13-17 vuotiaat

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. 

  • Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen.
  • Vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista. Nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista, mm. koulustressi, uni, jännittäminen, terveyshuolet ja paineet tulevaisuudesta, päihteet, kiusaaminen, ulkonäkö ja ihmissuhteet.
  • Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Hyvinvointialueen palvlelut

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden, vanhempien, opettajien ja oppilashuollon muun henkilöstön kanssa. Kouluterveydenhuoltoon kuuluvat vuosittaiset terveystarkastukset, joista ensimmäisen, viidennen ja kahdeksannen luokan terveystarkastukset ovat laajoja. Laajan terveystarkastuksen tekevät terveydenhoitaja ja lääkäri. Lukiossa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville tehdään terveystarkastus ensimmäisenä ja toisena opiskeluvuonna. Ensimmäisenä vuonna terveystarkastuksen tekee terveydenhoitaja, toisena vuonna lääkäri. Opiskelijaterveydenhuolto vastaa myös koululaisten ja opiskelijoiden seksuaaliterveysneuvonnasta, kutsuntarkastuksista ja matkailuterveysneuvonnasta. Kouluterveydenhuoltoon ei sisälly varsinainen sairaanhoito. Äkillisesti sairastunutta lasta ei tule lähettää kouluun, vaan arvion lapsen koulukuntoisuudesta tekee vanhempi.  

Koulupsykologi

Koulupsykologi tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa.

Koulukuraattorin palvelut

Koulukuraattorit tekevät kouluilla ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen työtä lasten ja nuorten parissa. Kittilän kunnan alueella työskentelee kaksi koulukuraattoria. Heidän tehtävänään on tukea lapsia ja nuoria erilaisissa kouluun, kotiin, kaverisuhteisiin tai vapaa-aikaan liittyvissä elämän pulmatilanteissa koulunkäynnin sujumisen näkökulmasta. Koulukuraattoreilla on työtilat jokaisella koululla tapaamisia varten ja kuraattoripalvelut ovat ajanvarauksella oppilaiden saatavilla. Koulukuraattoreihin voivat olla yhteydessä lapset/nuoret itse, vanhemmat, opettajat, koulun oppilashuollon henkilöstö sekä muut yhteistyötahot. Koulukuraattorit tavoittaa ensisijaisesti Wilman kautta, mutta myös puhelimitse ja sähköpostilla. 

Seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvonta

Neuvolassa annetaan perhesuunnittelu- ja seksuaaliterveysneuvontaa. Voit ottaa yhteyttä ehkäisyn valintaan ja raskaudensuunnitteluun liittyvissä asioissa tai epäillessäsi sukupuolitautitartuntaa. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen (abortti) liittyvistä asioista. Raskauden ehkäisy on maksutonta alle 25-vuotialle kittiläläisille sekä Kittilässä opiskeleville opiskelijoille. 

Perheneuvola

Perheneuvola tarjoaa kasvatus- ja perheneuvontaa eli tukea alle 18 -vuotiaan lapsen ja nuoren hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen edistämiseksi sekä vanhemmuuden tueksi. Kasvatus- ja perheneuvonnan työntekijät auttavat perheitä myös silloin, kun arjesta suoriutuminen ja omien voimavarojen riittävyys tuottavat huolta.  Perheneuvola auttaa, kun: Haluat keskustelutukea vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Vanhemmat harkitsevat eroa tai perhe tarvitsee tukea erosta selviytymiseen. Perheessä on ristiriitoja, surua tai muuten vaikea elämäntilanne. Olet huolissasi lapsen käyttäytymisestä, mielialasta tai psyykkisestä kehityksestä. Tarvitset apua parisuhteesi pulmiin.  Perheneuvolan asiakkaaksi voi hakeutua itse olemalla yhteydessä neuvontanumeroomme, tai työntekijän ohjaamana. 

Terveyskeskuksen kiirevastaanotto 

Terveyskeskus kiirevastaanotto toimii Kittilässä arkisin virka-aikana klo 8-16. Virka-ajan ulkopuolella voit ottaa yhteyttä päivystysapunumeroon 116117, jossa Lapin hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, vaatiiko tilanteesi käynnin päivystyksessä. Mikäli tilanteeseesi riittää itsehoito, saat luotettavat itsehoito-ohjeet kätevästi, vaikka kotisohvalle 24/7. Kun hoidon tarve ei ole kiireellinen, varataan aika kiireettömälle vastaanotolle lääkärille tai sairaanhoitajalle. Terveyskeskuksesta löytyvät kaikille yhteiset terveyspalvelut, kuten laboratorio ja röntgen. 

