Aivan kuten kunnanjohtajan uuden vuoden tervehdyksessä sanottiin, Kittilän kunta panostaa 2024 vuonnakin perhekeskustyöhön. Osa tavoitteista on kirjattu talousarvioon, mutta paljon muutakin on perhekeskuskoordinaattorin To do –listalla tämän vuoden aikana. Erityisen iloinen olen teiltä perheiltä saaduista toiveista ja niitä lähdemme kehittämään tämän vuoden aikana:
- Monikulttuuristen perheiden vertaistuki ja kotouttaminen
- Isä-lapsi kerho
- Kohtaamispaikkatila kirkonkylälle ja varmasti myös Sirkkaan
- Lasten ensiapuohjeistusta vanhemmille (joko perhekahvilaan tai tapahtuma) ja tietoa esim. lasten kenkien valinnasta.
- Kittilän jouluyöhön pienten lasten omat pikkujoulut.
- Harrastuskummitoiminta
Tälle vuodelle kirjatut perhekeskuksen tavoitteet ovat:
- Lasten, nuorten ja perheiden kanssa perhekeskuksen palveluiden kehittämisen yhteistyön vahvistaminen.
- Lapin sateenkaari nuorten toiminnan kehittäminen.
- Järjestöt osana perhekeskusta – arviointityökalun käyttö sekä kohtaamispaikkatoiminnan arvioinnin loppuun saattaminen.
- Perheiden tapahtumien vuosikellon laadinta yhdessä seurakunnan ja järjestöjen kanssa.
- Lasten ja nuorten kesätoiminnan kehittäminen yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
- Teemallisten palvelupolkujen sekä oppaiden työstäminen.
- Entistä paremmin fasilitoidut ja osallistavat perhekeskuksen verkostokahvit ja työpajat.
- Perhekeskus verkostolla yhtenäinen käsitys perhekeskuksesta ja tehdyn kehittämistyön implementointi.
- Kunnallisen perhetyön roolin kirkastaminen ja rajapinta yhteistyö.
- Elintapa ohjauksen vahvistaminen perhetyössä ja perhekeskuksessa.
- Perhekeskuksen kehittäjävanhempien kanssa saavutettavuuskartoitus.
- Sivukylien lasten, nuorten ja perheiden toiminnan kehittäminen.
- Kehitetään perhekeskus työpajassa sovittuja ohjauspalveluita kohti ammatin valintaa, koulutusta ja työelämää
- ”Sähköisen perhekeskuksen” eli kunnan sivujen kohdevalikkojen (lapsiperheet ja nuoret) jatkuva kehitys ja päivitys. Perhekeskuksen some-kanavat sekä lasten ja nuorten tapahtumakalenteri toiminnan viestintäkanavana. Perhekeskuksen viestinnässä huomioidaan valtakunnalliset päivät ja viikot. Videot perhekeskuksen viestinnässä.
- Lisäksi tarkoitus on päivittää Kittilän perhekeskuskäsikirja sekä työstää väkivallan ehkäisysuunnitelmaa
Viime vuoden kehittämistyöstä voit lukea täältä.
Tammikuu:
- On tehty Kittilän perhekeskuksen vuosisuunnitelmaa eli mm. suunniteltu vuoden verkostokahveja ja perhekeskus työpajoja sekä aikataulutettu ohjausryhmän ja perhekeskustiimin kuukausittaiset palaverit.
- Tammikuun verkostokahveilla puhuttiin mielenterveydestä ja saatiin vinkkejä mielenterveystalon palvelujen hyödyntämisestä perhekeskus ammattilaisten työssä
- Kittilän perhekeskusverkostoa päivitellään jatkuvasti henkilöstövaihdosten vuoksi ja niin on tehty tammikuussakin. Lisäksi perhekeskusverkostolle luotiin yhteiseksi alustaksi Sharepoint, josta kaikki yhteiset tiedostot löytyvät. Myös perhekeskusverkoston uutiskirje uudistui.
- Kittilän perhekeskuksen tietosuojaseloste on tarkistusta vaille valmis. Sen seurauksena esimerkiksi Lasten kohtaamispaikkatoiminnan tiedotus Whatsapp ryhmä muuttui Whatsapp kanavaksi, jolloin voidaan paremmin turvata tietosuojaturvallisuus.
