuskoordinaattorit kokoontuvat säännöllisesti. Helmikuussa työn alla ovat lapin vanhemmuuden tuen webinaarit ja Kittilän, Muonio-Enontekiön ja Inarin perhekeskuskoordinaattorit ovat työstäneet apua eroon esitettä.
  • Kittilän perhekeskuskoordinaattori on myös mukana Lapin perhekeskuksen konseptointi työssä. Työskentely alkoi alkuhaastattelulla ja jatkuu tästä eteenpäin kuukausittaisissa työpajoissa aina elokuulle saakka.
  • Tammikuun nuorten palveluiden kehittämisen työpajan aineistoa on käyty läpi ja jatkotyöstetty. Samaan aikaan on tehty jo suunnitelmia ja järjestelyjä maaliskuun Neuropsykiatrisen kirjo elämänkaarella ja ammattilaisten rooli arkea tukemassa –työpajaan.
  • Perhekeskuksen perhetyölle työstettiin helmikuussa omaa palautekyselyä. Sen kautta saadaan tärkeää tietoa palvelun tarpeellisuudesta. Ollaan kehitetty myös vauva perheiden vertaistuki whatsapp ryhmä toimintaa. Jatkossa vaikka et pääsisi ryhmäneuvolaan, jossa ryhmät luodaan, voit pyytää ryhmän kutsulinkin perhetyöntekijöiltä ja pääset sillä ryhmään mukaan.

Maaliskuu:

  • Maaliskuussa olen pohtinut tarkemmin sitä, miten meidän perhekeskuksen palvelun käyttäjät voivat olla mukana palvelujen kehittämisessä. Vanhemmat saivat ilmoittautua viime vuonna kehittäjävanhempi-ryhmään, joka on vastannut erilaisiin perhekeskusta koskeviin kyselyihin kuukausittain. Heistä myös yksi vanhempi on aina mukana perheiden edustajana, perhekeskuksen ammattilaisten työpajoissa, joissa kehitetään perhekeskuksen palveluista. Perheiden whatsapp ryhmistä tehtiin myös kysely maaliskuussa perheille ja perheiden toiveiden mukaan mm. Touhutreffien wa-ryhmä muutettiin kaikkien kohtaamispaikkatoimintojen ilmoituskanavaksi. Nuorille järjestettiin oma työpajansa tammikuussa nuorten palveluista ja he tulevat muokkaamaan nuorisotyöntekijöiden kanssa kunnan sivujen nuoret –kohdevalikon itselleen sopivaksi. Nuorisovaltuustosta on myös edustaja perhekeskusverkostosta ja heilläkin on mahdollisuus osallistua aina ammattilaisten työpajoihin. Lapset puolestaan osallistuvat perhekeskuksen palveluiden kehittämiseen esim. varhaiskasvatuksessa järjestettävissä lasten palavereissa tai osallistavassa budjetoinnissa, joiden avulla he saavat vaikuttaa toimintaan. Lisäksi kohtaamispaikkatoimintaan liittyen tulen tekemään siellä käyville lapsille oman haastattelun, jossa he voivat arvioida toimintaa ja esittää toiveita kohtaamispaikkatoiminnalle.
  • Maaliskuussa on työstetty yhdessä perhekeskusverkoston ammattilaisten kanssa myös lasten ja nuorten monialaisten tukipalveluiden kaaviokuvaa. Siinä palvelut on sijoitettu kaavioon, sen mukaan ovatko ne ennaltaehkäiseviä vai vaativan tuen palveluita. Se on varmasti valmis julkaistavaksi huhtikuussa.
