Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on.
- Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen.
- Vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista. Nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista, mm. koulustressi, uni, jännittäminen, terveyshuolet ja paineet tulevaisuudesta, päihteet, kiusaaminen, ulkonäkö ja ihmissuhteet.
- Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin.
Kouluterveydenhuollon tarkoituksena on seurata opiskelija kasvua ja kehitystä ja edistää hänen terveyttään ja hyvinvointiaan. Kouluterveydenhuollon vastuulla ovat myös kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä vanhempien ja huoltajien tukeminen kasvatustyössä. Terveystarkastuksia järjestetään jokaisella vuosiluokalla. Kouluterveydenhuolto osallistuu oppilaan erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Jos oppilaalla on pitkäaikaissairauksia tai hän tarvitsee jatkotutkimuksia ja -hoitoa, kouluterveydenhuolto ohjaa asiassa eteenpäin.
Koulupsykologi tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa.
Opiskelija voi saada tukea ja ohjausta opiskeluhuollon kuraattorilta. Koulukuraattorit tekevät ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen työtä tehtävänään tukea lapsia erilaisissa opetukseen, kotiin, kaverisuhteisiin tai vapaa-aikaan liittyvissä elämän pulmatilanteissa.
Seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvonta
Nuoret ja aikuiset saavat ehkäisyneuvolasta neuvontaa raskauden ehkäisystä ja käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen (abortti) liittyvistä asioista.
Päivystys toimii Kittilässä arkisin. Lisäksi iltaisin, viikonloppuisin sekä arkipyhinä Kittilä toimii ilta- ja viikonloppu varallaolorenkaassa Kolarin ja Muonio-Enontekiön kanssa, jossa vastaanotto Kittilässä joka kolmas vuorokausi. Yöpäivystys toimii Lapin keskussairaalassa. Kun hoidon tarve ei ole kiireellinen, varataan aika lääkärille tai sairaanhoitajalle. Terveyskeskuksesta löytyvät kaikille yhteiset terveyspalvelut, kuten laboratorio ja röntgen.
Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon. Suun terveydenhuollon palveluita ovat esimerkiksi hammaslääkärin ja suuhygienistin palvelut. Perusopetuksessa olevien lasten hampaiden ja suun terveydenhuolto kuuluu kouluterveydenhuoltoon. Suun terveystarkastukset toteutetaan neuvola-asetuksen ja yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti. Oikomishoidon tarve arvioidaan suun terveystarkastuksissa. Arkipäivinä ajan kiireelliseen hammashoitoon saa hammashoitolan numerosta sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä Lapin kuntien kiireellisten tapausten hammaslääkäripäivystyksestä.
Lääkinnällistä kuntoutusta, johon kuuluvat puheen, äänen, kielen ja kommunikaation häiriöiden tutkimus, kuntoutus ja ennaltaehkäisy sekä syömisen ja nielemisen toimintojen arviointi ja ohjaus.
Uusien taitojen tai toimintatapojen harjoittelu, ympäristön tai toiminnan muokkaaminen, toimintakyvyn ja apuvälinetarpeen arvioinnit sekä tarvittaessa lyhyet toimintaterapiajaksot perehdyttäen myös asiakkaan lähipiirin tukemaan, silloin kun sairaus, vamma, kehitysviive tai toimintakyvyn alentuminen muusta syystä hankaloittaa toimintaa.
Fysioterapiassa arvioidaan lapsen motorista kehitystä, liikkumista ja toimintakykyä. Toimintamuotoina lääkärin lähetteellä annettavat hoidot, lapsen ja vanhempien ohjaus ja neuvonta, apuvälinepalvelut sekä kuntoutus ja asiantuntijakonsultaatiot.
Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden yksiköissä toteutetaan sekä osasto- että avohoitotyötä. Heillä palvelee myös lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluohjaus (ma, ke ja pe klo 9-11), joka on tarkoitettu kaikkien kansalaisten käyttöön sekä kuntien toimijoiden ja viranomaisten käyttöön.
Lapsiperheiden sosiaalipalvelut
Lapsiperheiden sosiaalipalveluita saa tukea perheen arjen käytännön järjestelyihin, arjessa jaksamiseen, haasteisiin lasten kasvatuksessa, taloudellisiin vaikeuksiin tai päihteiden käyttöön. Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden akuuteissa asioissa ympäri vuorokauden numerosta 040 7266 965.
Lastensuojelun tavoitteena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Lastensuojelua on lastensuojelutarpeen selvitys, avohuollon tukitoimet, lapsen sijaishuolto ja jälkihuolto.
Lukio on vireä ja yhteisöllinen koulu, joka tarjoaa hyvät eväät elämälle ja vankan pohjan jatkaa opintoja korkea-asteella.
Levi Snow Sport Academy käsittää kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa; huippu-urheilun ja monitaitolinjan lisäksi on tullut vapaalaskuun painottuva FreeRide –koulutus.