- Kohtaamispaikkatoiminnan laadun arviointi etenee, seuraavaksi tehdään arviointi käynnit kaikkiin kohtaamispaikkoihin
- Seurakunnan ja järjestöjen kanssa istuttiin alas suunnittelemaan jälleen yhteistä lapsiperheiden tapahtumien vuosikelloa ja yhteistyöllä toteutettavia tapahtumia.
- Kehittäjävanhemmat vastasivat tässä kuussa kyselyyn koskien perhekeskuksen tehtävää edistää ja seuraa terveyttä ja hyvinvointia. Heille on tulossa myös oma työpaja helmikuussa, jonka suunnittelua tehtiin tammikuussa.
- Kylpylän kanssa on selvitetty vauva-, sisarus- ja perheuintien todellista tarvetta kyselyn avulla.
- Lasten ja nuorten kuukausikalanterien ylläpitoa jatketaan tänäkin vuonna. Sieltä löytyy yhdestä paikasta kaikki lasten ja nuorten kerhot, toiminta ja tapahtumat.
- Kunnan osallistavan budjetoinnin voittaneen varoja nuorten mielenterveystyöhön käytännön järjestelyjä on tehty tammikuussa, mm. harrastusvälinelainaamon toiminnan suunnittelua.
- Erilaisten perheiden vertaistuen kehittäminen alkoi. Omaa toimintaa erityislasten perheille tuottaa jo Erityislastenomaiset ELO ry. Nyt toivottaisiin yhden vanhemman perheiden , sateenkaariperheiden sekä monikulttuuristen perheiden vertaistukea. Lisäksi on toivottu isä-lapsi toimintaa.
Helmikuu:
- Helmikuun perhekeskuksen verkostokahveilla puhuttiin perhekeskuksen tehtävästä Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Kuultiin sekä kunnan että LAPHAn suunnitelmista sen osalta. Samaa tehtävää arvioivat myös perhekeskuksen kehittäjävanhemmat helmikuun kyselyssä.
- Perheidenpalveluoppaaseen tehtiin päivityksiä, se julkaistaan maalikuussa.
- Perhekeskuskäsikirja on parhaillaan päivityksestä.
- Kittilän Apua eroon sekä Apua ja tukea lähisuhdeväkivaltaan esitteet päivitettiin helmikuussa.
- Kittilän perhekeskuskoordinaattori osallistui 15.2 valtakunnalliseen perhekeskusverkoston kokoukseen, jossa aiheena oli nuorten palvelut. Tietoa valtakunnan tasolta välitetään koko Kittilän perhekeskuksen verkostolle uutiskirjeen välityksellä.
- Monta suunnittelupalaveria on mahtunut helmikuuhun: Olen saanut olla mukana kuulemassa kirjaston uudistuksen suunnittelusta. On suunniteltu harrastusvälinelainaamoa sekä Kittilä päivää, johon tulossa lapsiperheille kivaa tekemistä. Lapset puheeksi menetelmän käyttöä Kittilässä on suunniteltu helmikuussa ja perhekeskuksen ohjausryhmä kokoontui.
- Tämän vuoden aikana on tarkoitus perhekeskuskoordinaattorilla ja hyvinvointikoordinaattorilla kiertää tapaamassa koko Kittilän perhekeskusverkosto ja käydä keskustelua toiveista Kittilän perhekeskuksen kehittämiselle. Ensimmäisiä tapaamisia on sovittu kalentereihin maaliskuulle eri ammattiryhmien kanssa.
- Yhdeksi perhekeskuksen tämän vuoden tavoitteeksi kirjattiin Lasten, nuorten ja perheiden kanssa palveluiden kehittämisen yhteistyön vahvistaminen. Hyvällä mallilla meillä perhekeskuksen asiakkaiden osallisuus palveluiden kehittämisessä jo onkin. Meillä on kehittäjävanhempia, yhteistyötä nuorisovaltuuston kanssa, lapsiparlamentti, perhetyön asiakkaille tehdään asiakastyytyväisyyskysely sekä alle kouluikäisten lasten perheet pääsevät arvioimaan kohtaamispaikkatoimintaa. Helmikuussa on vielä pohdittu, onko muita keinoja lisätä osallisuutta ja yhteistyötä
Maaliskuu:
- Maaliskuun verkostokahveilla puhuttiin kohtaamispaikkatoiminnasta ja vertaistuesta sekä pohdittiin ammattilaisten kanssa mitä meiltä vielä Kittilästä puuttuu.