  • Vanhempien webinaarien aiheet suunniteltiin lapin perhekeskuskoordinaattoreiden kanssa perheille tehdyn kyselyn pohjalta. Webinaarit, nimeltään ”Paloko pärheet, kuormittaako arki? –keinoja ja tukea parempaan perhearkeen”, starttaavat huhtikuussa ja ne järjestetään joka kuun ensimmäisenä tiistai iltana. Kannattaa tulla kuulolle monipuolisista ja eri-ikäisiä lapsia ja nuoria koskevista aiheista.
  • Yhden vanhemman perheiden vertaistuki toiminta saatiin vihdoin kunnolla käynnistymään maaliskuun tapaamisessa. Yhden vanhemman perheiden liiton Markku oli mukana tapaamisessa kanssani. Tästä eteenpäin yhden vanhemman vertaistukitapaamiset pyörivät säännöllisemmin myös Kittilässä.
  • Maaliskuun perhekeskuksen ammattilaisten työpajassa aiheena oli Neuropsykiatrisen kirjo elämänkaarella ja ammattilaisten rooli arkea tukemassa. Kuultiin hyviä puheenvuoroja aiheeseen liittyen ja saatiin työvälineitä arkeen vietäväksi. Ryhmätöiden tuloksena sovittiin myös konkreettisia asioita, joita kehitetään eteenpäin.
  • Perhepolku-malli tarjoaa vanhemmille tietoa ja vertaistukea lapsen ja nuoren tärkeissä kehitysvaiheissa. Perhepolun tavoitteena on tukea perheitä ryhmäneuvoloiden sekä varhaiskasvatuksen ja koulun vanhempainiltojen kautta. Meillä Kittilässä malli on ollutkin jo käytössä ryhmäneuvolassa, nyt siihen koulutettiin myös varhaiskasvatuksen työntekijöitä. Seuraavaksi lähdetään juurruttamaan mallia varhaiskasvatukseen ja kehittämään työkalupakkia vanhempainiltoja varten.
  • Perhekeskuksen ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran tälle vuodelle maaliskuussa. Siellä keskusteltiin mm. ohjausryhmän kokoonpanosta, käytiin läpi ajankohtaisia asioita sekä pohdittiin päättäjien perhekeskus infoja. Lisäksi kävimme sekä tammikuun että maaliskuun työpajojen kehittämiseen nostetut asiat läpi.
  • Kittilälehden kanssa yhteistyössä aloitimme Perhekeskuksen kuulumiset -sarjan, johon kirjoitan joka kuukausi jutun siitä, miten perhekeskus toimii teidän perheiden näkökulmasta. Maaliskuun jutussa kerron miten perhekeskuksen tehtävä Tarjoaa varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta toteutuu meillä. Sen julkaisu menee harmillisesti vasta huhtikuulle
  • Nappulahiihtoja järjesteltiin seurakunnan, järjestöjen (Vesaiset, MLL ja ELO) ja kunnan liikuntatoimen kanssa yhdessä, kunnes tapahtuma jouduttiin perumaan sään vuoksi. Onneksi löysimme vielä huhtikuulle uuden ajankohdan tapahtumalle.