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon. Suun terveydenhuollon palveluita ovat esimerkiksi hammaslääkärin ja suuhygienistin palvelut. Kaikki koulujen oppilaat kutsutaan hammashoitolasta tarkastuskäynnille 8. luokalla joko hammaslääkärille tai suuhygienistille. Yksilöllisen tarpeen mukaan käyntejä voi olla myös tiheämmin. Lisäksi kaikki 17-vuotiaat kutsutaan tarkastuskäynnille joko suuhygienistille tai hammaslääkärille. Arkipäivinä ajan kiireelliseen hammashoitoon saa hammashoitolan numerosta sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä Lapin kuntien kiireellisten tapausten hammaslääkäripäivystyksestä.

Puheterapia

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, johon kuuluvat puheen, äänen, kielen ja kommunikaation häiriöiden tutkimus, kuntoutus ja ennaltaehkäisy sekä syömisen ja nielemisen toimintojen arviointi ja ohjaus. Puheterapia painottuu varhaiskuntoutuksena alle kouluikäisiin lapsiin ja aikuisneurologisiin asiakkaisiin. Terapia voi toteutua vastaanotolla, asiakkaan kotona tai varhaiskasvatuksen/koulun yksiköissä. Puheterapeutille ohjaudutaan perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon lähetteellä, jonka voi tehdä mm. terveydenhoitaja, lääkäri, psykologi, fysioterapeutti tai toimintaterapeutti. 

Toimintaterapia

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, joka perustuu toiminnan terapeuttiseen käyttöön sekä asiakkaan ja toimintaterapeutin väliseen yhteistyöhön. Toimintaterapiassa edistetään asiakkaan itsenäisyyttä ja toimintamahdollisuuksia arjen toiminnoissa ja etsitään ratkaisuja päivittäisen elämän haasteisiin. Toimintaterapia voi toteutua vastaanotolla tai asiakkaan kotona, päiväkodissa, koulussa, harrastuksissa tai työpaikalla. Asiakkaina ovat niin lapset ja nuoret kuin aikuiset ja ikäihmiset. Hyvinvointialueen toimintaterapeutti tekee toimintakyvyn ja apuvälinetarpeen arviointeja sekä ohjauskäyntejä toimintakykyä tukemaan. Toimintaterapiaan tullaan terveydenhuollon lähetteellä esim. neuvolasta, kouluterveydenhuollosta tai vastaanotoilta.    

Fysioterapia

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, johon ohjaudutaan lääkärin, kouluterveydenhuollon tai neuvolan kautta. Fysioterapiassa arvioidaan lapsen motorista kehitystä, liikkumista ja toimintakykyä. Fysioterapeutit toimivat yhteistyössä koulun ja neuvolan kanssa mm. perhevalmennuksen ja ryhmäneuvoloiden muodossa. Toimintamuotoina ovat lääkärin lähetteellä annettavat hoidot, lapsen ja vanhempien ohjaus ja neuvonta, apuvälinepalvelut sekä kuntoutus ja asiantuntijakonsultaatiot.

Lasten- ja nuorisopsykiatria

Lastenpsykiatrialla tutkitaan ja hoidataan psyykkisesti oireilevia alle 13-vuotiaita lapsia ja heidän perheitään erilaisissa elämän kriiseissä ja pulmatilanteissa yhteistyössä sosiaali-, terveys- ja koulutoimen kanssa.  Nuorisopsykiatrialla tutkitaan ja hoidetaan 13–17-vuotiaita vakavampia mielenterveyden häiriöitä sairastavia nuoria ja heidän perheitään yhteistyössä perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon, opiskeluhuollon ja muiden viranomaisten kanssa. 

Lapsiperheiden sosiaalipalvelut

Lapsiperheiden sosiaalipalveluista saat tukea ja ohjausta perheiden erilaisissa elämäntilanteissa, esimerkiksi perheen arjen käytännön järjestelyissä, arjessa jaksamisessa, lasten kasvatuksen haasteisiin, taloudellisiin vaikeuksiin tai päihteiden käyttöön. Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden akuuteissa asioissa ympäri vuorokauden numerosta 040 726 6965.