- Perheiden palveluopas sekä perhekeskuksen esite päivitettiin ja julkaistiin.
- Perhekeskuksen somessa on kerrottu talouden haasteisiin saatavasta tuesta, paikallisista lapsiperheiden palveluista sekä Kelan lapsiperheiden tuesta. Siellä on julkaistu myös mm. kuukausikalenteri, joka päivittyy myös sähköisen perhekeskuksen sivuille.
- Useita palavereita on pidetty, kun on suunniteltu Kittilä-päivää ja kulttuuriviikkoa. Perhekeskuksen ohjausryhmäkin on kokoontunut.
- Laphan pohjoisella palvelualueella toimii myös perhekeskuskoordinaattori ja hänen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä, samoin saameperhekeskuskoordinaattorin kanssa. Heidän kanssa suunniteltiin mm huhtikuussa järjestettävää perhekeskuksen työpajaa sekä saamelaisuuden huomioimista Kittilän perhekeskuksessa.
- Lapin sateenkaarinuorisotyötä kartoitettiin maaliskuussa ja sitä lähdetään kehittämään yhdessä Lapin perhekeskuskoordinaattoreiden kanssa.
- Kittilän perhekeskusverkostossa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, jolloin sitä täytyy päivittää, esim. henkilövaihdosten vuoksi. Verkostolle tein myös tuttuun tapaan uutiskirjeen maaliskuussa.
- Perhekeskuskoordinaattori jalkautuu kuukausittain sekä MLL:n Perhekahvilaan että Touhutreffeille tapaamaan perheitä ja ottamaan toiveita ja ideoita vastaan. Maaliskuussa kävin tekemässä myös kohtaamispaikkatoiminnan laadun arviointi havainnointi kierroksen myös kirjaston lorutreffeille ja seurakunnan perhekahvilaan. Kohtaamispaikkatoiminnan kävijöille tehtiin myös erillinen sähköinen kysely kohtaamispaikkatoiminnasta. Seuraavaksi arvioinnit käydään toimijoiden kanssa läpi ja sovitaan mahdolliset kehittämisenkohteet.
- Perhekeskus haluaa tukea vanhempien parisuhteita järjestämällä yhdessä seurakunnan kasvatustyön kanssa vanhempien treffi-illan, jolloin vanhemmat voivat tuoda lapsen hoitoon ja lähteä itse treffeille. Sitä on suunniteltu maaliskuussa ja ensimmäinen treffi-ilta toteutuu 18.4.
- Perhekeskuskoordinaattori ja hyvinvointikoordinaattori aloittivat kierrokset perhekeskusverkostossa. Tarkoituksena on käydä keskustelua siitä onko meillä yhteinen näkemys perhekeskuksesta ja mitä toiveita heillä on perhekeskuksen ja kunnan hyvinvointityön kehittämiselle. Maaliskuussa käytiin kirjastolla ja mielenterveystoimistossa.
- Perhekeskuksen kehittäjävanhemmat kokoontuivat maaliskuussa livenä. Heidän kanssa käytiin hyviä keskusteluja perhekeskuksesta ja kehitettävistä asioista.
- Kittilälehdessä julkaistiin Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjassa juttu ”Tukea ja apua perhekeskuksesta”.
- Kittilä-päivää vietettiin mm. urheiluhallilla la 23.3, perhekeskus oli mukana järjestämässä tapahtumaa.
Huhtikuu
- Huhtikuun verkostokahveilla puhuttiin matalan kynnyksen palveluista
- Perhekeskuskäsikirja on päivitetty
- Perhekeskuksen somessa on kerrottu vinkkejä perheen terveellisiin elintapoihin liittyen.
- Perhekeskuksen ohjausryhmä keskusteli Lapset puheeksi menetelmän käytöstä. Perhekeskuskoordinaattori osallistui myös ensimmäiseen alueelliseen perhekeskuksen ohjausryhmään.