Huhtikuu:

  • Tunturi-Lapin, Pellon, Inarin ja Utsjoen kuntien kanssa kehitettiin yhteinen Apua eroon esite. Esite antaa konkreettisia neuvoja tilanteisiin, kun perheessä päädytään eroon. Esite löytyy meidän Apua eroon sivustolta: https://kittila.fi/apua-eroon
  • Ensimmäinen vanhempien webinaari, nimeltään ”Paloko pärheet, kuormittaako arki? –keinoja ja tukea parempaan perhearkeen”, pidettiin huhtikuussa aiheena Erityisperheen erilainen toimiva arki. Seuraava järjestetään 2.5.23 aiheella Ristiriitatilanteet ja tunteet arjessa. Kannattaa tulla kuulolle monipuolisista ja eri-ikäisiä lapsia ja nuoria koskevista aiheista.
  • Kittilän perhekeskus on kuvattu PTV:hen eli se löytyy suomi.fi palvelusta.
  • Perhekeskus ammattilaisille on järjestetty mm. parisuhde teemainen koulutus sekä itsemurhien ehkäisykoulutusta. Lapset puheeksi menetelmän koulutuksia on järjestelty tässä kuussa. Perhekeskuskoordinaattori osallistui kohtaamispaikkatoiminnan arviointi koulutukseen ja tämän vuoden aikana on tarkoitus lähteä arvioimaan meidän kohtaamispaikkatoimintaa.
  • Huhtikuussa käynnistyi myös Talousneuvola toiminnan kehittäminen Kittilään ja koko lappiin. Lapin perhekeskuskoordinaattoreiden, Posken Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen sekä Ulosottolaitoksen ennakoivan talousneuvonnan kanssa suunnitellaan talousneuvolatoiminnan jalkauttamista lappiin. Talousneuvola on matalan kynnyksen palvelu, jossa voit keskustella ilman ajanvarausta arjen raha-asioista. Siellä voit pohtia tilannettasi, saada neuvoja ja kartoittaa vaihtoehtojasi asiantuntijoiden kanssa.
  • Kittilän perhekeskuksen ja liikuntatoimen, Kittilän seurakunnan sekä Kittilän Vesaisten kanssa toteutettiin nappulahiihto ja koko perheen ulkoilutapahtuma.
  • Kittilälehden kanssa yhteistyö jatkui Perhekeskuksen kuulumiset –sarjan kanssa, huhtikuussa aiheena oli perhekeskuksen tehtävä Auttaa sovinnolliseen eroon ja vanhemmuuden jatkumiseen.
  • Maaliskuun perhekeskuksen työpajassa nousi idea, että muokataan kunnan lapsiperheet sivujen ”Kun huoli herää” –osiota” ja huhtikuussa se myös muokattiin. Osio on nykyään nimeltään Nepsy ja löytyy täältä: https://kittila.fi/nepsy
  • Maaliskuun perhekeskuksen työpajassa sovittiin myös Kolpeneen ohjaajien vetämistä avoimista materiaalityöpajoista ammattilaisille ja perheille. Ensimmäinen Avoin materiaalityöpaja järjestetään 4.5.23
  • Yksi meidän perhekeskuksen tämän vuoden tavoitteista oli Perhekeskuksen poikkihallinnollisen toimintakulttuurin vahvistaminen. Toimenpiteinä: Yhteistyökäytänteiden ja palvelupolkujen kehittäminen ja verkoston ideoihin ja tarpeisiin tarttuminen. Me hengen vahvistaminen viikoittaisilla aamukahveilla ja niiden sisältöjen kehittäminen. Mittareina: Työpajoihin nousevat tarpeet verkostolta ja aamukahveille osallistujien määrä. Valmiit visuaaliset palvelupolut verkostolle ja myös kotisivuille perheille nähtäväksi. Perhekeskusverkostolle tehtiin huhtikuussa kysely toiveista Kittilän perhekeskuksen kehittämiselle: työpajoilla, aamukahveille ja materiaaleille.
  • Lapin Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen työskentelyjaksoilla olevat perhekeskuskoordinaattorit kokoustavat kahden viikon välein etänä. Niillä kerroilla meillä on monesti jokin teema, jota työstetään yhdessä tai jonkin toimijan esittely. Huhtikuussa kuultiin Väestöliiton maksuttomasta Perhepulma palvelusta, josta on tarkoitus nyt kertoa omille perhekeskusverkostoille ja perheille enemmän. Lisäksi pääsimme tapaamaan ensimmäistä kertaa myös livenä huhtikuussa. Lapin perhepalveluiden verkosto kokoontui huhtikuussa teemalla monikulttuurisuus.
  • Lapin perhekeskuksen konseptointi etenee ja huhtikuun työpajassa päästiin pohtimaan: Perhekeskustoimintamallin luomista Lapin hyvinvointialueelle. Keskeisten toimenpiteiden tunnistamista. Monialaisen yhteistyön rakentumisen tukemista eri toimijoiden välillä ja yli hallintorajojen. Perhekeskustoiminnan johtaminen hyvinvointialue- ja perhekeskustasolla.
  • Perhekeskuksen ohjausryhmä kokoontui myös huhtikuussa ja siinä keskusteltiin mm. Kittilän perhekeskuksen ajankohtaisista asioista, Neuvokas perhe menetelmän vahvistamisesta Kittilään sekä MLL Lapin piirin kohtaamispaikkatoimintaan liittyvästä hankkeesta Kittilään.
  • Kittilän kirjasto on yksi tärkeä lasten, nuorten ja perheiden kohtaamispaikka. Kirjastontoimenjohtajana kanssa käytiin keskustelua huhtikuussa myös muista tulevaisuuden suunnitelmista.