Lastensuojelu

Lastensuojelun tavoitteena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun.  Lastensuojelun asiakkuudessa olevat lapset ja nuoret ovat erityisen tuen tarpeessa ja lastensuojelun toimintaa ohjaa lastensuojelulaki, joka on erityislaki. Erityisen tuen tarpeella tarkoitetaan, että kasvuolosuhteet eivät turvaa lapsen kasvua ja kehitystä, tai lapsi omalla käyttäytymisellään vaarantaa kasvuaan ja kehitystään. Lastensuojelu sisältää avohuollon tukitoimet, sijaishuollon ja jälkihuollon.  Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden akuuteissa asioissa ympäri vuorokauden numerosta 040 726 6965.

 

Lue lisää

 

Opetus

Lukio

Kittilän lukio on yksi Lapin vanhimmista. Lukion tehtävä on tukea opiskelijoiden kasvamista tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille työelämän, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja, taitoja ja valmiuksia. Lisäksi koulutuksen tarkoituksena on antaa opiskelijoille valmiuksia elinikäiseen oppimiseen ja itsensä jatkuvaan kehittämiseen.  

Levi Snow Sport Academy 

Snow Sport Academy käsittää kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa; huippu-urheilulinja, monitaitolinja ja FreeRide-linja. Opiskelijoista suurin osa opiskelee Kittilän lukiossa, mutta opiskelijoita on myös REDUn Kittilän yksikössä sekä Ounasvaaran Urheilulukiossa

Lapin ammatillinen koulutuskeskus REDU

Lapin koulutuskeskus REDUn Kittilän toimintayksikössä järjestetään ravintola-alan, matkailualan, sosiaali- ja terveysalan, liiketoiminnan ja luonto- ja ympäristöalan ammatillista koulutusta. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä alueen työelämän ja muiden oppilaitosten kanssa. Lisäksi REDUlla voi suorittaa tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) verkko-opintoina.  

Luovi

Kittilän Luovilla järjestetään tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään (TELMA) valmentavaa koulutusta

Lue lisää

 

Nuorten palvelut

Kittilän nuorisopalvelut

Nuorisotyö on monipuolista nuorten itsenäistymisen ja osallisuuden tukemista. Nuorten hyvinvointia ylläpidetään monialaisella verkostotyöllä. Nuorisotyö on tarkoitettu kaikille nuorille ja nuoriksi itsensä tunteville! Avoimen nuorisotilatoiminnan lisäksi järjestämme mm. retkiä, leirejä, kerhoja ja tapahtumia. Kaikessa toiminnassa osallistetaan nuoria, suunnitellaan nuorelta nuorelle, pyrkien yhdenvertaisuuteen toiminnoissa. . Nuorisotyön eri palveluita:  KerhotoimintaNuorisotilatYökahvilaEtsivä nuorisotyö ja Jalkautuva nuorisotyö

Coronaria/Oma väylä-kuntoutus

Oma väylä -kuntoutus on suunnattu ADHD-, ADD- tai autismikirjon diagnoosin saaneelle 16–29-vuotiaalle nuorelle tai aikuiselle. Kuntoutus on Kelan kustantamaa, joten se on osallistujalle maksutonta.

Lue lisää

 

Kuva
Työn hakijalle

Kittilän kunnan työllisyyspalvelut 

Kittilän kunta tarjoaa kesätyötä nuorille koululaisille ja opiskelijoille. Kesätyöpaikkoja on tarjolla 1624vuotiaille koulun kirjoilla oleville koululaisille ja opiskelijoille, jotka eivät kuulu työvoimapalveluiden piiriin. Kittilän kunta kannustaa nuoria hakemaan kesätyöpaikkoja ensisijaisesti paikallisista yrityksistä, yhdistyksistä ja kotitalouksista. Kittilän kunta tukee paikallista yritystä, yhdistystä ja kotitaloutta, joka palkkaa nuoren koululaisen tai opiskelijan kesätyöhön vähintään kuukaudeksi. Työpaikat kunnassa sijoittuvat kunnan eri osastoille. Nuorten kesätöiden hakuaika on yleensä maalishuhtikuulla ja kesätyöt sijoittuvat pääsääntöisesti koulujen kesälomien ajalle.  