- Perhekeskus järjesti yhdessä seurakunnan kanssa vanhempien treffi-illan
- Perhekeskuskoordinaattori ja hyvinvointikoordinaattori jatkoivat kierrosta perhekeskusverkostossa. Tarkoituksena on käydä keskustelua siitä, onko meillä yhteinen näkemys perhekeskuksesta ja mitä toiveita heillä on perhekeskuksen ja kunnan hyvinvointityön kehittämiselle. Huhtikuussa käytiin tapaamassa puhe- fysio- ja toimintaterapeuttia sekä neuvolan ja oppilashuollon väkeä.
- Perhekeskuksen kehittäjävanhemmat vastasivat huhtikuussa kyselyyn koskien perhekeskuksen tehtävää Ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden.
- Kohtaamispaikkojen laadun arviointiin liittyen käytiin vielä palautekeskustelut toimijoiden kanssa ja kuun vaihteessa valmistuu laadunarvioinnin yhteenveto.
- Liikuntatoimen, seurakunnan ja järjestöjen kanssa suunniteltiin nassikoiden yleisurheilutapahtumaa.
- Aloitettiin Järjestöt osana perhekeskusta –arviointi.
- Valtakunnallisessa perhekeskusverkostossa keskusteltiin lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin strategioista ja toimintasuunnitelmista
- Perhekeskuksen työpajassa kehitettiin nivelvaiheyhteistyötä, koulun MYRiä ja nuorten henkilökohtaisen tuen monialaista yhteistyötä
- Hyvinvointiosaston kansa kokoonnuttiin useamman kerran ideariihen koskien perhekeskuksen työpajoista nousseita vapaa-ajan ideoita sekä tälle vuodelle lisätyn 200000 euron hyvinvoinnintukemisen määrärahan käyttöä
- Kirjastolle suunniteltiin matalan kynnyksen talousneuvontaa, aloitus toukokuussa
- Huhtikuussa vietiin eteenpäin perheiltä ja kehittäjävanhemmilta tulleita ideoita.
Toukokuu
- Toukokuun verkostokahveilla puhuttiin Lapset puheeksi menetelmästä. Verkostokahveille on jatkossa myös perhekeskuksen kehittäjävanhempien mahdollisuus osallistua, jotta saadaan asiakasnäkökulmaa niihin.
- Perhekeskuksen somessa on jaettu toukokuussa vinkkejä vanhemmuuteen.
- Perhekeskuksen ohjausryhmä keskusteli mm. ajankohtaisista asioista, syksyn verkostokahveista ja työpajoista, kuntakohtaisesta opiskeluhuollon ohjausryhmästä sekä meillä käytössä olevista menetelmistä.
- Perhekeskuskoordinaattori ja hyvinvointikoordinaattori jatkoivat kierrosta perhekeskusverkostossa. Tarkoituksena on käydä keskustelua siitä, onko meillä yhteinen näkemys perhekeskuksesta ja mitä toiveita heillä on perhekeskuksen ja kunnan hyvinvointityön kehittämiselle. Toukokuussa käytiin tapaamassa nuorisovaltuustoa, nuorisopalveluita, sosiaalipalveluita ja hammashoitolaa.
- Perhekeskuksen kehittäjävanhemmat vastasivat toukokuussa kyselyyn koskien perhekeskuksen kohtaamispaikkoja. Heiltä tulleiden kehittämiskohtien myötä tiedotettiin siitä, että kirjasto on paikka sopia treffejä perheiden kesken ja myös harrastuksiin kuskaavat vanhemmat voivat kirjaston omatoimiajalla odotella nuorta harrastuksista kirjaston mukavuuksista nauttien.