Toukokuu:

  • Toukokuussa järjestettiin MLL:n Läksy mummi ja vaari etäkoulutus, jonka järjestelyissä perhekeskuskoordinaattori oli mukana. Syksylle on tulossa seuraava koulutus.
  • Elokuulla pidettävää Vapaalla tapahtumaa varten tehtiin jo toukokuussa suunnitelmia, kerättiin järjestöjen yhteystietoja, luotiin ilmoittautumiskanava ja laitettiin tietoa järjestöille tapahtumasta, jossa voivat esitellä harrastustoimintaansa.
  • Lapsille tehtiin perhekahvilassa arviointia kuvien ja tarrojen avulla. Lapset saivat tarrojen avulla äänestää mistä pitävät perhekahvilasta ja mitä haluaisivat siellä jatkossa tehdä. Vanhemmat saivat myös antaa toiveensa. Kohtaamispaikkatoiminnan itsearviointi kaavakkeet toimitettiin myös kaikille kohtaamispaikkatoimintaa vetäville ja syksyllä jatketaan kohtaamispaikkatoiminnan eli perhekahviloiden, touhutreffien ja lorutreffien arviointia.
  • Toukokuun työpajassa pohdittiin perheen terveellisten elintapojen edistämistä, sen välineitä ja monialaista yhteistyötä siihen liittyen.
  • Perhekeskus tekee yhteistyötä kunnan muiden organisaatioiden kanssa. Toukokuussa teknisen toimen ja kierrätyskeskuksen kanssa järjestettiin Lukkarintien eli kunnantalon leikkipuistoon lelulaatikko ja sinne lelukeräys.
  • Kittilän perhekeskuksen kehittäminen on kuvattu nyt myös Innokylään. Innokylä on kaikille avoin yhteisen kehittämisen ja tiedon jakamisen ympäristö.
  • Vanhempien toiveesta sovittiin Sirkkaan tulevan eskariryhmän vapaat ohjaamattomat tutustumiskäynnit koulun pihalle.
  • Kirjastoon on tulossa nepsynurkka ja sitä on valmisteltu toukokuussa.
  • Toukokuun Kittilälehden lehtijuttuna oli kirjoitus aiheella Perhekeskus tukee vanhemmuutta ja parisuhdetta.
  • Kunnan sivujen kohdevalikko Nuoret julkaistiin. Vielä sitä muokataan nuorten kanssa, mutta uusi pohja on jo julkaistu.
  • Perhekeskusverkostolle tehtiin kysely syksyn aamukahveista ja työpajoista sekä toiveista meidän perhekeskuksen kehittämiselle.
  • Kittilän perhekeskuksen ohjausryhmä kokoontui keskustelemaan ajankohtaisten asioiden lisäksi myös monialaisista työryhmistä ja Kittilän perhekeskuksen jatkosta.
  • Toukokuussa tehtiin myös MLL.n kanssa suunnitelmat kesäperhekahviloista sekä seurakunnan, järjestöjen ja liikuntatoimen kanssa suunniteltiin nassikoiden yleisurheilutapahtumaa.

Kesäkuu:

  • Väkivallan ehkäisytyö aloitettiin. Tarkoitus on koota väkivallan ehkäisy työryhmä ja koordinaattori. Laatia väkivallan ehkäisyn toimintaohjelma, kartoittaa henkilökunnan koulutustarve ja järjestää tarvittaessa lisäkoulutusta. Työstää palvelupolku väkivalta tapauksiin ja esite, josta löytyy apua niin väkivaltaa kohdanneille uhreille, omaiselle ja tekijälle sekä ihan yleisesti asiaan kiinnostuneille.
  • Kohtaamispaikkatoiminnan laadun arviointi on käynnistynyt itsearvioinnilla ja jatkuu syksyllä.
  • Lapin perhekeskuksille ollaan työstämässä viestintäsuunnitelmaa, josta olen työstänyt myös Kittilän oman viestintäsuunnitelman.
  • Hyvinvointialueen pohjoisen palvelualueen eroauttamisen kehittämisen jatkoa ollaan suunniteltu yhdessä ja syksyllä kokoustamme koko alueen eroauttamisen ammattilaisten kanssa jatkosta.
  • Nuorten oma kohdevalikko kunnan sivuille on julkaistu: kittila.fi/nuoret
  • Nassikoiden yleisurheilutapahtuma järjestettiin perhekeskuksen ja kunnan liikuntatoimine, seurakunnan sekä Vesaisten, MLL:n, Partion ja ELO:n kanssa yhteistyöllä. Sateisesta säästä huolimatta osallistujia oli lähemmäs 60 perhettä.
  • Vanhempien tuen webinaarien syksyn aiheet lyötiin lukkoon.
  • Lapissa otettiin käyttöön enjaksa.fi (vanhemmille) ja normaali.fi (nuorille) palvelut, joissa lyhyen huolikartoituksen myötä ohjaudutaan huolta koskeviin ammattilaisten videoihin. Ja jos huoli ei niillä hellitä, ohjaa palvelu Kittilän pyydä apua palveluun.
  • Lapin perheiden palveluiden verkosto kokoontui kesäkuussa ja kuultiin muista Lapin kunnista kehittämiskuulumisia. Lapin perhekeskuksen konseptointityö etenee myös kovaa vauhtia. Elokuussa on vielä viimeinen työpaja. 
  • Kittilälehden Perhekeskuksen kuulumisia palstalla julkaistiin Perhekeskus tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa juttu.
  • Kittilän perhekeskuksen kesäkuun ohjausryhmässä keskusteltiin ajankohtaisista asioista sekä toukokuun Perheiden terveelliset elämäntavat työpajan tuloksista että kesäkuussa järjestetystä nuorille henkilöistä tukea antavien työpajan tuloksista.