Lapin ammatillinen koulutuskeskus REDU
Lapin koulutuskeskus REDUn Kittilän toimintayksikössä eli Levi-institutissa järjestetään mm hotelli- ja ravintola-alan (vastaanottovirkailija, kokki, tarjoilija), matkailualan (matkailupalveluiden tuottaja), sosiaali- ja terveysalan (lähihoitaja) ammatillista koulutusta sekä ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA).
Kittilän Luovissa järjestetään ammatilliseen koulutukseen (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään (TELMA) valmentavaa koulutusta
Nuorisotyö Kittilässä on monipuolista ja tarkoitettu kaikille nuorille ja nuoriksi itsensä tunteville! Avoimen nuorisotilatoiminnan lisäksi järjestämme retkiä, leirejä, kerhoja sekä paljon muuta. Lisäksi Kittilässä toimii oma nuorisovaltuusto. Nuorisotyön eri palveluita: Kerhotoiminta, Nuorisotilat, Yökahvila, Etsivä nuorisotyö ja Jalkautuva nuorisotyö
Oma väylä -kuntoutus on suunnattu ADHD-, ADD- tai autismikirjon diagnoosin saaneelle 16–29-vuotiaalle nuorelle tai aikuiselle. Kuntoutus on Kelan kustantamaa, joten se on osallistujalle maksutonta.
Kittilän nuorten työpaja tuottaa ja kehittää nuorille tavoitteellisia työ-, yksilö- ja ryhmävalmennuspalveluja moniammatillisesti. Työpajalla on mahdollista kartuttaa työkokemusta, suorittaa opintoja, parantaa työelämävalmiuksia tai vaikkapa kokeilla eri työtehtäviä, jos ammatinvalinta tai alanvaihto mietityttävät. Työpajan asiakkuuteen ohjaudutaan yleisemmin TE-palveluiden, oppilaitosten tai muun vastaavan toimijan kautta. Nuori voi hakeutua nuorten työpajalle myös omatoimisesti. Toiminta on nuorille vapaaehtoista.
Kittilän kunta tarjoaa kesätyötä nuorille koululaisille ja opiskelijoille. Kesätyöpaikkoja on tarjolla 16–24- vuotiaille koulun kirjoilla oleville koululaisille ja opiskelijoille, jotka eivät kuulu te- palveluiden piiriin. Työpaikat kunnassa sijoittuvat kunnan eri osastoille. Kittilän kunta tukee paikallista yritystä, yhdistystä ja kotitaloutta, joka palkkaa nuoren koululaisen tai opiskelijan kesätyöhön vähintään kuukaudeksi. Nuorten kesätöiden hakuaika on yleensä maalis-huhtikuulla ja kesätyöt sijoittuvat pääsääntöisesti koulujen kesälomien ajalle. Työsuunnitteluun Kittilän kunnassa kuuluvat työllistäminen (palkkatuki), oppisopimukset ja nuorten kesätyöpaikat.
Valtakunnallisen omaperhe.fi sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa osioista Nuori 13-17v
Terveyskylän Nuortentalosta löydät tietoa pitkäaikaissairaiden nuorten elämästä ja nuorille suunnatuista palveluista, hoidon siirtymisestä aikuispuolelle sekä tukea omahoitoon.
Mielenterveystalon Nuortensivut löytyy tietoa ja omahoito-ohjelmia, jotka on suunnattu erityisesti nuorille.
Yle Areenan videot:
- Vanhempi, näin saat teini-ikäisen ajoissa nukkumaan
- Vanhempi, näin rajoitat nuoren juhlimista
- Vanhempi, näin saat teini-ikäisen päivälliselle
UKK: instituutin videot:
- Lasten ja nuorten liikkumissuositus – Aidan ja Pyryn päivä
- 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten liikkumissuositus
Väestöliiton Hyväkysymys.fi sivuston Perheosiosta löytyy artikkeleja, palveluita, keskusteluryhmiä, chattejä jne.
- Teini-aikuinen sanakirja helpottaa viestintää
- Kotityöt lapsiperheessä
- Riemua ja yhdessäoloa rutiineista
- Kuinka elämäntavat vaikuttavat murrosiän kehitykseen
- Miten puhua päihteistä koululaisen kanssa
- Mitä tehdä kun nuori tulee humalassa kotiin
- Miten suhtautua pelien ikärajoihin
- Minkä verran nuorelta voi vaatia kotitöitä
Ehyt ry:n sateenkaarinuoren kohtaamisen huonetaulu
Mannerheimin lastensuojeluliitto:
- MLL:n 12-15 vuotiaiden opas
- MLL:n 15-18 vuotiaiden opas
- Nuori-vanhempi-aikuinen sanakirja, antaa vastauksia murrosikäisen vanhemmille.