- Kohtaamispaikkojen laadun arviointiin valmistui. Yhdessä sovittiin arvioinnin perusteella toiminnan kehittämiseksi tavoitteita. Niitä olivat mm: Jatkossakin yhteinen palaute kysely, ideapurkit ja muutenkin osallistavampi toiminta. Kotisivujen korjauksia ja sähköisen tiedottamisen lisäämistä. Neuvonnan lisäämistä: esitteitä osallistujien saataville. Uusien perheiden ryhmäyttämisen huomioimisen tärkeys jatkossa. Lisäksi arviointi poiki lisää yhteistyötä perhekeskuksen ja kirjaston välillä. Seuraava kohtaamispaikkatoimintojen arviointi tehdään vuonna 2026, sillä vuonna 2025 on tarkoitus käynnistää perhekeskuksen järjestöyhteistyön arviointi. Alueellisen kohtaamispaikkatoiminnan arvioinnissa hyvää oli kytkeytyminen perhekeskustoimintaan, alueellisen toiminnan koordinointi ja aluetuntemus lapsiperheväestön näkökulmasta. Kehitettävää puolestaan on toiminnan suunnitelmallisuuden lisääminen ja sitä varten yhteisen foorumin järjestäminen. Foorumissa voidaan käydä keskustelua lapsiperheiden tilanteesta ja tarpeista sekä hyödyntää tietoa (kyselyt, tilastot jne) yhteisesti. Perhekeskuskoordinaattori huolehtii sen järjestämisestä yhdessä hyvinvointikoordinaattorin kanssa. Myös alueelliseen tukemiseen tulee jatkossa panosta ja resursoida siihen, että yhdistysten toimintaa voidaan tukea rahallisestikin. Perhekeskus tukee yhdistyksiä nyt jo esimerkiksi mainonnassa ja yhteisesti järjestettävien tapahtumien yhteistyön koordinoinnista.
- Perhekeskuskoordinaattori teki jo alustavan arvioinnin Järjestöt osana perhekeskusta –arviointimateriaalin avulla. Kehittämisenkohtia tulevat olemaan järjestöjen keskinäisen yhteistyön tiivistämisessä ja avustusten yhdenmukaistaminen. Järjestöt pääsevät itse arvioimaan yhteistyötä ensi vuonna.
- Kirjastolla käynnistyi matalan kynnyksen talousneuvonta, joka jatkuu heinäkuussa. Kirjasto sai myös oman nepsy hyllykkönsä, josta perheet voivat kirjojen lainaamisen lisäksi ottaa mukaan järjestöjen esitteitä ja materiaalia sekä toiminnanohjausta tukevaa materiaalia.
- Sähköiseen perhekeskukseen lapsiperheet valikkoon lisätty Saamepalvelut osio
- Kittilän siivouspäivänä perhekeskus järjesti yhdessä kirjaston kanssa lasten ja nuorten kirjojen kierrätyspisteen kirjastolle, samalla pystyi pelaamaan kierrätyspeliä.
- Kittilälehden kanssa yhteistyössä toteutettu Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan juttu käsitteli toukokuussa vapea ja muita nikotiinituotteita, joilta nuoria on suojeltava.
- Nuorten omaa kohdevalikkoa kunnan sivuilla alettiin kehittämään toukokuussa samoin nuorten valtakunnallisista palveluita tullaan nostamaan näkyvämmälle nuorten kanavissa.
- Lasten ja nuorten kesätoiminnan kalenteria on työstetty kovasti toukokuussa. Nuoriso- ja liikuntapalveluiden kesäohjaajat tulevat järjestämään kesän aikana monipuolista toiminta eri-ikäisille ja myös sivukylissä.
- Sivukylien viime ja tämän vuoden toiminnan kartoitusta tehtiin toukokuussa, joulukuussa tehdään vielä vuoden 2024 koonti. Paljon toimintaa järjestetään Revontuliopiston, seurakunnan ja järjestöjen toimesta kylissä, myös kirjastoauto käy useassa kylässä. Useassa kylässä on myös kyläyhdistys joka järjestää toimintaa.
- Sirkassa käynnistettiin vanhemman ideasta viikoittaiset Vauvatreffit
- Lukkarintien leikkipuistoon hankittuun lelulaatikkoon tehtiin kierrätyksen hengessä leluvälinekeräys.
Kesäkuu
- Kesäkuun verkostokahveilla puhuttiin perheiden monimuotoisuuden huomioimisesta. Syksyllä verkostokahvit jatkuvat pohjoisen alueen perhekeskusten yhteisinä.
- Syksyn verkostokahvit, työpaja ja muut palaverit on aikataulutettu jo syksyn kalentereihin hyvissä ajoin, näin kesäkuussa.
- Perhekeskuksen somessa on jaettu kesäkuussa vinkkejä nuorten vanhemmille.