Heinä-elokuu:

  • Perheille tiedotus on yksi iso perhekeskuskoordinaattorin työtä joka kuukausi. Tiedottamista tehdään niin somessa, kuntatiedotteen kautta, sähköisissä infotauluissa, kauppojen ilmoitustauluilla ja myös Kittilälehdessä. Kittilälehden Perhekeskuksen kuulumisia palstalla oli kirjoitus kesäkuussa aiheesta ”Perhekeskus edistää ja seuraa lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia”. Ja elokuussa aiheella ”Kohtaamispaikka mahdollistaa vertaistuen ja vahvistaa yhteisöllisyyttä”.
  • Näin syksyisin päivitetään aina meidän perhekeskuksen verkostoa henkilöstön vaihdosten vuoksi. Samalla päivitetään myös perheiden palveluopas ja perhekeskuksen puhelinluetteloa.
  • Lapsiperheet kohdevalikkoa (https://kittila.fi/lapsiperheet) päivitellään jatkuvasti. Tässä kuussa on mm. lisätty materiaalia, päivitetty lasten ja nuorten tapahtuma ja kerho -sivua, lisätty asiasanoja tiedon hakua helpottamaan ja lisätty uusi osio: Suru tai kriisi perheessä.
  • Kittilän perhekeskuksen viestintäsuunnitelma on viimeistelty ja kaikki perhekeskuksen materiaalit on tarkistettu, että ne ovat perhekeskuksen ja kunnan viestintästrategian mukaiset. Viestintäsuunnitelma löytyy täältä: https://kittila.fi/kittilan-perhekeskuksen-materiaalit-ja-esitteet, niin kuin kaikki muutkin Kittilän perhekeskuksen materiaalit.
  • Pohjoisen alueen eroauttamisen kehittäminen jatkuu, seuraava teams tapaaminen on syyskuussa, ja sitä on suunniteltu elokuussa. Elokuussa on työstetty yhteistyössä Inarin perhekeskuskoordinaattoreiden kanssa Väkivallan ehkäisyn esitettä sekä huonetaulua ammattilaisille järjestöjen väkivalta aiheisista palveluista. Kittilän väkivallan ehkäisysuunnitelma on myös työn alla parhaillaan.
  • Perheiden palvelupolkuja on työstetty heinä-elokuussa ja valmistuttuaan ne tullaan julkaisemaan myös perheille. Palvelupolut kertovat miten perhe voi ensin itse ratkaista huolen tai ongelman erilaisia maksuttomia palveluita ja sivustoja apuna käyttäen. Sen jälkeen palvelupolku kertoo alle kouluikäisen, kouluikäisen sekä vanhemman ja täysi-ikäisen nuoren tuki palveluista ja miten niihin pääsee. Palvelupolku ohjeistaa myös ammattilaisia niissä tilanteissa, jolloin perhe tarvitsee tukea, mutta ei syystä tai toisesta haluaisi sitä.
  • Elokuussa on suunniteltu tulevaa lapsiparlamentin toimintaa, joka aloittaa toimintansa vielä tänä syksynä.
  • Harrastustoimintaa kaiken ikäisille esittelevä Vapaalla tapahtuu –tempaus järjestettiin elokuisena lauantaina ja se keräsikin paljon kävijöitä. Perhekeskus oli esillä siellä ja ilahduttavan tuttu perhekeskus jo lapsiperheille oli.
  • Vauvan päivän -tapahtuman suunnittelu aloitettiin yhdessä neuvolan, perhetyön, seurakunnan ja MLL:n kanssa.
  • Lapin sateenkaari nuorten toiminnan kehittämistä lähdetään työstämään ensi kuussa, mutta alustavia keskusteluja käytiin jo elokuussa.
  • Perhekeskuksen ohjausryhmässä keskusteltiin elokuussa perhekeskuksen työpajojen tuloksista, ajankohtaisista asioista, palvelupoluista, varhaiskasvatuksen ja koulun perhekeskus tietoisuuden lisäämisestä sekä Kittilän perhekeskuksen jatkosta. Lapin perhekeskuksen konseptoinnin viimeinen työpaja pidettiin myös elokuussa. Jännällä jäämme odottamaan jatkoa, sillä todella hyvän konseptin saimme aikaiseksi.