- Nuoren tunteet kuohuvat
- Rajojen asettaminen nuorelle
- Mistä asioista nuori voi päättää itse
- Nuori laiminlyö kotiintuloajat
- Nuori laistaa kotitöistä
- Nuori haluaa jatkuvasti lisää rahaa
- Nuori seurustelee
- Seksuaalisuudesta puhuminen nuorelle
- Nuori kiinnostuu alkoholista
- Nuori tupakoi
- Nuori viettää paljon aika netissä ja pelaten
- Nuori pelaa väkivaltapelejä
- Nuori tulee kaapista ulos
- Miten voin tukea kaapista tulevaa lastani
- Seksuaali ja sukupuolivähemmistöihin liittyvää sanastoa
Järjestöjen tuki vanhemmille:
Lapin ensi- ja turvakoti ry:n palveluista saat apua mm. vanhemmuuteen, väkivallasta selviämiseen, eroon lapsiperheessä ja kriiseihin.
MLL Nuorisoneuvola on nuorten vanhemmille suunnattu tukisivusto. Nuorisoneuvolassa on tietoa nuoren kehityksen eri osa-alueista ja siitä, miten oman nuoren kehitystä voi tukea. Nuorisoneuvolasta löytyy myös vinkkejä arkeen ja tukea haastaviin tilanteisiin nuoren kanssa. Pääset keskustelemaan luottamuksellisesti työntekijän kanssa varaamalla chat-ajan.
Nuorten exitistä saat lyhytkestoista keskusteluapua Teams-etäyhteydellä vanhemmille ja muille läheisille, joiden 13-29 -vuotiasta nuorta seksuaaliväkivallan teemat koskettavat. Nuoren kohtaama tai tekemä seksuaaliväkivalta on koko perheen trauma, joten tarjoamme vanhemmille turvallisen ympäristön käsitellä näitä asioita ammattilaisen kanssa. Nettisivuiltamme löytyy kattavasti tietoa vanhemmille ja läheisille.
Syömishäiriöliitto SYLI tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille.
Järjestöjen tuki nuorille:
Suomen Mielenterveys ry:n Sekasin-chat nuorille luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chat päivystää ma-pe klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.
LäksyApuu 6.-9 –luokkalaisille. Jääkö läksyt usein tekemättä? Tai etkö tiedä mistä aloittaa? Ei hätää. LäksyApuu auttaa! Palvelu on täysin maksuton, anonyymi ja auki sunnuntaista torstaihin klo 14-18
Ensi- ja turvakotien liiton Lasten ja nuorten chatissä voit jutella aikuisen kanssa arkisin klo 15-18. Usein auttaa jo se, että juttelee aikuisen kanssa. Chatissä ei tarvitse kertoa nimeä ja se on täysin luottamuksellinen.
Onksok.fi Tietoa ja tukea nuorille, kun kotona tai seurustelusuhteissa on vaikeaa. Tule juttelemaan chattiin, vaikka et olisi varma tarvitsetko apua.
Digitaalinen nuorisotalo Netari chat ja wa luottamukselliseen jutteluun sekä erilaisia mahdollisuuksia tavata kavereita: Twitch striimauspalvelu jossa voi katsella muiden pelejä tai julkaista omaasi. Momio on turvallinen sosiaalinen media, jossa voit jutella muiden kanssa ja tuunata omaa hahmoasi. Minecraft-palvelimella voi jutella ohjaajien kanssa tai tutustua muihin nuoriin. Netarin Discordissa jutellaan nuoria kiinnostavista aiheista laidasta laitaan.
MLL nuorten netti ja auttava puhelin: Nuorten netistä löytyy kattavasti tietoa esim. aiheista: seksuaalisuus, ihmissuhteet, kiusaaminen, mieli ja keho, netti ja media, koulu ja työ sekä arki. Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20.
Hyväkysymys.fi nuorten palveluiden sivuilta löytyy artikkeleja, tehtäviä, keskusteluryhmiä.
Tukinetistä löytyy laaja määrä eri teemaisia yksilö ja ryhmächättejä. Voit hakea ensin aiheen mukaan esim. erilaisuus, ihmissuhteet, mielenterveys, seksuaalisuus&sukupuoli ja sen jälkeen valita ikäluokaksi nuoret.
Lasinen lapsuus Nuorten sivut: Tietoa, ohjattuja nettiryhmiä ja chatteja 12-25v. nuorelle, kun kodin aikuisten juominen mietityttää tai ahdistaa. Sivuilta löytyy vertaistukea lasista lapsuutta eläviltä nuorilta, turvallisen aikuisen, keinoja helpottaa omaa tilannettasi, tietoa aikuisten päihteidenkäytöstä, sen vaikutuksista läheisiin sekä kuinka voit hakea ja saada apua.
Nuorten exit tarjoaa 13-29vuotiaille nuorille lyhytkestoista keskusteluapua etäyhteydellä. Tapaamisilla voidaan keskustella seksuaaliväkivallan tai -häirinnän kokemuksista, vahvistaa omia rajoja sekä tukea arjen hyvinvointia. Lisäksi nettisivuiltamme löytyy kattavasti tietoa ja tukea omista rajoista, seksuaaliväkivallasta ja –häirinnästä sekä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.
Verkkonuorisotalo Loiste on 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkonuorisotalo Discordissa.
Syömishäiriöliitto SYLI tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille.
Kittilän nuorten oma kohdevalikko löytyy täältä.