- Perhekeskuksen kehittäjävanhempien kanssa pohdittiin kesäkuussa sekä kyselyn että työpajan avulla harrastuksiin kuljettavien vanhempien tilaa, perhekeskuksen (fyysistä, sosiaalista, taloudellista ja tiedonsaannin) saavutettavuutta, perhetyön uutta nimeä sekä sivukylien lapsiperheiden tutustumista.
- Kirjaston matalan kynnyksen kuukausittaista talousneuvontaa kehitettiin niin, että heinäkuusta alkaen paikalla on myös työelämävalmentaja, jonka kanssa voi käydä juttelemassa työelämään liittyvistä asioista, esim. jos olet miettinyt alan vaihtoa, oppisopimuskoulutusta tai terveydelliset pulmat haastavat työelämässä pärjäämistä.
- Sähköiseen perhekeskukseen eli lapsiperheet valikkoon lisättiin Muuttajalle osio.
- Hyvinvointilautakunnan hyväksymän 200000 euron hyvinvoinnin budjetista, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osuudella (johon kuuluu myös perhekeskus), lähdetään hankkimaan uusia hankintoja harrastusvälinelainaamoon, lisäksi syksylle on tulossa vanhemmille luento vanhemmuuteen liittyen ja uusia kuntalaisia tullaan jatkossa huomioimaan tervetulopaketilla.
- Loppuvuodelle suunniteltiin sateenkaari ja monikulttuuristen perheiden vertaistapaamisia.
Elokuu
- Perhekeskuksen somessa on jaettu elokuussa vinkkejä perhearkeen, kiusaamiseen sekä hoidon ja koulun aloitukseenliittyen.
- Sähköiseen perhekeskukseen eli Lapsiperheet -valikkoon lisättiin Perhe ja työelämä –osio.
- Perhekeskus verkostoa päivitettiin elokuussa henkilöstövaihdosten vuoksi, mutta saimme mukaan myös uusia toimijoita.
- Kittilän lasten, nuorten ja perheiden palveluopas päivitettiin.
- Sirkassa käynnistyivät perhekeskuksen vauva- ja leikkitreffit.
- On työstetty syksyn kerhojen ja toiminnan kalenteria niin lapsiperheiden kuin nuortenkin osalta.
- Perhekeskus oli mukana kunnan, kaivoksen ja Levin yhteisissä Avoimissa ovet tapahtumassa. Pisteellä sai pelata perhekeskuspeliä ja hyvin Kittiläläiset jo perhekeskuksesta tietävät.
- Perhekeskuksen infoa välitettiin varhaiskasvatuksen daisyn ja koulun Wilman kautta vanhemmille.
- Pääsimme Laphan pohjoisen alueen perhekeskuskoordinaattorin kanssa osallistumaan Lapin lastenkulttuuriverkoston kokoukseen pohtimaan kulttuurin ja perhekeskuksen yhteistyön kehittämistä.
- Pääsin osallistumaan myös TE-palveluiden kokoukseen ja miettimään yhteistyötä perhekeskuksen ja TE-palveluiden välillä.
- Perhekeskuskoordinaattori ja hyvinvointikoordinaattori jatkoivat kierrosta perhekeskusverkostossa. Tarkoituksena on käydä keskustelua siitä, onko meillä yhteinen näkemys perhekeskuksesta ja mitä toiveita heillä on perhekeskuksen ja kunnan hyvinvointityön kehittämiselle. Elokuussa käytiin tapaamassa kuntoutusohjaajia.
- Ensi vuoden tavoitteiden ja talousarvion työstäminen on käynnistynyt.
Syyskuu
- Perhekeskuksen somessa on jaettu syyskuussa vinkkejä perhearkeen, ulkoiluun sekä odotus ja vauva-aikaan liittyen.
- Päivitetty Kittilän lasten, nuorten ja perheiden palveluiden ja toiminnan opas julkaistiin.
- Suunniteltiin 2.10 järjestettävän perhekeskustoimijoiden työpaja. Työpajassa työstetään edellisistä työpajoista nousseita nepsy teemaan liittyviä ideoita.
- Lasten, nuorten ja perheiden palvelupolut ovat parhaillaan päivityksessä. Uusina palvelupolkuina tulossa Lapin ensi- ja turvakodin palvelut, sekä omat palvelukartat päihde ja mielenterveys haasteisiin. Myöhemmin myös väkivalta tilanteisiin.