Syyskuu:

  • Ensi vuoden talousarvion ja perhekeskuksen tavoitteiden laadinnassa on vierähtänyt hetki jos toinenkin syyskuussa.
  • Lapin perheiden palveluiden verkosto kokoontui syyskuussa, aiheina mm. Lasten ja nuorisopsykiatrian palveluohjaus, akuutti avohoitotyö ja tahdosta riippumattoman hoidon käynnistäminen sekä tarina-auttaminen, Pyydä apua palvelun laajeneminen koko Lapin alueelle ja Lapin perhekeskuskonseptointi.
  • Perhekeskuskoordinaattorit kokoontuivat syyskuussa omaan työpajaansa. Alkupäivä vietettiin yhdessä suun terveydenhuollon ammattilaisten kanssa kehittämässä suun terveydenhuollon parempaa kytkeytymistä perhekeskuksiin ja loppupäivä suunniteltiin mm. tulevia perhekeskus webinaareja, sekä yhteistä osallistumista marraskuussa järjestettävään valtakunnalliseen perhekeskus konferenssiin.
  • Yhdessä Inarin perhekeskuskoordinaattoreiden kanssa on työstetty Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn esitettä ja se on parhaillaan kommentointi kierroksella. Syyskuussa järjestettiin myös Pohjoisen alueen eroauttamisen ammattilaisten yhteinen teams tapaaminen, jossa alueen uusi lastenvalvoja esitteli toimintaa ja suunniteltiin yhteistä jatkoa.
  • Tarina-autattamisen Enjaksa.fi ja Normaali.fi palvelu saa myös lokakuussa oman koko Lapin chatin. Sen vastaaja rekrytointeja on tehty syyskuussa.
  • Työstettiin perhekeskuksen tietosuojaselostetta ja palvelupolkuja, sekä päivitettiin perheiden palveluopasta ja puhelinluetteloa.
  • Tänään järjestetään yhdessä neuvolan, perhetyön, seurakunnan ja MLL:n kanssa vauvanpäivän tapahtuma.
  • Suunniteltiin sateenkaari asioiden tietoisuuden lisäämistä. Suunnitteilla koulutusta ammattilaisille sekä sateenkaari aihe voisi olla myös ensi vuoden vanhempien webinaarien aiheena.