Työelämävalmentajalta saat apua ja tukea erilaisissa työelämään liittyvissä tilanteissa. Työelämävalmennus on suunnattu 18-64- vuotiaille kuntalaisille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea työllistymiseen, työssä pysymiseen tai palveluohjausta heille parhaiten sopivan palvelupolun löytymisessä. 

Valmennuskeskus Osmanpesä 

Valmennuskeskus Osmanpesä (entinen nuorten työpaja) toteuttaa nuorisolain alaista nuorten työpajatoimintaa ja tarjoaa nuorille työ- ja yksilövalmennusta sekä uusina palveluina hyvinvointi- ja tiimivalmennusta. Työvalmennuksessa nuori voi kartuttaa työkokemusta, suorittaa opintoja, parantaa työelämävalmiuksia ja kokeilla erilaisia työtehtäviä, jos ammatinvalinta tai alanvaihto mietityttävät. 

Hyvinvointivalmennuksessa opitaan laittamaan hyvää kotiruokaa ja syömään terveellisesti, innostetaan liikkumaan, haetaan virtaa luonnosta ja tuetaan arjen ongelmissa, esim. uni, arkirutiinit ja keskittymisvaikeudet. Tiimivalmennuksella tuetaan nuoren kiinnittymistä ryhmään ja yhteisöön, vahvistetaan itsetuntoa ja itsetuntemusta ja harjoitellaan elämässä tarvittavia vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja. 

Yksilövalmentaja tukee ja täydentää kaikkia valmennuspalveluja kulkien nuoren rinnalla koko valmennusjakson ajan. Valmennuskeskuksen keskeisimmät oppimisympäristöt ovat media-, metalli- ja ravitsemuspajat, kierrätyskeskus sekä luontoympäristö. Valmennusta toteutetaan tarvittaessa myös jalkautumalla mm. yrityksiin ja kunnan yksiköihin. 

Lue lisää

 

Oppaita, sivustoja ja artuíkkeleita

Valtakunnallisen omaperhe.fi sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa osioista Nuori 13-17v

Terveyskylän Nuortentalosta löydät tietoa pitkäaikaissairaiden nuorten elämästä ja nuor​​ille suunnatuista palveluista, hoidon siirtymisestä aikuispuolelle sekä tukea omahoitoon.

Mielenterveystalon Nuortensivut löytyy tietoa ja omahoito-ohjelmia, jotka on suunnattu erityisesti nuorille.

Yle Areenan videot: 

UKK: instituutin videot:

Väestöliiton Hyväkysymys.fi sivuston Perheosiosta löytyy artikkeleja, palveluita, keskusteluryhmiä, chattejä jne.

Ehyt ry:n sateenkaarinuoren kohtaamisen huonetaulu 

Mannerheimin lastensuojeluliitto:

Lue lisää

 

 

Järjestöjen tuki

Järjestöjen tuki vanhemmille:

Lapin ensi- ja turvakoti ry:n palveluista saat apua mm. vanhemmuuteen, väkivallasta selviämiseen, eroon lapsiperheessä ja kriiseihin. 

MLL Nuorisoneuvola on nuorten vanhemmille suunnattu tukisivusto. Nuorisoneuvolassa on tietoa nuoren kehityksen eri osa-alueista ja siitä, miten oman nuoren kehitystä voi tukea. Nuorisoneuvolasta löytyy myös vinkkejä arkeen ja tukea haastaviin tilanteisiin nuoren kanssa. Pääset keskustelemaan luottamuksellisesti työntekijän kanssa varaamalla chat-ajan.

Vanhempien akatemian ovat tervetulleita kaikki 0–16 -vuotiaiden lasten vanhemmat, niin pienten kuin vähän isompienkin pulmatilanteiden kanssa. Akatemia tarjoaa tukea vanhemmuuteen.

Sos-lapsikylän VanhemmuudenApuu on maksuton valtakunnallinen palvelu kaikille alaikäisten lasten vanhemmille. Se tukee moninaisissa vanhemmuuden kysymyksissä ja auttaa tarvittaessa tukipalveluiden piiriin. Auki viikon jokaisena päivänä klo 17-22.

Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelu  tarjoaa tukea sateenkaari-ihmisten ihmissuhteisiin. Päivystyschat on auki maanantaisin klo 16-17

Nuorten exitistä saat lyhytkestoista keskusteluapua Teams-etäyhteydellä vanhemmille ja muille läheisille, joiden 13-29 -vuotiasta nuorta seksuaaliväkivallan teemat koskettavat. Nuoren kohtaama tai tekemä seksuaaliväkivalta on koko perheen trauma, joten tarjoamme vanhemmille turvallisen ympäristön käsitellä näitä asioita ammattilaisen kanssa. Nettisivuiltamme löytyy kattavasti tietoa vanhemmille ja läheisille.

Syömishäiriöliitto SYLI tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille.

 

Järjestöjen tuki nuorille:

Suomen Mielenterveys ry:n Sekasin-chat nuorille luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chat päivystää ma-pe klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.

LäksyApuu 6.-9 –luokkalaisille. Jääkö läksyt usein tekemättä? Tai etkö tiedä mistä aloittaa? Ei hätää. LäksyApuu auttaa! Palvelu on täysin maksuton, anonyymi ja auki sunnuntaista torstaihin klo 14-18

Ensi- ja turvakotien liiton Lasten ja nuorten chatissä voit jutella aikuisen kanssa arkisin klo 15-18.  Usein auttaa jo se, että juttelee aikuisen kanssa. Chatissä ei tarvitse kertoa nimeä ja se on täysin luottamuksellinen.

Onksok.fi Tietoa ja tukea nuorille, kun kotona tai seurustelusuhteissa on vaikeaa. Tule juttelemaan chattiin, vaikka et olisi varma tarvitsetko apua.

Digitaalinen nuorisotalo Netari chat ja wa luottamukselliseen jutteluun sekä erilaisia mahdollisuuksia tavata kavereita: Twitch striimauspalvelu jossa voi katsella muiden pelejä tai julkaista omaasi. Momio on turvallinen sosiaalinen media, jossa voit jutella muiden kanssa ja tuunata omaa hahmoasi. Minecraft-palvelimella voi jutella ohjaajien kanssa tai tutustua muihin nuoriin. Netarin Discordissa jutellaan nuoria kiinnostavista aiheista laidasta laitaan.

MLL nuorten netti ja auttava puhelinNuorten netistä löytyy kattavasti tietoa esim. aiheista: seksuaalisuus, ihmissuhteet, kiusaaminen, mieli ja keho, netti ja media, koulu ja työ sekä arki. Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20.

Hyväkysymys.fi nuorten palveluiden sivuilta löytyy artikkeleja, tehtäviä, keskusteluryhmiä.

Tukinetistä löytyy laaja määrä eri teemaisia yksilö ja ryhmächättejä. Voit hakea ensin aiheen mukaan esim. erilaisuus, ihmissuhteet, mielenterveys, seksuaalisuus&sukupuoli ja sen jälkeen valita ikäluokaksi nuoret. 

Lasinen lapsuus Nuorten sivut: Tietoa, ohjattuja nettiryhmiä ja chatteja 12-25v. nuorelle, kun kodin aikuisten juominen mietityttää tai ahdistaa. Sivuilta löytyy vertaistukea lasista lapsuutta eläviltä nuorilta, turvallisen aikuisen, keinoja helpottaa omaa tilannettasi, tietoa aikuisten päihteidenkäytöstä, sen vaikutuksista läheisiin sekä kuinka voit hakea ja saada apua.

Nuorten exit  tarjoaa 13-29vuotiaille nuorille lyhytkestoista keskusteluapua etäyhteydellä. Tapaamisilla voidaan keskustella seksuaaliväkivallan tai -häirinnän kokemuksista, vahvistaa omia rajoja sekä tukea arjen hyvinvointia. Lisäksi nettisivuiltamme löytyy kattavasti tietoa ja tukea omista rajoista, seksuaaliväkivallasta ja –häirinnästä sekä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

Verkkonuorisotalo Loiste on  13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkonuorisotalo Discordissa. 

Syömishäiriöliitto SYLI tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille.

Lue lisää

 

 

Kittilän nuorten oma kohdevalikko löytyy täältä.

Ota yhteyttä