- Samalla kun syyskuussa on työstetty perhekeskuksen ensivuoden talousarvioita ja tavoitteita, olemme pohjoisen alueen perhekeskuskoordinaattorin kanssa käyneet läpi perhekeskuksen tehtävien toteutumista meillä Kittilässä ja mitä niihin liittyen vielä pitäisi kehittää.
- Suunniteltiin ja toteutettiin 27.9 Vauvanpäivä yhdessä seurakunnan ja hyvinvointikoordinaattorin kanssa.
- 4.9 saatiin toteutettua kahteen kertaan sateen takia siirretty Nassikoiden urheilutapahtuma. Reilu 70 iloista osallistujaa hyppäsi pituutta, heitti palloa ja juoksi. Iso tapahtuma toteutettiin liikuntatoimen, Vesaisten ja perhekeskuksen yhteistyöllä.
- Pohjoisen alueen perhekeskustoimijoiden verkostokahveilla esiteltiin kuntien erilaisia kohtaamispaikkoja. Kuultiin monia hyviä erilaisia kohtaamispaikkatoiminnan malleja, joista saa ideoita poimia oman kuntaan.
- Valtakunnallinen perhekeskusverkosto kokouksessa 12.9.24 puhuttiin myös kohtaamispaikkatoiminnasta.
- Kokoontuivat Kittilän monialainen neuvolatyöryhmä sekä Mospa eli nuorten kanssa toimivien työryhmä.
- Saamme ensi kuussa Psykologi Keijo Tahkokallion luennoimaan vanhemmuudesta Kittilään. Sen järjestelyitä tehtiin jo syyskuussa.
- Järjestettiin Kittilän toinen Lapsiparlamentti, jossa alakoululaiset saivat esittää kysymyksiä viranhaltijoille, tuoda koulujen terveiset ja päättää mihin osallistuvan budjetoinnin raha omassa koulussa käytetään.
- Syyskuussa oli tarkoitus järjestää yhden vanhemman perheiden vertaistuki tapaaminen, mutta emme saaneet tarpeeksi ilmoittautuneita, joten tapahtumaa siirretään.
- Aloitin väkivaltatyön avainhenkilökoulutuksen, jossa opetellaan väkivallan tunnistamista ja puheeksiottoa. Lisäksi on tarkoitus luoda väkivallan uhrin ja tekijän hoitopolku. Tätä tietoa saan jatkossa jakaa koko perhekeskusverkostolle.
Lokakuu
- Perhekeskuksen somessa on jaettu lokakuussa vinkkejä mielenterveys, nepsy ja vammais teemaan liittyen.
- Teimme lokakuussa somekanavista kyselyn ja erityisesti siellä toivottiin paikallisuuden näkymistä. Otamme tämän ja muut toiveet huomioon jatkossa.
- 2.10. järjestettiin perhekeskustoimijoiden työpaja, jossa työstettiin lähes 20 konkreettista asiaa, nepsy teemaan liittyen.
- 9.10. järjestettiin kirkonkylällä lapsiparkki, jonne sai tuoda maksutta lapsen illalla hoitoon.
- 10.10. Pohjoisen alueen perhekeskustoimijoiden verkostokahveilla esiteltiin erilaisia saamepalveluita.
- 23.10. Lapin perheiden palveluiden verkostossa koko Lapin perhekeskustoimijoille kerrottiin haastavassa taloudellisessa tilanteessa olevista perheistä ja heidän tukemisesta.
- 25.10. järjestettiin kirkonkylällä Keskivartalo synnytyksen jälkeen –workshop. Samanlainen järjestetään Sirkassa 1.11.
- Lokakuussa kokoontui Kittilän monialainen neuvolatyöryhmä, Mospa eli nuorten monialainen ohjaus- ja palveluverkosto sekä kuntakohtainen oppilashuollon ohjausryhmä.
- Kittilän ennaltaehkäisevän perhetyön nimi muuttuu Perhejelpiksi, perhetyöntekijät Perhejelppareita.
- Perhejelppi ja perhekeskus saivat väliaikaiset tilat kirjaston yhteydessä olevasta asunnosta. Tila toimii perhejelppareiden työtilana, lisäksi siellä järjestetään kirkonkylän leikkitreffejä ja vauvakahvilaa. Myös Sirkassa nuorisotila Notzkia hyödynnetään perhejelppareiden työtilana.