Lokakuu:

  • Kehittäjävanhemmat arvioivat lokakuussa meidän sähköistä perhekeskuksesta eli Lapsiperheet -valikkoa. Vastausten mukaan tehdään muutoksia sisältöön.
  • Tämän vuoden perhekeskuksen yhdeksi tavoitteeksi kirjattiin videot perhekeskuksen viestinnässä ja lokakuussa olenkin tehnyt kolme eri video, jotka kertovat siitä mikä perhekeskus on ja mitä se tekee.
  • Sosiaalisen median tarinoihin laitan aina edellisen päivän postaukset ja ennen kaikkea linkit kyseisille sivuilla, jotta myös instagramin puolelta voi tarinan linkkiä klikkaamalla päästä helposti mainitulle sivuille. Olen myös tehnyt viikoittain perhekeskuskoordinaattorin vinkki videon tarinoihin.
  • Kittilän ensimmäinen lapsiparlamentti kokoontui lokakuussa. Oli hienoa olla todistamassa lasten nostamia asioita sekä sitä miten niihin tartuttiin ja niitä lähdettiin edistämään.
  • Kittilän ”Apua ja tukea lähisuhdeväkivaltaan” -esite on valmis. Sen puitteissa tehtiin yhteistyötä myös Kittilän poliisin kanssa. Väkivallan ehkäisysuunnitelmaakin työstetään koko ajan.
  • Lokakuussa saatiin valmiiksi Perheiden palvelupolut ja työstettiin ammattilaisille ”Miten perhekeskus voi tukea työtäsi” –lomake. Ne löytyvät sivuilta: https://kittila.fi/kittilan-perhekeskuksen-materiaalit-ja-esitteet
  • Lokakuussa pidettiin viimeiset perhekeskuksen etäaamukahvit, joissa jokainen on vuorollaan esitellyt toimintaa. Nyt kun esittelyt on tehty, marraskuusta alkaen meillä alkavat kuukausittaiset verkostokahvit, joissa on aina joku tietty teema.
  • Perhekeskus webinaarissa 23.10.23 kerrottiin Lapin perhekeskuksen kehittämisestä ja sain kunnian olla mukana kertomassa siitä.
  • Lapin oikeusauputoimiston kanssa aloitettiin yhteistyö, jotta maksuton matalankynnyksen talous- ja velkaneuvonta tavoittaisi kaikki sitä tarvitsevat.
  • Sos-lapsikylän kanssa on käyty neuvotteluja Mummun ja vaarin tupa toiminnasta sivukylille.
  • Sain palautteen toiselta paikkakunnalta siitä, miten meidän perhekeskuksen viestintä sekä tekeminen (esim. meidän sähköinen perhekeskus) on selkeää ja matalalla kynnyksellä perheen lähellä olevaa. Ja miten paikallisuus sekä selkeä kytkeytyminen järjestöihin näkyy. Me olemme omastakin mielestämme luoneet Lappiin aivan timanttisen perhekeskusmallin, jossa se perhe on keskiössä ja perhekeskuksen palvelut pyritään tuottamaan matalalla kynnyksellä. Perhekeskusten paikallisuus näkyy ja perhekeskus on vahvasti kuntien, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin yhteistä.

Marraskuu:

  • Kehittäjävanhempien kanssa muokattiin marraskuussa meidän sähköistä perhekeskuksesta eli Lapsiperheet -valikkoa. Valikon pitäisi olla uudistuksen jälkeen helppokäyttöisempi myös mobiililla, kun osioita ei tarvitse selata niin pitkästi.
  • Perhekeskuksen vartin etäaamukahvit, joissa jokainen toimija esitteli toimintaansa, muuttuivat marraskuussa teemallisiksi verkostokahveiksi iltapäivään. Marraskuun verkostokahveilla puhuttiin väkivaltatyöstä.
  • Innokylään on kuvattu Kittilän perhekeskus, sekä Lapin vanhempien webinaarit ja Perhepolun käyttöönottoa Kittilässä.
  • Keväällä toteutetun viisi vaiheisen osallistavan budjetoinnin tuloksena kuntalaiset äänestivät voittoon ehdotuksen: "Lisää resursseja mielenterveyspalveluihin nuorille ja perheille". Kunnanhallitus on hyväksynyt hyvinvointilautakunnan esityksen osallistavan budjetin 30.000 euron määrärahan käytöstä vuodelle 2023. Esitys sisältää seuraavia kohteita määrärahalle: SmartBlock –tilaratkaisu kirjastolle, Harrastesetelin laajentaminen, Harrastevälinelainaamo ja Nuorten kohtaamistilanteiden luomisia. Näiden valmistelua on tehty koko hyvinvointiosaston voimin marraskuussa.
  • Sain varhaiskasvatuksen työntekijän välittämänä toiveita perheiltä. Tämä lämmittää kovasti perhekeskuskoordinaattorin sydäntä, koska juuri näin tämän pitäisikin toimia. Minä on täällä sekä verkostoa että perheitä varten. Yhteydenoton seurauksena varhaiskasvatuksen perheille välitettiin tietoa Kittilän lastenhoitopalveluista sekä lähdetään kehittämään monikulttuuristen perheiden vertaistukea Kittilään.
  • 8.11.23 järjestettiin viimeinen tämän vuoden perhekeskuksen työpaja, jossa vedettiin vähän yhteen edellisten työpajojen tuloksia sekä keskusteltiin kunnassa tarjottavista pienryhmätoiminnasta, ryhmäyttämisestä ja kiusaamisen ehkäisystä.
  • Yhteistyönä seurakunnan ja järjestöjen kanssa toteutettiin Lapsen oikeuksien päivän juhla su 19.11.23.
  • Meidän oman Kittilän perhekeskuksen verkoston lisäksi on tärkeää verkostoitua myös alueellisesti ja valtakunnallisesti. Ja minä kuulunkin sekä Lapin perheiden palveluiden verkostoon ja lapin perhekeskuskoordinaattoreiden verkostoon sekä valtakunnalliseen perhekeskusverkostoon, jonka kokouksissa olin myös marraskuussa edustamassa Kittilää ja tuomassa sieltä tietoa omalle verkostolle.
  • Tarina-auttamisen Enjaksa.fi ja Normaali.fi sivustoille on avautunut Lappiin myös oma chat. Olen mukana siinä yhtenä chat vastaajana.
  • Meillä Kittilässä asuu paljon perheitä, joilla ei ole tukiverkostoja täällä. Moni lapsiperhe kaipaa esimerkiksi seuraa tai apua arjen keskelle. Me olemme perhekeskuksessa pohtineet sitä, miten kohtaamispaikka-toiminnan lisäksi perheitä voitaisiin tutustuttaa toisiinsa niin, että perheet voisivat ystävystyä ja mahdollisesti tutustuessaan olla vaikka lastenhoitajia toisilleen. Uusi appi Commu voisi olla ratkaisu asiaan. Commun avulla voi pyytää ja antaa apua helposti sekä turvallisesti lähialueellasi. Marraskuussa on siis tehty yhteistyötä Commun kanssa ja tiedotettu  perheille

Joulukuu:

 

  • Kuntalaisten hyvinvointiin kohdennetun 30.000 euron osallistavan budjetin voittaneen ehdotuksen "Lisää resursseja mielenterveyspalveluihin nuorille ja perheille" toteutusta työstettiin joulukuussa. Täältä voit lukea lisää.
  • Perhekeskus käsikirjaa aloitettiin päivittämään ja se saadaan valmiiksi alkuvuoden aikana. Uuden perhekeskuskäsikirjan 2023-2024 tarkoitus on olla jatkoa edelliselle, eli hiukan suppeampi. Tietoja päivitetään ja kirjataan toteutuneista vuoden 2023 tavoitteista sekä vuoden 2024 tavoitteista.
  • Lapin vanhemmuuden webinaarit saavat jatkoa ensi vuonna, niitä on suunniteltu joulukuussa yhdessä perhekeskuskoordinaattoreiden kanssa.
  • Ensi vuoden perhekeskuksen kehittämisen suunnitelmia tehtiin jo joulukuussa.
  • Perhekeskuksen verkostokahveilla käsiteltiin aihetta päihde. Saimme kuulla EHYT ry:n palveluista ja materiaaleista, jotka tukevat perhekeskuksen päihdetyötä sekä Päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja vauvaperheiden palvelukokonaisuuden kehittämishankkeesta. Lisäksi keskusteltiin meidän Kittilän päihdetyön nykytilasta.
  • EHYT ry kävi myös pitämässä ammattilaisille koulutusta sähkötupakasta ja nikotiinituotteista, saman sisältöinen infotilaisuus järjestettiin myös vanhemmille. Tallenne on lähetetty Wilman kautta koululaisten vanhemmille.
  • Varhaiskasvatuksen toiveesta olemme työstäneet yhdessä hyvin konkreettista ”Mistä saan apua” -esitettä varhaiskasvatusyksiköiden seinälle.