- Perhekeskuksen logoa muokattiin, lisäämällä siihen kunnan ahma.
- Lokakuussa tehtiin kunnan lastenhoitopalveluista kartoitusta ja niistä tiedotettiin somessa. Lastenhoitopalvelua on tarjolla hyvin, kaiken ikäisille lapsille ja kaikkina ajankohtina.
- Perhekeskuksen ohjausryhmässä käytiin läpi ajankohtaisia asioita syys-lokakuulta sekä käytiin läpi monialaisten työryhmien tiedonkulkua toimialajohtajille ja kunnan päätöksentekoon.
- Kittilän perhekeskuksen palveluiden vahvuuteen on avautunut nyt myös kovasti odotettu perheneuvola.
- Kittilälehden Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjassa kerrottiin toivottuja vinkkejä lasten kenkien valintaan.
Marraskuu
- Perhekeskuksen somessa on jaettu marraskuussa vinkkejä riippuvuuksiin ja parisuhteeseen liittyen.
- Lapsiparkki järjestettiin Sirkassa 7.11.24
- Lasten oikeuksien juhlaa juhlittiin 17.11.24 urheiluhallilla noin. 80 kävijän voimin. Päivän kunniaksi myös kulttuuripalvelut tarjosivat 12-20-vuotiaille ilmaisen elokuvan.
- Harrastusvälinelainaamon sivuille laitettiin selkeämmin nyt lainattavien välineiden määrät, koot ja kuvat.
- Tehtiin uusi video, siitä mitä ennakoivat, ennaltaehkäisevät ja korjaavat palvelut tarkoittavat perhekeskuksessa.
- Toivotut perheiden pikkujoulut järjestettiin 29.11.24 yhteistyössä seurakunnan kanssa.
- Marraskuussa kokoontui Kittilän monialainen neuvolatyöryhmä ja Mospa eli nuorten monialainen ohjaus- ja palveluverkosto.
- 7.11. Pohjoisen alueen perhekeskustoimijoiden verkostokahveilla esiteltiin Lapissa työstettyä Nepsy palvelupolkua.
- Perhekeskuksen ohjausryhmässä käytiin läpi ajankohtaisia asioita marraskuulta sekä keskusteltiin mm. uusista tulevista toimintamalleista.
- Kittilälehden Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjassa kerrottiin uudesta perheneuvola palvelusta ja harrastusvälinelainaamosta.
- Perhekeskus oli mukana marraskuussa Met tulemma, kunta kylässä –kyläkierroksella. Jalkauduimme hyvinvointiosaston ja työllisyyspalveluiden kanssa 7 eri kylään.
Joulukuu
- 12.12. Pohjoisen alueen perhekeskustoimijoiden verkostokahveilla esiteltiin Yhden vanhemman perheiden liiton palvelut
- Tehtiin video Pyydä apua -palvelusta
- Joulukuussa kokoontui Kittilän monialainen neuvolatyöryhmä ja Mospa eli nuorten monialainen ohjaus- ja palveluverkosto.
- Tehtiin koonti Kittilän sivukylien tämän vuoden toiminnasta
- Tehtiin ensi vuoden viestintäsuunnitelmaa, jossa huomioitiin somekyselyn vastaukset
- Perheiden toiveesta järjestetään isät ja vauva tapaaminen Sirkkaan 11.12
- Perheiden toiveesta järjesteltiin perheiden uuden vuoden juhlaa
- Järjesteltiin matalankynnyksen neuvontaa siten, että työelämävalmentaja ja talous- ja velkaneuvoja ovat ensivuonna tavattavissa kunnantalon aulassa kerran kuukaudessa.
- Tehtiin jo ensi vuoden suunnitelmaa.
- Saatiin muutama uusi perhekeskuksen kehittäjävanhempi, jatkavien kehittäjävanhempien joukkoon.
Vuodelle 2025 siirrän:
- Monikulttuuristen perheiden vertaistuki ja kotouttaminen
- Isä-lapsi toiminta
- Lasten ensiapuohjeistusta vanhemmille
- Harrastuskummitoiminta